Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, xajas napisał:

Juz dzis mozesz np. w Apple Music po czesci wybrac, czy chcesz wersje Atmos czy Stereo

Do czego ma służyć ten cały Atmos. Kto słucha muzyki z przestrzennym efektem. Chyba, że jakiegoś Michała Źara. 
Jest już Apple Music Classical, jeno na iphony. 

Do czego ma służyć ten cały Atmos. Kto słucha muzyki z przestrzennym efektem. Chyba, że jakiegoś Michała Źara. 
Jest już Apple Music Classical, jeno na iphony. 

Gdyby wielokanalowa muza byla generalnie dostepna i odpowiednio nagrana, od razu bym sluchal

Niestety wielokanalowe SA-CD padlo

Nie rozumiem tego „jeno na iphony“? U mnie Apple Music Classic leci na MACu
1 godzinę temu, xajas napisał:

Wystarczy JEDNO!

Jest to wystarczy dowod na to, ze to kwestja wlasciwej techniki nagrania, czyli rejestrowania i obrobki sygnalu, a nie generalnego problemu metody reprodukcji tego sygnalu

Życie Panie życie, mało ludków tak umiom

Raz wykonany dowód nie znaczy że następni badający będą go potrafiły powtórzyć

Globalnie ludzie są coraz głupsi i idiocieją, nie wiem poco w innym wątku przytakiwałeś takiej niesprecyzowanej seksualnie mściwej miernocie stołującej się u dystrybutorow audio?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, xajas napisał:

U mnie Apple Music Classic leci na MACu

Jest nowa aplikacja streamujaca klasykę. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Gdyby wielokanalowa muza byla generalnie dostepna i odpowiednio nagrana, od razu bym sluchal

Rusz tam u siebie d. i pofatyguj się do jakiejś akademii muzycznej mającej dział muzyki eksperymentalnej. Jest tam sporo takich prezentacji robionych już na poważnie przez studentów. Coś mi tam przez mgłę przypomina się że w Monachium była prezentacja zrealizowana na 128 kanałach a i tak to nie było ostatnie słowo

12 minut temu, xajas napisał:

Nie rozumiem tego „jeno na iphony“? U mnie Apple Music Classic leci na MACu

No i dobrze ale konkurencja ma lepszą jakość streamingu i nic na to nie poradzisz i tego nie przeskoczysz na obecną chwilę

2 minuty temu, Kostucha napisał:

Żeby piesa łatwiej było zlokalizować 🙂

Zapomniałem 😁.
Przykłady cudów techniki i propozycja winyla z lampowcem do słuchawek🙂.

10 minut temu, ASURA napisał:

No i dobrze ale konkurencja ma lepszą jakość streamingu i nic na to nie poradzisz i tego nie przeskoczysz na obecną chwilę

To nie konkurencja. Serwis od AM przygotowany dla klasyki tylko z możliwościami …

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0891.thumb.jpeg.6e82e839d59bda771766b384d7d0ce05.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

a jeśli komuś przeszkadza scena kręcąca się w słuchawkach wraz z głową,

Po co kręcić głową w czasue słuchania na słuchawkach!?

Hmm, jak już jednak kręcisz, to oznacza, że muzyka się nie podoba, więc czas zmienić płytę? 😋 

Rusz tam u siebie d…

Nie mam daleko. Swiatowe centrum badawcze i kolebka takich rozwiazan jest w mojej wsi i to „za rogiem“ To tutaj wymyslili mp3

Patrz Immersive Audio / Fraunhofer Institut Erlangen

Ukryta Zawartość

IMG_5028.thumb.png.ec707a610504d9ecf4589761b0b049fb.png

IMG_5030.thumb.png.1cf5f9df652d0e3ebf75066a5ce3e30e.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Kostucha napisał:

To nie konkurencja. Serwis od AM przygotowany dla klasyki tylko z możliwościami …

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0891.thumb.jpeg.6e82e839d59bda771766b384d7d0ce05.jpeg

Możesz rozwinąć temat, całe życie się człowiek uczy

Hardwarowo Aple nie wymiata, wydałem u nich w sumie 18tysi na fajne w sumie zabawki ale coś tam mają spartolone i sygnał na DAC-a jest gorszej jakości niż z zwykłego nie wypasionego PC lapka

Podsumowując do słuchania muzyki na poważnie nie używam za to z IPhonem i Sony WH 1000XM3 bardzo lubię kosić trawę 🙂 

3 minuty temu, xajas napisał:

Nie mam daleko. Swiatowe centrum badawcze i kolebka takich rozwiazan jest w mojej wsi i to „za rogiem“ emoji3.png To tutaj wymyslili mp3

Patrz Immersive Audio / Fraunhofer Institut Erlangen

IMG_5027.thumb.jpg.ecfdb711cdcdcb4276dc94d0f1797d2c.jpg

IMG_5028.thumb.png.ec707a610504d9ecf4589761b0b049fb.png

IMG_5030.thumb.png.1cf5f9df652d0e3ebf75066a5ce3e30e.png

Zapomniałeś tylko że u nich do każdego z osobno pomieszczenia trzeba mieć kartę wstępu z... uprawnieniami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 11.02.2023 o 19:57, Mikelas76 napisał:

Ja myślę że 5-10% to wpływ wszystkich kabli w systemie

Pomiędzy najtańszym kablem głośnikowym za 2,5zł a najdroższym za ok 300k jest 299997.50zł różnicy. A różnica maksymalnie 10%. 
A dodanie filtra RLC do kolumny, czy zmiana pocięcia to 30-50% różnicy w dźwięku, a koszt pomiędzy 20 a 400zł. 
Więc zostanie nam minimalnie 299600zł, w tej cenie jesteśmy w stanie kupić dosłownie ciężarówkę Accutonów, ewentualnie diamentową średnicę (50mm) i tw (30). I zostanie nam grubo ponad 200k. Możemy za to kupić wiadro wzmacniaczy, każdy pojedynczy monoblok pod każdy głośnik w 4 drożnej kolumnie. 
Matematykę zostawiam wam xD
Kabel głośnikowy do max 7 stów przy najbardziej hiendowym systemie to już ihmo max. 
Przynajmniej logiczny max, jak ktoś operuje na operacjach nielogicznych, to już jego sprawa. 

Także, 5-10% to ihmo wartości wciąż srogo przeholowane, ale nawet jeżeli, to nie warto xD 

Mam takie jedno - Jethro Tull Live Bursting Out - odlot

Czy to ta?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Pomiędzy najtańszym kablem głośnikowym za 2,5zł a najdroższym za ok 300k jest 299997.50zł różnicy. A różnica maksymalnie 10%. 
A dodanie filtra RLC do kolumny, czy zmiana pocięcia to 30-50% różnicy w dźwięku, a koszt pomiędzy 20 a 400zł. 
Więc zostanie nam minimalnie 299600zł, w tej cenie jesteśmy w stanie kupić dosłownie ciężarówkę Accutonów, ewentualnie diamentową średnicę (50mm) i tw (30). I zostanie nam grubo ponad 200k. Możemy za to kupić wiadro wzmacniaczy, każdy pojedynczy monoblok pod każdy głośnik w 4 drożnej kolumnie. 
Kabel głośnikowy do max 7 stów przy najbardziej hiendowym systemie to już ihmo max. 
Przynajmniej logiczny max, jak ktoś operuje na operacjach nielogicznych, to już jego sprawa. 

Także, 5-10% to ihmo wartości wciąż srogo przeholowane, ale nawet jeżeli, to nie warto xD 

Każdy może mieć inne zdanie i inny poziom percepcji jak i potrzeb, tak że szanuję nawet te wiadra accutonów które nie kupisz a do których nawet jak byś miał to bym nie podchodził

p.s. napylany diament polikrystaliczny to nie to samo co diament monokrystaliczny tak że droga jeszcze daleka. Komu przeszkadza dobrze zaaplikowany wysoko cięty beryl? czy też jakaś fajna wstęga?

Zapomniałeś tylko że u nich do każdego z osobno pomieszczenia trzeba mieć kartę wstępu z... uprawnieniami

Nie, regularnie organizuja „dzien otwartych drzwi“
I mamy tez cos takiego jak „dluga noc nauki“

Mozesz sie zameldowac

Nasza wies to sami naukowcy i instytuty. Kto jest zainteresowany, moze sie „doksztalcic“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5033.thumb.png.dad81db9dc444a0b6874712e2848cf01.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.03.2023 o 22:38, fandali napisał:

nie przebijemy się! kabel musi kosztować! 😁

Co za bzdura!

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, xajas napisał:

Nie, regularnie organizuja „dzien otwartych drzwi“

Otwarte to są biznesowe drzwi.

Nie wiem jak u Ciebie ale powoli w Krakowie takie instytuty naukowe mają pozamykane drzwi umowami na wiele milionów $€£¥ obarczonymi klauzulami o poufności

5 minut temu, ASURA napisał:

Każdy może mieć inne zdanie i inny poziom percepcji jak i potrzeb, tak że szanuję nawet te wiadra accutonów które nie kupisz a do których nawet jak byś miał to bym nie podchodził

p.s. napylany diament polikrystaliczny to nie to samo co diament monokrystaliczny tak że droga jeszcze daleka. Komu przeszkadza dobrze zaaplikowany wysoko cięty beryl? czy też jakaś fajna wstęga?

W Accutonie nie ma napylanych głośników. To jest lity diament CVD, ale diament. Tak samo w Seasie, a właściwie to nawet są z dokładnie tej samej fabryki, tylko SEAS ma kopułkę odwrotnie. Accuton z tyłu wygląda tak samo jak Seas od przodu. 
Diament jest dużo sztywniejszy od berylu, a od wstęgi to już wgl. 
Wystarczy spojrzeć na to gdzie diament ma dzwon i na jego kierunkowe. 
Słuchałem berylu Seasa, Scana, Bliesmy (nawet prototypu, pierwszego w PL), SB i jeszcze pewnie by się coś znalazło i żaden nigdy nie był nawet blisko diamentowego Accutona. 

12 minut temu, xajas napisał:

Czy to ta?

Ukryta Zawartość

Ta, tak została zarejestrowana, opis jest na wydaniu winylowym z "epoki", teraz już może nie wspominają, bo mało kto wie osochozzi, mam tylko to wydanie i wiem, wiem też osochizzzi i to słyyyyyychać, "siedzisz" na widowni, tak gdzieś w 6-7 rzędzie na środku.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ASURA napisał:

Możesz rozwinąć temat, całe życie się człowiek uczy

Hardwarowo Aple nie wymiata, wydałem u nich w sumie 18tysi na fajne w sumie zabawki ale coś tam mają spartolone i sygnał na DAC-a jest gorszej jakości niż z zwykłego nie wypasionego PC lapka

Podsumowując do słuchania muzyki na poważnie nie używam za to z IPhonem i Sony WH 1000XM3 bardzo lubię kosić trawę 🙂 

Telefonów do słuchania muzyki nie używam. Do odbierania natrętów od fotowoltaiki jest mi potrzebny 🙂

Z MacBooka na DACa normalnie po USB słucham. Pierwsze słyszę, żeby dźwięk był spartolony. Chyba, że kabel USB nie jest audiofilski. 😉 Korzystam z AM, Qobuza i Tidala. Dwa ostatnie przez Audirvanę. Jeśli z AM ALAC chcesz słuchać gęstych, musisz ustawić i w aplikacji i w MIDI setup. Lepiej uruchomić LosslessSwitcher, będzie dokonywał zmiany rozdzielczości automatycznie. Do streamowania z PC, czy z Maca, żaden wypasiony być nie musi 🙂

1 minutę temu, #Szakovsky napisał:

Oczywiście, że musi. 
No chyba, że jest się złomiarzem i wyciąga z bunkrów. To wtedy nie musi. 

A przeczytales dokladnie co mial na mysli?

6 minut temu, #Szakovsky napisał:

W Accutonie nie ma napylanych głośników. To jest lity diament CVD, ale diament. Tak samo w Seasie, a właściwie to nawet są z dokładnie tej samej fabryki, tylko SEAS ma kopułkę odwrotnie. Accuton z tyłu wygląda tak samo jak Seas od przodu. 
Diament jest dużo sztywniejszy od berylu, a od wstęgi to już wgl. 
Wystarczy spojrzeć na to gdzie diament ma dzwon i na jego kierunkowe. 
Słuchałem berylu Seasa, Scana, Bliesmy (nawet prototypu, pierwszego w PL), SB i jeszcze pewnie by się coś znalazło i żaden nigdy nie był nawet blisko diamentowego Accutona. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, #Szakovsky napisał:

Bez sensu te "kalkulacje" bo cena nie oddaje jakosci proporcjonalnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi