Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw monitory + wzmacniacz do 5000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, byłem ostatnio na odsłuchach kilku modeli i chyba mniej więcej wiem już, czego szukam. Zależy mi na brzmieniu z priorytetem na separację instrumentów, rozdzielczością, raczej jasne, napowietrzone, lekkie z konturowym ale wyraźnym basem. Mam jeszcze problem z odpowiednim rozłożeniem budżetu na wzmacniacz i kolumny. Mój DAC to SMSL M500 MKII. Jako wzmacniacz zamówiłem SMSL A300, ale już wiem, że daleko na nim nie pojadę i na pewno będę go zwracał. Pokój to 11m, na razie kolumny będą musiały stać na biurku w rozstawie 1m między głośnikami i grać na dłuższą ścianę (o dziwo znalazłem z Comete EZ jedno miejsce, w którym pasmo jest pełne i bas nie dudni), to rozwiązanie tymczasowe. Słuchałem:

• KEF LS50 Meta - ujęły mnie separacją instrumentów (a głównie słucham symfoniki), równym strojeniem i naturalną barwą. W porównaniu z Cometami grały mdło i bez życia/dynamiki (oba grały z A300), zejście basu także było fatalne, więc tu dochodzi +2-3 tys. na zakup suba za kilka miesięcy -  gdyby nie ten bas, miałbym prosty wybór, ale sub bardzo naciąga budżet. No i niestety skoro rezygnuję z A300 i idę w coś lepszego, to odpada też dopłata 1200zł do Mety i zostaje LS50 za 3000zł.
  • B&W 707 S3 - bardzo rozdzielcze brzmienie, świetny bas (wyraźny i nisko schodzący) jak na ten rozmiar, niestety średnica brzmiała sztucznie w muzyce akustycznej. Z A300 połączenie było dramatyczne, z Rotelem A11 już dużo lepsze (średnica się wypełniła), więc myślę, że można by dalej iść w cieplejszym kierunku. Chciałem dostać do odsłuchu w TopHiFi 707 S2, które miały kosztować 3600zł, ale pracownik, nic mi nie mówiąc, podpiął 2 razy droższe S3 (zorientowałem się dopiero na końcu po terminalach), a potem powiedzieli mi, że mają tylko jedną parę S2, ale jest fabrycznie zapakowana, więc nie dostanę do odsłuchu, a jak ja nie kupię to i tak zaraz przyjdzie po to ktoś inny 🤦‍♂️żenujące podejście do klienta i oczekiwanie, że kupi kota w podwójnym worku (do testów też nie wypożyczają). Oczywiście w grę wchodzą używane S2 za ok. 2700zł, kupowane na odległość, jeżeli w ogóle brzmią podobnie do S3. To też kot w worku, ale przynajmniej tańszy i nie od chamskiej obsługi.
  • ELAC Carina BS243.4 - zupełnie nie moje brzmienie
  • Triangle Comete EZ - najlepiej zbalansowane brzmienie ze wszystkich, dobra dynamika, energia, rozdzielczość (nie tak dobra separacja jak w LS50 i BW 707), świetny tweeter tubowy, mało wymagające co do wzmacniacza. Niestety musiałem odesłać ze względu na rozmiar. Titusów nie biorę pod uwagę, bo w tej cenie mogę dostać LS50 z lepszą średnicą, a oba będą potrzebowały suba.

Jeśli chodzi o wzmacniacze, to myślałem o używanych:

• Arcam A19, Rega Brio-R, Audiolab 6000A - myślę, że byłoby to dobre połączenie z jasnymi BW, ceny od 1500zł za Brio-R w moim mieście do 2000zł z hakiem za Audiolaba.
  • Cyrus One, Atoll IN100SE - czy te byłyby w stanie dobrze napędzić LS50 i poprawić im dynamikę? Ceny tutaj to ok. 2500zł, ale nie jestem pewny czy mam jeszcze zaufanie do klasy D po tym chińczyku, więc ze wskazaniem na Atolla. Niestety wychodzi trochę ponad budżet (5500zł przynajmniej) no i dalej dochodzi zakup suba w przyszłosci. Brio z Bowersami to 4200zł i zostaje na kable, a czuję, że Rega z LS50 raczej się nie zgra i będą to ciepłe kluchy.

Może macie jeszcze jakieś propozycje kolumn i wzmacniaczy? Mieszkam na Śląsku i mógłbym też się przejechać obejrzeć MA GX100 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale mają rysę na membranie. Niestety na giełdzie mało sie dzieje w tym budżecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rysa na membranie? To co widać na zdjeciu ? 😄

Byś zobaczył rysę na tweeterze w moich to byś zemdlał, wpływ na dźwięk zerowy.

Rozstaw jeden metr między kolumnami..tu jest największy ból, bardziej niż wybór monitorów. 

Chyba że wybierzemy aktywne bliskiego pola, ale to i tak mega blisko. .odsłuchiwales te typy u siebie? Może być duże zdziwienie i zaskoczenie..

Tutaj masz akurat promocje. Warto spróbować. Chyba będzie możliwość zwrotu (zakup przez internet) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie te modele monitora audio to może być strzał w dziesiątkę.

Absolutnie nie przejmowałbym się tą nazwijmy to rysą.

Do listy dopisz sobie magnat quantum 753. Dla mnie to był zawsze największy konkurent kolumn bowersa z tym że właśnie nie miał tak sztucznie podbitej średnicy i nie był aż tak analityczny i ostry w górze pasma.

Co do wzmacniaczy atoll 100 to bardzo fajna opcja aczkolwiek jest to wzmacniacz o raczej łagodniejszym charakterze więc pytanie czy nie stracisz na tym co chciałeś uzyskać osobiście bardzo go lubię.

Cyrus one jest mniej stonowanym wzmacniaczem więc tutaj góra pasma rozdzielczość będzie zachowana.

Możesz też polować na Cambridge cxa60 albo axr100.

Piotrek 

3 godziny temu, costa brava napisał:

Te gx100 to następca gs10, a  poprzednik gold 100 ?

Tak mi się wydaję. Niestety nie słuchałem żadnych Monitorów, ale wydają się ciekawe. 

5 godzin temu, LeonidK napisał:

Cześć, byłem ostatnio na odsłuchach kilku modeli i chyba mniej więcej wiem już, czego szukam. Zależy mi na brzmieniu z priorytetem na separację instrumentów, rozdzielczością, raczej jasne, napowietrzone, lekkie z konturowym ale wyraźnym basem. Mam jeszcze problem z odpowiednim rozłożeniem budżetu na wzmacniacz i kolumny. Mój DAC to SMSL M500 MKII. Jako wzmacniacz zamówiłem SMSL A300, ale już wiem, że daleko na nim nie pojadę i na pewno będę go zwracał. Pokój to 11m, na razie kolumny będą musiały stać na biurku w rozstawie 1m między głośnikami i grać na dłuższą ścianę (o dziwo znalazłem z Comete EZ jedno miejsce, w którym pasmo jest pełne i bas nie dudni), to rozwiązanie tymczasowe. Słuchałem:

• KEF LS50 Meta - ujęły mnie separacją instrumentów (a głównie słucham symfoniki), równym strojeniem i naturalną barwą. W porównaniu z Cometami grały mdło i bez życia/dynamiki (oba grały z A300), zejście basu także było fatalne, więc tu dochodzi +2-3 tys. na zakup suba za kilka miesięcy -  gdyby nie ten bas, miałbym prosty wybór, ale sub bardzo naciąga budżet. No i niestety skoro rezygnuję z A300 i idę w coś lepszego, to odpada też dopłata 1200zł do Mety i zostaje LS50 za 3000zł.
  • B&W 707 S3 - bardzo rozdzielcze brzmienie, świetny bas (wyraźny i nisko schodzący) jak na ten rozmiar, niestety średnica brzmiała sztucznie w muzyce akustycznej. Z A300 połączenie było dramatyczne, z Rotelem A11 już dużo lepsze (średnica się wypełniła), więc myślę, że można by dalej iść w cieplejszym kierunku. Chciałem dostać do odsłuchu w TopHiFi 707 S2, które miały kosztować 3600zł, ale pracownik, nic mi nie mówiąc, podpiął 2 razy droższe S3 (zorientowałem się dopiero na końcu po terminalach), a potem powiedzieli mi, że mają tylko jedną parę S2, ale jest fabrycznie zapakowana, więc nie dostanę do odsłuchu, a jak ja nie kupię to i tak zaraz przyjdzie po to ktoś inny 🤦‍♂️żenujące podejście do klienta i oczekiwanie, że kupi kota w podwójnym worku (do testów też nie wypożyczają). Oczywiście w grę wchodzą używane S2 za ok. 2700zł, kupowane na odległość, jeżeli w ogóle brzmią podobnie do S3. To też kot w worku, ale przynajmniej tańszy i nie od chamskiej obsługi.
  • ELAC Carina BS243.4 - zupełnie nie moje brzmienie
  • Triangle Comete EZ - najlepiej zbalansowane brzmienie ze wszystkich, dobra dynamika, energia, rozdzielczość (nie tak dobra separacja jak w LS50 i BW 707), świetny tweeter tubowy, mało wymagające co do wzmacniacza. Niestety musiałem odesłać ze względu na rozmiar. Titusów nie biorę pod uwagę, bo w tej cenie mogę dostać LS50 z lepszą średnicą, a oba będą potrzebowały suba.

Jeśli chodzi o wzmacniacze, to myślałem o używanych:

• Arcam A19, Rega Brio-R, Audiolab 6000A - myślę, że byłoby to dobre połączenie z jasnymi BW, ceny od 1500zł za Brio-R w moim mieście do 2000zł z hakiem za Audiolaba.
  • Cyrus One, Atoll IN100SE - czy te byłyby w stanie dobrze napędzić LS50 i poprawić im dynamikę? Ceny tutaj to ok. 2500zł, ale nie jestem pewny czy mam jeszcze zaufanie do klasy D po tym chińczyku, więc ze wskazaniem na Atolla. Niestety wychodzi trochę ponad budżet (5500zł przynajmniej) no i dalej dochodzi zakup suba w przyszłosci. Brio z Bowersami to 4200zł i zostaje na kable, a czuję, że Rega z LS50 raczej się nie zgra i będą to ciepłe kluchy.

Może macie jeszcze jakieś propozycje kolumn i wzmacniaczy? Mieszkam na Śląsku i mógłbym też się przejechać obejrzeć MA GX100 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale mają rysę na membranie. Niestety na giełdzie mało sie dzieje w tym budżecie.

Warto dołożyć i mieć spokój na dłuższy czas.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

6 godzin temu, LeonidK napisał:

Może macie jeszcze jakieś propozycje kolumn i wzmacniaczy?

Z Twoimi upodobaniami sprawdź jeszcze Focale i Neat Acoustics do których jest rekomendowany Naim.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

8 godzin temu, miętowy napisał:

Rozstaw jeden metr między kolumnami..tu jest największy ból, bardziej niż wybór monitorów. 

Chyba że wybierzemy aktywne bliskiego pola, ale to i tak mega blisko. .odsłuchiwales te typy u siebie? Może być duże zdziwienie i zaskoczenie..

Wiem, to jest problem nie do przeskoczenia na razie. Zdaję sobie sprawę, że nie otrzymam z takiego ustawienia odpowiedniej sceny i stereofonii, ale Comete EZ dawały sobie z tym zaskakująco dobrze radę, tzn. nie miałem problemu z określeniem pozycji instrumentów. Problem w tym, że musiałem odkręcić potencjometr zbyt mocno, jak na takie małe pomieszczenie, żeby uzyskać pełne pasmo. Potem dowiedziałem się, że to mogła być wina wzmacniacza i bardzo żałuję, że je odesłałem (kupiłem w świetnej cenie), bo to wspaniałe kolumny, ale już trudno. Skupiłem się głównie na Kefach, ponieważ słyszałem, że nawet w bliskim polu dają sobie dobrze radę, oczywiście w salonie nie było jak tego sprawdzić przy sali ~30m2.

@Yankes to było a propos LS50 Meta? Jaki byś wzmacniacz do nich dobrał? Mogę też trochę dłużej pozbierać pieniądze, jeżeli już naprawdę nie warto kupować starszych LS50.

Trochę poczytałem o tych MA Studio, ale raczej na aż tak monitorowym dźwięku mi nie zależy i wydaje się, że 4" woofer to już przesada. Może ktoś słyszał zarówno Kefy, jak i starsze złote Monitory?

Edytowane przez LeonidK

Wez monitory aktywne

Za 5k starczy na nowe Genelec 8030c ktore maja prawie idealne pomiary

Do takich warunkow niczego lepszego  ie znajdziesz w tym budzecie

2 godziny temu, LeonidK napisał:

Jaki byś wzmacniacz do nich dobrał?

Sabaj A30A. Lepszego do 10K nie dostaniesz 😉

11 godzin temu, LeonidK napisał:

czy te byłyby w stanie dobrze napędzić LS50 i poprawić im dynamikę?

Nie wiem o co Ci chodzi z tą dynamiką. U mnie jest wzorcowa ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 hours ago, LeonidK said:

Ukryta Zawartość

Jeśli masz taka możliwość to sprawdź te GX100, one świetnie grają w małych pomieszczeniach. Grały u mnie w salonie w jakichś 16m a po upgradzie poszły do sypialni około 9m i szczeka mi opadła, ustawione blisko siebie , blisko ściany a grają super. MA generalnie poleca 100 do małych pomieszczeń,  twierdzą ze są projektowane do takich trudnych warunków i chyba maja racje. Naprawdę gorąco polecam. 

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Piopio napisał:

Sabaj A30A. Lepszego do 10K nie dostaniesz 😉

Nie wiem o co Ci chodzi z tą dynamiką. U mnie jest wzorcowa ...

Była w porządku dopóki nie podpiąłem Comete.

@Starzec2 do czego były podpięte? Kurczę kuszące są te Monitory, tylko niestety mam do nich dosyć daleko

@biniek myślałem o tym, w obecnej sytuacji na biurko z całą pewnością to byłby najlepszy wybór, ale chciałem w przyszłości przenieść kolumny do salonu, a tam wyglądu Geneleców z całą pewnością bym nie zdzierżył. Obawiam się też, że monitory studyjne będą mi brzmiały zbyt chłodno i bez emocji

30 minut temu, LeonidK napisał:

Triangle są specyficzne. Jak Ci się podoba ich estetyka grania to nic tego nie zastąpi. Chyba, że inne głośniki z tubką. 

Jak dla mnie jest to granie niezbyt naturalne. Wszystko rzucone jest na twarz. To strasznie męczy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, LeonidK napisał:

@Starzec2 do czego były podpięte? Kurczę kuszące są te Monitory, tylko niestety mam do nich dosyć daleko

@biniek myślałem o tym, w obecnej sytuacji na biurko z całą pewnością to byłby najlepszy wybór, ale chciałem w przyszłości przenieść kolumny do salonu, a tam wyglądu Geneleców z całą pewnością bym nie zdzierżył. Obawiam się też, że monitory studyjne będą mi brzmiały zbyt chłodno i bez emocji

Brzmienie można w jakims stopniu ksztaltowac elektronika. Np dac im cieplo grajacy dac r2r i będzie plastyczne mile granie. 

Jak sie przeniesiesz do salonu to firmowy subwoofer skonfiguruje sie prawie sam i kolumny bez suba nie dadza Ci takiej potegi brzmienia. Poczytaj forum audiosciencereview. Bardzo wielu użytkowników zrezygnowalo z tradycyjnych zestawow na rzecz aktywnych w nawet bardzo duzych metrazach. 

Jesli wyglad nie pasi to sa ladniejsze jak np Hedd czy Dynaudio

@biniek Dynaudio LYD7 prezentują się bardzo ciekawie, słyszałeś może coś z tej serii? Dobrze, że w zakresie cenowym jest 7'' woofer, w przypadku Genelec i Neumanna jest to nieosiągalne. 

