Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Yamaha A-S301 na hybrydę? Epos M5 + Indiana Basso 840

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chodzi mi po głowie wymiana mojej Yamaha A-S301 na coś innego. Aktualnie sparowana jest z:

• Epos M5,
  • Indiana Line Basso 840 (po LFA),
  • liniowo podłączam się pod iFi Zen Can sparowany z Presonus Eris 3.5 i powyższym subem (sub podłączony interfejsem głośnikowym, tylko lewy kanał) do odsłuchu winyli (wyłącznie).

Źródło to:

• Raspberry Pi 3B+ z Hifiberry DAC2 HD (RCA),
  • gramofon Technics SL1600 MKI (RCA),
  • Chromecast Audio (RCA),
  • TV LG B8 (optyk; używam od czasu do czasu + mogę podłączyć również analogowo).

Nie chcę wymieniać dlatego, że coś mi nie pasuje, bo pasuje mi wszystko 🙂 Yamahę mam już dobre 3 lata i pasuje mi jej brzmienie, raczej niczego konkretnego mi nie brakuje. Wcześniej używałem trochę korekcji do podbicia góry i dołu, ale odkąd mam gramofon nie używam (leci wszystko na Pure Direct).

Początkowo pomyślałem aby pójść w sprzęt vintage, bo bardzo podobają mi się wskaźniki wychyłowe. Jednak porzucam ten temat, za dużo (moim zdaniem) wyrzeczeń (chociażby z doborem złącz audio).

Odkąd mam gramofon gdzieś tam z tyłu głowy chodził mi przedwzmacniacz lampowy, ale może by połączył te dwa światy i kupił jakąś hybrydę? Np. Magnat MR750/780, MA900, Taga Harmony? Jak te hybrydy zagrają mi w tym zestawieniu, w porównaniu do mojego aktualnego toru?

Tak całkowicie ostatecznie myślę też o wymianie A-S301 na A-S501/A-S701, ewentualnie starsze modele bez daca (bo i tak praktycznie nie używam), np. jest teraz na Allegro A-S700 w bardzo rosądnych pieniądzach (jak na pozycjonowanie tego wzmacniacza w hierarchii Yamahy).

Jestem otwarty na inne propozycje. Zaznaczam, że nie mogę wydać dużo. Powiedzmy, że jestem w stanie dołożyć tysiaka po sprzedaży Yamahy.

Edytowane przez godzinilla

Mimo wycieraczek nie nazwał bym jej vintage 😉 mimo braku DAC'a ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A poważnie, to największą różnicę robią kolumny ... i tu bym się skupił.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, audioburak napisał:

Mimo wycieraczek nie nazwał bym jej vintage 😉 mimo braku DAC'a ...

Ukryta Zawartość

A poważnie, to największą różnicę robią kolumny ... i tu bym się skupił.

Fajny ten model i byłby to dla mnie naturalny wybór, ale:

1. Za drogi.

2. Brak dedykowanego wyjścia pod suba.

Nie znam się na tyle aby stwierdzić czy faktycznie obejdę się bez wyjścia LFA ze wzmacniacza, więc proszę przy okazji o opinię na ten temat. Mój Basso ma wejście LFA, RCA oraz wejście głośnikowe high input. Jak rozumiem mogę go podłączyć przez RCA z wyjścia PRE OUT (czyli jak rozumiem to zwykłe wyjście liniowe) lub przez wyjście głośnikowe (z tego samego interfejsu lub drugiego, jeżeli wzmacniacz go posiada) i ustawić odcięcie - w obu przypadkach wyjdzie na to samo? Która opcja jest najlepsza - LFA, RCA, high input.

Głośników nie zmieniam, co najwyżej Eposy M12.2 albo Eposy ES14, jak dostanę w łapy i mi podejdą 😉 Tak jak napisałem w moim poście - dźwiękowo nie czuję potrzeby zmian, a przynajmniej nie konkretnych zmian.

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, godzinilla napisał:

Eposy M12.2

pamiętam jak cudnie te kolumny mi grały z wzmacniaczem Copland CSA-8. Oczywiście mówię o używanym

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 minutę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

pamiętam jak cudnie te kolumny mi grały z wzmacniaczem Copland CSA-8. Oczywiście mówię o używanym

No to M5 to taki trochę mniejsze M12.2 😉 Trochę mniej wszystkiego. Ale jeszcze nie porównywałem, zrobię to niebawem. Mam okazję kupić, zobaczymy. Na horyzoncie jeszcze wspomniane ES14. W kwestii głośników więcej nie potrzebuję, Eposy grają mega górą i średnicą, trochę im brakuje na basie (w końcu to małe monitorki), w moim torze idealnie uzupełnia je Basso 840 (robił to w salonie przy odsłuchach i robi to nadal teraz).

