Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze lepszego DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Piszę do Was z prośbą o pomoc w doborze lepszego DAC niż mam obecnie.

Mój setup:

- Fyne Audio f702
- Dream Amp reduktora szumu (klon Sansui AU70)
- Streamer Bluesound Node

Podchodziłem z początku sceptycznie jakoby DAC miał jakiś wielki wpływ na dźwięk. Ale zamówiłem CHORD QUTEST aby zweryfikować czy coś można poprawić.
Jakież było moje zdziwienie kiedy go podłączyłem i słuchałem utworów na przemian CHORD QUTEST oraz BLUESOUND NODE ileż DAC'iem można.... zepsuć.
Nawet moja druga połówka, która pracowała na komputerze za plecami podczas testów zauważyła, ej. ten jest dużo lepszy, który to? A ja na to... to NODE.
Dźwięk CHORDA przy BLUESOUND jest przygaszony i mniej wyraźny całościowo. Nie dostrzegłem plusów tej konstrukcji względem konkurenta.

Mogę prosić o jakieś propozycje co mogło by zagrać lepiej? WW doświadczenie nauczyło mnie, że "cena nie gra" 

https://www.audiostereo.pl/topic/161627-pomoc-w-wyborze-lepszego-dac/

ja bym spróbował  roli dac Pathos Converto MkII oraz Copland DAC215. Oba po cieplejszej stronie, Pathos bardziej. 

Możemy wypożyczyć na testy. Zapraszam na priv 🙂

Jeśli masz najnowszego Node to najlepiej po USB podłączyć do tych daców. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Uważam, że wydawanie pieniędzy na DAC, który ma słuchawkowy wzmacniacz lampowy, z którego korzystał nie będę to kiepska inwestycja.

Może lepiej skoro nie ma zbyt dużego wyboru w DAC'ach popróbować ze streamerami? Z nimi z kolei jest ten problem, że w końcu się zestarzeją.

10 minut temu, asd90 napisał:

Uważam, że wydawanie pieniędzy na DAC, który ma słuchawkowy wzmacniacz lampowy, z którego korzystał nie będę to kiepska inwestycja.

Może lepiej skoro nie ma zbyt dużego wyboru w DAC'ach popróbować ze streamerami? Z nimi z kolei jest ten problem, że w końcu się zestarzeją.

ale niepotrzebnie takie podejście. Zapomnij, że tam jest wzmak. Te modele są bardzo często wybierane tylko jako dac. Podejście często z początku podobne, a potem się okazuje, że za tą kasę i tak warto. Spróbuj 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

[mention=102903]asd90[/mention] Mam F502SP o bliźniaczej konstrukcji i gram z Gustarda R26. Ze wzmacniaczem po cieplejszej stronie jest to b a r d z o dobre granie

Sent from hell using Tapatalk

Godzinę temu, nurni napisał:

[mention=102903]asd90[/mention] Mam F502SP o bliźniaczej konstrukcji i gram z Gustarda R26. Ze wzmacniaczem po cieplejszej stronie jest to b a r d z o dobre granie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sent from hell using Tapatalk

Dzięki za propozycję. Zamówiłem na próbę Gustarda x26 PRO. Zasilanie toroidami wygląda obiecująco 😉  A nie jakieś impulsowe w chord, DACu za takie pieniądze.

Top Hi-Fi & Video Design również dziękuję. Nie wykluczam wypożyczenia sprzętu u Was jeśli Gustard mi nie podejdzie.

Ukryta Zawartość

Przerabiałem ten sam temat kilka tygodni temu. Mam również Node2i ale zmieniłem zasilacz na liniowy PD creativ, jak dla mnie kolosalna poprawa w wyczyszczeniu tła + dynamika. Jakiś czas słuchałem z Noda później przywlokłem lampowy DAC i po roku postanowiłem coś zmienić-padło na DACa. Wypożyczyłem:

Gustarda x26pro

Chorda Qutesta

Smsl D1

Smsl M400

Pierwszy odpadł X26 zalewał wszystko takim wszechobecnym basem, Chord mi nie podszedł z górą taka jakaś ostra, sztuczna, Smsl D1 fajny, ładny głęboki bas ale wyższa średnica i wysokie nieco schowane za nim, M 400 bardzo równy, rozdzielczy, nie ostry fajny bas nie taki fajny jak w D1 ale do zaakceptowania. Naprawdę niezły DAC jak za te pieniądze i ten już miał zostać... ale przywiozłem Mytka Liberty II i pozamiatał towarzystwo. 

Bas jak w D1, precyzyjny jak Chord, przyjemny na górze jak M400 a dynamika petarda! Jeszcze duża dziura na nauszniki, podobno dobrej jakości, ale nie wypowiadam się bo to nie moja bajka, choć zachęcony rozglądam się za jakimiś słuchawkami. 

U mnie strzał w dychę. 

@Aleko dzięki za odpowiedź. Trochę mi zżedła mina widząc co piszesz o Gustardzie, który do mnie leci ale na forum jest też wiele pochlebnych opinii na jego temat więc postaram się nie zniechęcać przed odsłuchem 🙂 

U mnie np. Chord co prawda miał precyzyjny bas ale było go o wiele za mało. Jestem przekonany, że dużo do powiedzenia w tym temacie ma akustyka pomieszczenia więc solidny bas Gustarda może akurat uzupełni niedobory w moim przypadku. Zobaczymy 🙂 

4 godziny temu, asd90 napisał:

@Aleko dzięki za odpowiedź. Trochę mi zżedła mina widząc co piszesz o Gustardzie, który do mnie leci ale na forum jest też wiele pochlebnych opinii na jego temat więc postaram się nie zniechęcać przed odsłuchem 🙂 

U mnie np. Chord co prawda miał precyzyjny bas ale było go o wiele za mało. Jestem przekonany, że dużo do powiedzenia w tym temacie ma akustyka pomieszczenia więc solidny bas Gustarda może akurat uzupełni niedobory w moim przypadku. Zobaczymy 🙂 

Nie no bez paniki to dobry przetwornik, po prostu u mnie się nie wkleił... Oczywiście że, najlepiej posłuchać w swojej akustyce ze swoimi klockami, ale tak jak pisałem wcześniej zasil liniowo Noda, to podstawa. 

W dniu 15.02.2023 o 16:17, asd90 napisał:

Dźwięk CHORDA przy BLUESOUND jest przygaszony i mniej wyraźny całościowo. Nie dostrzegłem plusów tej konstrukcji względem konkurenta.

Ja bym dłużej posłuchał, bo jak ktoś pisze, że node gra lepiej od Qutesta, to dla mnie jest dziwne, node ani nie pokazuje faktury nagrania jako dac jest bardzo przeciętne i bardzo prosto grający, jeden ze słabszych daców jakie miałem. Jako źródło coś tam może ale dopiero jak mu się podmieni zasilanie. Qutest przestrzenią, stereo i barwą przewyższa pod każdym względem node. Jak masz Qutesta, to proponuję że kupię Ci jeszcze jedno node i się zamienię za Qutesta, skoro taki słaby jest.

23 godziny temu, Aleko napisał:

Gustarda x26pro

Chorda Qutesta

Smsl D1

Smsl M400

Też wszystkie 4 u siebie słuchałem tylko nie miałem za źródło node tylko wtedy USBridge Signature z allo digione signature i powiem tak, odczucia może miałem zbliżone ale i tak z tej 4 najlepiej oceniałem Qutesta, M400 na dłuższą mętę jest trochę męczący, w pierwszych odsłuchach się trochę wybija. D1 poza basem niczym mnie nie zachwycił. Gustrad to w ogóle nie moje granie. Ale i tak zamiast tych 4 wolałbym Denafripsa Aresa 12th. Ale każdy powinien sam posłuchać, bo jak widać różnie każdy może odbierać określone przetworniki. Qutest proponuje podpinac po usb albo kablem BNC, np Oyaide db510. Qutest potrzebuje również wygrzania (na początku, gra trochę szaro) i najlepiej gra po 30min - może nawet 1h, prawie jak wzmacniacz lampowy, potrzebuje rozgrzania. I niestety im lepszy transport tym lepiej te dace grają. Ja słuchałem na Leema Tucana II i Gato FM15. Qutesta też niedawno miałem w połączeniu z Leemą i Diapason Adamantes. I żeby nie było już od dłuższego czasu Qutesta nie mam, choć czasami dla znajomych pożyczam od innych znajomych, żeby mogli posłuchać.

10 godzin temu, RobG1974 napisał:

Też wszystkie 4 u siebie słuchałem tylko nie miałem za źródło node tylko wtedy USBridge Signature z allo digione signature i powiem tak, odczucia może miałem zbliżone ale i tak z tej 4 najlepiej oceniałem Qutesta, M400 na dłuższą mętę jest trochę męczący, w pierwszych odsłuchach się trochę wybija. D1 poza basem niczym mnie nie zachwycił. Gustrad to w ogóle nie moje granie. Ale i tak zamiast tych 4 wolałbym Denafripsa Aresa 12th. Ale każdy powinien sam posłuchać, bo jak widać różnie każdy może odbierać określone przetworniki. Qutest proponuje podpinac po usb albo kablem BNC, np Oyaide db510. Qutest potrzebuje również wygrzania (na początku, gra trochę szaro) i najlepiej gra po 30min - może nawet 1h, prawie jak wzmacniacz lampowy, potrzebuje rozgrzania. I niestety im lepszy transport tym lepiej te dace grają. Ja słuchałem na Leema Tucana II i Gato FM15. Qutesta też niedawno miałem w połączeniu z Leemą i Diapason Adamantes. I żeby nie było już od dłuższego czasu Qutesta nie mam, choć czasami dla znajomych pożyczam od innych znajomych, żeby mogli posłuchać.

Każdy tor jest inny do tego akustyka pomieszczenia, D1 ma dobry bas, Qutest separacja ale na górze u mnie zbyt ostro(kevlarowe kopółki) M400 był takim kompromisem tym bardziej 2,5tyś zł z drugiej ręki uważam best-buy. Natomiast Mytek jest połączeniem najlepszych cech tych przetworników i dodaje coś jeszcze, tu było bez kompromisu. Miałem na myśli sprawdzić w swoim systemie Aresa i Pontusa ale raz że Mytek wkleił się od razu, dwa nie miałem skąd wziąć Denafprisów a trzy już byłem trochę zmęczony tymi testami. Teraz siadam i z przyjemnością słucham muzyki, na jakiś czas audionervosa zaspokojona. Ale jak gdzieś znajdę Pontusa to będę chciał porównać do Mytka. Jak ktoś chętny odwiedzić mnie z Pontusem to zapraszam. Pl centralna, gdzieś między Kaliszem a Łodzią... 

Mały raport bo jestem po odsłuchu Gustarda x26 pro. 

Miłym zaskoczeniem jest poprawa brzmienia względem node. Jednakże poprawa jest mniej dostrzegalna niż ewidentny regres  brzmienia chorda względem node. 

Basu przybyło na tyle, że musiałem odsunąć kolumny od ściany. Poprawiła się też srednica, jest jej więcej.

Fajnie, że jest poprawa ale jest ona niewielka. A mówimy o urządzeniu za 10k. (Warunki mam idealne. Ten sam utwór, poziom głośności i tylko kabelki przepinam, nie wyobrażam sobie jak mozna uznać poprawę odsłuchując DAC w salonie audio gdzie praktycznie wszystko jest inne o ile nie zabierzemy ze sobą własnego sprzętu).

Sam nie wiem co dalej. Posłucham parę dni i zadecyduję. Myślę czy by jeszcze czegoś nie spróbować tym razem tańszego jeśli różnice są tak subtelne.

25 minut temu, asd90 napisał:

Mały raport bo jestem po odsłuchu Gustarda x26 pro. 

Miłym zaskoczeniem jest poprawa brzmienia względem node. Jednakże poprawa jest mniej dostrzegalna niż ewidentny regres  brzmienia chorda względem node. 

Basu przybyło na tyle, że musiałem odsunąć kolumny od ściany. Poprawiła się też srednica, jest jej więcej.

Fajnie, że jest poprawa ale jest ona niewielka. A mówimy o urządzeniu za 10k. (Warunki mam idealne. Ten sam utwór, poziom głośności i tylko kabelki przepinam, nie wyobrażam sobie jak mozna uznać poprawę odsłuchując DAC w salonie audio gdzie praktycznie wszystko jest inne o ile nie zabierzemy ze sobą własnego sprzętu).

Sam nie wiem co dalej. Posłucham parę dni i zadecyduję. Myślę czy by jeszcze czegoś nie spróbować tym razem tańszego jeśli różnice są tak subtelne.

Gdzieś coś jest nie tak, Node jako streamer z dac na pokładzie bez zasilania liniowego czyli jakość jaką prezentuje jest przeciętna a z Qutestem był regres, z niezłym dac X26pro jest niewielka rożnica to gdzieś indziej jest tzw. "wąskie gardło" 

Godzinę temu, asd90 napisał:

Nie no spokojnie, umówmy się że na wyższym poziomie ja kupimy coś o  któryś tysiąc droższe to te zmiany nie będą tak spektakularne kiedy "przesiądziemy" się ze wzmaka za 1kzł na wzmaka za 5kzł. Niestety później wydatki są dużo droższe a zmiany coraz mniejsze.... 

Godzinę temu, asd90 napisał:

Nie ty pierwszy tak piszesz, że poprawa brzmienia nie warta wydania takiej kasy na x26 pro. Przeglądnij wątek o zasilaniu linowym node. Takie same wnioski.  Może jednak warto spróbować zasilanie liniowe? Może okazać się że na jakiś czas dasz sobie spokój z gonieniem króliczka. 

Edytowane przez Pioneek
8 godzin temu, tom87 napisał:

Ten wzmak gra lepiej niż mcintosh ma6700 (mam oba). Umówmy się, że mcintosh do słabych nie należy 😉 

Poziom teraz jest bardzo wysoko. Jestem zadowolony bardzo z dźwięku. Dziwi mnie jednak tak mała różnica.

Wyobraźnia, piękna rzecz.

Czy ten wątek to aby nie próba reklamy czyjegoś rękodzieła?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

N/c zarzucałeś dziadostwo to Ci prostuje Bo mam porównanie.

Typowe polskie forum. Nie można spokojnie pogadać bo albo się zaczynają gryźć albo docinki.

Można usunąć te "reklamę".

Edytowane przez tom87

Proszę. Zakupiłem Gustarda specjalnie dla tej reklamy. A McIntosha żeby połechtać swoją wyobraźnię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez asd90
31 minut temu, tom87 napisał:

N/c zarzucałeś dziadostwo to Ci prostuje Bo mam porównanie.

Typowe polskie forum. Nie można spokojnie pogadać bo albo się zaczynają gryźć albo docinki.

Można usunąć te "reklamę".

Masz rację z tym polskim forum. Po prostu Rochu się odezwał i masz ciekawy wątek pozamiatany. 

Ostatnio zapisałem się do niemieckiego forum, jest całkiem inaczej. Admini trzymają poziom, każdy wyraża swoje opinie a wycieczki personalne natychmiast ucinają. U nas do hodzi do tego że moderator to kolega jednego z uczestników sporu i ośmiela się go popierać biorąc jedna ze stron, zamiast trzymać się obiektywizmu.

Gość

(Konto usunięte)

@asd90

Gustardy najlepiej graja po i2s.

Niestety malo jest streamerow z wyjsciem i2s i do tego jeszcze musza byc kompatybilne piny z dakiem.

Bardzo dobrym rozwiazaniem jest most miedzy streamerem, komputerem etc. a dakiem z i2s. Podlaczasz wtedy wyjscie usb do wejscia usb w moscie, a z mostu wyjsciem i2s do daka (krotkim kablem hdmi).

Mostow czyli przetwornikow cyfrowo- cyfrowych masz wiele np. singxer su1, su2, su6, gustard u16, audio gd di20, di 20he itp.

Bardzo dobry stosunek cena/jakosc brzmienia ma gustard u16 i wspolpracuje z dakami gustarda bez problemu.

Takie rozwiazanie wykorzystujace protokol i2s (jezyk natywny kosci) przynosi duza poprawe jakosci brzmienia.