4 hours ago, LeonidK said:

GX -100 mialem podpinane do roznych typow Marantzow, Pearl lite, Parl i PM16. Najbardziej mi sie podoba ostatnia konfiguracja z PM16, super basik. Jako zrodlo mam ND8006 ktory ma dwa rozne filtry - jeden neutralny drugi bardziej cieply - spora roznica. Kolumny graja wedlug mnie neutralnie ale wszystko maja na bardzo wysokim poziomie od wysokich do niskich tonow z szeroka scena. Gra caly system wiec bardzo duzo zalezy co sie do nich podepnie ale jakosc jest naprawde super. Te standy sporo kosztuja wiec mozna je odsprzedac i dolozyc kasy do wzmacniacza (chociaz szkoda byloby je rozdzielac). 

1 godzinę temu, LeonidK napisał:

@biniek Dynaudio LYD7 prezentują się bardzo ciekawie, słyszałeś może coś z tej serii? Dobrze, że w zakresie cenowym jest 7'' woofer, w przypadku Genelec i Neumanna jest to nieosiągalne. 

Tak LYD 7 doczekal sie nawet recenzji w jakiejs audiofilskiej prasie. To dobrze brzmiace monitory z fajnym subem z tej samej linii. Rozwaz bo to dobra konkurencja dla LS50 ktore sa mega wymagajace wzgledem wzmaka

A może ktoś z was słyszał APS Klasik 2020? Zastanawiam się, jak wypada separacja/rozdzielczość takich monitorów w porównaniu z kolumnami audiofilskimi typu LS50/BW 706 S2. Cena już dosyć wysoka, ale i tak wychodzi dużo taniej niż LS50 z dobrym wzmacniaczem. 

@przemak przyznam, że w tym wypadku głównie zachęca mnie właśnie bardzo nisko schodzący bas. Jak byś opisał ich dźwięk? Może masz porównanie z jakimiś tradycyjnymi kolumnami? Denerwujące jest to, że na forach związanych z produkcją muzyki ludzie piszą jedynie o monitorach że są neutralne/płaskie lub nie, ew. czasem coś o basie. Brakuje dokładniejszych opisów jak na naszym czy drugim forum. Oczywiście mogę zamówić i posłuchać, ale nie mam tylu pieniędzy na raz, żeby zamówić kilka modeli i wzmacniacze do tego, dlatego staram się jak najbardziej zawęzić poszukiwania.

@miętowy do jakich zastosowań kupiłeś Focale? Stricte słuchanie muzyki, czy produkcja/mix? Przy biurku/w większym salonie? Może brałeś też jakieś pasywne opcje pod uwagę?

Edytowane przez LeonidK

Jeśli i tak zakładasz w 2/3 dołożenie subwoofera do systemu, to może lepszym

wyjściem będą choćby Quadrale Signum 20 czy Polk Audio Reserve R100 czy 200.

Oczywiście jeśli słuchałeś dotychczasowych monitorów z jednego metra i barwa była

dla takich warunków optymalna, to oczywiście szmaciane pierścieniówki

mają małe szanse Cię zauroczyć 😉 Ale do sterowania aktywnych monitorów

też czegoś trzeba i klasyczny wzmacniacz z wyjściem na sub też by się sprawdził.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tylko muzyka. Cd, Tidal,  Spotify. 

Standy.

Mam mniejsze 65,które wystawiłem, zmieniłem na 80.

Dla mnie basu nie brakowało. Muzykę grają super. Do mniejszych dokładałem małego 8 calowego subaru Kef, ale jednak lepiej mi grały bez niego. Inaczej, uczciwiej. Nie udało mi się zgrać obu ze sobą.

Duży schodzi wystarczająco nisko by poczuć nieprzyjemne ciśnienie w uszach.

10 godzin temu, LeonidK napisał:

@przemak przyznam, że w tym wypadku głównie zachęca mnie właśnie bardzo nisko schodzący bas. Jak byś opisał ich dźwięk? Może masz porównanie z jakimiś tradycyjnymi kolumnami? Denerwujące jest to, że na forach związanych z produkcją muzyki ludzie piszą jedynie o monitorach że są neutralne/płaskie lub nie, ew. czasem coś o basie. Brakuje dokładniejszych opisów jak na naszym czy drugim forum. Oczywiście mogę zamówić i posłuchać, ale nie mam tylu pieniędzy na raz, żeby zamówić kilka modeli i wzmacniacze do tego, dlatego staram się jak najbardziej zawęzić poszukiwania.

