Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, baltfan napisał:

Nie ma się do czego przyczepić 🙂 Na Spotifaju da się słuchać .

Jednak dźwięk jest mocno płaski .Szkoda ,że nie mam Tidal na lapku. Musiałbym wejść na WebPlayer .

Zgadza się na spotifaju dźwięk jest płaski 😄

36 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Zgadza się.
Wtórne do granic mozliwosci,w 1980 tak,ale dziś.......
banał,wtórność,koniunkturalizm level max....

Jeszcze tylko fragmentów z Sondy brakuje...

Nie wiem skąd jesteś, ale chyba przespałeś powrót do retro synth w elektronice 😃

Code elektro, Gunship, Carpenter Brut to świetne przykłady tego gatunku. 

Cala ta muzyka gra znacznie lepiej na Tidalu 🙂

Edytowane przez Ajothe
10 godzin temu, Piopio napisał:

Raczej DAP nie stosują AAC ... a mówimy o porównaniu DAP z telefonem na tym samym kodeku. 

Moje DAPy mają wszystkie kodeki, nawet można sobie wybrać, na którym ma odbywać się transmisja.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Przecież to techniczna bzdura 😉 Wiesz jak działa BT ? ... to tak jakbyś mówił, że na jednym PC internet jest przyjemniejszy niż na drugim ... 😉 

Może masz rację, że to "techniczna bzdura", ale uszy mówią coś innego 🙂 

Z rzeczywistością się raczej nie dyskutuje.

W dniu 2.08.2024 o 11:36, paww napisał:

Nie wiem dlaczego, ale jeden z salonów audio, obecny na forum, co rusz obrzydza Spotify, że to mp3, że nie ma jakości, wychwalając jednocześnie Tidal. Czytając to, potencjalny klient ma jakby od razu narzuconą opinię, co dobre, a co złe, bo w końcu mówią to tzw. profesjonaliści.

Który?

To taka forma dowartościowania.

Jeżdżąc na rowerze też niektórzy uważają że trzeba mieć te specjalne buty.

W dniu 2.08.2024 o 16:29, Pseudodrummer napisał:

1.Nie
2.Tak

No wiem 🙂

57 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Który?

To taka forma dowartościowania.

Nie powiem, nie chcę się narażać 🙂 

Z tym dowartościowaniem to chyba masz rację.

2 godziny temu, paww napisał:

Nie powiem, nie chcę się narażać 🙂 

Z tym dowartościowaniem to chyba masz rację.

Spoko rozumiem.

Może oni by było chętni na taki blind test 🙂

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jak spróbujesz to docenisz 😀

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jak się ma te "specjalne" pedały to i przydają się te "specjalne" buty. Choćby dlatego, że bez nich niewygodnie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Jak spróbujesz to docenisz 😀

Tu jest to samo 🙂

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Jak się ma te "specjalne" pedały to i przydają się te "specjalne" buty. Choćby dlatego, że bez nich niewygodnie.

No i tu jest to samo 🙂

• 4 miesiące później...

Sprawiłem sobie B&W PX7 S2 używam ich z Samsungiem Galaxy S24 po bluetooth i od tygodnia porównuje Spotify z Tidalem. Słyszę różnicę w dynamice i w basie ale muszę się wsłuchać by je wyłapać. Na Spotify mam wrażenie że wokal jest bardziej wyeksponowany za to głębia brzmienia jest płytsza. Żeby nie było tak kolorowo że Tidal jest idealny to trafiłem na kilka albumów które na Spotify lepiej brzmią. Np. album "Legend" Boba Marley'a na Tidalu jest bardzo cichy i o wiele lepiej pasuje mi wersja ze Spotify.

Godzinę temu, Oxzy_666 napisał:

Sprawiłem sobie B&W PX7 S2 używam ich z Samsungiem Galaxy S24 po bluetooth i od tygodnia porównuje Spotify z Tidalem. Słyszę różnicę w dynamice i w basie ale muszę się wsłuchać by je wyłapać. Na Spotify mam wrażenie że wokal jest bardziej wyeksponowany za to głębia brzmienia jest płytsza. Żeby nie było tak kolorowo że Tidal jest idealny to trafiłem na kilka albumów które na Spotify lepiej brzmią. Np. album "Legend" Boba Marley'a na Tidalu jest bardzo cichy i o wiele lepiej pasuje mi wersja ze Spotify.

Kwestia jest nie w głośności a w dynamice, odpowiedniej dynamice. Jedne rzeczy są wyeksponowane a inne dalszym lub bliższym planem, tłem. I tłem mają pozostać, inaczej spłaszczasz dynamikę. Jednakże nagrań z dobrą. - szeroką dynamiką nie jest niestety wiele

1 godzinę temu, Oxzy_666 napisał:

Sprawiłem sobie B&W PX7 S2 używam ich z Samsungiem Galaxy S24 po bluetooth i od tygodnia porównuje Spotify z Tidalem.

A ja sprawiłem sobie Audi A4 i porównuję z Ursusem C360 jeżdżąc po ksrtofilsku. 

1 godzinę temu, Oxzy_666 napisał:

na Tidalu jest bardzo cichy

Poziom głośności jest wyznacznikiem jakości?? 

Testerzy z BT......... 

Myślałem że forum jest dla wszystkich pasjonatów ale widzę że się pomyliłem. Mile widziani fanatycy ze złotymi końcówkami na kablach za 20 tysięcy.

To nie chodzi o sprzęt tylko o słuchacza 😉 dałem żonie swoje słuchawki i pytałem ją o różnicę to stwierdziła że jakość jest taka sama. Ale jej wystarcza YouTube Music w darmowej wersji.

Nie wiem jakie dziadostwo trzeba sobie sprawić żeby nie słyszeć różnicy między Tidalem, a Spoti
Jeden na stoi usłyszy różnicę a pozostałe 99 powie, że coś mu się w głowie miesza że różnicę słyszy.

Dla mnie i moich znajomych to dzień, a noc 😋

30 minut temu, Oxzy_666 napisał:

To nie chodzi o sprzęt tylko o słuchacza 😉 dałem żonie swoje słuchawki i pytałem ją o różnicę to stwierdziła że jakość jest taka sama. Ale jej wystarcza YouTube Music w darmowej wersji.

Moja była w szoku, właściwie za każdym razem jest gdy odpalam Tidala. 

Korzystamy z obu serwisów, bo spotify nieporównywalnie lepiej doradza nową muzykę. 

Też nie wiem czy zrezygnuję ze Spotify, mam kilka ulubionych podcastów oraz tak jak piszesz ich algorytmy polecające muzykę działają bardzo dobrze.

Edytowane przez Oxzy_666

Jak to mawiają ...Gdzie dwóch się kłóci a w tym przypadku konkuruje tam trzeci korzysta... u mnie rządzi ten trzeci - Amazon Music 😁🤘

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

2 godziny temu, miętowy napisał:

Działa w dobrej jakości Amazon?

W bardzo dobrej jakości. W AM nazywają to Ultra HD. W wielu przypadkach miałem dużo lepsze próbkowanie na AM niż na Tidal-u. Np. kawałek "Confusion" ELO z płyty "The Very Beat of ELO" na Tidal-u jest w 16/44 a na AM mam w 24/192.

56 minut temu, Ma_cieQ napisał:

W bardzo dobrej jakości. W AM nazywają to Ultra HD. W wielu przypadkach miałem dużo lepsze próbkowanie na AM niż na Tidal-u. Np. kawałek "Confusion" ELO z płyty "The Very Beat of ELO" na Tidal-u jest w 16/44 a na AM mam w 24/192.

Ale na Tidalu też masz w 24/192kHz tylko z płyty "Discovery" i na pewno będzie to brzmiało lepiej niż z płyty "The Very Beat of ELO", w dodatku tu trwa 3,42 a nie 1,50.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

19 minut temu, treinerek napisał:

Ale na Tidalu też masz w 24/192kHz tylko z płyty "Discovery" i na pewno będzie to brzmiało lepiej niż z płyty "The Very Beat of ELO", w dodatku tu trwa 3,42 a nie 1,50.

Ale niby gdzie "tu trwa 1.50" ??? Bo na AM jest 3.40 🤔. A z drugiej strony to dziwne że w Tidalu ten sam kawałek na dwóch różnych płytach jest w różnych próbkowaniach 🤔

Edytowane przez Ma_cieQ

7 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Ale niby gdzie "tu trwa 1.50" ??? Bo na AM jest 3.40 🤔

Na Tidalu nie widzę wogle tej płyty "The Very Beat of ELO", patrzyłem na Qobuzie i tam Confusion z tej płyty trwa tylko 1,50 i tam cała plyta jest w 16/44.1 .

A wiele płyt ELO jest w 24/192 lub 24/96.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

4 minuty temu, treinerek napisał:

Na Tidalu nie widzę wogle tej płyty "The Very Beat of ELO", patrzyłem na Qobuzie i tam Confusion z tej płyty trwa tylko 1,50 i tam cała plyta jest w 16/44.1 .

A wiele płyt ELO jest w 24/192 lub 24/96.

Ukryta Zawartość

Jest na Tidal-u ...

Screenshot_2024-12-15-21-36-07-829_com.aspiro.tidal-edit.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Jest na Tidal-u ...

Ukryta Zawartość

To nie jest płyta o której napisałeś. Sam pisałeś o "The Very Beat of ELO", a tą co wkleiłeś to "The Very Best OF ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA"

Ukryta Zawartość

6 minut temu, treinerek napisał:

To nie jest płyta o której napisałeś. Sam pisałeś o "The Very Beat of ELO", a tą co wkleiłeś to "The Very Best OF ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA"

Literówka (autouzupełnianie w telefonie 🤦) a całej nazwy Elo nie chciało mi się pisać 

Panowie,  amazon nie widzi node ?

Z node idzie jak jamaha z tajdalem, dramat obsługa. Nie idzie kliknąć płyty by szła cała? Losowo utwory owszem.

Jakieś pomysły jak to ugryźć?

To, że coś jest w 192/24, wcale nie oznacza, że zagra lepiej niż 96/24 lub 44/16. To tylko cyferki. Wszystko zależy, jak materiał został przygotowany, zanim trafi na platformę. A generalnie wszystkiego co potrzebuje audio wysokiej rozdzielczości to max. 96/24.

W dniu 15.12.2024 o 11:39, Oxzy_666 napisał:

Bluetooth też swoje "zabiera", więc przy połączeniu tym protokołem zawsze coś się traci i różnice w tym wypadku bardziej się wyrównują. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi