Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, iro III napisał:

No, toś już "błysnął" przenikliwością.

Teraz porównaj sobie ilość czynnych, juz tylko zalogowanych uczestników średnio na dzień, do liczby oddanych głosów.

Zadymy zaś powodują nerwowe rakcje kablarzy na każdy głos rozsądku.

To o czymś świadczy? Znasz zdanie tych wszystkich nieobecnych osób? Potrafisz na tej podstawie zakwestionować wynik ankiety? Jeśli nie, to po co rzucasz jakąś mglistą sugestię, której nie jesteś w stanie udowodnić?  Wynik ankiety, jaki by nie był jest faktem. Frekwencja w ankiecie, jaka by nie była jest faktem.  A to co Ty robisz w swoim wpisie to irracjonalne i nerwowe kontestowanie ankiety. 

Kto chciał wziąć udział w ankiecie, ten wziął. Nikt nikogo nie zmusza, nikt nie zabrania. Powody dla których obecni na forum nie wzięli udziału w ankiecie są ich sprawą. Wolno im.

2 minuty temu, audioburak napisał:

Zaciekawiło mnie to zdanie  "nerwowe reakcje kablarzy na każdy głos rozsądku" 

bo sam mam zdanie przeciwne. To właśnie przeciwnicy kabli powinni

używać nie wiem, może Permetrynę na świerzb paluszków - bo mają

najwięcej do powiedzenia wtedy, gdy nie mają zupełnie nic do powiedzenia 😉 

Bardzo dobrze podsumował to kolega Piotr Sonido w poście #161:

W dniu 13.02.2023 o 15:03, Piotr Sonido napisał:

Ci co kable słyszą w odpowiedzi na 

"Wybrałem taki i taki system ale kabli nie słyszałem więc gram na tych najtańszych z Castoramy" 

Reagują : no i git i temat skończony 

Ale ci co kabli nie slysza na

"Kupiłem ostatnio nowy fajny wzmacniacz i przymierzam się takze do zmiany kabla zasilającego sprawdziłem już trzy modele i najlepiej gra xyz ale może polecicie coś innego" 

Reagują: coś ty daj se spokój. I 3 kolejne strony 😛

Warto cytować.

@spokojniePoproszę o link do tego tematu gdzie autor stwierdził, że słyszy a był przez 3 strony namawiany, że nie. Nie twierdzę, że tak nie było ale chciałbym poczytać.

Od siebie dodam, że większość dyskusji tego typu jest w 'Audio mity' gdzie no sorry ale oczekiwałbym dowodów a nie "ja słyszę".

Sam się udzielam w wątkach gdzie mam wiedzę i przepraszam ale jak ktoś pisze, że słyszy wpływ DC blockera podłączonego fazowo (cokolwiek to znaczy) i przeciw?!-fazowo to nóż mi się w kieszeni otwiera i odpiszę. 

8 minut temu, Lukas752 napisał:

@spokojniePoproszę o link do tego tematu gdzie autor stwierdził, że słyszy a był przez 3 strony namawiany, że nie. Nie twierdzę, że tak nie było ale chciałbym poczytać.

Od siebie dodam, że większość dyskusji tego typu jest w 'Audio mity' gdzie no sorry ale oczekiwałbym dowodów a nie "ja słyszę".

Sam się udzielam w wątkach gdzie mam wiedzę i przepraszam ale jak ktoś pisze, że słyszy wpływ DC blockera podłączonego fazowo (cokolwiek to znaczy) i przeciw?!-fazowo to nóż mi się w kieszeni otwiera i odpiszę. 

Proszę uprzejmie:

Oczywiście te 3 strony potraktujmy umownie, ale przykład tego wątku jest miarodajny.

Edytowane przez spokojnie
2 godziny temu, spokojnie napisał:

Znasz zdanie tych wszystkich nieobecnych osób? Potrafisz na tej podstawie zakwestionować wynik ankiety?

Nie. Ale brak znajomości ich zdania przy dużym prawdopodobieństwie, że głucholce nie uczestniczą w ankiecie, bo po połączeniu systemu zwykłymi kablami z Forum odeszli i nawet o jej istnieniu nie wiedzą, wystarczy by wyciąganie pewnych wniosków uznać za błędne. Ile razy to trzeba będzie tłumaczyć? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie. Ale brak znajomości ich zdania przy dużym prawdopodobieństwie, że głucholce nie uczestniczą w ankiecie, bo po połączeniu systemu zwykłymi kablami z Forum odeszli i nawet o jej istnieniu nie wiedzą, wystarczy by wyciąganie pewnych wniosków uznać za błędne. Ile razy to trzeba będzie tłumaczyć? 

Nieobecni nie mają racji. Prościej tego ująć nie mogę.

5 godzin temu, Krzysiek B napisał:

Czyli co? Wychodzi na to, że tylko 12% to forumowicze niesłyszący kabli, a od lat robią najwięcej zadym na forum pod każdym tematem o kablach.

Jednak Ankieta coś pokazała.

De gustibus non est disputandum

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Głucholce jak ty ich nazywasz mają audio i całą wiedzę z tym związaną głęboko w dupie. Dlatego ich zdanie nie powinno być brane pod uwagę. Chcą po prostu rozsądnie wydać pieniądze i dlatego rejestrują się na forum. Po zakupie nie zaglądają na forum a sprzęt audio traktują jak zwykłe AGD. Nie dążą latami do rozwoju i udoskonalenia swojego zestawu tak by zagrał jak najlepiej i sprawiał jak największą przyjemność ze słuchania muzyki. Można powiedzieć, że traktują użytkowników naszego instrumentalnie. 

17 minut temu, spokojnie napisał:

Nieobecni nie mają racji. Prościej tego ująć nie mogę.

Jesli Twój wszechświat ogranicza sie do klikanych sobie nawzajem z kablofilami lajków na Forum AS to muszę przyznać Ci rację.

-----

11 minut temu, Yankes napisał:

Jednak Ankieta coś pokazała.

Ale nie jaki jest procent kablofili wsród audiofili czy innych pasjonatów i użytkowników hifi.

-----

2 minuty temu, Sznup napisał:

Głucholce jak ty ich nazywasz mają audio i całą wiedzę z tym związaną głęboko w dupie. Dlatego ich zdanie nie powinno być brane pod uwagę. Chcą po prostu rozsądnie wydać pieniądze i dlatego rejestrują się na forum. Po zakupie nie zaglądają na forum a sprzęt audio traktują jak zwykłe AGD. Nie dążą latami do rozwoju i udoskonalenia swojego zestawu tak by zagrał jak najlepiej i sprawiał jak największą przyjemność ze słuchania muzyki.

Dążą, tylko robią to z rozumem a nie wbrew.

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jesli Twój wszechświat ogranicza sie do klikanych sobie nawzajem z kablofilami lajków na Forum AS to muszę przyznać Ci rację.

-----

Ale nie jaki jest procent kablofili wsród audiofili czy innych pasjonatów i użytkowników hifi.

Ferowanie na siłę swojego "jedynie słusznego" zdania zawsze się źle kończyło.😐

De gustibus non est disputandum

10 minut temu, Yankes napisał:

Ferowanie na siłę swojego "jedynie słusznego" zdania...

Tak! Wypada tylko przypomnieć, że to złotousi uzurpując sobie prawo do miana "audiofil", regularnie postulują o wyrzucenie głucholców z wątku a nawet z Forum. A wszystko dlatego, że ktoś ma czelnosć przedstawić racjonalne zdanie na temat. To dość hitlerowsko-stalinowskie wyobrażenie o wolności słowa.

-----

16 minut temu, Sznup napisał:

Głucholce jak ty ich nazywasz...

Nie ja jestem autorem tego sympatycznego określenia.

Jedynym racjonalnym Twoim wpisem w wielu wątkach byłoby

NIE WIEM, NIE USŁYSZAŁEM, a lekceważenie tych wpisów nie mających

związku z tematem traktujesz jako zagrożenie totalitaryzmem ... żałosne.

Szczególnie wobec zdarzających się czasem w pierwszych słowach wątków

próśb autorów o nie zabieranie głosu osób ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, audioburak napisał:

lekceważenie tych wpisów nie mających

związku z tematem traktujesz jako zagrożenie totalitaryzmem

Żałosne to jest Twoje argumentowanie kłamstwem - no bo jak inaczej nazwać gdy świadonie przypisujesz mi coś innego, niż przeczytałeś w poście, którego fragment zacytowałeś?

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Powiesz na jakiej podstawie jesteś zdolny oszacować to "duże prawdopodobieństwo"?  Ile wynosi procent tak dużego prawdopodobieństwa? Z tolerancją +/- 10% ... żeby się nie pastwić...

Śmieszne, prawda? Dlatego trzymajmy się tego co jest realne i możliwe, trzymajmy się faktów, a "duże prawdopodobieństwo" włóżmy miedzy bajki, gdzie jego miejsce. Z tego samego powodu równie słaby jak Twój byłby argument że - pozwolę sobie na modyfikację Twojego zdania : 

"Ale brak znajomości ich zdania przy dużym prawdopodobieństwie, że złotousi nie uczestniczą w ankiecie, bo po zasięgnięciu porady i połączeniu systemu pasującymi im kablami z Forum odeszli i nawet o jej istnieniu nie wiedzą"

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Dziękuję za dobre słowo. Kiedy widzę wartościową wypowiedź to jej autorowi daję lajka. To nie kosztuje, a jest miłym i ciepłym gestem. Rozgryzłeś mnie :) 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie dążą. Z moich znajomych praktycznie każdy ma jakiś "zestaw" audio. Jednak zazwyczaj jest to jakaś miniwieża lub jakieś niedrogie kino domowe kupione jako zestaw w markecie. Z całym szacunkiem i sympatią dla nich ale o dobrym dźwięku to nie mają zielonego pojęcia. Mam brać pod uwagę ich zdanie odnośnie audio? 

Śmieszne, prawda?

Powinienem pominąć, że grupa jest niereprezentatywna, bo Ty nie wiesz, co to takiego grupa reprezentatywna? Zgodnie z sugestią kilkam "haha".

Powiesz na jakiej podstawie jesteś zdolny oszacować to "duże prawdopodobieństwo"?

Nie muszę szacować jakie ono jest, wystarczy, że go w żaden sposób nie wyeliminowałem. BTW to kablofile twierdzą, że AS to forum audiofilskie, nie zapominaj o tym tylko dlatego, że chwilowo Ci to nie pasuje.

8 minut temu, Sznup napisał:

Nie dążą

Powiedz to np Lechowi 🙂

Głucholce też modyfikija swoje systemy, ale że się rozdrabniają na pierdołach, to kroki robią rzadziej za to od razu siedmiomilowe. 

Teraz, szymon1977 napisał:

Powinienem pominąć, że grupa jest niereprezentatywna, bo Ty nie wiesz, co to takiego grupa reprezentatywna? Zgodnie z sugestią kilkam "haha".

Nie muszę szacować jakie ono kest, wystarczy, ze go w zaden sposób nie wyeliminowałem.

Szymon, wiem z Twoich wpisów, że jak masz dobry dzień to potrafisz pisać z sensem i logika jest Ci nieobca. 

Dlatego proponuję - zakończmy dzisiaj tę przepychankę i poczekajmy na lepszy czas, bo Twoje cięte riposty na cytaty wyrwane z kontekstu i ogólnego znaczenia mojej wypowiedzi są żenujące i poniżej Twojego poziomu.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Powiedz to np Lechowi 🙂

Z Lechem to można o prawidłowych technicznie procedurach porównawczych pogadać lub o pomiarach z ASR. 

Co ma Lech do ludzi którzy kupili audio i nie uczestniczą w forum, bo im nie zależy na lepszym dźwięku? Lech z tego co pisał pomimo, iż nie jest "entuzjastom" kabli to włożył sporo wysiłku żeby mu lepiej grało.

11 minut temu, spokojnie napisał:

zakończmy dzisiaj tę przepychankę

Przepchnąć to próbujesz Ty - ja sie staram, abyś fakt Ci nie znany a dla mnie trywialny przyjął w końcu do wiadomości.

8 minut temu, Sznup napisał:

Co ma Lech do ludzi którzy kupili audio i nie uczestniczą w forum, bo im nie zależy na lepszym dźwięku?

Nie z pewnoscią nie ma z głucholcami co nie poprawiają systemu audio.

10 minut temu, Sznup napisał:

...pomimo, iż nie jest "entuzjastom" kabli to włożył sporo wysiłku żeby mu lepiej grało.

A myślisz, że ja nie włożyłem? Możliwości skromne, ale system baaardzo daleko od pierwszego lepszego z marketu.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

A myślisz, że ja nie włożyłem? Możliwości skromne, ale system baaardzo daleko od pierwszego lepszego z marketu.

Dopóki nie zmienisz wzmacniacza i co za tym idzie źródła cały czas będziesz "sto lat za murzynami". Rozumiem, że lubisz swoje Onkyo i szanuję to ale to nie jest żaden punkt odniesienia. Nie jest to nawet żaden punkt wyjścia jeżeli nie idziesz do przodu. 

9 minut temu, Sznup napisał:

Dopóki nie zmienisz wzmacniacza i co za tym idzie źródła cały czas będziesz "sto lat za murzynami".

Nie wiesz o czym mówisz (nie znasz opinii osób, które potrafią ocenić budowę, ani tych co ocenili brzmienie).

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie wiesz o czym mówisz (nie znasz opinii osób, które potrafią ocenić budowę, ani tych co ocenili brzmienie).

Szymon, wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem który kosztował w detalu pięć stów nie ma prawa mieć dobrych podzespołów. Całość wzmacniacza łącznie z obudową to może ze 100zł. Zastanów się jak to ma grać? Zagra adekwatnie do ceny, ewentualnie ciut lepiej. Nie dużo lepiej bo inaczej wycenili by go na 1000zł.

38 minut temu, Sznup napisał:

Zagra adekwatnie do ceny...

Ej, to mój tekst! Tak swoją drogą nie bylo to 500 a prawie 3x więcej i to 15lat temu, co na tej półce cenowej robi sporą różnicę.

Nie oczekuję, że zagra lepiej niż kosztował, ale jak na tę cenę budowę ma wzorcową, a brzmienie dobre oceny. "Za tę kasę nic lepszego nie kupisz" najczęsciej czytałem. Ale co do jednego niewątpliwie masz rację: po kolumnach kolej na wzmacniacz.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale co do jednego niewątpliwie masz rację: po kolumnach kolej na wzmacniacz.

Popieram, tego się trzymaj 👍🏻

W dniu 13.02.2023 o 11:12, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja tam nie wiem... dość długo zwlekał z oddaniem głosu 😉
Na co czekał?

Czekal na wyniki zeby przylaczyc sie do wiekszosci.

10 godzin temu, iro III napisał:

No, toś już "błysnął" przenikliwością.

Teraz porównaj sobie ilość czynnych, juz tylko zalogowanych uczestników średnio na dzień, do liczby oddanych głosów.

Zadymy zaś powodują nerwowe rakcje kablarzy na każdy głos rozsądku.

Czyli, że kablarze bywają na forum dużo częściej niż niesłyszący kabli???

Niezła teoria.

Może kablarze rzucili się na tą ankietę, a niesłyszący kabli ją zignorowali. Przyjmij też taką teorię. Dość błyskotliwa.

10 godzin temu, Krzysiek B napisał:

Czyli co? Wychodzi na to, że tylko 12% to forumowicze niesłyszący kabli, a od lat robią najwięcej zadym na forum pod każdym tematem o kablach.

Ja np zaznaczyłem TAK w odpowiedzi na pierwsze pytanie, bo:
- bez kabli sprzęt nie zagra, więc mają wpływ

- są konfiguracje i sytuacja, gdzie będzie mierzalna i słyszalna różnica pomiędzy kablami RCA i XLR

- są również różne inne sytuacje, gdzie kabel może mieć wpływ.

Nie znaczy to, że słyszę różnice, lub zgadzam się co do przyczyny różnic, o których mówi wiele osób "wierzących" w audiofilksie kable. Ale pytanie jest tak sformułowane, że taka odpowiedź mi wychodzi.

System gra dobrze, albo nie....

Godzinę temu, fafarskid napisał:

Czekal na wyniki zeby przylaczyc sie do wiekszosci.

Zabawne, ale przypomnieć muszę, że jakie i dlaczego będą wynik pisałem przed zalożeniem ankiety - ankietę założyłem bo wyników ciekawi byli koledzy.

-----

55 minut temu, barmanekm napisał:

Ja np zaznaczyłem TAK w odpowiedzi na pierwsze pytanie, bo:
- bez kabli sprzęt nie zagra, więc mają wpływ

Błąd logiczny.

są konfiguracje i sytuacja, gdzie będzie mierzalna i słyszalna różnica pomiędzy kablami RCA i XLR

Błąd rzeczowy.

Ale pytanie jest tak sformułowane...

...bo ciekaw byłem odpowiedzi na takie pytanie, a nie jakieś inne.

są również różne inne sytuacje, gdzie kabel może mieć wpływ.

Skoro uważasz, ze są, to w czym problem?

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Błąd logiczny.

Błąd rzeczowy.

Faktycznie, ankieta jest kiepska. Niewiele z niej wynika. A pytania są sformułowane przez kogoś bez doświadczenia badawczego, a przynajmniej używającego ankiet jako narzędzia badawczego.

Skoro uważasz, ze są, to w czym problem?

A w czym masz problem? Bo ja nic nie pisałem o problemie.

System gra dobrze, albo nie....

1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu? TAK

Jakiekolwiek mają, te źle dobrane parametrami elektrycznymi degradują jakość brzmienia to chyba oczywiste. Druga sprawa kable z przyczyn obiektywnych jako pasywny element systemu nie mogą w żaden sposób polepszyć brzmienia, zawsze jedynie pogorszyć. Najlepsze co mogą zrobić, to przesłać sygnał z A do B 100% w stanie, w jakim był wysłany z elementu aktywnego.

2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu? Niezauważalny

Pomijając ewidentną degradację sygnału gdy są źle dobrane (np. zbyt wysoka impedancja), wśród tych dobrze dobranych ich wpływ jeden względem drugiego jest niezauważalny dla czułości ludzkiego zmysłu słuchu.

3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu? 100%

Tak, 100%. Bez udziału kabli w systemie mamy 0% brzmienia. Zatem na dzisiejszy stan rozwoju cywilizacji udział mają 100%.

1 godzinę temu, barmanekm napisał:

Bo ja nic nie pisałem o problemie.

Ale ja w poprzednim poście napisałem, jakie problemy masz Ty.

• Pokaż nowe odpowiedzi