Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Bardzo fajne, ale nie napisałeś  a zdjęciu, który jak gra 😁

Tak, na wszystkich wzmacniacz gra 😉 . Ale czy inaczej to musiałbyś się zapytać mojego kota, ma lepszy słuch ode mnie 😁.
Próbowałem to z niego wydusić ale pary z mordki nie chce puścić.
Tylko się patrzył na mnie jak na głupola 😂.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Narazie moja kobieta, mówi że niektóre dźwięki wyszły bardziej do przodu 😁

To teraz podmień kabel na zwyklaka i drąż temat dalej 😉 .

Musiałbym mieć jakiś przełącznik, ale to raczej byłoby niekorzystne dla wzmacniacza 😁

Poza tym wolę się łudzić, że słusznie wydałem kasę na tego pytonga  😁

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Musiałbym mieć jakiś przełącznik, ale to raczej byłoby niekorzystne dla wzmacniacza 😁

Można by zrobić ( może istnieje 🤔 ) coś na wzór przełącznika ZG.
Zasilamy np. wzmacniacz jednym kablem, dołączamy równolegle drugi kabel, odłączamy pierwszy. Oczywiście trzeba zadbać o zgodność L-L i N-N, ale to nie problem a sam "przełącznik" kabli AC wyposażyć w zabezpieczenie przed niepoprawnym wpięciem kabli. Jest to do ogarnięcia a samo przełączenie to może ułamek sekundy.

No to warto takie coś zrobić, namówić firmy kablarskie na udostępnienie swoich najlepszych wynalazkowbi zakończyć temat 😁

Edytowane przez Ajothe
2 godziny temu, Ajothe napisał:

mieć jakiś przełącznik,

Nie jestem pewien,czy to dobre rozwiązanie.

Najlepiej posłuchać z jednym kablem dwa-trzy dni ( trzy podejścia ,każdego dnia ,nawet z odstępem).

Potem wypinasz jeden kabel i wpinasz inny (ten standardowy powiedzmy) i słuchasz tego samego materiału .

Trzeba się odpowiednio przygotować .Wybrać muzykę ,kolejność utworów itd.

Czasem bywa tak,że powrót bywa bolesny i na odwrót   😉

Teraz, baltfan napisał:

Nie jestem pewien,czy to dobre rozwiązanie.

Najlepiej posłuchać z jednym kablem dwa-trzy dni ( trzy podejścia ,każdego dnia ,nawet z odstępem).

Potem wypinasz jeden kabel i wpinasz inny (ten standardowy powiedzmy) i słuchasz tego samego materiału .

Trzeba się odpowiednio przygotować .Wybrać muzykę ,kolejność utworów itd.

Czasem bywa tak,że powrót bywa bolesny i na odwrót   😉

To też jest prawda. Dlatego jak ja np. słyszę o tym czy aby na pewno wyrównałem poziom głośności w wzmacniaczu którego słucham od roku to się uśmiecham. Bo to tak jakby charakter wzmacniacza zależał od tego jak głośno akurat gra.

Jeszcze znalazłem fotki mojego kabla :

Ukryta Zawartość

1676728997612.jpg

1676729235045.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i tak z ankiety zrobiła się kolejna dyskusja 🙂

Osobiście mogę polecić artykuł z miesięcznika Audio ,niestety mocno archiwalny ,który przedstawia kable w świetle czysto technicznym,że tak powiem.Prosta sprawa.Kable jako,że posiadają parametry RLC  (mierzalne) można rozróżnić już na podstawie pomiarów ,które niestety będą miały odzwierciedlenie w odsłuchach ,co w artykule starają się przedstawić autorzy ,którymi są redaktorzy niemieckiego Audio (Marius Dittert oraz Wielfried Kress).

Ukryta Zawartość

2023-02-18-151246.thumb.jpg.8c470993631a37dc9465c3af927769d8.jpg

Niestety ,nie mogę wkleić tu treści artykułu .

Same wnioski poprzedzone są testem kilkunastu modeli kabli,które poddano pomiarom.Wyniki pomiarów (według pewnego schematu) przewidują efekt odsłuchowy jak np. ...Kabel o sporej pojemności a małej indukcyjności (o sporym przekroju) spowodował ,że dźwięk był odbierany jako mocny w niskich tonach ,z nieśmiałym zakresem najwyższych częstotliwości.

Oczywiście to tylko ułamek tematu ,myślę ,że wart zainteresowania.

Test obejmował 28 modeli przewodów głośnikowych ,reprezentowanych przez czołowych producentów z całego świata.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minutes ago, baltfan said:

No i tak z ankiety zrobiła się kolejna dyskusja 🙂

Osobiście mogę polecić artykuł z miesięcznika Audio ,niestety mocno archiwalny ,który przedstawia kable w świetle czysto technicznym,że tak powiem.Prosta sprawa.Kable jako,że posiadają parametry RLC  (mierzalne) można rozróżnić już na podstawie pomiarów ,które niestety będą miały odzwierciedlenie w odsłuchach ,co w artykule starają się przedstawić autorzy ,którymi są redaktorzy niemieckiego Audio (Marius Dittert oraz Wielfried Kress).

Ukryta Zawartość

2023-02-18-151246.thumb.jpg.8c470993631a37dc9465c3af927769d8.jpg

Niestety ,nie mogę wkleić tu treści artykułu .

Same wnioski poprzedzone są testem kilkunastu modeli kabli,które poddano pomiarom.Wyniki pomiarów (według pewnego schematu) przewidują efekt odsłuchowy jak np. ...Kabel o sporej pojemności a małej indukcyjności (o sporym przekroju) spowodował ,że dźwięk był odbierany jako mocny w niskich tonach ,z nieśmiałym zakresem najwyższych częstotliwości.

Oczywiście to tylko ułamek tematu ,myślę ,że wart zainteresowania.

Test obejmował 28 modeli przewodów głośnikowych ,reprezentowanych przez czołowych producentów z całego świata.

Rosyjskie gazety i telewizja od roku piszą o nieprowokowanej agresji Ukrainy na Rosję. Tak samo obiektywne jest to pismo.

Co do pomiarów kabli. Oczywiście, że każdy przewód będzie miał inną impedancję i inny jej rozkład. Zawsze będzie miało to wpływ na dostarczenie sygnału. Ale nikt nie udowodnił, że te różnice są słyszalne. Można wręcz stwierdzić, że są kilkaset albo więcej razy mniejsze niż możliwości ludzkiego słuchu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, Lukas752 napisał:

Co do pomiarów kabli.

Tych parametrów jest więcej i mierzone są po stronie odbiornika .

Liczy się fakt,że pismo oparło się o dwa rodzaje pomiarów : miernikiem i uchem 🙂

A to podwyższa wiarygodność testu.Wnioski są zbliżone do tego o czym piszesz : że wpływ pewnych parametrów jest nie do usłyszenia 😉

Np. poruszona została kwestia kierunkowości ,której występowanie w kablach głośnikowych autorzy wykluczyli .

3 minutes ago, baltfan said:

Np. poruszona została kwestia kierunkowości ,której występowanie w kablach głośnikowych autorzy wykluczyli .

Tyle dobrego.

O jakich innych parametrach piszesz?

R -rezystancja , L-indukcyjność,C -pojemność, G - upływność  (piszą też o charakterystyce tłumienia).

cyt . :...Niska rezystancja kabla (wynikająca z przekroju ) ma decydujący wpływ na dźwięk systemu...

Moje doświadczenie : Weź kabel głośnikowy  2x 1mm2 i skonfrontuj z kablem 2x 2,5 mm2 ,ciekawe co usłyszysz ?

Pierwsze eksperymenty z kablami robiłem tak,że zwielokrotniałem przekrój kabli .Nie było normalnych kabli wtedy 🙂

Po YTDY kupiłem prawdziwy kabel i to był mały krok ale dający poważną zmianę w dźwięku taniego systemu 🙂

Analiza 4PR - kultowy kabel

cyt. : ... Przyjemnośc sprawia nie tylko analizowanie przebiegu charakterystyki tłumienia,ale także stabilność parametrów kabla,która jest w stanie spełnić wszelkie wymagania.Szczególnie rzuca się w oczy niska wartość upływności.

Parametry zmierzone : 1 m dla 100Hz/10 kHz

R=15,7/15,75 mOhm ,L=0,195/194 uH ,C=140/140 pF i G = o/o,0006uS

Kabel produkowany od 1978 roku przez wiadomo kogo.

Kiedyś zrobiłem pomiar takiego przewodów :

Ukryta Zawartość

Chyba nawet tu na forum je wkleiłem, wartości pomijalne nie mogące mieć wpływu na dźwięk.
Mierzyłem pojemność, indukcyjność i rezystancję... ta ostatnia mogła wnieść najwięcej ale raczej w negatywnym sensie. Biorąc nielinową rezystancję ZG ( impedancję ) mogło to skutkować większą rezystancją wewnętrzną wzmacniacza "widzianą" przez ZG ( co za tym idzie też Damping Factory ). 
Czyli czysto teoretycznie taki kabel mógłby zostać uznany jako "rozjaśniający", bo przy zdecydowanie mniejszej mocy potrzebnej do napędzenia średnio/wysokotonowca spadki mocy na obciążeniu jakim są ZG najbardziej byłyby/są widoczne w dolnym paśmie reprodukowanym przez głośnik niskotonowy.

Ukryta Zawartość

@baltfan masz doświadczenie z Ytdy, obecnie uzywam ytdy 4x0.8 w biwire i jestem zadowolony, ale mowisz że odczułeś różnice na +? 

Jakie byś polecił?

Mam w szafce melodiki, qed silver xt i jakieś zwyklaki miedziane ofc. 

Proszę uszanować, że jest to ankieta i z dyskusjami na tematy pokrewne przejść do właściwych wątków.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Skoro różnice są słyszalne to nie można by po prostu nagrać utwór dwa razy z różnymi kablami? Sam tak zrobiłem gdy zamiast zworek w terminalach zastosowałem kable. Na nagraniu uchwyciłem różnicę bez problemu ale dostępu do żadnych firmowych kabli nie mam aby zrobić najprostszy test czy słychać różnice czy nie.

Godzinę temu, nosjedz napisał:

Skoro różnice są słyszalne to nie można by po prostu nagrać utwór dwa razy z różnymi kablami?

To nie jest aż tak proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba się zastanowić, czy błąd takich nagrań nie będzie większy niż to, co chciałbyś nagrać. Ktoś linkował tekst, gdzie wyszły różnice do 0,2dB - mi takie wyszły choć nic w systemie nie zmieniałem.

Jak dotąd nie wypełniłem ankiety… 🫢

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

47 minut temu, szymon1977 napisał:

To nie jest aż tak proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba się zastanowić, czy błąd takich nagrań nie będzie większy niż to, co chciałbyś nagrać. Ktoś linkował tekst, gdzie wyszły różnice do 0,2dB - mi takie wyszły choć nic w systemie nie zmieniałem.

Można zwiększyć dokładność wykonując podwójne nagrania.... Dla mnie to proste ale dość czasochłonne a jeśli różnice są słyszalne będą też na nagraniu. Jeżeli dwa nagrania z tymi samymi kablami będą różne to urządzenie nagrywające do poprawy bo test a raczej wyniki nie miarodajne.

35 minut temu, nosjedz napisał:

Można zwiększyć dokładność wykonując podwójne nagrania...

Podwójne to trochę mało, ale trop dobry. Niestety to tylko czubek góry lodowej w temacie oceny dokładności pomiaru.

42 minuty temu, nosjedz napisał:

Dla mnie to proste...

Wydaje Ci się bo nie wiesz jak skomplikowany jest to temat.

44 minuty temu, nosjedz napisał:

Jeżeli dwa nagrania z tymi samymi kablami będą różne to urządzenie nagrywające do poprawy bo test a raczej wyniki nie miarodajne.

Rzecz w tym, by od pomierzonych wartosci nie oczekiwać lepszej dokładności niż rzeczywista.

Zaraz zaraz.....przecież kwieciate opowieści o kablach o ich ogromnym wpływie, poszerzaniu sceny, separacji instrumentów, czarnym tle itd świadczą o tym, że zmiany są znaczne, a nie jakieś tam 0.2db, którego nikt nie usłyszy! 😁

No, dobra, a pasmo wzmacniaczy czy kolumn - wielu nie zrozumie, dlaczego ci

zidiociali producenci robią wzmacniacze do 300 kHz czy tweetery do 50 kHz.

Myślę, że byłby to kolejny temat do mendzenia na forum, że to są tylko

działania czysto marketingowe i biżuteria, jak o kablach, bo człowiekowi

wystarczy do szczęścia góra 16 kHz, a może i to za dużo; po co wyżej ...

Przecież nie ma źródeł, które by to na szeroką skalę zapewniały ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Przecież nie ma źródeł, które by to na szeroką skalę zapewniały ...

Źródła są tylko nie wiadomo po co 😉 .

44 minuty temu, audioburak napisał:

No, dobra, a pasmo wzmacniaczy czy kolumn - wielu nie zrozumie, dlaczego ci

zidiociali producenci robią wzmacniacze do 300 kHz czy tweetery do 50 kHz.

Oni nie są zidiociali, oni sa cwani.

Oni mają chętnych, oni chcą sprzedać.

Oni to robią specjalnie dla Ciebie i  innych ...co "słyszą" ...a co już nie "słyszysz"?

Czy tylko masz chwilowe wątpliwości? 😋

W dniu 18.02.2023 o 12:09, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tylko się patrzył na mnie jak na głupola

Raczej podziw maluje się na jego mordce 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 16.02.2023 o 18:00, Lukas752 napisał:

Czyli jak ktoś ma inne zdanie to ma milczeć? Kim ty jesteś żeby o tym decydować?

Możecie sobie gadać o słuchaniu kabli ile tam chcecie, ja wam tego w porównaniu do ciebie nie zabraniam ale druga strona ma też prawo aby się wypowiedzieć.

Co do wątków gdzie sam autor pisze, że słyszy to pełna zgoda. Nikt go raczej nie nawróci a i on tego samego nie chce. To tak jakby pójść do kościoła i mówić, że bóg nie istnieje.

Widzisz ale kompletnie nie rozumiesz o co mi chodzi.

Mi chodzi właśnie o to oburzanie się i właśnie znowu to robisz.

Chcesz to pisz przecież co mi do tego...

W dniu 16.02.2023 o 18:15, szymon1977 napisał:

Kablofilem.

-----

Jeśli namawiając do sprawdzenia uczciwie uprzedzisz, że sprawdzanie uchem czy jest różnica brzmienia jest równie wiarygodne, jak sprawdzanie okiem czy ziemia jest płaska, to może być koniec tematu. Ale jeśli świadomie wprowadzasz w błąd nazywając takie sprawdzanie "testem" to temat się zaczyna.

Na razie to bronisz siebie pomijając, że klocki niepołączone kablami to jeszcze nie system. A czy ktoś kierujac się tym błędem kliknął 100%? Nie wiem, ja za błędy ankietowanych odpowiedzialny nie jestem.

Poznałem opinię na pytania zadane w temacie. Jeśli ktos szuka odpowiedzi na pytania niezadane w ankiecie, to jego problem a nie ankiety.

Niestety jako autor ankiety poczuwam się do obowiazku, by wykazywać błędy w każdej pojawiającej się tutaj pseudointerpretacji.

Nie jestem żadnym filem. Ja cię nie obrażam i proszę nie rób tego samego.

No a jak ma ktoś oceniać jak nie uchem?

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie jestem żadnym filem. Ja cię nie obrażam i proszę nie rób tego samego.

Ja Ciebie też nie. Z Twoim notorycznym wypraszaniem z dyskusji osób, które kabli nie słuchają zasługujesz na jakieś określenie, wybrałem takie sympatyczne, zwłaszcza przy akceptacji nazywania mnie głucholcem.

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No a jak ma ktoś oceniać jak nie uchem?

Przeczytaj jeszcze raz to, co zacytowałeś, kultura wymaga.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi