Skocz do zawartości
IGNORED

B&W DM603s3 vs ALR/JORDAN Entry 5M

Bartek75

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zestaw to: Marantz PM-68; Pro-ject Expression i ALR JORDAN Entry 5M. Chciałbym słyszeć głębszy bas. Będę wdzięczny za opinię czy powinieniem zmienić raczej głośniki czy raczej wzmacniacz. Czy zamiana głośników na B&W DM603s3 (takich niedawno słuchałem) pomoże?

https://www.audiostereo.pl/topic/16138-bw-dm603s3-vs-alrjordan-entry-5m/

Mialem kiedys ALR Entry 3M i prawdziwy bas uslyszalem kiedy podpialem je do Sphinxa Myth 5. Moze pomysl o lepszym wzmaku? ALR-y sa dosyc wymagajace pod wzgledem elektroniki i lepiej graja z klockami drozszymi od siebie. Osobiscie nie wymienial bym 5-tek na B&W...

pzdr.

Dzięki za sugestię. Marantz 68 ma 105 W przy 8ohmach (zaleca się kolumny 8-16 ohm). ALR/JORDAN mają 4 ohmy. Czy to ma jakiś wpływ na płytki bas? Jakiego w miarę popularnego wzmacniacza powininenem szukać - planuję wydać do 1500 zł.

Marantz spokojnie pracuje na każdym obciążeniu. Ja mam takiego, ale po modyfikacji, i jest dużo lepiej, głównie na basie. ALR są łatwe do wysterowania, czego nie można powiedzieć o B&W.

Dzięki. Poczytałem sobie. Jak szacujesz koszt tuningu wzmacniacza aby zwiększyć bas przy ALR/JORDAN? Głośniki mam podłączone kablem AST200 - czy to też osłabia bas?

Czy uważasz, że CD 6000 to dobry wybór do PM-68?

Sporo pytań:)

Bart

marek: oczywiście, ja w kinie mam 603 podłączone do yamaszki 430 i to działa. Działa i tyle. Wystarczyło jednak te bowersy podpiąć do wzmacniacza stereo albo lepiej, końcówki 2x60 i od razu kolumny zaczęły żyć. Powiedziałbym tak w uproszczeniu, że np. jeśli chodzi o bas, to yamaszka potrafi tylko pohałasować, a po podłaczeniu do rotela, bas wreszczie CZUĆ.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

ALR/Jordany kupiłem z drugiej ręki. Może są już wysłużone i dlatego bas jest płytyki.

Zauważyłem też, że trochę lepiej bas wypada po podłączeniu do wzmacniacza źródła odtwarzania płyt CD (niestety póki co mam prosty odtwarzacz DVD:( ). Ktoś zasugerował mi, że słaby bas może wynikać ze słabej współpracy między wkładką PRO JECT K4 a wzamcniaczem. Może to dobry trop?

Zadziwia mnię to nieco. Wg mnie ALR mają przyzwoity bas, co najwyżej nienadzwyczajnie kontrolowany. Nie ma też żadnych przesłanek aby "wysłużenie" głośników objawiało się osłabieniem basu. Może faktycznie CD (dobre) pomoże? Wkładka ProJecta jest nieco (w akceptowalnym stopniu) rozjaśniona, z niektórymi phonostagami efekt ten może się uwypuklać powodując wrażenie niedostatku basu.

ja posiadam owe b&w 604 s3 i graja u mnie z myryad mi120 jestem z tego polaczenia zadowolony i nie czuje niedostatku basu lub zeby bas byl slabo kontrolowany wrecz przeciwnie basu jest wystarczajaco duzo. Gra to u mnie w 25m2 powiezchni. O jordan nie moge sie wypowiedziec bo ich nie sluchalem.

U mnie gra Marantz PM7000 z B&W603s3 podłączone SonicLinkiem AST200bi. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń kabla ale naprawdę bas nie należy do płytkich. Poza tym Marantz to mała elektrownia i nie ma najmniejszych problemów z 603s3, a te jakby nie było są wymagającym obciążeniem z minimum koło 3 omów. Twój Marantz to chyba baza do PM7000 (jeśli nie to mnie poprawcie) więc mozna założyć że jest spore podobieństwo w brzmieniu. Musisz to koniecznie przesłuchać i zdecydować sam. Nie słuchałem ALR więc o różnicach w brzmeiniu nie będę się wypowiadał.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.