Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Za darmo jest Linux.

Już nie  :)

Przyjaźń ? No nie wiem,musiałbym pomyśleć . A zdarza się coś takiego ? :)

Wracając do Spotify . Nawet,jeżeli mają te 20 parę $ za każde konto,to trzeba im to wybaczyć .Dają naprawdę sporo.

1 minutę temu, baltfan napisał:

Już nie  🙂

No tak.
Uzywam od 14 lat-więc wiem.
Oczywiście-wspieram-ale z własnej woli.
Można używać całkiem za darmo-i nie być uzależnionym od windowsowego g*wna,które sprzedaje na dzien dobry dane ponad 800set podmiotom...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Tidal kosztuje mnie aktualnie 7 zł z groszami za miesiąc . Nic nie mają ,nawet cockie nic

Uzywam

Też używam,nie wiem co to Winda :)

Ale niektóre Distro zmieniły swoją politykę i też by chciały zarobić.

Jest teraz możliwość logowania do Spotify przez konto Google .

Tworzysz konto ,byle jakie ,minimum danych,z przeglądarki np. Brave i śmigasz.

Aplikacją z repo Distro .Debian i pochodne ma świetną apkę .

5 minut temu, baltfan napisał:

Tidal kosztuje mnie aktualnie 7 zł z groszami za miesiąc . Nic nie mają ,nawet cockie nic

Historia wyszukiwanie,wszystkie słuchane piosenki itp.-ip,providera,adres
Łączą to z danymi z google,face,z twojego smartfona,smartwatcha (dane medyczne) itp.
Ze wszystkich apek-strava np.
Do tego dochodza dane z płatności karta,allegro,sklepy,zywnosc i inne.
AI opracowuje profil.
I żadna z tych danych,ktre kiedykolwiek udostępniłes-nie ginie.

Cóż,można i tak.

Też używam,nie wiem co to Winda 🙂

Zatem witam w klubie:)
A jakie distro?

Ale niektóre Distro zmieniły swoją politykę i też by chciały zarobić.

Tak,to głównie opłaty za wsparcie-jak red hat czy Ubuntu to firmowe 

.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

AI

Ja korzystam z DAP-a ,który nawet nie ma Google ,więc chyba najwyżej IP mają ,bo łączę się z siecią .

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ubuntu

Ubuntu Mate pro

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

z twojego smartfona

Fakt,ze smartfona jak korzystam ,to nawet na AS wyświetlają mi się reklamy wszystkich moich wyszukiwań :)

5 godzin temu, baltfan napisał:

Streaming jak streaming,ale jeszcze są pliki 🙂

I to mnie najbardziej fascynuje ,jak płytotekę mieszczę na karcie microSD ,wielkości paznokcia kciuka przeciętnego człowieka  🙂 W du.ie mam to czy działa mi internet czy nie .

To jest coś pięknego, lecisz samolotem i masz na karcie microSD płytotekę, która w latach 80tych zajmowała by pół szafy płyt i kaset. Coś czego w historii audio nigdy nie było !!!!!!!

7 godzin temu, baltfan napisał:

Streaming jak streaming,ale jeszcze są pliki 🙂

I to mnie najbardziej fascynuje ,jak płytotekę mieszczę na karcie microSD ,wielkości paznokcia kciuka przeciętnego człowieka  🙂 W du.ie mam to czy działa mi internet czy nie .

Ale to nie jest kontra dla streamingu, bo np Spotify też potrafi pobrać pliki i używać ich offline (trzeba raz na miesiąc połączyć się online żeby potwierdzić ważność konta).

2 godziny temu, paww napisał:

To jest coś pięknego, lecisz samolotem i masz na karcie microSD płytotekę, która w latach 80tych zajmowała by pół szafy płyt i kaset. Coś czego w historii audio nigdy nie było !!!!!!!

Komórka i słuchawki BT wystarczą by mieć coś, co nam się nawet nie śniło.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

nie jest kontra dla streamingu

Może nie jest,jednak żeby pobrać offline kilkadziesiąt płyt,trzeba sporo czasu i pamięci,która będzie przypisana do jednego urządzenia.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

co nam się nawet nie śniło.

Jakieś 20 lat temu 🙂 

A cieszyłem się walkmanem ,potem discmanem,a teraz Dap-em 🙂 Te ostanie urządzenie z powodzeniem można  zastąpić smartfonem . W zasadzie smartfony załatwiają sprawę mobilnego dostępu do muzyki .

Godzinę temu, baltfan napisał:

Może nie jest,jednak żeby pobrać offline kilkadziesiąt płyt,trzeba sporo czasu i pamięci,która będzie przypisana do jednego urządzenia.

Jedna płyta to jedno kliknięcie, kilkanaście sekund pobierania, a urządzeń zero bo komórka i tak już w kieszeni. Przez BT łączę ze słuchawkami, autem, soundbarem na lodówce, BT speakerem... nie widzę powrotu.

Godzinę temu, baltfan napisał:

W zasadzie smartfony załatwiają sprawę mobilnego dostępu do muzyki

A w połączenie ze smart TV, odebrały rynek komputerom domowym. MP3 i DivX - ale to była rewolucja!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

49 minut temu, szymon1977 napisał:

nie widzę powrotu

To jeszcze jestem tradycjonalistą ,gdyż posiadam sporą kolekcję płyt cd .

Jakoś nie mogę się z nimi rozstać. Może za jakiś czas się ich pozbędę 🙂 Chyba jak padnie mi odtwarzacz i nie będzie się go opłacało naprawiać .

2 godziny temu, baltfan napisał:

A cieszyłem się walkmanem ,potem discmanem,a teraz Dap-em 🙂 Te ostanie urządzenie z powodzeniem można  zastąpić smartfonem . W zasadzie smartfony załatwiają sprawę mobilnego dostępu do muzyki .

Współczesne DAPy mają znacznie lepszą jakość audio od telefonów. Sprawdzałem i transmisja bezprzewodowa z DAP daje znacznie lepszą jakość niż telefon, nawet na tym samym kodeku. Czemu tak jest? Nie wiem.

12 minut temu, paww napisał:

Współczesne DAPy mają znacznie lepszą jakość audio od telefonów. Sprawdzałem i transmisja bezprzewodowa z DAP daje znacznie lepszą jakość niż telefon, nawet na tym samym kodeku. Czemu tak jest? Nie wiem.

Przecież to techniczna bzdura 😉 Wiesz jak działa BT ? ... to tak jakbyś mówił, że na jednym PC internet jest przyjemniejszy niż na drugim ... 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, baltfan napisał:

Korzystają z lepszych kodeków chyba ?

Oczywiście, że nie. Kodeki są te same. Najlepszy jest LDAC. Poza oczywiście  aptX Lossless - ale mało który sprzęt go obsługuje. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Kodeki są te same. Najlepszy jest LDAC.

Trochę to niespójne stwierdzenie.To wyjaśnij jakoś pokrótce 🙂 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Oczywiście, że nie. Kodeki są te same. Najlepszy jest LDAC. 

Nie pojmujesz tematu, upraszczasz, bzdurzysz. Nawet istnienie tych samych kodeków nie oznacza, że jakość będzie taka sama.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Teraz, baltfan napisał:

Trochę to niespójne stwierdzenie.To wyjaśnij jakoś pokrótce 🙂 

DAP czy telefon korzystają z tych samych kodeków. To jest przecież ustalony standard i nie może tu być żadnych różnic. Jeśli kodek jest ten sam to DAP i telefon zagrają tak samo - a właściwie to słuchawki zagrają tak samo 😉 

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Nie pojmujesz tematu, upraszczasz, bzdurzysz. Nawet istnienie tych samych kodeków nie oznacza, że jakość będzie taka sama.

To wyjaśnij. 

19 minut temu, Piopio napisał:

To wyjaśnij.

AAC w urządzeniach miewaja różne implementacje algorytmów kompresji, przez co np. android często tu przegrywa z iOS. Do tego AAC, i nie tylko, również SBC, są bardzo mocno porametryzowalne. Jeden producent może pójść po łatwości, inny wycisnąć ostatnie soki przez staranny tuning.

LDAC oferuje różne bitrate dla transmisji. Od urządzeń zależy które z nich i jak będą używane, w jednym może być wymuszone 330 kbps, w innym dostępne 990 kbps.

Edytowane przez ProjectPi

7 minut temu, ProjectPi napisał:

LDAC oferuje różne bitrate dla transmisji. Od urządzeń zależy które z nich i jak będą używane, w jednym może być wymuszone 330 kbps, w innym dostępne 990 kbps.

To jest czyste teoretyzowanie 😉 Daj dowód, że telefony w stosunku do DAP stosują obniżony bitrate. 

7 minut temu, ProjectPi napisał:

AAC w urządzeniach miewaja różne implementacje algorytmów kompresji, przez co np. android często tu przegrywa z iOS.

Raczej DAP nie stosują AAC ... a mówimy o porównaniu DAP z telefonem na tym samym kodeku. 

Edytowane przez Piopio

8 minut temu, Piopio napisał:

Raczej DAP nie stosują AAC ... a mówimy o porównaniu DAP z telefonem na tym samym kodeku. 

To, co będzie użyte, zależy od możliwości obu urządzeń. Ajfony nie mają LDAC, a AAC i owszem.

8 minut temu, Piopio napisał:

To jest czyste teoretyzowanie 😉 Daj dowód, że telefony w stosunku do DAP stosują obniżony bitrate. 

Ziew. Wystarczy podejście producenta, że ma być bezpieczne i stabilniejsze 330 kbps i brak wiedzy użytkownika, że zmiana jest możliwa, ale przez Developer Settings.

Edytowane przez ProjectPi

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Ziew. Wystarczy podejście producenta, że ma być bezpieczne i stabilniejsze 330 kbps i brak wiedzy użytkownika, że zmiana jest możliwa, ale przez Developer Settings.

Ale wiesz, że tylko teoretyzujesz ? 

9 minut temu, ProjectPi napisał:

To, co będzie użyte, zależy od możliwości obu urządzeń. Ajfony nie mają LDAC, a AAC i owszem.

Owszem. Ale porównanie DAP i iPhone się nie uda bo kodeki nie będą takie same. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ale wiesz, że tylko teoretyzujesz ? 

Wiem, że wspominam praktykę, własną zresztą. Taka między nami różnica, nie tylko w tym temacie.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Wiem, że wspominam praktykę, własną zresztą. Taka między nami różnica, nie tylko w tym temacie.

To chyba miałeś do czynienie z jakimś starym telefonem 😉 I na tym opierasz swoje przekonania ? 

Problem z Tobą jest taki, że nie podajesz żadnych konkretów 😉 

Edytowane przez Piopio

5 minut temu, Piopio napisał:

Owszem. Ale porównanie DAP i iPhone się nie uda bo kodeki nie będą takie same. 

Ajfon jako odbiornik z podpiętymi przewodowo sluchawkami wymusi AAC. Ten sam Ajfon jako nadajnik dla tych samych słuchawek, ale pracujących bezprzewodowo, też wymusi AAC.

1 minutę temu, Piopio napisał:

To chyba miałeś do czynienie z jakimś starym telefonem 😉 I na tym opierasz swoje przekonania ? 

Ziew powtórnie. I tyle w temacie.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Ajfon jako odbiornik z podpiętymi przewodowo sluchawkami wymusi AAC.

Przewodowo i BT ? Rozwiniesz temat ? 

Mam taką propozycję kawałek elektroniczny Ozimov - Mayday. 

U mnie różnica jest znaczna między Spotify, a Tidal. Właściwie do tego stopnia, że na jednym z serwisów nie chce mi się słuchać takiego gatunku 😉

Nie ma się do czego przyczepić :) Na Spotifaju da się słuchać .

Jednak dźwięk jest mocno płaski .Szkoda ,że nie mam Tidal na lapku. Musiałbym wejść na WebPlayer .

Na Tidalu nie da się tego słuchać ale i wątpię, bym gdziekolwiek chciał.

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Na Tidalu nie da się tego słuchać ale i wątpię, bym gdziekolwiek chciał.

Zgadza się.
Wtórne do granic mozliwosci,w 1980 tak,ale dziś.......
banał,wtórność,koniunkturalizm level max....

Jeszcze tylko fragmentów z Sondy brakuje...

Wczoraj zrobiłem bezpośrednie porównanie na słuchawkach, kilka dobrze mi znanych utworów. 
Żadne odkrycie, że Tidal jest lepszy, inna szczegółowość, precyzja, wybrzmienia, tło. Mam Spotify, ale zastanawiam się, po co płacę im abonament co miesiąc. Chyba ze względu na layout, intuicyjną obsługę, dobór sugerowanych utworów (choć i tu w Tidalu algorytmy poprawiły się jakiś czas temu, przynajmniej takie odnoszę wrażenie).

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Pokaż nowe odpowiedzi