Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, ludzik napisał:

Utwórz playlistę i się podziel, lub na priv wyślij. Wykupię abonament Spotify w tym celu

To bardzo niszowa muzyka, nie slucha  jej na spoty 26 mln. jak Metallikę, zatem jest wartościowa i nie gówniana😀

43 minuty temu, ludzik napisał:

Tylko co rozumieć przez wartościowy?

Ja wiem, ktora jest wartościowa.

Wartościowa muzyka to ta, którą sobie włączam, jak chcę posluchać wartościowej muzyki.🙂

1 godzinę temu, iro III napisał:

A ja GO zacytuję, co by ignorujący GO mogli widzieć, bo ważne, ciężkiej wagi nawet możnaby powiedzieć, "prawdy" właśnie serwuje.

Zapoznać się,

zapamiętać (raz na jutro),

wydrukować (wersaliki wskazane, oraz papier nielichy),

zalaminować,

nie zginać (dłużej posłuży),

w złotą (jak myśl prezentowana) ramkę oprawić,

na widocznym miejscu wyeksponować.

Tak samo pomyślałem, kiedy przeczytałem post Szymona. 

Ten cytat to złoto. 

6 minut temu, jezz napisał:

nie slucha  jej na spoty 26 mln. jak Metallikę,

To aż tylu słucha Metallikę? To jakiś grosz chyba z tego mają. A podobno nie chcieli udostępniać na serwisach, bo zbyt wartościowa na streaming 🙂

14 minut temu, ludzik napisał:

Mam prośbę do kolegów, którzy mają dzieci w wieku szkolnym. Jakiś przykłady muzyki, której słuchają.

Proszę bardzo,  córka klasa 3.

Jazz od małego do spania.

Jazz też najczęściej gra z radia w tle. Ot zwykła muzyka, ktorą slyszy na codzień, bez dorabiania filozofii o wartościach.

Czadowy rock, jak to określa, Kiss, Queen, Rammstain, Beastie Boys, Billie Elish., muzyka z anime. To tak na szybko.

Zapomniałem, jeszcze Shaggy, stary, regowy wymiatacz.

Hip hop, funk.

Generalnie musi być czad, rytm, bas.

Wiadomo, że  teraz jest to bardziej uzależnione od tego, co uslyszy w domu. Chyba to jeszcze nie jest ten etap, że słucha tego co rówieśnicy i interesuje się tym co oni sluchają.

Chociaż pytała się ostatnio, co to disco polo, bo ktoś w klasie chyba slucha.😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9 minut temu, ludzik napisał:

To aż tylu słucha Metallikę? To jakiś grosz chyba z tego mają. A podobno nie chcieli udostępniać na serwisach, bo zbyt wartościowa na streaming 🙂

King Crimson, AC/DC i wytwornia ECM też tak myśleli🙂

Ukryta Zawartość

11 minut temu, jezz napisał:

Proszę bardzo,  córka klasa 3.

Jazz od małego do spania.

Jazz też najczęściej gra z radia w tle. Ot zwykła muzyka, ktorą slyszy na codzień, bez dorabiania filozofii o wartościach.

Czadowy rock, jak to określa, Kiss, Queen, Rammstain, Beastie Boys, Billie Elish., muzyka z anime. To tak na szybko.

Zapomniałem, jeszcze Shaggy, stary, regowy wymiatacz.

Hip hop, funk.

Generalnie musi być czad, rytm, bas.

Wiadomo, że  teraz jest to bardziej uzależnione od tego, co uslyszy w domu. Chyba to jeszcze nie jest ten etap, że słucha tego co rówieśnicy i interesuje się tym co oni sluchają.

Chociaż pytała się ostatnio, co to disco polo, bo ktoś w klasie chyba slucha.😀

Ukryta Zawartość

King Crimson, AC/DC i wytwornia ECM też tak myśleli🙂

Rysunek bezcenny 😊

Ukryta Zawartość

Teraz podobno małolaty mają za autorytet muzyczny Fagatę:

"Ja jestem Fagata, sexy cipka spod Konina (aha)

Dupa taka duża, że jej szkoda nie wypinać (aha)

Jak nie masz sześciu zer na koncie, nawet nie podbijaj (aha)

Dziś loty private jetem, kiedyś luksus to był Freenow (aha)"

😀

24 minuty temu, Ajothe napisał:

Teraz podobno małolaty mają za autorytet muzyczny Fagatę:

"Ja jestem Fagata, sexy cipka spod Konina (aha)

Dupa taka duża, że jej szkoda nie wypinać (aha)

Jak nie masz sześciu zer na koncie, nawet nie podbijaj (aha)

Dziś loty private jetem, kiedyś luksus to był Freenow (aha)"

😀

Ty się nie czepiaj.

Bo nim się obejrzysz, zostaniesz wyjaśniony jak bardzo błądzisz, i bardzo być może znock-outowany wiedzą o tym, jakie ten nurt posiada wartości...

Edytowane przez iro III
4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Na pocieszenie powiem, że nie tylko Ciebie. Nie są to sprawy skomplikwane, ale raczej bije w ego fakt, żo disco-polo jest bliżej pierwotnej istoty muzyki, niż jej skrajne odmiany z jazzem na czele.

I w momencie, gdy nijaki @szymon1977 kończąc ten wiekopomny tekst, wcisnął enter powstała nowa czarna dziura na obrzeżach naszej galatyki. Gdy horyzont zdarzeń czarnej dziury rozpoczął swój świadomy byt w uniwersum, postawił przed sobą zadanie aby uwolnić daleką planetę od @szymon1977 I tak oto rozpoczęła się procedura transferu @szymon1977...

disco polo to wspaniała muzyka,kudy tam jakiemuś jazzowemu rzępoleniu do disco polo...

na tidalu jest mnóstwo świetnego disco polo,polecam utwory zespołu Ekstazy sok z banana,o albo kakao też fajne,metal się kryje,co za głębia przemyśleń autora

tidal jest droższy,czyli gorszy🤣

przepraszam za literówkę Extazy trzeba wpisać..posłuchajcie Panowie ludowa muzyka pełną,haha,gębą😀

aha i nie sok,ale nektar z banana....

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Aktualnie Tidal jest tańszy od Spotify.

Chyba, że nie płacisz, tak jak ponad 60% użytkowników Spotify:

Spotify opublikował niedawno wyniki finansowe za drugi kwartał 2023 roku, jeden z najlepszych w swojej historii. Łączna liczba aktywnych użytkowników (MAU) wzrosła do 551 mln na całym świecie (wzrost o 27% rok do roku), co stanowi największy w historii kwartalny wzrost liczby użytkowników. Spośród nich 343 mln to użytkownicy Spotify Free (wzrost o 34% rok do roku)

• 2 miesiące później...
W dniu 26.01.2023 o 18:52, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tidal ogólnie uważany jest jako ten z lepszą jakością. Kolega od lat używający Spotify dziś zainstalował i uruchomił Tidal-a. 
Jednoznacznie stwierdził, że Spotify gra lepiej. Co nieco przeczy ogólnemu poglądowi. 

Jakie macie doświadczenia z tymi platformami i jak wyglądała konfrontacja między nimi. Która platforma lepsza?

Jeśli jest już gdzieś podobny temat to proszę o przeniesienie. 

Kolega pewnie nie zagląda  na fora audio. Ma swoje zdanie. Słucha uwaznie i nie ogląda  cyferek na wyświetlaczu. 

Ja użytkuję oba serwisy wymiennie. Nie mam uprzedzeń  do żadnego z nich. Przez pewien czas korzystalem także  z Qobuza. 

Być może  sprzęt  za duże  pieniądze plus wrażliwe/osłuchane  uszy wyłapią "ewidentne" różnice.  Ja wskazuję często na Spotify , jako bliższe moim wyobrażeniom dobrego dźwięku . Trudno, widocznie tak ma byc ;) Nie każdy może zostać Audiofilem.

Hegel H120 & KEF R3

20 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Słucha uwaznie

Wręcz odwrotnie ... gdyby słuchał uważnie to by wyczuł różnicę. Oczywiście bardzo dużo zależy jaki ma sprzęt. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Wręcz odwrotnie ... gdyby słuchał uważnie to by wyczuł różnicę. Oczywiście bardzo dużo zależy jaki ma sprzęt. 

A wg mnie słucha uważnie muzyki, nie sugerując się platformą.

Hegel H120 & KEF R3

20 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

A wg mnie słucha uważnie muzyki, nie sugerując się platformą.

Nie zwracając uwagi na jakość. Większość ludzi tak ma. Poza wariatami z tego (i innych) forum 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kiedyś pamiętam jak na Apple Tv Spotify zagrał lepiej od Tidal... ale to chyba jedyny taki przypadek który pamiętam 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 minut temu, Piopio napisał:

Nie zwracając uwagi na jakość. Większość ludzi tak ma. Poza wariatami z tego (i innych) forum 😉 

"Nie zwracając uwagi na jakość"

i zapewne błądził  z  metodologią poprawnych porównań , więc wnioski mogły  być niewątpliwie  niewiarygodnie mylne ;)

Fyne z Arcamem zastąpiły Ci Buchardty? A rezerwowałem je kiedys niezobowiązująco :(

Hegel H120 & KEF R3

W dniu 20.05.2024 o 16:31, marek666 napisał:

Chyba, że nie płacisz, tak jak ponad 60% użytkowników Spotify:

Spotify opublikował niedawno wyniki finansowe za drugi kwartał 2023 roku, jeden z najlepszych w swojej historii. Łączna liczba aktywnych użytkowników (MAU) wzrosła do 551 mln na całym świecie (wzrost o 27% rok do roku), co stanowi największy w historii kwartalny wzrost liczby użytkowników. Spośród nich 343 mln to użytkownicy Spotify Free (wzrost o 34% rok do roku)

Spotify free jest dla mnie kompletnie bezużyteczny...

Btw...chyba w końcu nadejdzie Spotify hifi, ale cena chyba będzie zaporowa....

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Dla mnie również ale jak widać jesteśmy w mniejszości.

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Btw...chyba w końcu nadejdzie Spotify hifi, ale cena chyba będzie zaporowa....

Oczywiście,że free jest denerwujace choćby z racji  reklam czy braku możliwości płynnego odtwarzania wg własnego uznania. 

Hegel H120 & KEF R3

17 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

Fyne z Arcamem zastąpiły Ci Buchardty? A rezerwowałem je kiedys niezobowiązująco 😞

Nie. Buchardy grają u przyjaciółki.

Fyne Audio F500SP + Arcam SA30 zastąpiły KEF LS50 Meta + Sabaj A30A.

Edytowane przez Piopio

W całej dyskusji co lepsze Spoti czy Tidal, ważne jest czy szukasz najwyższej możliwej jakości czy tylko wystarczającej? W jakich okolicznościach słuchasz ( nie zawsze najwyższa jakość jest potrzebna np. jadąc samochodem ), na jakim sprzęcie i... czy umiesz słuchać, tak, czy umiesz słuchać? Czy umiesz znaleźć chwilę czasu i SKUPIĆ się na muzyce? Czy chcesz usłyszeć dany utwór muzyczny tak jak wyszedł ze studia na płytę, z całą swoją dynamiką, tj. rozciągłością natężenia dźwięku, gdzie jest tło, drugi, pierwszy plan, smaczki stereo, czy chcesz mieć wszystko głośno i równo? 

Dla mnie sytuacja  prosta 

Spotify ...do auta spoko.

Tidal ....do domu spoko.

Spotify do domu......nie e....brzmi jak chamskie MP3.

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

6 godzin temu, Robert W. napisał:

czy umiesz słuchać, tak, czy umiesz słuchać?

Tak.

Czy umiesz znaleźć chwilę czasu i SKUPIĆ się na muzyce?

Tak.

Czy chcesz usłyszeć dany utwór muzyczny tak jak wyszedł ze studia na płytę, z całą swoją dynamiką, tj. rozciągłością natężenia dźwięku, gdzie jest tło, drugi, pierwszy plan, smaczki stereo, czy chcesz mieć wszystko głośno i równo? 

Kompresja stratna niczego z wymienionych nie odbiera, a może tego nie być w hires.

-----

18 godzin temu, marek666 napisał:

Dla mnie również ale jak widać jesteśmy w mniejszości.

Trzeba sobie zdać sprawę z pewnej rzeczy: "audiofile" to może 1% użytkowników streamingu. Dwukrotne zwiększenie ilości audiofili, to wzrost ogólnej liczby do 101%, a odejście wszystkich to spadek do 99% Serio myślicie, że jakaś platforma na poważnie traktuje Wasze wymagania?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Tak.

Tak.

Kompresja stratna niczego z wymienionych nie odbiera, a może tego nie być w hires.

-----

Trzeba sobie zdać sprawę z pewnej rzeczy: "audiofile" to może 1% użytkowników streamingu. Dwukrotne zwiększenie ilości audiofili, to wzrost ogólnej liczby do 101%, a odejście wszystkich to spadek do 99% Serio myślicie, że jakaś platforma na poważnie traktuje Wasze wymagania?

Dla mnie, który mam przyzwoity sprzęt stereo dyskusja Tidal vs Spotify ma znaczenie o tyle o ile dotyczy jakości źródła dźwięku. Jeżeli przy próbkowaniu 44,1 czy 48 kHz, Tidal daje ok. trzy razy gęstsze pliki niż Spotify to dla mnie wybór jest oczywisty i w tym sensie uważam, że Tidal traktuje poważniej moje wymagania.

• Pokaż nowe odpowiedzi