Teraz, godzinilla napisał:

No to M5 to taki trochę mniejsze M12.2 😉 Trochę mniej wszystkiego. Ale jeszcze nie porównywałem, zrobię to niebawem. Mam okazję kupić, zobaczymy. Na horyzoncie jeszcze wspomniane ES14. W kwestii głośników więcej nie potrzebuję, Eposy grają mega górą i średnicą, trochę im brakuje na basie (w końcu to małe monitorki), w moim torze idealnie uzupełnia je Basso 840 (robił to w salonie przy odsłuchach i robi to nadal teraz).

dasz dobry piec to sub odpadnie, bo ta Indiana to średnio do stereo się nadaje. Chociażby Basso 880 to już inna liga, a tak serio to suby w obudowie zamkniętej do stereo. U nas polecam B&W ASW608/610

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dasz dobry piec to sub odpadnie, bo ta Indiana to średnio do stereo się nadaje. Chociażby Basso 880 to już inna liga, a tak serio to suby w obudowie zamkniętej do stereo. U nas polecam

Ukryta Zawartość

A to może kiedyś, na razie nie czuję aby mi czegoś brakowało 🙂 Kupiłem go w świetniej cenie u Was w salonie w Rzeszowie, fajny sprzęt ale wkurza mnie w nim, że czasem potrzebuje chwilki aby wyłapać sygnał (a czasem przy niskich poziomach głośności może się wyłączyć w trakcie grania. Oczywiście to wszystko w trybie automatycznego czuwania).

Wracając do tematu:

Wzmaczniacze/amplitunery z mojej listy, lub inne alternatywy w podanym budżecie (myślę, że około 2000 złotych z pewną nawiązką) tak, abym wpiął się ze wszystkim co posiadam + aby w odpowiedni sposób ogarnąć suba. Fajnie by było mieć opcję wyjścia sygnału do komputera (analogowo może być) bo mam pomysł aby zgrać parę winyli do wersji cyfrowej (już próbowałem na aktualnym setupie i efekty są zadowalające).

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, godzinilla napisał:

Oczywiście to wszystko w trybie automatycznego czuwania).

sporo subów ma z tym problem i często kończy się na tym, że są włączone cały czas i załączane np z jednej listwy zasilającej. 

Wracając do wzmaka/suba do tych kolumn ja bym to zrobił tak: sprzedałbym suba i wzmak i szukał coś lepszego, bo warto, a zszycie dźwięku sub/kolumny nie jest łatwe. Uważam że lepszy efekt da lepszy wzmak bez suba. 

www.tophifi.pl

Na razie pozostanę przy opcji wymiany wzmacniacza na inny, dzięki 🙂

Jak oczywiście jest na co, bo jak widzę na razie zainteresowanie wątkiem jest żadne.

Rozsądnie przemyślałem temat i zrezygnuję z poważnych zmian. Po co zmieniać coś, co dobrze gra 🙂

Myślę jedynie nad wymianą A-S301 na model wyższy z naciskiem na A-S701 (albo A-S700), ewentualnie amplituner R-N602 (R-N803 za drogi). Aczkolwiek sądzę, że w moim przypadku zakup amplitunera z funkcjami sieciowymi jest bezcelowy, bo wszystkie usługi sieciowe, z których korzystam ogarnia mi malina (odbiornik squeezelite do biblioteki własnej + radio internetowe, Bluetooth, AirPlay z komputera PC przez iTunes) i Chromecast Audio (głównie Apple Music z Androida). Również wymiana na teoretycznie słabszy dźwiękowo R-N602 względem A-S700/A-S701 wyjdzie mnie drożej.

W takim wypadku wybór jest raczej jasny 🙂

Chciałbym tylko zapytać jak duże będą korzyści dźwiękowe z wymiany na A-S500/A-S501 czy A-S700/A-S701, pomijając sam fakt większej mocy urządzenia?

Dzięki!

PS. A co do samego lampowego brzmienia to kiedyś sobie po prostu sprawię przedwzmacniacz lampowy pod gramofon i tyle 😅

Edytowane przez godzinilla

nie zmieniałbym na R-N602, funkcjonalnie super, jednak dźwięk niewiele lepiej 

www.tophifi.pl