Skocz do zawartości
IGNORED

All-in-one czy system dzielony [pytanie retoryczne?]

Rekomendowane odpowiedzi

Ech... im więcej o tym czytam, porównuję i oglądam, tym mam wrażenie, że wiem mniej... A chciałbym tylko posłuchać muzyki w jak najlepszej jakości - na co dzień z Tidala albo Qobuza, a jakieś szczególnie "audiofilskie" albumy, które są tego warte, z plików na dysku. Dodatkowo jestem wzrokowcem, więc lubię też patrzeć na to, czego słucham. Lubię mieć przed sobą okładkę płyty w jak najlepszej jakości (i być może jakąś namiastkę okładki - stąd pomysł z Roonem), lubię jak mi się wyświetla komplet informacji o pliku (jaki format, parametry itp.) - mam iPada, więc mógłbym sterować z niego, jeśli dana aplikacja będzie intuicyjna i estetyczna.

Ale... no właśnie. Skoro Roon, to po co w ogóle streamer, a nie tylko Mac Mini/NUC -> DAC -> wzmacniacz?

A może w ogóle po co Roon? Może wystarczy mi sama aplikacja Tidala i "gęste" pliki na dysku podpiętym bezpośrednio do DAC-a (a może do wzmacniacza)? Tylko czym je wtedy odtwarzać - Audirvana?

Podejrzewam, że niebawem zwariuję od tego kombinowania. Chciałbym wziąć, zamówić, mieć święty spokój i skupić się na muzyce. A ja bez przerwy kombinuję. Może tak, a może tak - może Gustard, a może Denafrips, a może jednak all-in-one? Tylko jakie - Rose, NAD, może Naim, a może nikomu nieznane Zidoo NEO? Ech...

Umów się na kilka odsłuchów - inaczej się nie da.
a ja bym dał w 9m... słuchawki
i za takie same pieniądze na zestawie słuchawkowym będzie zapewne lepiej
Jakieś np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z dobrym wzmakiem i źródłem i można się zdziwić nawet przeciwnicy słuchawek

To żadna alternatywa. Jak ktoś lubi dźwięk w powietrzu to najlepsze słuchawki nic nie dadzą. Jak ktoś woli słuchawki - to pewnie jest odwrotnie… Słuchawki to zawsze kwestia wygody, zmęczenia po 2-3 godzinach używania itd. Innymi słowy - pozbywamy się wielu problemów, ale w zamian tworzymy kolejne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
38 minut temu, Chattab napisał:

A może w ogóle po co Roon? Może wystarczy mi sama aplikacja Tidala i "gęste" pliki na dysku podpiętym bezpośrednio do DAC-a (a może do wzmacniacza)? Tylko czym je wtedy odtwarzać - Audirvana?

O o o

Zblizamy sie do sedna sprawy 🙂

Moj "wielki" system to Mac + DAC + Wzmacniacz. A do odtwarzania plikow uzywam JRiver Media Center.

Kosztuje jednorazowo 50€, ma zabudowany DSP i Convolver (czyli porownywalny z Roon ale o wiele tanszy) i mozesz go sterowac appka z iPada (kosztuje 8€)

Mozesz zaistalowac i testowac bez jakichkolwiek ograniczen  30 dni.

polecam

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a ja bym dał w 9m... słuchawki 😉

i za takie same pieniądze na zestawie słuchawkowym będzie zapewne lepiej 😉

Jakieś np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z dobrym wzmakiem i źródłem i można się zdziwić nawet przeciwnicy słuchawek 😉

Bałem się, że ktoś w końcu poruszy ten niewygodny wątek... przeciwnik słuchawek - to ja! Oczywiście wiem, że są słuchawki bardzo dobre (za taką markę uznaję właśnie Audeze), ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, żeby jakiekolwiek słuchawki zagrały tak jak kolumny, które wypełniają dźwiękiem cały pokój (dźwięk dobiega z przodu, z boków, czasem z góry), czuć tę przestrzeń, różne plany. A tu dźwięk wlewa się prosto w uszy i do mózgu. Czy się mylę i są słuchawki, które potrafią tak różnicować plany/scenę, że ma się wrażenie uczestnictwa w koncercie albo przynajmniej w bardzo plastycznym i przestrzennym nagraniu studyjnym?

Ukryta Zawartość

Teraz, Chattab napisał:

(dźwięk dobiega z przodu, z boków, czasem z góry), czuć tę przestrzeń, różne plany

posłuchaj kiedyś słuchawek elektrostatycznych marki STAX, pod tym względem są genialne, cierpią za to na inne bolączki. Jednak w nich dźwięk nie jest wcale blisko głowy.  

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Chattab napisał:

Podejrzewam, że niebawem zwariuję od tego kombinowania. Chciałbym wziąć, zamówić, mieć święty spokój i skupić się na muzyce.

Więc kup najtańszy ale najlepszy zestaw i ciesz się muzyką. Będziesz kombinował jak będziesz kupował nowe kolumny.

Proponuję:

Pasywny PC (NUC) z Roon ROCK -> izolator Topping HS01 -> Sabaj A30A -> kolumny

To naprawdę dobrze gra a kosztuje rozsądne pieniądze. Twoje typy za kupę kasy nie są wiele lepsze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, xajas napisał:

O o o

Zblizamy sie do sedna sprawy 🙂

Moj "wielki" system to Mac + DAC + Wzmacniacz. A do odtwarzania plikow uzywam JRiver Media Center.

Kosztuje jednorazowo 50€, ma zabudowany DSP i Convolver (czyli porownywalny z Roon ale o wiele tanszy) i mozesz go sterowac appka z iPada (kosztuje 8€)

Mozesz zaistalowac i testowac bez jakichkolwiek ograniczen  30 dni.

polecam

A można wiedzieć, jaki Mac, DAC i wzmac? 🙂
Rozumiem, że do Maca podpięte dyski zewnętrzne z muzyką? Czy tylko streaming (ewentualnie jakiś NAS)?

20 minut temu, Chattab napisał:

Bałem się, że ktoś w końcu poruszy ten niewygodny wątek... przeciwnik słuchawek - to ja! Oczywiście wiem, że są słuchawki bardzo dobre (za taką markę uznaję właśnie Audeze), ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, żeby jakiekolwiek słuchawki zagrały tak jak kolumny, które wypełniają dźwiękiem cały pokój (dźwięk dobiega z przodu, z boków, czasem z góry), czuć tę przestrzeń, różne plany. A tu dźwięk wlewa się prosto w uszy i do mózgu. Czy się mylę i są słuchawki, które potrafią tak różnicować plany/scenę, że ma się wrażenie uczestnictwa w koncercie albo przynajmniej w bardzo plastycznym i przestrzennym nagraniu studyjnym?

O o o o,

No to bys sie zdziwil.

Oczywiscie, zadne sluchawki nie zaoferuja ci tej "glebi" sceny (przod/tyl) jak optymalnie ustawione zestawy glosnikowe.

Ale..

Osobiscie jestem FANATYKIEM poprawnej przestrzennosci i z tego powodu nigdy nie traktowalem sluchawek jako powaznej alternatywy do zestawow glosnikowych. Ale kilka miesiecy temu zupelnie przypadkowo odkrylem dla siebie sluchawki. Zainwestowalem mnostwo czasu (setki godzin) w analizowanie/przesluchiwanie mozliwosci, jakie oferuja dobre systemy sluchawkowe (poczawszy od Software/DSP, poprzez wlasciwe wzmacniacze az po sluchawki) i efekt jest taki, ze zakupilem znosny zestaw i CODZIENNIE slucham po nocach GODZINAMI jednej plyty za druga i nie moge sie pohamowac. A co ciekawe, najchetniej wlasnie takie totalnie odjazdowo przestrzennie nagrane plyty jak np. Yello. Po odpowiednim dopasowaniu systemu do moich preferencji (profile sluchawek, CrossFeed,..) wszystko brzmi tak niesamowicie, ze wszystkie plyty odkrywam na nowo.

A wielkiego systemu w pokoju muzycznym nie wlanczalem juz od miesiecy 😉

All you need 🙂

Ukryta Zawartość

A do tego odpowiednie sluchawki klasy 400-1000€

Jesli lubisz mru-mru i bum-bum, to polecam zamkniete (Focal, Beyerdynamic)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
16 minut temu, Piopio napisał:

Więc kup najtańszy ale najlepszy zestaw i ciesz się muzyką. Będziesz kombinował jak będziesz kupował nowe kolumny.

Proponuję:

Pasywny PC (NUC) z Roon ROCK -> izolator Topping HS01 -> Sabaj A30A -> kolumny

To naprawdę dobrze gra a kosztuje rozsądne pieniądze. Twoje typy za kupę kasy nie są wiele lepsze. 

OK. To jeszcze ostatnie wątpliwości i nie zawracam już głowy... 🙂

1. Czy zamiast NUC może być Mac Mini (słyszałem gdzieś, że muzyka z Maca brzmi trochę lepiej, bo nie "degraduje" jej Windows, a poza tym Mac jest cichszy - ale może to bzdura)? A jeśli NUC, to jaką konfigurację proponujesz (wiem, że tych modeli NUC-a jest sporo i chyba nie wszystkie są kompatybilne z Roonem)?

2. Skoro "sercem" Roona (Roon Rock) jest NUC, to co jest jego "end pointem"? Co "strumieniuje" muzykę?

3. Z tego, co widzę Sabaj nie ma USB-B, tylko USB-C? To tam podłączasz komputer?

4. Muzyka na NUC/Mac bezpośrednio z dysku twardego czy dysków zewnętrznych podpiętych przez USB? Co jeśli ktoś tej muzyki w DSD ma na przykład kilka terabajtów?

58 minut temu, Chattab napisał:

A można wiedzieć, jaki Mac, DAC i wzmac? 🙂
Rozumiem, że do Maca podpięte dyski zewnętrzne z muzyką? Czy tylko streaming (ewentualnie jakiś NAS)?

Mozna 🙂

mam rozne systemy i rozne konfiguracje

MacMini, iMac i MacBookPro

"Wielki system" to MacMini / iMac -> tutaj uzywam pliki na zewnetrznym dysku USB 3TB

"Mobilny system" to MacBookPro -> tutaj uzywam streaming (AppleMusic) i pliki na wewnetrznym dysku 

Na wszystkich uzywam JRiver MC jako Player dla plikow

Na MacBookPro uzywam dodatkowo streaming Apple Music

Jako DAC  w wielkim systemie uzywam dosc skomplikowana wielokanalowa kombinacje (aktywne zestawy glosnikowe), wiec to u ciebie odpada 

Ukryta Zawartość

Ale..

W "mobilnym systemie" mam bardzo ciekawe ustrojstwo absolutnie godne uwagi: USB DAC z regulacja glosnosci bedace rownoczesnie dobrym przedwzmacniaczem i dobrym wzmacniacze sluchawkowym -> RME ADI-2 DAC FS

IMG_4316.thumb.jpg.93f80d94fb513a42511a219bf06c61db.jpg

Czyli, gdybym zaczynal od zera i byl w podobnej sytuacji jak ty, to w oparciu o moje aktualne doswiadczenia rozwazal bym nastepujaca "dwutorowa" kombinacje -> "dwutorowa" bo uwzglednil bym zarowno zestawy glosnikowe jak i sluchawki.

Hardware:

- Mac (Mini, iMac, MacBookPro, MacBookAir) obojetnie ktory, kazdy ma swoje zalety 
- RME ADI-2 FS jako DAC i przedwzmacniacz
- stereofoniczna koncowka mocy
- zestaw glosnikowy (podlogowki)
- subwoofer (optymalnie 2)
- dobre sluchawki
- jesli masz duzo plikow to bierzesz dodatkowy zewnetrzy USB dysk

Software:

- Apple Music (streaming i odtwarzanie lokalnych plikow ktore sa "akzeptowane przez Apple Music")
- jesli masz jakies "egzotyczne" pliki, ktorych Apple Music nie akceptuje, to bierzesz dodatkowo JRiver MC

Zdalne sterowanie:

- Apple Music ma wlasna appke Remote na iPada
- JRiver ma wlasna appke Remote na iPada 

Extras/Tuning: 🙂

- DSP zabudowane w RME dajac ci mozliwosc:
a) korekcji akustyki pomieszczenia
b) dopasowania wlasnego brzmienia mru-mru i bum-bum
c) dopasowanie / kalibracja brzmienia sluchawek (profile,....)

- jesli zastosujesz JRiver, to masz zabudowany DSP i Convolver ktore daja ci nieograniczone mozliwosc dopasowania systemu do wszelkich wymagan (akustyka, sprzet, ososbiste preferencje, cuda bajery)

Alternatywy:

- Pasywne zestawy glosnikowe + stereofoniczna koncowka mocy mozesz zastapic aktywnymi zestawami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
22 minuty temu, xajas napisał:

Mozna 🙂

mam rozne systemy i rozne konfiguracje

MacMini, iMac i MacBookPro

"Wielki system" to MacMini / iMac -> tutaj uzywam pliki na zewnetrznym dysku USB 3TB

"Mobilny system" to MacBookPro -> tutaj uzywam streaming (AppleMusic) i pliki na wewnetrznym dysku 

Na wszystkich uzywam JRiver MC jako Player dla plikow

Na MacBookPro uzywam dodatkowo streaming Apple Music

Jako DAC  w wielkim systemie uzywam dosc skomplikowana wielokanalowa kombinacje (aktywne zestawy glosnikowe), wiec to u ciebie odpada 

Ukryta Zawartość

Ale..

W "mobilnym systemie" mam bardzo ciekawe ustrojstwo absolutnie godne uwagi: USB DAC z regulacja glosnosci bedace rownoczesnie dobrym przedwzmacniaczem i dobrym wzmacniacze sluchawkowym -> RME ADI-2 DAC FS

IMG_4316.thumb.jpg.93f80d94fb513a42511a219bf06c61db.jpg

Czyli, gdybym zaczynal od zera i byl w podobnej sytuacji jak ty, to w oparciu o moje aktualne doswiadczenia rozwazal bym nastepujaca "dwutorowa" kombinacje -> "dwutorowa" bo uwzglednil bym zarowno zestawy glosnikowe jak i sluchawki.

Hardware:

- Mac (Mini, iMac, MacBookPro, MacBookAir) obojetnie ktory, kazdy ma swoje zalety 
- RME ADI-2 FS jako DAC i przedwzmacniacz
- stereofoniczna koncowka mocy
- zestaw glosnikowy (podlogowki)
- subwoofer (optymalnie 2)
- dobre sluchawki
- jesli masz duzo plikow to bierzesz dodatkowy zewnetrzy USB dysk

Software:

- Apple Music (streaming i odtwarzanie lokalnych plikow ktore sa "akzeptowane przez Apple Music")
- jesli masz jakies "egzotyczne" pliki, ktorych Apple Music nie akceptuje, to bierzesz dodatkowo JRiver MC

Zdalne sterowanie:

- Apple Music ma wlasna appke Remote na iPada
- JRiver ma wlasna appke Remote na iPada 

Extras/Tuning: 🙂

- DSP zabudowane w RME dajac ci mozliwosc:
a) korekcji akustyki pomieszczenia
b) dopasowania wlasnego brzmienia mru-mru i bum-bum
c) dopasowanie / kalibracja brzmienia sluchawek (profile,....)

- jesli zastosujesz JRiver, to masz zabudowany DSP i Convolver ktore daja ci nieograniczone mozliwosc dopasowania systemu do wszelkich wymagan (akustyka, sprzet, ososbiste preferencje, cuda bajery)

Alternatywy:

- Pasywne zestawy glosnikowe + stereofoniczna koncowka mocy mozesz zastapic aktywnymi zestawami

Wow! BARDZO Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź (i poświęcony czas) 🙂

Tylko z tymi podłogówkami i dwoma subwooferami na 9 m2 bym się nie rozpędzał może... 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chattab
Godzinę temu, Chattab napisał:

OK. To jeszcze ostatnie wątpliwości i nie zawracam już głowy... 🙂

1. Czy zamiast NUC może być Mac Mini (słyszałem gdzieś, że muzyka z Maca brzmi trochę lepiej, bo nie "degraduje" jej Windows, a poza tym Mac jest cichszy - ale może to bzdura)? A jeśli NUC, to jaką konfigurację proponujesz (wiem, że tych modeli NUC-a jest sporo i chyba nie wszystkie są kompatybilne z Roonem)?

2. Skoro "sercem" Roona (Roon Rock) jest NUC, to co jest jego "end pointem"? Co "strumieniuje" muzykę?

3. Z tego, co widzę Sabaj nie ma USB-B, tylko USB-C? To tam podłączasz komputer?

4. Muzyka na NUC/Mac bezpośrednio z dysku twardego czy dysków zewnętrznych podpiętych przez USB? Co jeśli ktoś tej muzyki w DSD ma na przykład kilka terabajtów?

1. Może być Mac Mini. W moim propozycji nie ma Windowsa. Roon ROCK to system na Linux. Zaproponowałem PC bez wentylatorów. Wszystkie PC/NUC z Legacy BIOS są kompatybilne.

2. Sabaja podłączasz bezpośrednio do PC po USB.

3. Tak. podłączasz źródło do USB-C.

4. Jak wolisz. Jak masz kilka TERA to raczej z dysku wewnętrznego (ale innego niż systemowy). 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Chattab napisał:

Tylko z tymi podłogówkami i dwoma subwooferami na 9 m2 bym się nie rozpędzał może... 😉

Mam jeszcze inne systemy, a najciekawszy z nich jest w kuchni!

6,25 m2 -> z subwooferem 10" -> to jest odjazd!!!

Ukryta Zawartość

Schowany w szafce pod zlewem!!!

Wielkosc pomieszczenia nie ma nic wspolnego z sensownoscia uzycia subwoofera tudziez z wielkoscia zestawow glosnikowych

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xajas napisał:

Mam jeszcze inne systemy, a najciekawszy z nich jest w kuchni!

6,25 m2 -> z subwooferem 10" -> to jest odjazd!!!

Ukryta Zawartość

Wielkosc pomieszczenia nie ma nic wspolnego z sensownoacia uzycia subwoofera tudziez z wielkoscia zestawow glosnikowych

A masz jakieś doświadczeniami z ewentualnymi końcówkami mocy, które pasowałyby do tego RME ADI-2 FS?

Wtedy taką końcówkę łączy się przez zbalansowane XLR?

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Chattab napisał:

A masz jakieś doświadczeniami z ewentualnymi końcówkami mocy, które pasowałyby do tego RME ADI-2 FS?

Wtedy taką końcówkę łączy się przez zbalansowane XLR?

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem już lepiej kupić Gustard R26. Masz od razu streamer wbudowany. 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem już lepiej kupić Gustard R26. Masz od razu streamer wbudowany. 

Z jakiegoś konkretnego powodu ta końcówka? To chyba jakaś "marka własna" Audiophonics, dostępna tylko w ich sklepie?

Ukryta Zawartość

Moje koncowki zmajstrowalem po czesci samemu (moduly Hypexa), wiec jesli jestes gotow majstrowac (de facto proste), to mozesz uzyc gotowe moduly NCore. Mozesz tez kupic stosunkowo tanio gotowe koncowki, w ktorych sa te powyzsze moduly uzyte

tutaj jest wielki wybor

Ukryta Zawartość

Przyklad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Chattab napisał:

Z jakiegoś konkretnego powodu ta końcówka? To chyba jakaś "marka własna" Audiophonics, dostępna tylko w ich sklepie?

Z powodu zastosowanych końcówek mocy Purifi - to najlepsze co może być w klasie D. Rose, Teac, NAD z nich korzysta.

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Chattab napisał:

Ta wlasna marka to tylko obudowa. Caly swiat uzywa te same moduly Hypexa albo Purifi 🙂

Edytowane przez xajas

Czy ja dobrze rozumiem że obawiasz się iż twój przyszły wzmacniacz będzie za mocny bo masz małe pomieszczenie?

No to ci odpowiem że to tak nie działa.

Im słuchałem mocniejszych wzmacniaczy tym one lepiej grały...ciszej.

Oczywiście nie jest to wyznacznik i sztuka sztuce nierówna.

Ale widać to chociażby na przykładzie jednej marki i ich kolejnych urządzeń

42 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Im słuchałem mocniejszych wzmacniaczy tym one lepiej grały...ciszej.

amen 😉

I to jest jeden z paradoksów w audio.

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

54 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

amen 😉

I to jest jeden z paradoksów w audio.

Ja też byłem przekonany, że tak właśnie jest. Ale jeden z użytkowników Gato Audio (też je mieliście chyba kiedyś w ofercie) napisał mi tak:  "(...) DIA kompletnie nie nadaje się do tak małego pomieszczenia, 250S NPM grała u mnie w 11m2 i musiałem ją sprzedać. Moc w niej przychodzi liniowo i żeby zaczęła grać, trzeba dość mocno kręcić gałka, a to już będzie za głośno". No to się zląkłem... 🙂

A tak przy okazji, dlaczego nie macie w ofercie "budżetowego" Rose RS201E? Może taki maluch by mi wystarczył do mojej dziupli? Czy Rose RS520 to jest jednak zupełnie inny świat i warto dołożyć te 10.000 zł?

Nie wiem czy powinieneś opierać swoje wnioski na przykładzie jednego opisu przeczytanego w internecie.

Kolejny paradoks w dziedzinie audio jest taki że im ktoś napisze coś głupszego tym to jest bardziej chwytliwe i częściej powielane dalej.

Nie wiem czy akurat w tym konkretnym przykładzie tak jest po prostu generalizuje.

Nie wiem czy powinieneś opierać swoje wnioski na przykładzie jednego opisu przeczytanego w internecie.
Kolejny paradoks w dziedzinie audio jest taki że im ktoś napisze coś głupszego tym to jest bardziej chwytliwe i częściej powielane dalej.
Nie wiem czy akurat w tym konkretnym przykładzie tak jest po prostu generalizuje.

Sam też generalizujesz. To czy coś będzie grało lepiej czy gorzej po cichu - zależy głównie od precyzji i technologii układu odpowiedzialnego za regulację głośności. Miałem swego czasu wzmacniacz 100W(analogowa regulacja) a potem 12W(cyfrowa) i ten drugi grał lepiej po cichu.
Odwrotnie też może być - ale na chłopski rozum - czy konstruktor robi wzmacniacz 200W z myślą o pokoju 9 metrów kwadratowych?

Wzmacniacz o takiej mocy nie będzie po prostu wykorzystany w tak małym pokoju, chyba że przy naprawdę trudnych do napędzenia kolumnach. Ale też i w niczym ta moc nie zaszkodzi, po prostu nie będzie wykorzystana.

Natomiast to czy wzmacniacz będzie grał dobrze po cichu to nie zależy od mocy, tylko od struktury gain między sekcjami wzmacniacza i czułości na wejściach analogowych, co przekłada się na działanie regulacji głośności. Moc nie ma z tym nic wspólnego. Za to regulacja loudness może pomóc przy cichym odsłuchu, więc warto, żeby wzmacniacz był w nią wyposażony.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

No tak jak napisałem trochę gonalizowałem ale to jest co innego bo zrobiłem to na podstawie wielu lat doświadczeń i wielu odsłuchanych wzmacniaczy. 

Po odniosłem się tylko do oceny opinii przez jedną osobę.

Jeżeli to jest jednak jakiś twój guru i do tej pory wszystko co mówił się sprawdzało no to w takim przypadku okej:)

Ja miałem też w 9 metrach później w 16 wzmacniacz 150w. 

Mimo że nigdy w palnik na nim nie dawałem.

W dniu 16.02.2023 o 18:44, Chattab napisał:

A tak przy okazji, dlaczego nie macie w ofercie "budżetowego" Rose RS201E? Może taki maluch by mi wystarczył do mojej dziupli?

nie mam pojęcia, zapytam product managera

www.tophifi.pl

• 4 miesiące później...
W dniu 20.02.2023 o 12:27, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nie mam pojęcia, zapytam product managera

Coraz częściej widzę ze pojawia się Rose 250a, panowie z ciekawości bo widzę ze jest na kości Sabre, jest to analitycznie i sucho grający streamer? Jak byście porównali do innych w waszej ofercie ? Ogólnie tak patrzę to wizualnie szok piękna skrzynka, jest tez widzę na Androidzie to czy nie ma kłopotów z wydajnością ?

15 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Coraz częściej widzę ze pojawia się Rose 250a, panowie z ciekawości bo widzę ze jest na kości Sabre, jest to analitycznie i sucho grający streamer? Jak byście porównali do innych w waszej ofercie ? Ogólnie tak patrzę to wizualnie szok piękna skrzynka, jest tez widzę na Androidzie to czy nie ma kłopotów z wydajnością ?

Nie ma kłopotów z wydajnością. Parę razy słuchałem i obsługiwałem. Najwyższe kości Sabre już tak nie grają. Moim zdaniem. 

10 godzin temu, Piopio napisał:

Nie ma kłopotów z wydajnością. Parę razy słuchałem i obsługiwałem. Najwyższe kości Sabre już tak nie grają. Moim zdaniem. 

Właśnie trochę czytam o nim z ciekawości w internecie i opisują nawet ze idzie w stronę analogowego grania, bardzo ładnie wyglądają te wszystkie animacje i sam system wyglada na poukładany i intuicyjny. Może to być bardzo mocny gracz.

Z powodu szczupłości miejsca miałem już ze 3 systemy all-in-one. Cambridge EVO 150 - wykonanie przepiękne, funkcjonalność znakomita, ale brzmienie niezbyt muzykalne, mało plastyczne. Arcam SA30 - wzornictwo dyskusyjne, wyświetlacz dość żenujący, brzmienie więcej niż dobre, ale walki z kolejnymi poprawkami firmware oraz średnia ergonomia użytkowania jakoś mnie zraziły do tego sprzętu. O sprzedaży zdecydowała ostatecznie jego nadwrażliwość na spadki impedancji kolumn - miałem takie spadające okazjonalnie do 3 ohmów (co przecież częste) i SA30 co chwila załączał swoje zabezpieczenia przeciwzwarciowe, chociaż inne wzmaki dawały z nimi radę.

Teraz mam Lyngdorfa TDAI-1120 i generalnie uważam go za najlepszy brzmieniowo z tych trzech, chociaż jest niepozorny i ma najmniejszą moc. Graz dość wymagającymi Elacami Vela (i daje radę), okazał się wrażliwy na kable głośnikowe. Nie jestem jakimś fanatykiem kabli, ale też nie kwestionuję z poczuciem pasji, misji i wyższości (jak wielu tu) ich wpływu. Okazało się, że dodanie do toru także niepozornych kabli Luna Gris bardzo ożywiło brzmienie, dodało trójwymiaru i plastyczności. Wcześniej grały droższe i "fikuśne" kable (pominę tu, jakie) i było nieco płasko i mniej barwnie.

Wady - brak pilota (jednak się przydaje, dokupiłem), praktycznie brak wyświetlacza - jakieś niewidoczne, rozrzucone po panelu ikonki w XXI wieku w sprzęcie za prawie 11.000 to jednak żenada i nie przyjmuję wyjaśnień, że "księgowy kazał oszczędzić, dzięki temu zapewniliśmy lepsze brzmienie". Koszt wyświetlacza (choćby takiego jak w 2170) to jakiś minimalny ułamek kosztów takiego sprzętu. W zamian jest znośna (to nie reguła w tych all-in-one), prosta apka, która pozwala na bardzo precyzyjne pokazywanie i regulowanie głośności, plus wiele innych całkiem dobrze rozwiązanych funkcji (chociaż trochę głupie jest wychodzenie z apki do zewnętrznej przeglądarki dla dostępu do bardziej zaawansowanych funkcji).

Dla niektórych wadą będzie też brak wejścia USB, brak obsługi DSD, ale ja słucham głównie Tidala i nawet nielubiane tu MQA gra tam na tyle dobrze, że jestem w stanie przeboleć brak obsługi posiadanych przeze mnie może ze 20 plików DSD z serwerka NAS (bo UPNP ten wzmak też obsługuje doskonale; właściwie wszystkie funkcjonalności sieciowe jakie można sobie wyobrazić on ma i działają właściwie bez zarzutu).

No i system RoomPerfect jest więcej niż dobry - działa dyskretnie, nie modyfikując barwy (co do pewnego stopnia robi Dirac), likwiduje skutecznie akustyczne mody i trzyma w ryzach bas, także w pomieszczeniu o beznadziejnej akustyce. Wg mnie jest lepszy niż Dirac, który dawał efekty bardziej spektakularne, ale łapałem się na tym, że częściej słucham bez niego, nawet kosztem wzbudzeń basu, bo brzmienie jest naturalniejsze. Co ciekawe, miałem kiedyś także 2170 i tam RoomPerfect tak mnie nie zachwycił, może w nowszym, choć tańszym modelu jest zaimplementowany lepiej, a może wtedy nie zgrał się z innymi kolumnami. Niemniej ten system korekcji jest na ogół chwalony, dużo prostszy w obsłudze niż Dirac i wg mnie daje lepsze efekty (przynajmniej w moim systemie, nie wykluczam że lepiej zaadaptowanym pomieszczeniu Dirac może też mieć przewagi).

Cena nowego jest dość słona jak na "najniższy w serii", ale używki trafiają się w rozsądnej i szybko znikają, co czymś świadczy. Gdyby Lyngdorf wypuścił coś o brzmieniu 1120 i urodzie EVO 150 to byłby prawdziwy hit 🙂 no ale oni chyba do końca świata będą hołdować "skandynawskiemu minimalizmowi".

Edytowane przez MacP
  • Pokaż nowe odpowiedzi