Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, dedal75 napisał:

Z kimś mnie pomyliłes .

Uwaga o Spotify nie była o Tobie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale sugerujesz innym że ty masz inni nie mają 🤷‍♂️ 

Jak takich ludzi się nazywa 🤔

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

18 minut temu, dedal75 napisał:

Ale sugerujesz innym że ty masz inni nie mają 🤷‍♂️ 

Jak takich ludzi się nazywa 🤔

Owszem mam swoje zdanie oparte na doświadczeniu. Jeśli ktoś przekona mnie rzeczowymi argumentami to przyznaję mu rację. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, dedal75 napisał:

Każdy ma 🥴

Tylko, że swoje zdanie można oprzeć na doświadczeniu albo na przekonaniach ... różnica jest dość znacząca. 

Dalej sugerujesz że twoje jest najtwojsze.🤷🏿‍♂️ 

Nic się nie zmieniło .

26 minut temu, dedal75 napisał:

Nic się nie zmieniło .

Jeśli coś wiem to komentuję, jeśli nie wiem to słucham mądrzejszych. Proste. 

Ale Ty zawsze, wiesz tzn . takie masz przekonanie 🤦🏿‍♂️

23 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Ale czemu D klasa koniecznie? Niedawno porównywałem mojego starego Arcama A29 którego sprzedaje z kolegi nową końcówką Eversolo Amp F2 czy jakoś tak i naprawdę nie było co zbierać z tego Wiima, nie było nawet jednej rzeczy za którą można by pochwalić D klasę. Następnego dnia Wiim wrócił do marketu. 

A może zamiast się użerać z PC-tem np malina z digione, digione sig czy ian canada? 

Ja wspominam któryś raz że nie jestem audiofilem , audiofilski dźwięk wręcz mi się nie podoba , nie wyobrażam sobie wzmacniacza bez regulacji barwy a sabaj mimo swoich wad jest pierwszym wzmacniaczem w którym nie brakuje mi góry . Mam w domu  Denona 1600ne i też nie jestem do końca zadowolony . Ja wiem że to moje upośledzenie dźwiękowe ale się nie zabiję . Może wybieram złe wzmacniacze , nie wiem . Mam też w domu smsl da09 czy jakoś tak i też to gra akceptowalnie. Dlatego narodził mi się pomysł w łepetynie żeby iść w klasę D. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

A jakie masz kopułki w kolumnach? 

Nie siedzę tak w tym mam w jednym pokoju biurze q350 kefy teraz z sabajem a w salonie z denonem magnaty quantum 1005. Zamieniałem oczywiście wzmacniacze i na sanaju bardziej mi sie podoba tu i tu . Miałem tez magnata mr780 mr750 jakiegoś nada , rotela ra06 i zawsze brakuję mi góry

10 godzin temu, Piopio napisał:

Masz problem za sobą. Ja nie uważam, że pozjadałem wszystkie rozumy. Opieram się na faktach. Jeśli się mylę to potrafię przyznać się do błędu. Nie trzymam się też kurczowo swoich przekonań. 

Arcama SA30 niestety wycofują ale konkurencja nie śpi 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na jesieni wejdą do sprzedaży Arcam SA35 i SA45, można wpisać w gogle i o nich poczytać, tylko ceny zabójcze od 3500euro do 4500 euro. 

Ja Arcama SA30 zmieniłem na Qudrala Aurum A9 i ten gra dużo lepiej od Arcama. Jest i bardzo szczegółowy, ma bardzo dobry basior no i reszta też w jak najlepszym porządku. Świetny do jazzu czy muzyki klasycznej. Nie sprawdzi się tylko w kiepsko zrealizowanych nagraniach bo od razu je obnaża. Dla audiofila, który korzysta tylko z dobrych źródeł  i dobrze zrealizowanej muzyki za te 5600zl w przeliczeniu z euro to wprost okazja. 

IMG_20240517_134731373.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

24 minuty temu, Ajothe napisał:

Rozumiem, pomyślałem że warto kupić kolumny z metalowym tweeterem w takim przypadku 🙂

Np. Harbethy? :D

.

1 godzinę temu, Michał Stecek napisał:

Nie siedzę tak w tym mam w jednym pokoju biurze q350 kefy teraz z sabajem

To, że kręcisz górą pasma na equalizerze spowodowany jest tym, że q350 mają górę zestrojoną na równo ze średnicą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bez żadnego podbicia i to nie wina rodzaju kopułki, a sposobu zaprojektowania kolumny że tak akurat gra. Wtedy bierze się kolumny z podbitą góra np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na wykresie na dole widać jak od 3kHz góra zaczyna piąć się w górę. Jak by konstruktor chciał to by odpowiednimi rezystorami stłumi górę na równo ze średnicą jak w KEFach, ale widać nie taki był zamysł🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co, szukamy kolumn? Audiovector QR też można sprawdzić. Gładkie, szybkie, góra (mnie) męcząca, ale gładka, po prostu dużo jej.

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, treinerek napisał:

Ja Arcama SA30 zmieniłem na Qudrala Aurum A9 i ten gra dużo lepiej od Arcama.

Ale chyba Arcama bez DIRAC ? U mnie DIRAC to naprawdę GAME CHANGER. 

7 godzin temu, Prewwit napisał:

To, że kręcisz górą pasma na equalizerze spowodowany jest tym, że q350 mają górę zestrojoną na równo ze średnicą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bez żadnego podbicia i to nie wina rodzaju kopułki, a sposobu zaprojektowania kolumny że tak akurat gra. Wtedy bierze się kolumny z podbitą góra np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na wykresie na dole widać jak od 3kHz góra zaczyna piąć się w górę. Jak by konstruktor chciał to by odpowiednimi rezystorami stłumi górę na równo ze średnicą jak w KEFach, ale widać nie taki był zamysł🙂

Tak ale na magnatach mam to samo , z sabajem góra mi odpowiada i na Kef-ach i Magnatach a na Denonie już nie , tak samo było z rotelem i nadem . Focale chodzą mi po głowie ale musze się gdzieś umówić na odsłuch . Niestety u mnie nić w mieście nie mam . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Piopio napisał:

Może i changer,ale osierociłeś izolację galwaniczną i forum nie wybaczy.
A jeszcze kable...
To dopiero będzie game

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, dedal75 napisał:

Rozpoczyna się nowe show .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ja tam kibicuje. Z DSP fajny etap po drodze audio. Warto przerobić i zobaczyć czy plusy przeważą. U mnie lepsza robotę zrobiła wymiana kolumn na bardziej dopasowane do pomieszczenia i finalnie rezygnacja z DSP, ale drogi są różne i jednej właściwej nie ma.

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Ja tam kibicuje. Z DSP fajny etap po drodze audio. Warto przerobić i zobaczyć czy plusy przeważą. U mnie lepsza robotę zrobiła wymiana kolumn na bardziej dopasowane do pomieszczenia i finalnie rezygnacja z DSP, ale drogi są różne i jednej właściwej nie ma.

Niby tak,ale rezygnacja z dsp to tak jakbyś sobie nogi w gips włożył.
DSP jet po to,aby pomóc,nie przeszkadzać.
nie,no mozna...

16 godzin temu, dedal75 napisał:

Nic się nie zmieniło .

Aj tam,tak juz ma widocznie.
Ważne,że przyznaje sie do tego-że się uczy.
To lepiej niż obwieszczać,że sie już wie.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Gratulacje, że odkryles, jak ważna jest adaptacja akustyczna 🙂

Teraz pora odkleić się od paru stwierdzeń w stylu toslink jest do niczego.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

29 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Niby tak,ale rezygnacja z dsp to tak jakbyś sobie nogi w gips włożył.
DSP jet po to,aby pomóc,nie przeszkadzać.
nie,no mozna...

Jeżeli jest potrzebne... 6dB nie ma sensu korygować. Minusy przeważają. 

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Teraz pora odkleić się od paru stwierdzeń w stylu toslink jest do niczego.

Hahaha,
mamy snajpera-i to celnego

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jeżeli jest potrzebne... 6dB nie ma sensu korygować. Minusy przeważają. 

6dB nie ma sensu?
To po co mikrozmiany kablem?
Jakie to minusy?

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

6dB nie ma sensu?

Nie ma. Nie przeszkadza mi. 12 już tak.

To po co mikrozmiany kablem?

Dla mnie to nie są mikrozmiany.

Jakie to minusy?

Takie jak np zły kabel RCA, rozmycie ataku, utrata mikrodetali, niewielkie przymulenie albo wyostrzenie. Takie wady są dla mnie dużo bardziej irytujące niż nierówna charakterystyka.

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie ma. Nie przeszkadza mi. 12 już tak.

Dla mnie to nie są mikrozmiany.

Takie jak np zły kabel RCA, rozmycie ataku, utrata mikrodetali, niewielkie przymulenie albo wyostrzenie. Takie wady są dla mnie dużo bardziej irytujące niż nierówna charakterystyka.

czyli zmiany interkonektów/dostosowanie syetemu poprzez kable  moga dac większe efekty niż dsp?

10 godzin temu, Piopio napisał:

Lepiej w obu przypadkach. W obecnym ustawieniu mam dobrą akustyke bez zrobienia adaptacji, Dirac w takim przypadku za wiele nie pomoże. Wcześniej gdy sprzęt stał na krótszej ścianie, miałem mody basowe i wtedy Dirac sporo poprawił.  Ostatnio Diraciem tylko poprawiałem charakterystykę kolumn. Teraz mam Qudrala Aurum A9, na Burr Brownie z regulacja basu i treble nawet z pilota i Eversolo DMP A8, dack na kościach AKM, które graja inaczej niż Sabre z Arcama. Całość ma teraz więcej powietrza, szczegółow ale i ciepełka i Dirac nie jest mi potrzebny

W razie potrzeby w Eversolo mam też DSP, ale z niego nie korzystam. 

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

• Pokaż nowe odpowiedzi