Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy wewnątrz wzmacniacza

Gość Vintageaudiofil

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Witam🙋‍♂️

Pacjent to Amplituner Scott R336. Przeszedł już przegląd w serwisie specjalistycznym ale to nie o tym, zachciało mi się wymiany sprężynkowych gniazd głośnikowych na WBT które już mam, idąc dalej słyszałem by wymienić także kable głośnikowe z płytki drukowanej do owych terminali. Wszystko fajnie i pięknie tylko że nie wiem na co wymienić? Najlepiej by kabel nic nie dodawał od siebie ale żeby był porządnym przewodnikiem. Co byście sugerowali wykorzystać? Jest to dział DIY i za pewne konstruujecie tutaj sobie wzmacniacze i końcówki mocy wiec i znacie się na tym najlepiej. 

Nadmienię tylko że gniazdo sieciowe już wymieniłem na Furutech FI-06 (R) NCF i użyłem kabla do podłączenia Furutech FP-S032N 

Mogę wydać do 400 zł za metr kabla by to ładnie połączyć. 

Co polecacie?

Za wszelkie sugestie bardzo dziękuję☺️

Spróbuj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stosuję do właśnie takich połączeń. Wg mnie lepszego nie trzeba.

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

DO połączenia wewnątrz wzmacniacza mogę polecić zwykły drut miedziany nawojowy o średnicy od 0,8 do max 1,2mm średnicy. U siebie, we wzmacniaczu lampowym, mam drut nawojowy miedziany o średnicy 1mm i działa bardzo dobrze. Możesz jeszcze kupić drut ze srebra 999 o średnicy 1mm i dobrze go zaizolować teflonem, rurką termokurczliwą i będzie chyba najlepiej.

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

4 godziny temu, 1Ender napisał:

Spróbuj 

Ukryta Zawartość

Stosuję do właśnie takich połączeń. Wg mnie lepszego nie trzeba.

Pozdrawiam 

A ja przeciąłem i wyklepałem na płaskownik swoją obrącze ze złota999... i z tego zrobiłem .... ludzie przecież na tym linku jest dojenie frajerów , ale są tacy co lubią być dojeni...

Ukryta Zawartość

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Za takie pisanie i takie propozycje to ja dziękuje. Myślałem że są tu normalni ludzie… widocznie się myliłem

Poszukam w takim razie jakiś głośnikowy o średnicy 1,5mm2 do tych 400 zł 

Temat można zamknąć bo szkoda mojego i waszego czasu na bzdury

1 hour ago, Vintageaudiofil said:

Myślałem że są tu normalni ludzie

Dobrze myślałeś - trudno oczekiwać wzięcia na poważnie włożenia kawałka drutu za 400 do sprzętu za 400 😉

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Dobrze myślałeś - trudno oczekiwać wzięcia na poważnie włożenia kawałka drutu za 400 do sprzętu za 400 😉

Dla kolegi może i być nic nie warty. 

Za same WBT gniazda dałem 1500 zł plus gniazdo z kawałkiem kabla sieciowego Furutecha 500 zł…

Po tym wszystkim następny będzie zakup amplitunera Kenwood Eleven G z serii Monster i zrobienie tego samego ale na jeszcze lepszych podzespołach WBT 

Wtyki wiecej warte niz receiver

Tak mozna zrobic z Elizabetki Makintosza

Dobrze, ze tacy sa.
Mam do sprzedania Marantza. Moze masz jeszcze kilka wtykow, i masz zainteresowanie nastepnym upgradem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Wtyki wiecej warte niz receiver

Ukryta Zawartość

Tak mozna zrobic z Elizabetki Makintosza

Ukryta Zawartość

Dobrze, ze tacy sa.
Mam do sprzedania Marantza. Moze masz jeszcze kilka wtykow, i masz zainteresowanie nastepnym upgradem

IMG_4029.jpg

Ślicznusi amerykaniec 

10 godzin temu, silver_sound napisał:

A ja przeciąłem i wyklepałem na płaskownik swoją obrącze ze złota999... i z tego zrobiłem .... ludzie przecież na tym linku jest dojenie frajerów , ale są tacy co lubią być dojeni...

Wrzuć zdjęcie, zobaczymy czy umiesz klepać głupoty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, xajas napisał:

Wtyki wiecej warte niz receiver emoji6.png

Tak mozna zrobic z Elizabetki Makintosza emoji6.png

Dobrze, ze tacy sa.

IMG_4029.jpg

Zbyt niski model… nie dla mnie. Nie ma startu  przy Eleven🤣

27 minut temu, ASURA napisał:

Dobrze napisane👏👍

@xajasMarantz 4400 już prędzej😎

A ja z tym drutem nawojowym lub ze srebra całkiem powaznie...

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

5 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

A kto bogatemu zabroni? Daniel więcej luzu. Gość ma taki kaprys. Takie przeróbki to też nauka. Chociaż z ekonomicznego punktu widzenia sensu brak. :)))))))

Pozdrawiam 

5 hours ago, Vintageaudiofil said:

Dla kolegi może i być nic nie warty. 

No >JUŻ< nie jest wiele wart - bardzo lubię vintage ale jak jest restorowane w stylu xraytonnyb czyli przywrócenie do pełnej sprawności lub też jej poprawienie z zachowaniem ducha urządzenia. Zakładanie gniazd WBT do tego Scotta to jak ten maluch... wybacz tak to widzę. Te stare konstrukcje często da się poprawić stosując nowe elementy/rozwiązania ale trzeba mieć o tym pojęcie jak Tonny. Wymiana okablowania nic nie zmienia sonicznie/elektrycznie a dużo psuje charakter. Polecam dodatkowo kanały takie jak "Uncle Doug", "MrCarlsonsLab" lub świetny polski "Marcin Marciniak" - to jest vintage imo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem jest to

2 godziny temu, ASURA napisał:

moim zdaniem jest to klasyczny przykład jakiegoś przyczajonego "tygrysa byznesu", szukającego frajerów, aby wydoić z nich nieco kaski, traktującego forum jako platforme kryptoreklamy swoich złogów magazynowych, których nawet elektryfikatorzy wsi i miasteczek nie chcieli  kupić...

Edytowane przez silver_sound
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Panowie, bez urazy ale to są moje pieniądze! Na co je wydam to moja sprawa, chce się bawić w taki sposób to się będę bawił… to ja sobie robię tą przyjemność nie wam. Czy w aucie gdy wymieniacie felgi na jeszcze lepsze zastanawiacie się po co? No na pewno nie. A co zyskujesz dzięku wymianie? Nic. Tylko wygląd się zmienia i nic po za tym bo stara jak i nowa felga się toczy po jezdni. Jedynie co wam się poprawia to wasz humor i możliwość przyszpanowania.

Napisałem tutaj bo myślałem że dostanę konkretną  odpowiedź niezwracającą uwagi na to ile to kosztować będzie i czy coś to da!

Najwidoczniej boli was to że gostek jak Ja wkłada gadżety do starego radia po przeglądzie za ponad 2 tys zł… 

Więc kupuj wszystko najdroższe i po sprawie. 🙂

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

13 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

Panowie, bez urazy ale to są moje pieniądze! Na co je wydam to moja sprawa, chce się bawić w taki sposób to się będę bawił… to ja sobie robię tą przyjemność nie wam. Czy w aucie gdy wymieniacie felgi na jeszcze lepsze zastanawiacie się po co? No na pewno nie. A co zyskujesz dzięku wymianie? Nic. Tylko wygląd się zmienia i nic po za tym bo stara jak i nowa felga się toczy po jezdni. Jedynie co wam się poprawia to wasz humor i możliwość przyszpanowania.

Napisałem tutaj bo myślałem że dostanę konkretną  odpowiedź niezwracającą uwagi na to ile to kosztować będzie i czy coś to da!

Najwidoczniej boli was to że gostek jak Ja wkłada gadżety do starego radia po przeglądzie za ponad 2 tys zł… 

jeśli to o co pytasz miałoby jakiś sens, na pewno dostałbyś merytoryczne podpowiedzi, a brnąc dalej ustawiasz się pierwszy w kolejce do anegdotki z niszy home audio w temacie na bocznicy.... stowarzyszenie stetryczałych audiofili....

48 minutes ago, Vintageaudiofil said:

Panowie, bez urazy ale to są moje pieniądze!

nie rozumiem dlaczego kolega się unosi... pytał kolega tutaj o sugestię WSZELKĄ?

22 hours ago, Vintageaudiofil said:

Za wszelkie sugestie bardzo dziękuję

pytał, sugerował tutaj, że kabel coś zmienia?

22 hours ago, Vintageaudiofil said:

Najlepiej by kabel nic nie dodawał od siebie ale żeby był porządnym przewodnikiem.

sugerował... porządny przewodnik to taki ze sklepu z kablami o deklarowanej przez producenta specyfikacji, dzięki której wiemy co kupujemy i możemy się odnieść (również cenowo) do konkurencji na rynku.

54 minutes ago, Vintageaudiofil said:

Mylisz opinię z bólem.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
52 minuty temu, silver_sound napisał:

jeśli to o co pytasz miałoby jakiś sens, na pewno dostałbyś merytoryczne podpowiedzi…

skoro elektronik twierdzi że wymiana kabla coś da to znaczy że się myli? gdy oddawałem sprzęt na serwis dostałem pierwsze pytanie: czy robimy byle działało czy robimy  kolekcjonersko wymieniając wszystkie kondensatory, rezystory itd. oczywiście te co nie trzymają wartości? Odparłem że kolekcjonersko, następnie było to polecam wymienić również gniazdo zasilające i ewentualnie sprężynki głośnikowe na coś lepszego. Spytałem czy marka Furutech i WBT jest mu obca? Odparł że nie ale nie poleca inwestować w tak drogie przyłącza. Kupiłem, wysłałem, zamontował… gdy otrzymał paczkę spytał czy kabel sieciowy też wymieniać bede bo nie dostał a nie wie czy ma wymieniać? No to kupiłem pół metra i wysłałem. Przy odbiorze amplitunera stwierdził  że warto było by wymienić kable głośnikowe do tych gniazd w niedalekiej przyszłości… na początku miałem wywalone na to bo się cieszyłem jak głupi że mam zrobione PRO, obudowa ma nowy fornir i kolor, wymienione żarówki w wyświetlaczu, potencjometry fajnie chodzą oraz nie trzeszczą, przy włączaniu nie ma już strzałów w głośnikach tak jak to było w Radmorach czy Unitrach że nie zawracałem sobie tym głowy totalnie. Teraz ta myśl powróciła gdy już ochłonąłem. Więc szukam guza po prostu. Wolałbym zainwestować w porządne kable głośnikowe ale że mój docelowy Kenwood w tej chwili to wydatek okolo 8-10 tys zł za perfekt stan i ta cena rośnie to stwierdziłem że jeszcze będę zmuszony słuchać na Scoczu i chce go doprowadzić do perfekcji…

Na chwilę obecną kupiłem JBL L65 Jubal i czekam na przesyłkę z Niemiec. Mają zastąpić MA RX6 a kiedyś może jakieś JBL 4312 lub inne

4 minutes ago, Vintageaudiofil said:

skoro elektronik twierdzi że wymiana kabla coś da to znaczy że się myli?

Zmień elektronika - polecam zaznajomić się z kanałami: HifiSurgery, RetroAudio, JackieAudio, Reduktor Szumu. Nie piszę tego złośliwie - to, że wydasz grubą kasę na renowacje nie oznacza, że jej nie stracisz w momencie sprzedaży. Włożenie pieniędzy w coś nie oznacza automatycznego podniesienia wartości.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Zmień elektronika - polecam zaznajomić się z kanałami: HifiSurgery, RetroAudio, JackieAudio, Reduktor Szumu. Nie piszę tego złośliwie - to, że wydasz grubą kasę na renowacje nie oznacza, że jej nie stracisz w momencie sprzedaży. Włożenie pieniędzy w coś nie oznacza automatycznego podniesienia wartości.

Zgadzam się, kolega ma rację ale ja nie robię tego by sprzedawać. To jest dla mnie i ma mnie cieszyć. Za 10 lat to już i tak wartość będzie miało tylko sentymentalną. Nie zamierzam go sprzedawać stąd inwestycja w przyłącza. Reduktora szumu znam z YT ale jak dla mnie ma on podejście do du..y, według jego podejścia ( ja to tak odbieram )dalej stara unitra mogła by grać choć nie ma ona nic z jakością wspólnego… jak mam go oglądać czy słuchać to jestem ciężko chory😞

najprawdopodobniej ten Twój elektronik jest z tej samej gliny co ten tygrys byznesu. Proponuje abyś zapoznał się z tematen naskurkowości która tyczy przepływu prądów wysokich częstotliwoci, wtedy załapiesz dlaczego kable głośnikowe są robione jako linka z setek cienkich drucików, a to tyczy też wnętrza wzmacniacza w torze wyəściowym.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

A ja mam pytanie do kolegi…

Po jakiego grzyba ludzie kupują kable za setki tysięcy? Hm? Myślisz że nie słychać kabla? Jeżeli tak jest to się grubo mylisz… ewentualnie jest kolega tak przygłuchy że kabel za 2 zł 2,5mm2 wystarczy do kolumn a do zasilania kabel od lampki nocnej… 

rynce opadają🤦‍♂️

11 minutes ago, Vintageaudiofil said:

Po jakiego grzyba ludzie kupują kable za setki tysięcy? Hm? Myślisz że nie słychać kabla? Jeżeli tak jest to się grubo mylisz… ewentualnie jest kolega tak przygłuchy że kabel za 2 zł 2,5mm2 wystarczy do kolumn a do zasilania kabel od lampki nocnej… 

No jeszcze się taki nie znalazł co by się chciał poddać miarodajnemu testowaniu kabla ac w ślepej próbie - a tylko to może kogoś przekonać, że kabel słychać. Nie ma żadnej podstawy naukowej ani eskperymentu, który by taką różnicę udowadniał.

AC kablo entuzjaści mają póki co tylko swoje opinie. Argumentów brak.

tradycyjnie polecam wysłuchanie

a dlaczego kupują za setki tysięcy? :

3 hours ago, Vintageaudiofil said:

Panowie, bez urazy ale to są moje pieniądze! Na co je wydam to moja sprawa

prestiż, lepsze samopoczucie, walory estetyczne, efekt placebo...

hehe i znowu ta polka? 😄

Albo sam sprzedajesz te kable za tysiące, albo dostajesz srebrniki za ich promowanie

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

No jeszcze się taki nie znalazł co by się chciał poddać miarodajnemu testowaniu kabla ac w ślepej próbie - a tylko to może kogoś przekonać, że kabel słychać. Nie ma żadnej podstawy naukowej ani eskperymentu, który by taką różnicę udowadniał.

Podzielam pogląd, tylko ślepy test, przypadkowo wylosowanych opiniotwórców, którego wyznawcy boga-kabla się boją jak diabeł święconej wody, może być opinią na której można bazować

24 minutes ago, silver_sound said:

Podzielam pogląd, tylko ślepy test, przypadkowo wylosowanych opiniotwórców, którego wyznawcy boga-kabla się boją jak diabeł święconej wody, może być opinią na której można bazować

Slepy test który istnienie czegoś ma dowieść musi być robiony przez kogoś kto w to wierzy. Jak zostanie statystycznie udowodnione to to już nie będzie opinia a dowód. Kablo sceptyk nie może nic udowodnić slepym testem bo jeśli tego nie słyszy to może po prostu strzelać - wynik losowy wyjdzie.

To co kolega proponuje czyli a/b testy grupowe są bardzo proste do zmanipulowania.

W dniu 19.01.2023 o 15:55, Vintageaudiofil napisał:

Pacjent to Amplituner Scott R336.

Tak na marginesie... Większość starych sprzętów ma przewody z miedzią o doskonałej jakości. Trzeba uważać, żeby podczas "rekablingu" nie strzelić sobie w stopę.  

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

8 godzin temu, Vintageaudiofil napisał:

Dobrze napisane👏👍

To teraz klep tą obrączkę jak ją masz...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi