Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Czyli nic, bo wcześniej nie pisałeś o trudnościach z zakupem, ale o lepszości CD niż Tidal.

Czyli smarujesz bez sensu 🙂

5 minut temu, Ajothe napisał:

Sensem moich wpisów było wykazanie bezsensu Waszych. Dziękuję.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Czyli jak zwykle ... 😁

@Ajothe Skup się! Widzę, że temat Cię przerósł ... 😂

Teraz, szymon1977 napisał:

Sensem moich wpisów było wykazanie bezsensu Waszych. Dziękuję.

Nie ma to jak logiczna i merytoryczna wypowiedź ...

27 minut temu, ProjectPi napisał:

Jak chce się koncentrować na różnicach w domenie cyfrowej

A dlaczego z góry założyłeś porównanie tylko w domenie cyfrowej. Porównuje się całe urządzenie a nie tylko jedną jego funkcjonalność. Zauważ, że np duża część streamerów nie ma wyjścia cyfrowego.

35 minut temu, szpakowski napisał:

Dokładnie. Nawet mój stary 14-letni CD Pioneera zagrał lepiej niż nowoczesny streamer CA cxn v2 z Tidala.

CA, przynajmniej jak kiedyś szukałem sprzętu,  grało zupełnie byle jak. 

Czy Wy naprawdę wierzycie, że zera I jedynki z różnych źródeł mają inny kształt, czy jak?

DAC może robić różnicę ale nie transport. Oczywiście branża wpycha " lepsze" transporty. Zarobić trzeba...

7 minut temu, 1siedem napisał:

Czy Wy naprawdę wierzycie, że zera I jedynki z różnych źródeł mają inny kształt, czy jak?

Zaraz się zacznie ... co jest źródłem a co transportem ...

Teraz, szpakowski napisał:

Zaraz się zacznie ... co jest źródłem a co transportem ...

Hehe. Ja chciałem zadać to pytanie, ale od strony terminologii.

18 minut temu, szpakowski napisał:

Czyli jak zwykle ... 😁

@Ajothe Skup się! Widzę, że temat Cię przerósł ... 😂

Nie ma to jak logiczna i merytoryczna wypowiedź ...

A dlaczego z góry założyłeś porównanie tylko w domenie cyfrowej. Porównuje się całe urządzenie a nie tylko jedną jego funkcjonalność. Zauważ, że np duża część streamerów nie ma wyjścia cyfrowego.

Bo dane źródłowe są cyfrowe. Konwersja na postać analogowa, czy wewnętrzna, czy zewnętrzna, to oddzielny proces. Jak ktoś chce mieszac systemy walutowe i rozmydlac temat sprowadzając do osobistych preferencji w odbiorze dźwięku, proszę bardzo, ale wtedy wnioski robią się z przysłowiowej pupy.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Jak ktoś chce mieszac systemy walutowe i rozmydlac temat sprowadzając do osobistych preferencji w odbiorze dźwięku, proszę bardzo, ale wtedy wnioski robią się z przysłowiowej pupy.

Właśnie to robisz. Mieszasz systemy walutowe. 

Takie porównanie o którym piszesz miało by sens gdybyś pod tego samego daca podpiął czysty transport CD oraz czysty transport sieciowy. 

6 minut temu, szpakowski napisał:

Właśnie to robisz. Mieszasz systemy walutowe. 

Takie porównanie o którym piszesz miało by sens gdybyś pod tego samego daca podpiął czysty transport CD oraz czysty transport sieciowy. 

Od początku pisze o niewykorzystywaniu konwersji DA przy porównaniu, co oznacza koncentrowanie się na wyjściach cyfrowych.

47 minut temu, ProjectPi napisał:

Od początku pisze o niewykorzystywaniu konwersji DA przy porównaniu, co oznacza koncentrowanie się na wyjściach cyfrowych.

A jak chcesz porównywać urządzenia bez wyjścia cyfrowego?

16 minut temu, szpakowski napisał:

A jak chcesz porównywać urządzenia bez wyjścia cyfrowego?

Ja chcę porównywać urządzenia bez wyjść cyfrowych, to nie robię tego w ramach porównań wyjść cyfrowych. Rzecz raczej oczywista.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Rzecz raczej oczywista.

Jeżeli piszemy ogólnie "streamer" to nie jest to takie oczywiste ... duża część streamerów nie ma wyjścia cyfrowego.

Jeśli pisze o niewykorzystywaniu konwersji DA, to rzecz raczej oczywista. Dyskusja się zapętla niepotrzebnie.

2 godziny temu, 1siedem napisał:

1. Transporty różnią się poziomem zakłóceń. A to wpływa potem na brzmienie.

2. Transporty po COAX korzystają z zegara źródła. Im lepszy zegar i zasilanie tym lepszy dźwięk (mniejszy jitter). 

Jedynie transporty USB z izolacją galwaniczną USB będą zawsze brzmieć tak samo. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Jedynie transporty USB z izolacją galwaniczną USB będą zawsze brzmieć tak samo. 

A dowód na to wygląda jak?

Informacja zawarta w kodzie zerojedynkowym  albo jest poprawna albo wadliwa. Co sie stanie jak zaczniemy gubić lub zamieniac te wartości? Kaszanka. 

W przypadku plików, streamera dochodzi do sprawdzania zgodności przesłanej informacji z nadaną. 

Opisywano to na tym forum bardzo dokładnie. W innych miejscach też. Zdaje się,że ktoś nawet przytaczał korespondencję świadomego użytkownika z Pacułą  ...

Zbawa zaczyna się na etapie późniejszym, tj konwersji informacji a potem przełożenie na fale dźwiękowe.

Na etapie cyfrowym jest akurat zerojedynkowo. Albo jest informacja albo jej nie ma. 

Gdyby tak latwo powstawaly  błędy na etapie 0/1 to nie byłoby całej cyfryzacji...

To jest zrozumiałe j oczywiste, dane są przesyłane pakietami i są sprawdzane. 

Natomiast jak ktoś się bawił malinką to różnica między nakładką hifibery digi, a np allo digione jest zwyczajnie słyszalna. 

8 minut temu, 1siedem napisał:

Informacja zawarta w kodzie zerojedynkowym  albo jest poprawna albo wadliwa.

Ja pisałem o zakłóceniach elektrycznych poza samym sygnałem cyfrowym. Dane są zazwyczaj niezakłócone. Istotne jest to co przedostaje się poza sygnałem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, 1siedem napisał:

Informacja zawarta w kodzie zerojedynkowym  albo jest poprawna albo wadliwa. Co sie stanie jak zaczniemy gubić lub zamieniac te wartości? Kaszanka. 

W przypadku plików, streamera dochodzi do sprawdzania zgodności przesłanej informacji z nadaną. 

Opisywano to na tym forum bardzo dokładnie. W innych miejscach też. Zdaje się,że ktoś nawet przytaczał korespondencję świadomego użytkownika z Pacułą  ...

Zbawa zaczyna się na etapie późniejszym, tj konwersji informacji a potem przełożenie na fale dźwiękowe.

Na etapie cyfrowym jest akurat zerojedynkowo. Albo jest informacja albo jej nie ma. 

Gdyby tak latwo powstawaly  błędy na etapie 0/1 to nie byłoby całej cyfryzacji...

Niech 1 to będzie klaśnięcie a 0 cmokniecie. Można wyklaskac i wycmokac 1011001, przykładowo, w różnym tempie. Zatem, sa dane cyfrowe i jest taktowanie, używane przy ich przesyłaniu, np. poprzez spdif.

Edytowane przez ProjectPi

1 minutę temu, Piopio napisał:

Dane są zazwyczaj niezakłócone. Istotne jest to co przedostaje się poza sygnałem. 

Przez optyk nic.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

19 minut temu, ProjectPi napisał:

Niech 1 to będzie klaśnięcie a 0 cmokniecie. Można wyklaskac i wycmokac 1011001, przykładowo, w różnym tempie. Zatem, sa dane cyfrowe i jest taktowanie, używane przy ich przesyłaniu, np. poprzez spdif.

O/1 służy do zapisu informacji złożonych, szereg wartości daje informację końcową. Pojedynczy błąd spowoduje efek domina i znaczenie całego kodu się zmienia. 

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Przez optyk nic.

Dlatego przesyłam optykiem. Ale Kupiłem nawet coax dla sprawdzenia. No i nie słyszę różnicy...

16 minut temu, 1siedem napisał:

O/1 służy do zapisu informacji złożonych, szereg wartości daje informację końcową. Pojedynczy błąd spowoduje efek domina i znaczenie całego kodu się zmienia. 

W przykładzie powyżej informacja przesłana cyfrowo się nie zmienia, natomiast tempo przesyłania i owszem. A w transmisji izochronicznej dobre dane w złym czasie to zle dane.

liczy się wartość:  0/1 , to ona niesie informację. 

Streamer sprawdza czy plik odebrany jest zgodny z wysłanym. 

A cała dyskusja jest coraz dalsza od tematu. 

I jak za każdym razem, gdy trafi się jeden z odwiecznych delematów (w audio) opartych o wiarę, marketing, zawierzenie swoim zmysłom, przekonaniom, naukę zaczyna się gównoburza...

A wracając do tematu,  tak Tidal ma lepszą  jakość. Zdziwiły mnie zestawienia, że ma tak mały udział w rynku.

Edytowane przez 1siedem
4 minuty temu, 1siedem napisał:

Widać nie rozumiesz zagadnienia. W przypadku SPDiF czas też ma znaczenie.

3 minuty temu, Piopio napisał:

4 minuty temu, Piopio napisał:

Przesył izosynchroniczny - czy zachodzi w streamerze? 

O tym rozmawiamy. 

W CD to już co innego.

Wniosek:

Bezpieczniejszy streamer, ryzyko błędu w przesłanej cyfrowo informacji jest mniejszy. 

Poprawcie mnie, jeśli się mylę 

18 minut temu, 1siedem napisał:

Bezpieczniejszy streamer, ryzyko błędu w przesłanej cyfrowo informacji jest mniejszy. 

Poprawcie mnie, jeśli się mylę 

Mylisz się. Kolega @yayacek może Ci to wyłożyć. 

34 minuty temu, 1siedem napisał:

Streamer sprawdza czy plik odebrany jest zgodny z wysłanym

Streamer nie wysyła w taki sposób danych do DACa na przyklad, używając cyfrowego wyjścia. Tu transmisja jest izochroniczna, czas ma znaczenie, nie tylko same dane.

I Wy to wszystko słyszycie...

Pozostaje mi pozazdrościć. Ciekawe jakby wyszło w ślepym teście...

22 minuty temu, ProjectPi napisał:

Streamer nie wysyła w taki sposób danych do DACa na przyklad, używając cyfrowego wyjścia. Tu transmisja jest izochroniczna, czas ma znaczenie, nie tylko same dane.

Tu już mowa o tym co się dzieje z informacją po jej prawidłowym odebraniu że źródła cyfrowego.

80% informacji o otaczającym świecie odbieramy wzrokiem. Wystarczy zasłonić informacje o kodekach i bitrate-ach, ukryć wszystkie urządzenia audio i wtedy zaczyna się koszmar audiofila czyli ślepy test.

• Pokaż nowe odpowiedzi