Skocz do zawartości
IGNORED

Dyrektywa DAC7 - czyli płać jak coś sprzedałeś.

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Nic tak nie rozzuchwala złodzieja jak brak reakcji na kradzież.
W sumie nie jest to kradzież,a 'wymuszenie rozbójnicze"

Art. 282. KK
Wymuszenie rozbójnicze
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, przemocą, groźbą zamachu na życie lub zdrowie albo gwałtownego zamachu na mienie, doprowadza inną osobę do rozporządzenia mieniem własnym lub cudzym albo do zaprzestania działalności gospodarczej,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

Pierwszy z brzegu przykład:
ZUS(który dodatkowo spełnia definicje piramidy finansowej
OFE
lockdowny 
kredyty (wibor),a zwłaszcza kredyty we "frankach"

"Piramida finansowa (ang. Pyramid scheme) – struktura finansowa, w której zysk konkretnego uczestnika jest bezpośrednio uzależniony od wpłat późniejszych uczestników, stojących niejako niżej w tej strukturze"

Nie wiem jak to nazwać...ty ignorujesz logikę?

Powołujesz sie na kk, prawo i nazywasz podatki, które to samo prawo nakazuje płacic, rozbojem?

Przecież to są głupoty, które nie powinny się nikomu miescic w głowie,

23 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie na całym świecie. Cywilizowany i liberalny świat zna wiele innych sensownych rozwiązań daninowo-ubezpieczeniowo- podatkowych.

To są regulacje wynikłe z liberalnych przepisów liberalnego parlamentu EU...

23 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Przymus prawny oddawania podatku nie jest dzieleniem się. Chyba tylko rozbójnik albo pasożyt żerujący na cudzych tkankach może nazwać zabór koniecznością dzielenia się.

A nazywaj ty to sobie jak chcesz, ale żyjesz w środowiski regulowanym przez prawo, jesli prawo nazywasz rozbojem, no to cóz ja ci mogę powiedziec...kpisz?

20 godzin temu, AiM-TV napisał:

Jako pospolity użytkownik audio, przy szybkich roszadach sprzętem większość transakcji to strata i brak realnego dochodu, czyli takim jak ja powinno się upiec, bo jak opodatkować stratę?

A jeśli przedsiębiorca ma stratę to płaci podatek? Jaki? Ujemny?

17 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Czego tutaj się obawiać, niech kasują ZUS naliczany od dochodu, czy tam przychodu, potem będą musieli go zwrócić z odsetkami, ponieważ jest to podwójny podatek, czyli od tego samego. W sensie ZUS powiela rolę US. Przedziwne że tyle ludzi daje się robić we wała na taki sposób w cywilizowanym państwie. Mówię o nowym ładzie.

Jak ktos nie widzi róznicy pomiedzu ZUS a US, nie wie po co pieniadze idą do ZUS a po co do US to śmiało mogę stwierdzić ze rozmawiam z przedszkolakiem, ale to tak jakby sie to działo np. przez telefon, tutaj wiem, ze rozmowaim z dorosła osobą i nadziwić się nie mogę...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

@Jacchusia

1. "A jeśli przedsiębiorca ma stratę to płaci podatek? Jaki? Ujemny?"

Czy przedsiębiorca płaci podatek jak ma stratę? Brak związku tego pytania z moją wypowiedzią, ponieważ ja pisałem tylko że podatek jest obowiązkowy, więc nie jest dzieleniem się.

Poza tym to płaci. Inflacja jest nazywana przez ekonomistów ukrytym podatkiem. W obecnym wypadku jest ona wysoka w wyniku naruszenia wcześniej ustalonych zasad podaży pieniądza. W skrócie: doszło do przestępstwa, w którym mała grupa osób oszukała bardzo dużo osób. Jest to działanie obecnej władzy. Skoro wszyscy zostali tym obciążeni.

2. "Jak ktos nie widzi róznicy pomiedzu ZUS a US, nie wie po co pieniadze idą do ZUS a po co do US to śmiało mogę stwierdzić ze rozmawiam z przedszkolakiem, ale to tak jakby sie to działo np. przez telefon, tutaj wiem, ze rozmowaim z dorosła osobą i nadziwić się nie mogę..."

Osoby o większych i średnich dochodach płacą składkę zdrowotną wyliczaną na podstawie dochodów/przychodów. Jest to więc podatek, a nie składka zdrowotna (jak to nazywa ZUS) ponieważ zdrowie nie zależy od zarobków, ani koszty leczenia nie zależą od dochodów pacjenta. Przeczytaj jeszcze raz mojego posta i nie kręć.

Edytowane przez Piotr_1
4 godziny temu, Jacchusia napisał:

Powołujesz sie na kk, prawo i nazywasz podatki, które to samo prawo nakazuje płacic, rozbojem?

Dobrze,
Podaj podstawę prawną,jeśli chodzi o obowiązek płacenia podatku dochodowego.
Chętnie zmienię zdanie,jeśli nie mam racji.
O ile się orientuję,każda ustawa musi być zgodna z konstytucją-czy tak?

To prawo,na które się powołujesz,zakazuje m.in, fałszowania pieniądza.
Jeśli ja dodrukuję-idę do więzienia.
jeśli zrobi to rząd-co wtedy?
Prawo tworzą politycy.Przypuszczam,że nie da się nie wiedzieć,czyje potrzeby są w pierwszej kolejności zaspokajane.

Szkoda,że nie dostrzegłeś odrobiny sarkazmu w mojej wypowiedzi.
warto czasami zachować dystans.
Tak z ciekawości-reprezentujesz jakąś opcję polityczną?
Czy może jesteś prawnikiem?
Byłoby dobrze,bo chciałem o parę szczegółów dopytać.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, Piotr_1 napisał:

@Jacchusia

1. "A jeśli przedsiębiorca ma stratę to płaci podatek? Jaki? Ujemny?"

Czy przedsiębiorca płaci podatek jak ma stratę? Brak związku tego pytania z moją wypowiedzią, ponieważ ja pisałem tylko że podatek jest obowiązkowy, więc nie jest dzieleniem się.

Poza tym to płaci. Inflacja jest nazywana przez ekonomistów ukrytym podatkiem. W obecnym wypadku jest ona wysoka w wyniku naruszenia wcześniej ustalonych zasad podaży pieniądza. W skrócie: doszło do przestępstwa, w którym mała grupa osób oszukała bardzo dużo osób. Jest to działanie obecnej władzy. Skoro wszyscy zostali tym obciążeni.

2. "Jak ktos nie widzi róznicy pomiedzu ZUS a US, nie wie po co pieniadze idą do ZUS a po co do US to śmiało mogę stwierdzić ze rozmawiam z przedszkolakiem, ale to tak jakby sie to działo np. przez telefon, tutaj wiem, ze rozmowaim z dorosła osobą i nadziwić się nie mogę..."

Osoby o większych i średnich dochodach płacą składkę zdrowotną wyliczaną na podstawie dochodów/przychodów. Jest to więc podatek, a nie składka zdrowotna (jak to nazywa ZUS) ponieważ zdrowie nie zależy od zarobków, ani koszty leczenia nie zależą od dochodów pacjenta. Przeczytaj jeszcze raz mojego posta i nie kręć.

Witam,

nie do końca jest tak jak piszesz, bo możesz mieć stratę w działalności i nic nie zarobić, a składkę zdrowotną w kwocie podstawowej i tak zapłacisz.

Jest to więc podatek również od strat.

A na co idą pieniądze ze składaki zdrowotnej??? Bo na leczenie na pewno nie, może na następny fundusz covidowy ?

Pozdrawiam

Edytowane przez sul76

Magazyny Mswia są podobno pełne nowych maseczek i kartonów ze szczepieniami. Tutaj ta informacja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście że składka zdrowotna to jeszcze jeden ukryty podatek pod nazwą "składka". Zawsze to był podatek, a w "nowym wale" to już jest wyjątkowa bezczelność rządzących, którzy tę składkę uzależnili od dochodu, co jest absurdem i paradoksalnie spowodowali, że prowadzący działalność teraz dążą do ukrywania dochodów.
Przedsiębiorca płaci przecież składkę na ubezpieczenie chorobowe i to go uprawnia do zasiłku w razie choroby. Zdrowotna więc po co? Haracz za to, że jest zdrowy? 😉

8 minut temu, soundchaser napisał:

Oczywiście że składka zdrowotna to jeszcze jeden ukryty podatek pod nazwą "składka". Zawsze to był podatek, a w "nowym wale" to już jest wyjątkowa bezczelność rządzących, którzy tę składkę uzależnili od dochodu, co jest absurdem i paradoksalnie spowodowali, że prowadzący działalność teraz dążą do ukrywania dochodów.
Przedsiębiorca płaci przecież składkę na ubezpieczenie chorobowe i to go uprawnia do zasiłku w razie choroby. Zdrowotna więc po co? Haracz za to, że jest zdrowy? 😉

Najlepsze jest to, że jak przedsiębiorca sprzeda np. kupiony kilka lat temu pojazd, który był wykorzystywany w działalności, to również od tego (przychodu) zapłaci składkę zdrowotną.

To da mu zdrowie wieczne:)

Osiągając 0 przychodu lub stratę płacimy zus+składkę zdrowotną około 2000pln/miesiąc.

Prywatna działalność gospodarcza musi w PL zniknąć i tak najpewniej się stanie.

Edytowane przez sul76
17 godzin temu, sul76 napisał:

Witam,

nie do końca jest tak jak piszesz, bo możesz mieć stratę w działalności i nic nie zarobić, a składkę zdrowotną w kwocie podstawowej i tak zapłacisz.

Jest to więc podatek również od strat.

Ubezpieczenie to nie jest podatek, tak jak OC na auto.

15 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Magazyny Mswia są podobno pełne nowych maseczek i kartonów ze szczepieniami. Tutaj ta informacja.

Ukryta Zawartość

Tak, czekają tylko na dostawę kamer do chipów.

9 minut temu, soundchaser napisał:

Oczywiście że składka zdrowotna to jeszcze jeden ukryty podatek pod nazwą "składka"

Jasne. ale tańsze leki i bezpłatna słuzba zdrowia to się po prostu należy.

6 minut temu, sul76 napisał:

Najlepsze jest to, że jak przedsiębiorca sprzeda np. kupiony kilka lat temu pojazd, który był wykorzystywany w działalności, to również od tego (przychodu) zapłaci składkę zdrowotną.

Oooo, czyli jak go nie sprzeda to zapłaci mniej? A jak go kupił i odliczył od przychodzu to zapłacił mniej, czy wiecej?

Wiedza alternatywna...

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, Jacchusia napisał:

Oooo, czyli jak go nie sprzeda to zapłaci mniej?

Chodzi o to, że zapłaci podatek dochodowy (często również VAT, którego nie odliczył przy zakupie) i dodatkowo składkę zdrowotną od dochodu, czyli znów podatek dochodowy.

32 minuty temu, soundchaser napisał:

Chodzi o to, że zapłaci podatek dochodowy (często również VAT, którego nie odliczył przy zakupie) i dodatkowo składkę zdrowotną od dochodu, czyli znów podatek dochodowy.

Dobrze wytłumaczone, a jak ktoś nie rozumie to myśli, że sprzedaż auta daje lepszą opiekę medyczną:)

To może jeszcze raz. ZUS to ubezpieczenie, w stylu OC, nie podatek.

I na tym kończę taplanie się w oparach absurdu.

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

To może jeszcze raz. ZUS to ubezpieczenie, w stylu OC, nie podatek.

I na tym kończę taplanie się w oparach absurdu.

Zus to zus (pieniądze potrzebne na bieżące wypłaty dla ludzi, których składki zostały już rozdysponowane).

Składka zdrowotna uzależniona od dochodu to dodatkowy podatek bez możliwości jego odliczenia.

Niesamowite, że niektórzy uważają to za normalne.

Pozdrawiam 

1 minutę temu, sul76 napisał:

Składka zdrowotna uzależniona od dochodu to dodatkowy podatek bez możliwości jego odliczenia.

Niesamowite, że niektórzy uważają to za normalne.

Pozdrawiam 

A OC odliczasz? To przypomina rozmowy rodem z piaskownicy.

Juz kończę, naprawdę.

Teraz, Jacchusia napisał:

A OC odliczasz? To przypomina rozmowy rodem z piaskownicy.

Juz kończę, naprawdę.

Tak, ubezpieczenie pojazdu użytkowanego w firmie odliczam (OC+AC).

Masz rację, kończ bo nie masz wiedzy na ten temat.

Pozdrawiam 

Teraz, sul76 napisał:

Masz rację, kończ bo nie masz wiedzy na ten temat.

Pozdrawiam 

Dyrektywa DAC7 jak i cała rozmowa dotyczy osób prywatnych...

Nie lubię jak ktoś ciemnotę permnentną wciska.

3 minuty temu, Jacchusia napisał:

Dyrektywa DAC7 jak i cała rozmowa dotyczy osób prywatnych...

Nie lubię jak ktoś ciemnotę permnentną wciska.

Pisząc " ciemnotę" zastanawiam się czego nie rozumiesz?

Zabrałeś głos odnośnie ZUS, nie masz o tym wiedzy i jeszcze masz pretensje.

Spokojnego popołudnia:)

OC nie zależy od wartosci auta  a składka zależy od dochodu a nie powinna

Edytowane przez costa brava
6 godzin temu, Jacchusia napisał:

To może jeszcze raz. ZUS to ubezpieczenie, w stylu OC, nie podatek

Generalnie tak, ale nie składka zdrowotna w obecnej postaci.
Dlaczego nie chcesz tego zrozumieć?
Jak ktoś płaci miesięcznie 10.000 zł składki zdrowotnej z tytułu dużego dochodu, to będzie miał lepszą opiekę zdrowotną niż przedsiębiorca, który płaci minimalną 314,10 zł?
Czy te pieniądze gdzieś mu się odkładają? Nie, to bezpośredni wpływ do budżetu.
Na co idą te pieniądze - tak naprawdę nie wiemy. Wiemy tylko, że zostało to zrobione, by częściowo załatać kolosalny debet w kasie państwa spowodowany rozdawnictwem na niespotykaną dotąd skalę (500+, 13-tki, 14-tki, tarcze w plandemii, itd).

Litości...nie rób wiochy i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
To jest kolejny podatek, tylko pod inną nazwą.

6 godzin temu, sul76 napisał:

W dodatku tej składki zdrowotnej odliczyć od podatku nie można jak to było wcześniej.
Genialny plan naszego rządu, który dba o przedsiębiorców!

17 godzin temu, soundchaser napisał:

ak ktoś płaci miesięcznie 10.000 zł składki zdrowotnej z tytułu dużego dochodu, to będzie miał lepszą opiekę zdrowotną niż przedsiębiorca, który płaci minimalną 314,10 zł?

Analogia do OC. 

Jakie znaczenia ma to czym jeździsz, bardziej powinno w to w co walniesz...a od tego zależy ile płacisz OC.

17 godzin temu, soundchaser napisał:

Litości...nie rób wiochy i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
To jest kolejny podatek, tylko pod inną nazwą.

Nie kolego, to jest twoja spojrzenie/twoja nazwa na ubezpieczenie.

Jeśli już, to niesprawiedliwe jest to, ze ja pracując na etacie i mając firmę płaciłem to ubezpieczenie dwa razy.

Idąc twoim tokiem rozumowania to wszystko co _musimy_ płacić można nazwać ukrytym podatkiem. Niektórzy nawet mają spec określenie na totka - podatek od głupoty/naiwnosci - taka to jest logika i nazewnictwo.

21 godzin temu, costa brava napisał:

OC nie zależy od wartosci auta  a składka zależy od dochodu a nie powinna

A wyżej sobie przeczytaj.

35 minut temu, Jacchusia napisał:

Jeśli już, to niesprawiedliwe jest to, ze ja pracując na etacie i mając firmę płaciłem to ubezpieczenie dwa razy.

Ale w tej samej wysokości i to jest OK, bo płaciłeś składkę od dwóch źródeł dochodu, niezależnie od tego dochodu, podobnie jak inne składki ZUS.
Tylko z tej jednej, jedynej składki zdrowotnej zrobili haracz od dochodu.
Dlatego każdy normalnie myślący czuje w tym przekręt i traktuje tę składkę zwyczajnie jak drugi podatek dochodowy.

Jaśniej już się nie da.

Chyba za daleko odbiegacie od tematu. Proponuję wrócić na tory 😁

Osobiście czekam na przyszły rok i setki nieświadomych ludzi sprzedających wszystko na olx czy Vinted. Już czytam te pisma na wszelakich Facebookach i forach. 

Dyrektywa praktycznie przyszła bez żadnego rozgłosu więc domyślam się że 99.9% jest kompletnie nie świadoma.

?👈

Cały nowy porządek świata nadchodzi bez żadnego rozgłosu 

Główne media są kupione, nie widać było tego ostro w czasie pandemii?

Nawet jak połowa ludzkości naraz wymrze to powiedzą że to przez ocieplenie klimatu,  pył w powietrzu lub wina opakowań plastikowych 

I co im zrobisz?

Nie, po prostu siejesz niepotrzebną panikę. Po przekroczeniu limitu sprzedanych towarów urząd zostanie powiadomiony, co nie znaczy, że będzie wszczynał postępowanie. To taka sama sytuacja, jak z cłem na towary z Chin. Cło na użytkowników prywatnych nakładane jest sporadycznie.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

1 godzinę temu, d-t-x napisał:

Nie, po prostu siejesz niepotrzebną panikę.

Nikt nie sieje paniki. Piszemy o tym co jest po kolei wprowadzane w życie.
Panika to będzie dopiero jak te wszystkie plany będą wdrożone i egzekwowane.

Małymi kroczkami do totalitaryzmu. Już powstalo w UE biuro do zgłaszania swego majątku, coraz głośniej mowa o cyfrowych pieniądzach itd. To wszystko stanie się rzeczywistością. Człowiek będzie sterowaną jednostką w państwie, które będzie miało nad nim władze calkowita. A dzięki Smartwatchatchowi będzie wiedzieć nawet kiedy ru..asz.

?👈

11 godzin temu, rafal735r napisał:

To wszystko stanie się rzeczywistością. Człowiek będzie sterowaną jednostką w państwie, które będzie miało nad nim władze calkowita.

No chyba, że ktoś w końcu zapoczątkuje trend walki z tymi oszołomami i małymi kroczkami zrobimy z nimi porządek.

Likwidacja gotówki to będzie świetna okazja do przejścia ze złotówkowi na euro...juz cyfrowe euro

Po co 2 razy mieszać jak można raz a dobrze 

Niby nad cyfrowym złotym tez pracują ale kto wie czy to tylko nie pozory

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.