Skocz do zawartości
IGNORED

Dyrektywa DAC7 - czyli płać jak coś sprzedałeś.

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry adwokat puściłby ich z torbami 

Pod warunkiem gdyby sądy działały  

Wpierw zebrać dane a potem umożliwic sprzedaz z wysyłką olx to jest właściwa kolej rzeczy, a nie odwrotnie

Zatrzymywać to sobie mogą za przeproszeniem stolec,  a nie moje pieniądze 

1 godzinę temu, costa brava napisał:

Dobry adwokat puściłby ich z torbami 

Pod warunkiem gdyby sądy działały  

Wpierw zebrać dane a potem umożliwic sprzedaz z wysyłką olx to jest właściwa kolej rzeczy, a nie odwrotnie

Zatrzymywać to sobie mogą za przeproszeniem stolec,  a nie moje pieniądze 

Moim zdaniem to chodzi o przyszłe przychody ze sprzedaży, czyli po wejściu dyrektywy w życie.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

To ktoś podrzucił:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chce mi się tego czytać, ale może Wam będzie się chciało. 

Ja będę się martwić jak będę miał  przekroczyć limity.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

• 2 tygodnie później...

No i zaczyna się cyrk. Dostałem meila od allegro o wysyłkę swoich danych, bo przekroczyłem limit. Tylko ze żadnego limitu nie przekroczyłem. W zeszłym roku sprzedałem 10 rzeczy za łącznie 5500zl.

?👈

Mam podobnie, a też nie osiągnąłem limitu w tym roku, cytat:

Sprzedaż na Twoim koncie osiągnęła w tym roku jeden z limitów: 2000 EUR lub 30 transakcji. Dyrektywa unijna DAC7 nakłada w takim wypadku na Allegro, obowiązek gromadzenia danych o sprzedających. W Twoim przypadku są to:

imię i nazwisko,

adres zamieszkania,

miejsce urodzenia,

datę urodzenia,

PESEL

Ważne informacje dla Ciebie:

Dane te będziemy musieli przekazać do Urzędu Skarbowego, po zakończeniu każdego roku kalendarzowego, w którym osiągniesz limit.

Na uzupełnienie danych masz czas do 13-09-2024.

Uzupełnij dane już teraz, aby nie zablokować sobie wypłaty środków z Allegro Finanse.

PozdrawiamyAllegro

Więc skoro straszą i nie chcą naszej kasy z prowizji (zbójeckiej) to wycofywać Kup teraz i przerabiać na Ogłoszenie,  lub marsz do konkurencji

Odnoszę wrażenie, że prowadzenie korespondencji z firmą jest dla niektórych użytkowników frustrującą barierą nie do przejścia.

Jestem Europejczykiem.

Napiłem do nich meila o wyjaśnienie. 

Między czasie znalazłem info na jakiejś stronie że ze względu że Polska spóźniła się z wprowadzeniem tej śmiesznej dyrektywy będą sprawdzane transakcje z okresu styczeń 23r - czerwiec 24r. Czyli półtora roku. Tylko ze każdy myślący człowiek to zrozumie to w ten sposób że limit wtedy 3tys e lub 45 transakcji. Allegro widać chyba ma swoje "dyrektywy" i stosuje je jak im się podoba. Czyli jakoś mnie to nie dziwi. 

?👈

@rafal735r rozumiem, że chodzi o potwierdzone transakcje, nie o wystawione ogłoszenia?

Godzinę temu, costa brava napisał:

lub marsz do konkurencji

Konkurencja (olx) też musi zgłaszać.

.

No to dlaczego piszą że w bieżącym roku? Przynajmniej teraz wiem że to nie pomyłka 

Ja spodziewam się że nawet każdy wystawiający ogloszenie czy aukcję będzie raportowany , a czy sprzedał to będzie do ustalenia później:)

1 minutę temu, J4Z napisał:

@rafal735r rozumiem, że chodzi o potwierdzone transakcje, nie o wystawione ogłoszenia?

Konkurencja (olx) też musi zgłaszać.

Tak ale tylko te uskutecznione przez portal czyli z wysyłką 

Zwykłe ogloszenie olx to to samo co zwykle ogloszenie Allegro 

Edytowane przez costa brava

PS ja uciekłem przed chwilą z OLX, bo mają jakiś śmieszny limit ogłoszeń w danej kategorii. Po przekroczeniu każą sobie płacić z góry za wystawianie ogłoszeń. 

.

W kazdym razie mam ich w d...nic nie podaję i nie uskuteczniam nic przez portal

1 minutę temu, J4Z napisał:

PS ja uciekłem przed chwilą z OLX, bo mają jakiś śmieszny limit ogłoszeń w danej kategorii. Po przekroczeniu każą sobie płacić z góry za wystawianie ogłoszeń. 

Tak jest, ze dwa ogloszenia naraz można darmowo

Ja tam sprzedaje pojedyncze rzeczy i rzadko więc nie przeszkadza, gorzej że teraz trudno cokolwiek sprzedać,  takie piękne czasy, i wisi to i wisi

17 minut temu, J4Z napisał:

Nie wiem. Ja mam jeszcze parę zakończonych, nie zrealizowanych poprzez płatność allegro. Ale mimo to limit i tak nie przekroczony. 

20 minut temu, costa brava napisał:

Tak ale tylko te uskutecznione przez portal czyli z wysyłką

Jest jeszcze zakładka Zakończone, czyli wystawione z kup teraz, ale nie zrealizowane. Może te też biorą pod uwagę co by było q sumie śmieszne. Ale mimo to jak policzyłem to też nie osiągnęłem 2tys euro, a meil o dane i tak przyszedł. 

?👈

Gdzieś kiedyś czytałem że będą brali pod uwagę wszystkie wystawione towary a nie tylko oficjalnie sprzedane 

Jest to oczywiście sq ...  ale wpisuje się w aktualny "trend" prawny że to my mamy udowadniać niewinnosc a nie oni nam winę 

O działaniu prawa wstecz juz nie wspomnę 

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Ale mimo to jak policzyłem to też nie osiągnęłem 2tys euro

A liczba transakcji?

Tez takiego e-maila dostałem, a uzupełnienie to tylko wpisanie numeru pesel, lub regon, czyli de facto deklaracja czy sprzedajesz jako firm czy osoba prywatna.

Wszędzie węszycie spisek?

Teraz sobie przeczytałem kilka postów wyżej i nasuwa się jedna myśl. Panowie sa w strach bo mają cos do ukrycia.

Transakcji to miałem 3 ( trzy ) w tym roku 

A 5 tys zl to chyba nie 2 tys. ojro ( no chyba że po przeliczniku Kaczyńskiego 😁)

5 godzin temu, Jacchusia napisał:

A liczba transakcji?

Tez takiego e-maila dostałem, a uzupełnienie to tylko wpisanie numeru pesel, lub regon, czyli de facto deklaracja czy sprzedajesz jako firm czy osoba prywatna.

Teraz sobie przeczytałem kilka postów wyżej i nasuwa się jedna myśl. Panowie sa w strach bo mają cos do ukrycia.

Żadna deklaracja czy firma czy nie, tylko dane są potrzebne żeby zgłosić do US. Chyba meil jest jasny. 

5 godzin temu, costa brava napisał:

Gdzieś kiedyś czytałem że będą brali pod uwagę wszystkie wystawione towary a nie tylko oficjalnie sprzedane

Myślę że żeby tak było to cały OLX trzeba by zgłośc, a zwykle ogłoszenia nie są w cale brane po uwagę. 

?👈

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Żadna deklaracja czy firma czy nie, tylko dane są potrzebne żeby zgłosić do US. Chyba meil jest jasny. 

A wypełniałeś to? Ja tak. możesz wpisać pesel lub regon.

12 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Odnoszę wrażenie, że prowadzenie korespondencji z firmą jest dla niektórych użytkowników frustrującą barierą nie do przejścia.

Z jaką firmą? Z Allegro? Uważasz, że te działania są słuszne i fair?

Skoro był ustalony jakiś limit, to dlaczego nękają ludzi poniżej tego limitu?

10 godzin temu, Jacchusia napisał:

Żaden spisek. To są fakty. Limit nieprzekroczony, a mimo to zaczynają wbrew temu co ustanowili prawnie - atakować ludzi. Jak to nazwać jeśli nie skurwysyńskimi praktykami?

Przestań ich bronić bo pomyślę, że jesteś jednym z nich.

Edytowane przez soundchaser
1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Z jaką firmą? Z Allegro? Uważasz, że te działania są słuszne i fair?

Skoro był ustalony jakiś limit, to dlaczego nękają ludzi poniżej tego limitu?

Zauważ, że znowu dyskutujesz nie ze mną, tylko sam z sobą. Ja słowa nie napisałem o allegro ani o działaniach tej firmy.

Jestem Europejczykiem.

W dniu 1.07.2024 o 20:35, J4Z napisał:

Ja będę się martwić jak będę miał  przekroczyć limity.

sprzedaż jeden klamot z pokoju audio i już po limicie...

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

pesel lub nip....

47 minut temu, fetek napisał:

sprzedaż jeden klamot z pokoju audio i już po limicie...

pesel lub nip....

no raczej nie, bo NIP ma każdy, a REGON tylko firma/przedsiębiorca.

Ale jeszcze to sprawdzę, tylko zobacze czy mam jesz\cze aktywny link.

A dokładnie jest to tak, ze wpierw wybierasz, albo Pesel I NIP

Ukryta Zawartość

Chyba, ze posiadasz TIN, czyli polski REGON (9cyfr)

Co jednoznacznie wskazuje czy jestes przedsiębiorcą, o żadne inne dane mnie nie proszono, choć w mailu jest cała litania.

Ukryta Zawartość

Chociaż jakby się nad tym zastanowić to kiedy podasz NIP to też wiadomo czy masz firmę.

5 minut temu, J4Z napisał:

Od 2012 r. nie każdy ma NIP.

A jak się rozlicza z podatków?

Faktycznie

Cytat

NIP-u nie nadaje się osobom fizycznym, które spełniają łącznie następujące warunki: są objęte rejestrem PESEL, nie prowadzą działalności gospodarczej, nie podlegają zarejestrowaniu jako podatnicy VAT, nie są płatnikami podatków ani składek ZUS. Identyfikatorem podatkowym osób spełniających wymienione kryteria jest numer PESEL

No ale jak masz firmę NIP musisz mieć i nawet po nim US będzie wiedział czy mas firmę.

więc ten TIN pewnie firmy spoza Polski wpisują.

Edytowane przez Jacchusia

7 godzin temu, J4Z napisał:

sprzedasz*

A w dupie tam... Żadnych potwierdzonych transakcji już wykonywać nie będę... Ani na Olyks ani Allegro. 🖕

To wszystko w trosce o "bezpieczeństwo" transakcji , kupujący ma mieć "nutkę  niepewności "

Kij im w oko, duzo gorsze rzeczy wyprawiają więc zdzierzymy i to

12 godzin temu, Jacchusia napisał:

Witam,

wypełniłeś bo osiągnąłeś limit, czy też tak sobie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.