Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Zasadniczo 3way mają wyższą skuteczność od 2way.

Nie pamietam jakie tamte miały, moje tez nie grzeszą skutecznością , coś koło 88dB na papierze.

A zmierzona w jakiejś recenzji 85dB(B)/2.83V/m.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Tam nie ma DAC. Poczytaj sobie jak działa wzmacniacz cyfrowy. Doucz się a potem spróbuj się śmiać. 

Nie wyjeżdżaj mi z takimi tekstami o douczaniu się, nie interesuje mnie wzmak w klasie D do tego „cyfrowy”.

Pisałem już to nie mój segment ….

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 minut temu, Piopio napisał:

Tam nie ma DAC. Poczytaj sobie jak działa wzmacniacz cyfrowy.

Nie ma osobnej płytki DAC, bo cały wzmacniacz jest jednym wielkim DAC.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Administratorzy
W dniu 14.07.2023 o 17:51, Piopio napisał:

Skąd czerpiesz dane ? Moim zdaniem różnice nie są duże. 

"The attached image shows the frequency response as measured by REW. The volume of the A30a was set to 35, 40, and 45, respectively, and the output on the REW side was set to 0, -5dB, and -10dB, respectively.

As a result, the sound pressure levels were perfectly matched in the band above 100 Hz, but there was a difference in sound pressure below 100 Hz, with the A30a volume 35 being the highest and decreasing as it increased to 40 and 45."

test.png

W dniu 14.07.2023 o 18:16, szymon1977 napisał:

100Hz +/-0dB

90Hz +/-2dB

80Hz +/-2dB

70Hz +/-3dB

60Hz +/-4dB

50Hz +/-4dB

40Hz +/-5dB

30Hz +/-4dB

Przy synchronizacji suba z kolumnami z dokładnością do 1dB odchyłka dochodząca do 5dB to Twoim zdaniem nie jest dużo? Wow! Może zmyliło Cię, że strome spadki poskutkowały zbliżeniem kresek na wykresie, ale moim zdaniem taki różnice czynią wyjście SUB niezdatnym do użytku

Jeśli masz wątpliwości, to odejmij lub dodaj sobie za pomocą EQ odczytane przeze mnie z wykresu wartości i sam oceń, czy to nie jest dużo.

Ps

Niezły loudness w gratisie!

to ?

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

@Espectronie dalej jak dwa dni temu user (chyba) @Piopio wkleił tu wykres, istotny dla przedmiotu dyskusji. Czy mógłbyś zerknąć w usuniętych wpisach i go przywrócić?

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Nie wyjeżdżaj mi z takimi tekstami o douczaniu się, nie interesuje mnie wzmak w klasie D do tego „cyfrowy”.

To Ty nie wyjeżdżaj z porównaniem "DAC". Jak nie masz pojęcia o temacie to się nie wypowiadaj.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja to się zastanawiam do czego te dyskusje prowadzą, ani jedna ani druga strona nie udowodni swojej racji. Szczególnie w tym starciu tytanów, które możemy tutaj obserwować między dwoma użytkownikami od paru dni.

Możemy tylko wszyscy pogratulować @Piopio, że za 2k znalazł swojego graala, który idealnie się sprawdza w jego systemie i spełnia wszelkie wymagania oraz według niego jest FENOMENALNY.

Można tylko pozazdrościć osiągnięcia audionirvany. :)

Niestety nie rozumie on też, że jeżeli jemu się podoba i osiąga absolutną ekstazę w odsłuchu to niekoniecznie każdy kto kupi ten cud techniki będzie odczuwał to samo. 

20 minut temu, ferszcik napisał:

Niestety nie rozumie on też, że jeżeli jemu się podoba i osiąga absolutną ekstazę w odsłuchu to niekoniecznie każdy kto kupi ten cud techniki będzie odczuwał to samo. 

Ależ dobrze rozumiem ! Nie każdemu podoba się charakter grania klasy D. Nie jesteśmy jako audiofile przyzwyczajeni do neutralności. Co nie zmienia faktu, że Sabaj obiektywnie gra dobrze. Tylko nie każdy potrafi to docenić - albo brakuje doświadczenia albo ktoś ma inne preferencje. Ale ocenianie sprzętu przez pryzmat indywidualnych preferencji jest słabe. Dla mnie liczy się obiektywizm. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, Piopio napisał:

Ale ocenianie sprzętu przez pryzmat indywidualnych preferencji jest słabe. 

Żonę też wybierałeś pod kogoś preferencje . 

Coś z Tobą jest nie tak ? 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

31 minut temu, ferszcik napisał:

Możemy tylko wszyscy pogratulować @Piopio, że za 2k znalazł swojego graala, który idealnie się sprawdza w jego systemie i spełnia wszelkie wymagania oraz według niego jest FENOMENALNY.

Nie bądź taki. Pogratuluj również temu drugiemu, który znalazł swojego grala za 200 funi. Znalazł idealne połączenie (w stopce znajdziesz), o czym często wspomina. Pochwal i jego, bo przykro mu będzie.

35 minut temu, dedal75 napisał:

Żonę też wybierałeś pod kogoś preferencje . 

Coś z Tobą jest nie tak ? 

Zupełnie nietrafione porównanie. Człowiek a rzecz materialna to dwa różne światy. Chyba, że ta rzecz to sztuka 😉Wtedy trudno o obiektywizm. Choć znawcy sztuki bardzo się starają mieć obiektywne kryteria. 

Recenzenci audio starają się być obiektywni. Mimo wszystko. 

27 minutes ago, Kostucha said:

Nie bądź taki. Pogratuluj również temu drugiemu, który znalazł swojego grala za 200 funi. Znalazł idealne połączenie (w stopce znajdziesz), o czym często wspomina. Pochwal i jego, bo przykro mu będzie.

Gratuluję również drugiemu tytanowi tego pojedynku.

Gratuluję też każdemu, który odnalazł swoją audionirvanę.

W szczególności gratuluję każdemu, któremu chce się czytać jeszcze ten wątek i te przepychanki.

Godzinę temu, ferszcik napisał:

Ja to się zastanawiam do czego te dyskusje prowadzą, ani jedna ani druga strona nie udowodni swojej racji.

Ale tu nikt nikomu nie zaprzecza, tylko drudzy rozpatrują aspekt przez pierwszego pomijany. Chochliki techniczne wejść analogowych czy wyjścia sub nie wykluczają dobrego brzmienia, ale bez przesady z tą "fenomenalnością", bo kilku się podoba a kilku nie, więc brzmienie trudno uznać za "fenomenalne".

Godzinę temu, ferszcik napisał:

Możemy tylko wszyscy pogratulować @Piopio, że za 2k znalazł swojego graala...

Jak najbardziej tak!

-----

33 minuty temu, Kostucha napisał:

Pogratuluj również temu drugiemu, który znalazł swojego grala za 200 funi.

Dokładnie to jeśli chodzi o wzmacniacz to £125

33 minuty temu, Kostucha napisał:

Pochwal i jego, bo przykro mu będzie.

Nie będzie.

-----

Godzinę temu, Piopio napisał:

...ocenianie sprzętu przez pryzmat indywidualnych preferencji jest słabe. Dla mnie liczy się obiektywizm. 

Weź sobie to do serca.

Edytowane przez szymon1977

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Chochliki techniczne wejść analogowych

Dalej nie rozumiesz idei wzmacniacza cyfrowego ... Owszem można zrobić świetną konwersję A/D ale to kosztuje. SABAJ nie jest stworzony do grania z wejść analogowych. Tak trudno to zrozumieć ?

Teraz, Piopio napisał:

Dalej nie rozumiesz idei wzmacniacza cyfrowego ...

Jak najbardziej rozumiem, cyfrowość wzmacniacza nie wyklucza zastosowania dobrej sekcji AD, konstruktorzy Sabaja po prostu tu zaoszczędzili. Tak czy siak słabe wejścia analogowe są faktem, który dla wielu konsumentów wyklucza ten produkt.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak najbardziej rozumiem, cyfrowość wzmacniacza nie wyklucza zastosowania dobrej sekcji AD, konstruktorzy Sabaja po prostu tu zaoszczędzili. Tak czy siak słabe wejścia analogowe są faktem, który dla wielu konsumentów wyklucza ten produkt.

Tak samo jak w 5x droższym Lyngdorf. Nazwiesz go bublem z tego powodu ?

17 minut temu, szymon1977 napisał:

cyfrowość wzmacniacza nie wyklucza zastosowania dobrej sekcji AD, konstruktorzy Sabaja po prostu tu zaoszczędzili.

A wiesz, że TacT Millenium za 50K nie miał w ogóle wejść analogowych ? 

Edytowane przez Piopio

4 minuty temu, Piopio napisał:

Tak samo jak w 5x droższym Lyngdorf. Nazwiesz go bublem z tego powodu ?

A wiesz, że TacT Millenium za 50K nie miał w ogóle wejść analogowych ? 

Tu się trzeba zgodzić z Piopio, taki typ wzmacniacza kupujesz żeby grać z cyfry... czy to Lyngdorf czy Sabaj 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Te same argumenty i teksty zataczają już chyba 5 koło. Szacunek dla wytrwałość dla obu Panów :)

51 minut temu, ferszcik napisał:

W szczególności gratuluję każdemu, któremu chce się czytać jeszcze ten wątek i te przepychanki.

Nie chce, ale to ciekawsze od smęcenia szefa na zebraniu w pracy 🙂

Właśnie przekazał nam dobrą i złą wiadomość. 
Zła jest taka, że z powodu kłopotów finansowych w firmie, wypłata w tym miesiącu będzie niższa niż w poprzednim.

Dobra wiadomość, że będzie wyższa niż w następnym. 
Kawał z brodą 😉

W dniu 28.06.2023 o 17:21, Piotr Sonido napisał:

No tak. Ściąganie muzyki z sieci też nie robi z ciebie pirata.

🙂

@Espectro dlaczego dostałem za to warning notkę przecież to był sarkazm?

4 godziny temu, ferszcik napisał:

Ja to się zastanawiam do czego te dyskusje prowadzą, ani jedna ani druga strona nie udowodni swojej racji.

O panie gdybyśmy się mieli tak zastanawiać w każdym z wątków 😛

4 godziny temu, Piopio napisał:

Ale ocenianie sprzętu przez pryzmat indywidualnych preferencji jest słabe

No powiem ci że z każdym wpisem to już naprawdę tracisz na wartości

To ja będę wybierał to co ty lubisz 😛

Tak to powinno wyglądać według ciebie?

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No powiem ci że z każdym wpisem to już naprawdę tracisz na wartości

A co robią redaktorzy w pisemkach audio ? Starają się ocenić sprzęt obiektywnie niezależnie od swoich preferencji.

Chodzi mi o pisanie, że np. Sabaj jest słaby z tego powodu, że ktoś lubi brzmienie lampowe ...

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Piopio napisał:

A co robią redaktorzy w pisemkach audio ? Starają się ocenić sprzęt obiektywnie niezależnie od swoich preferencji.

Chodzi mi o pisanie, że np. Sabaj jest słaby z tego powodu, że ktoś lubi brzmienie lampowe ...

Nie nie nie mylisz pojęcia teraz.

A co robią redaktorzy w pisemkach audio powiem ci.

Analizują i bardzo uważają na słowa które piszą aby sprzęt bardzo słaby był dla wybranego użytkownika sprzęt słaby był po prostu normalny i abyś nie mógł dostrzec wad danego produktu.

Nie wiem z iloma produktami miałeś do czynienia i później przeczytać ich recenzję ale ja powiem ci że z dziesiątkami. I naprawdę kilka razy miałem dziwne wrażenie czy aby osoba pisząca naprawdę testowała to urządzenie.

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Tu się trzeba zgodzić z Piopio, taki typ wzmacniacza kupujesz żeby grać z cyfry... czy to Lyngdorf czy Sabaj 

Nikt temu nie przeczy. Tylko co innego kupić wzmacniacz bez wejść analogowych, co innego z wejściami analogowymi ale siłą rzeczy nieco gorszymi, a co innego z wyjściem sub, którego na skutek chochlika technicznego uniemożliwia synchronizację suba z kolumnami, co czyni funkcję niezdatną do użytku.

-----

11 minut temu, Piopio napisał:

A czym to się różni od pisania, że np Sabaj jest mocny z tego powodu, że ktoś lubi brzmienie klasy D? Strona przeciwna - subiektywizm ten sam.

15 minut temu, Piopio napisał:

Serio tak myślisz czy to sarkazm?

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

A czym to się różni od pisania, że np Sabaj jest mocny z tego powodu, że ktoś lubi brzmienie klasy D? Strona przeciwna - subiektywizm ten sam.

A kto tak pisze ?

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tylko co innego kupić wzmacniacz bez wejść analogowych, co innego z wejściami analogowymi ale siłą rzeczy nieco gorszymi

Jeśli wiesz co kupujesz to nie widzę problemu. 

Panowie ale faktycznie chyba już pora odpuścić.

Jeden drugiego nie przekona  i drugi nie przekona pierwszego a wszystko co miało być powiedziane dla kogo jestem a dla kogo nie zostało już napisane parę stron wcześniej.

15 minut temu, Piopio napisał:

Jeśli wiesz co kupujesz to nie widzę problemu. 

No właśnie: jeśli po dokupieniu suba okaże się, że wzmacniacz "fenomenalny" i "o najlepszym stosunku jakości do ceny w historii audio" (cytuję z pamięci) ma niezdatne do użytku wyjście SUB to mu powiesz, że trzeba było słuchać szymona1977 a nie Ciebie?

-----

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Panowie ale faktycznie chyba już pora odpuścić.

Jest kulturalnie, jest na temat - jest ok.

Teraz, szymon1977 napisał:

Jest kulturalnie, jest na temat - jest ok.

A to akurat prawda biorąc pod uwagę jakich dwóch dżentelmenów mamy naprzeciwko siebie to wyjątkowo długo wytrzymujecie 😛

45 minut temu, szymon1977 napisał:

No właśnie: jeśli po dokupieniu suba okaże się, że wzmacniacz "fenomenalny" i "o najlepszym stosunku jakości do ceny w historii audio" (cytuję z pamięci) ma niezdatne do użytku wyjście SUB to mu powiesz, że trzeba było słuchać szymona1977 a nie Ciebie?

Znów skupiasz się tylko na jednym aspekcie. 95% ludzi NIE UŻYWA SUBA do stereo. A części z tych co ewentualnie użyją suba ten "loudness" może się podobać. Albo słuchają ze stałą głośnością. 

Zostaje 2-3% użytkowników, którzy mogą być niezadowoleni.

Edytowane przez Piopio

8 minut temu, Piopio napisał:

Znów skupiasz się tylko na jednym aspekcie

Traktuję wzmacniacz jako produkt kompletny, podobno wszechstronny, świetny, fenomenalny, itd, itp. Jeśli coś jest to ma działać, używam tego czy nie. Dla przykładu mój VW nie może się przy katalogowych 195km/h rozlecieć tylko dlatego, że 95% nie przekracza (zazwyczaj) przepisowych 112-140km/h (powiedzmy, że 5% korzysta z braku ograniczeń w Niemczech).

• Pokaż nowe odpowiedzi