@miętowy do jakich zastosowań kupiłeś Focale? Stricte słuchanie muzyki, czy produkcja/mix? Przy biurku/w większym salonie? Może brałeś też jakieś pasywne opcje pod uwagę?

Nie mam bezpośredniego porównania z "tradycyjnymi" zestawami, na pewno mają bardziej wyrównane brzmienie czyli mają środek. Trzeba pamiętać, że dół jest elektroniczny, więc w wolnym polu na statywach z większej odległości może brakować wszystkiego. 

nagrywamy.com

@audioburak no nie wiem właśnie, czy dalej zakładam dołożenie suba, ciężko jest to zestroić i może z tego wyniknąć tylko więcej problemów. Poza tym używany Rel T5 mogę kupić za 1500zl, ale już jakikolwiek lepszy SVS to wydatek przynajmniej 2500+ za używany. Wolałbym jednak kupić w pełni kompetentną kolumnę i dopłacić do wzmacniacza. Może najlepiej będzie, jak wypożyczę LS50 Meta i zobaczę, czy będzie mi brakować basu w moim pokoju, akurat w Katowicach mam taką możliwość, tylko w tym przypadku akurat kompletnie nie mam pomysłu na wzmacniacz, Atoll IN100 używany kosztuje 2500zl ale razem to już mocno wykracza ponad budżet. Dodatkowo poczytam o twoich propozycjach. A jeśli chodzi o preamp do monitorów, to używałbym SMSL M500 MKII. To DAC z regulacją głośności, więc jeśli dobrze rozumiem, powinno działać.
Niestety, w okolicach Katowic nie ma ani jednego porządnego sklepu ze sprzętem studyjnym. Dodam, że dla mnie idealne brzmienie byłoby połączeniem rozdzielczości, basu i energii z Bowersów z linii 700 S2 oraz równą, naturalną średnicą z LS50 jeśli to jakaś wskazówka.
@miętowyproszę powiedz jeszcze, z jakiej odległości słuchałeś. Raz byłem na odsłuchu Adamów T8V i one po pierwsze były bardzo kierunkowe przez AMT, po drugie był problem z projekcja dźwięku na większą odległość.

Edytowane przez LeonidK

Słucham z odległości nieco ponad 3 metrów. 

Regulacja głośności- jest duża różnica w wyższej jakości dźwięku gdy używam pasywnego kontrolera niż gdy idzie po funkcji pre AMP w streamerze Yamahy.

Te Kef mają 13 cm..trochę mało jak chcesz poczuć bas i usłyszeć jego różnorodność,  ale może z dobrym prądem zagrają tak by spadki na niskim paśmie nie były tak duże. 

Nie wiem,  ja poszedłem w fizykę, większy głośnik i dopasowane wzmocnienie.  Tobie może zagrać mniejszy plus dopełniacz dobrze odcięty w postaci suba.

Tylko jak go dobrze zestroić..? To niepotrzebne nerwówki i latanie do sprzętu co kolejny kawałek,  który nie zagrał jak trzeba 😄

48 minut temu, LeonidK napisał:

Może najlepiej będzie, jak wypożyczę LS50 Meta i zobaczę, czy będzie mi brakować basu w moim pokoju, akurat w Katowicach mam taką możliwość, tylko w tym przypadku akurat kompletnie nie mam pomysłu na wzmacniacz

Jak wypożyczysz kolumny to wpadnij do mnie z nimi. Porównamy z LS50 i posłuchasz jak gra Sabaj. 

Mieszkam w Kato. 

Dzięki za propozycję, na razie sklep nie jest zbyt skory do szybkiego zwrotu pieniędzy za poprzednie kolumny, jakbym się zdecydował na wypożyczenie Mety to dam znać. Właściwie to już miałem kupować BW 706 S2, ale sprzedającego nie ma w domu do połowy lutego. Może w międzyczasie dam szansę APS Klasik 2020.

42 minuty temu, LeonidK napisał:

Może w międzyczasie dam szansę APS Klasik 2020.

Też z nimi wpadnij ! Zobaczymy jak się mają w bezpośrednim porównaniu z KEF LS50 + Sabaj

• Pokaż nowe odpowiedzi