Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, treinerek napisał:

Piotrze nie przesadzaj z tym Dirackiem.Kolega @Chattab pisał mi że ma dobrą akustykę😉, to Dirac by mu nie pomógł.

Dopóki się nie spróbuje to trudno stwierdzić. Pomiar prawdę powie. Wszystkie recenzje sprzętów z DIRAC są zgodne - najczęściej DIRAC sporo poprawia. Nie wiem dlaczego jesteś aż takim przeciwnikiem nowoczesności. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Dopóki się nie spróbuje to trudno stwierdzić. Pomiar prawdę powie. Wszystkie recenzje sprzętów z DIRAC są zgodne - najczęściej DIRAC sporo poprawia. Nie wiem dlaczego jesteś aż takim przeciwnikiem nowoczesności. 

Nie jestem przeciwnikiem nowoczesności, jestem praktykiem.

Ok Dirac często dużo pomoże, ale nie zawsze i trochę przesadzasz z jego polecaniem.

Spójrz na to z boku ,bo wiesz jak czegoś jest za dużo to wywiera odwrotny skutek.

A ty do prawie każdego wpisu , dołączasz ale on ma "Diraca" i przez to ma być lepszy.

Trochę wyluzuj z tym Dirackiem.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Godzinę temu, treinerek napisał:

Nie jestem przeciwnikiem nowoczesności, jestem praktykiem.

Moim zdaniem z premedytacją zniechęcasz do DIRACA. Sam pisałeś, że zanim zmieniłeś ustawienie sprzętu DIRAC miał wpływ na brzmienie. 

Moim zdaniem 90% pomieszczeń grupowiczów ma problem z akustyką. DIRAC pomoże zniwelować te niedoskonałości. A wpływ może być naprawdę znaczący. Warto przekonać się u siebie.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem z premedytacją zniechęcasz do DIRACA. Sam pisałeś, że zanim zmieniłeś ustawienie sprzętu DIRAC miał wpływ na brzmienie. 

Moim zdaniem 90% pomieszczeń grupowiczów ma problem z akustyką. DIRAC pomoże zniwelować te niedoskonałości. A wpływ może być naprawdę znaczący. Warto przekonać się u siebie.

Widzisz z tobą jest ten problem, że ty wszystko będziesz starał się robić by twoja racja była na wierzchu.

Nie ja nie zniechęcam do Diraca, bo w kiepskich pomieszczeniach może rzeczywiście pomóc bardzo dużo.

Czy zauważyłeś bym ja pisał i to w co drugim poście - Nie róbcie Diraca, bo to szmelc i nic wam nie pomoże, lub w inny sposób źle o nim pisał.

Za to Ty do przesady chcesz go każdemu wciskać, i polecasz prawie tylko sprzęty , które go mają.

To już jest trochę przesada, jak z każdej szafy wyskakuje @Piopio ze swoim Dirackiem.

Zwróć uwagę to jest temat zupełnie o czym innym , a ty i tak musisz z nim wyskoczyć.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

@treinerek szkoda czasu, nie przetłumaczysz. Taki typ człowieka. Odkrył coś nowego i będzie to pompował w każdym temacie w poszukiwaniu atencji i potrzeby uzdrowienia świata. Dopóki nie odkryje czegoś kolejnego bo właśnie jesteśmy świadkami drugiego odkrycia 🙂 

3 godziny temu, treinerek napisał:

Zwróć uwagę to jest temat zupełnie o czym innym , a ty i tak musisz z nim wyskoczyć.

Ja tylko zwróciłem uwagę, że NAD ma DIRAC. To Ty rozdmuchujesz temat. Wystarczyło nie skomentować. 

3 godziny temu, ferszcik napisał:

Odkrył coś nowego i będzie to pompował w każdym temacie w poszukiwaniu atencji i potrzeby uzdrowienia świata.

Chyba wspólne hobby polega na dzieleniu się swoimi odkryciami ? Jeśli DIRAC pomaga to dlaczego go nie promować ? Wielu kolegów po prostu nie wie, że taki system istnieje i jaki może mieć wpływ na brzmienie. 

Za chwilę Bluesound będzie miał DIRAC i temat zrobi się bardziej popularny. Nawet WiiM próbuje zrobić swój system korekcji akustyki pomieszczenia. Buchard ma swój, Lyngdorf ma swój. NAD, ARCAM, DYNAUDIO stosuje już DIRAC. To jest przyszłość. 

3 godziny temu, treinerek napisał:

Za to Ty do przesady chcesz go każdemu wciskać, i polecasz prawie tylko sprzęty , które go mają.

Bo uważam, że DIRAC to GAMECHANGER. Nic tak nie wpływa dobrze na dźwięk jak korekcja akustyki pomieszczenia. 

15 godzin temu, treinerek napisał:

Trochę wyluzuj z tym Dirackiem.

Nie da rady , nie znasz piopio?

Izolacja galwaniczna , sabaj teraz Dirac. Daj mu się nacieszyć. 🙂

Z każdym co akurat sprawiło mi chwilows radość wyskakuje w każdym wątku. Nawet o kablach.

Problem przecież nie leży w Dirac bo to świetny system kalibracji tylko w tym że wychodzi nam z szafy o poranku. 

Czas, czas leczy rany. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nawet o kablach.

Ja o kablach się nie wypowiadam 😉 Dla mnie to przerost formy nad treścią. Kosztują krocie a wpływ jest minimalny na granicy percepcji. A jak zastosujemy DIRAC to wpływ jest ZEROWY.  

Edytowane przez Piopio

3 godziny temu, Piopio napisał:

Ja o kablach się nie wypowiadam 😉 Dla mnie to przerost formy nad treścią. Kosztują krocie a wpływ jest minimalny na granicy percepcji. A jak zastosujemy DIRAC to wpływ jest ZEROWY.  

Czyli jak wtedy odkryłeś że zasilający do Sabaja ma wpływ na brzmienie to teraz już nie ma przy Arcamie?

A testowałeś czy ma wpływ na Arcama przy wyłączonej korekcji? Bo rozumiem, że przy włączonej wszystko już zaleczone.

A może miał na Sabaja a na Arcama w ogóle nie ma i korekcja nic tutaj nie ma do rzeczy? Myślę, że jeszcze wiele testów przed tobą

5 minut temu, ferszcik napisał:

A może miał na Sabaja a na Arcama w ogóle nie ma i korekcja nic tutaj nie ma do rzeczy? Myślę, że jeszcze wiele testów przed tobą

DIRAC tak zmienia brzmienie na plus, że te drobne zmiany jakie powodują kable nie mają ŻADNEGO znaczenia. To co koryguje się okablowaniem robi DIRAC i to słyszalnie lepiej. 

W dniu 30.06.2024 o 22:04, Piopio napisał:

Raczej nie jesteś dla mnie autorytetem ...

A powinienem?

8 godzin temu, Piopio napisał:

A ja gdzies czytalem Twoj wpis o tym ze slyszysz roznice w dlugosci kabla zasilajacego.

Z Ciebie to dopiero autorytet.

W dniu 1.07.2024 o 16:30, ferszcik napisał:

@treinerek szkoda czasu, nie przetłumaczysz. Taki typ człowieka. Odkrył coś nowego i będzie to pompował w każdym temacie w poszukiwaniu atencji i potrzeby uzdrowienia świata. Dopóki nie odkryje czegoś kolejnego bo właśnie jesteśmy świadkami drugiego odkrycia 🙂 

Kiedys sobie wmowil ze dluzsza sieciowka gra lepiej, teraz Dirac.

3 godziny temu, Sweetepete napisał:

Kiedys sobie wmowil ze dluzsza sieciowka gra lepiej, teraz Dirac.

Po prostu wpływ DIRAC jest tak duży, że wpływu kabli nie słychać. 

Jak testowałem kable to nie znałem DIRAC. 

Rozwijam się i odkrywam nowe rzeczy. Wcześniejsze doświadczenia tracą na znaczeniu. 

21 godzin temu, Piopio napisał:

Przypominam ci tylko że o sabaju też tak mówiłeś do momentu wymiany zasilającego. Wówczas narracja się zmieniła 🙂

Ale dajmy już temu spokój. Całe wakacje będziemy tak?

Wyłącz Dirac i zobacz czy na arcamie ma to wpływ jak ma to włącz Dirac i zrób podobne testy.

Wyłącz Dirac i zobacz czy na arcamie ma to wpływ jak ma to włącz Dirac i zrób podobne testy.

Jak mówię przy DIRAC okablowanie nie ma żadnego znaczenia. Serio. Tego nie słychać bo DIRAC koryguje kilka razy mocniej to co ewentualnie okablowanie zmienia. 

Nie widzę już sensu robić testów z okablowaniem. 

Przypominam ci tylko że o sabaju też tak mówiłeś do momentu wymiany zasilającego. Wówczas narracja się zmieniła 🙂

Owszem zasilający miał pozytywny wpływ na brzmienie. Teraz przy ARCAM SA30 + DIRAC to nie ma żadnego znaczenia. 

6 godzin temu, Piopio napisał:

mówię przy DIRAC okablowanie nie ma żadnego znaczenia. Serio. Tego nie słychać bo DIRAC koryguje kilka razy mocniej to co ewentualnie okablowanie zmienia. 

Nie widzę już sensu robić testów z okablowaniem. 

To naturalne. Musi korygować więcej. 🙂

Ok

6 godzin temu, Piopio napisał:

Owszem zasilający miał pozytywny wpływ na brzmienie. Teraz przy ARCAM SA30 + DIRAC to nie ma żadnego znaczenia. 

Ok, niech będzie. 

• 7 miesięcy później...

W miedzy czasie towarzystwo zboczylo na Dirac, a ja bym chetnie powrocil do ROSE 520. W zasadzie nie mam „zapotrzebowania“ na dalsze ustrojstwa, ale od momentu jak zobaczylem ta skrzyneczke u nas w skliepie …

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

… i posluchalem ostatnio u klienta (w kombinacji z Roon i namierzonymi filtrami), zakochallem sie „od pierwszego wejrzenia“ i stwierdzilem, ze chyba sobie taki dinksik zafunduje. Optymalnie pasuje do livingroomu

Co do mnie przemawia to optyka, fantastyczne funkcje, Apple Music️ ….

IMG_5883.thumb.jpg.2734ea358a4a600ac60b3dd9eeb957c8.jpg

… i nawet harddisc recordig.

IMG_5885.thumb.jpg.9889bc920717f254778743e031048a2e.jpg

PS. Moi koledzy twierdza ze bije brzmieniowo nawet
topowe NADy

Rzadko widzialem tyle gwiazdek

IMG_5882.thumb.jpg.64296918f228c126e2926a7f229b8f9b.jpg

Czy ktos z uzytkownikow podlaczyl jakis dysk i zripowal swoje plyty albo skopiowal swoje pliki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xajas napisał:

W miedzy czasie towarzystwo zboczylo na Diarc, a ja bym chetnie powrocil do ROSE 520. W zasadzie nie mam „zapotrzebowania“ na dalsze ustrojstwa, ale od momentu jak zobaczylem ta skrzyneczke u nas w skliepie (nawet nie zdazylem posluchac) i posluchalem ostatnio u klienta (w kombinacji z Roon i namierzonymi filtrami), zakochallem sie „od pierwszego wejrzenia“ i stwierdzilem, ze chyba sobie taki dinksik zalunduje. Optymalnie pasuje do livingroomuemoji3.png

Co do mnie przemawia to optyka, fantastyczne funkcje, Apple Musicemoji779.pngemoji779.pngemoji779.png️ i nawet harddisc recordig.

Czy ktos z uzytkownikow podlaczyl jakis dysk i zripowal swoje plyty albo skopiowal swoje pliki?

PS. Moi koledzy twierdza ze bije brzmieniowo nawet
topowe NADy

Zadko widzialem tyle gwiazdek emoji3.png

IMG_7811.jpgIMG_5883.jpgIMG_5885.jpgIMG_5882.jpg

Czy bije? Którego Nada?
Hmm niekoniecznie, bo to inne granie. Nad bardziej dociążony dźwięk. Rose trochę jaśniej.

wszystko zależy z jakimi kolumnami ma współpracować i jakie brzmienie preferujesz. 

Osobiście nie testowałem dysku ale od klientów opinie były zawsze pozytywne. Wszystko śmigało aż miło. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Czy bije? Którego Nada?
Hmm niekoniecznie, bo to inne granie. Nad bardziej dociążony dźwięk. Rose trochę jaśniej.

wszystko zależy z jakimi kolumnami ma współpracować i jakie brzmienie preferujesz. 

M33.

To tylko male Sonusy+Subwoofer, ale przez Roon z Filtrami Acourate albo zabudowane 5 PEQ moge sobie „przyciemnic i dociazyc“, jak mi sie podoba
19 minut temu, xajas napisał:

M33.

To tylko male Sonusy+Subwoofer, ale przez Roon z Filtrami Acourate albo zabudowane 5 PEQ moge sobie „przyciemnic i dociazyc“, jak mi sie podoba emoji3.png

Nie wiem czy lepiej od m33 ale w Rose wyświetlacz robi robotę ❤️

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

24 minuty temu, xajas napisał:

Acourate

Szkoda, że program jest tak drogi ...

Tak nie tani, ale..

Ostatnio zainspirowany/zachecony wynikami/pomiarami u „klientow“ pomyslalem sobie, ze to najwyzszy czas zmajstrowac cobie filtry do wlasnego livingroomu. I to kilka roznych, bo bo raz siedze na kanapie, raz za stolem, raz…
Wiec postawilem mikrofon gdzie trzeba i wystartowalem pomiary. I bylem zaskoczony. Mimo syfiatego setupu, zero adaptacji, starego Technicsa (ktorego zachowalem z „sentymentu“, co widze?

Ukryta Zawartość

Jest peak na basie i troche dziur na basie, ale o dziwo w przebiegu, tak jak lubie.

Oczywiscie, przez asymetryczne ustawienie, brak mozliwosci sensownego zgrania monitorkow z subwooferem stojacym w kacie za telewizorem, itd., step response i podobne wyszly jak wyszly

TGT_1_8.thumb.jpg.ec4b0663aeb197f5d5b209d5f7d9f164.jpg

A potem pare klikniec w Acourate, tam gdzie trzeba, i …

Genialne

TGT_1_7.thumb.jpg.708182c0b00ab4547c3e66140e006b34.jpg

TGT_1_9.thumb.jpg.e0f79945210d603e9676dceb45f1c5be.jpg

To jest inna liga niz Dirac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.07.2024 o 14:28, Piopio napisał:

Pomiar prawdę powie.

Problem w tym że pomiar nie powie nam najważniejszego: czy dane urządzenie zagra na poziomie czy tylko przeciętnie albo wręcz słabo.

Dwa urządzenia mogą się mierzyć jednakowo i jedno z nich będzie wybitne a inne - kiepskie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

9 minut temu, il Dottore napisał:

Problem w tym że pomiar nie powie nam najważniejszego: czy dane urządzenie zagra na poziomie czy tylko przeciętnie albo wręcz słabo.

Dwa urządzenia mogą się mierzyć jednakowo i jedno z nich będzie wybitne a inne - kiepskie.

Chodziło o pomiar mikrofonem w systemie DIRAC 😉 

18 godzin temu, xajas napisał:

To jest inna liga niz Dirac

Ukryta Zawartość

Znaczy lepsze ? Szkoda, że nie można wypróbować. Wersja trial nie generuje pluginów. 

Ukryta Zawartość

Bez sensu. Przerabialismy to juz sto razy. Tak to jest jak sie nie wie co mirzyc. I to jest ten problem, ten „najwazniejszy“
Szkoda, że nie można wypróbować. Wersja trial nie generuje pluginów. 

Niewiele by to pomoglo, bo w czasie „trial“ nie jestes w stanie opanowac to narzedzie na tyle, by wykorzystac jego mozliwosci
W dniu 5.02.2025 o 15:17, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Nie wiem czy lepiej od m33 ale w Rose wyświetlacz robi robotę ❤️

Tak...i to jedyny "+" tego "grajotka".  Byłem w Poznaniu w CH Posnania bo kolega się napalił. "Studio" odsłuchowe to 2m na może 3m, kanapa około 1-1,5 m od głośników. No i ta zajebista wentylacja, głośniejsza od wszystkiego co, w największym w Poznaniu centrum handlowym, się dzieje 🙂

A  samo Rose  RS520 ??? 

Na zajefajnym dotykowym wyświetlaczu zero intuicyjnego menu. Porażka. Gdy wszedłem do tego "studia"  odsłuchowego to coś już grało. Raz, dosłownie raz, dotknąłem wyświetlacza i już nawet obsługa sklepu nie potrafiła wrócić  do tego co grało....

Wrażenia ???  Zero wrażeń.... Przede wszystkim zero muzykalności, co dla mnie jest  bardzo ważne, słucham  muzyki a nie poszczególnych, nie powiązanych ze sobą instrumentów.   I tu "studio" chyba nie ma nic do rzeczy. 

Zero sceny... tu "studio" ma już duży wpływ. Poszczególne pasma grają sobie, no grają ale chyba sobie a muzom. Zero spójności, wysokie krzykliwe i mnóstwo ssssssss, średnicy to raczej nie było, niskich "teszzzz". No dobra, niskie nadrabiały w paśmie burczącego wentylatora :), tylko, że on burczał nie w takt muzyki.

Bardzo techniczne granie, którego nienawidzę, jak elektroniczna perkusja pewnej naszej bardzo popularnej grupy.... 

Może nadaje się to "grajotko" do bardzo małych, kameralnych składów, nie sprawdzałem. Ale "normalnej" muzyki na tym czymś się nie posłucha.

Polecam recenzję, a w sumie "smaczki" w tej recenzji, w HI-FI i muzyka z kwietnia 2023, jest dużo bardziej pozytywna od mojej. Ja nie wziąłbym tego "grajotka" nawet za dopłatą. Mam Kleopatre, która gra o kilka półek lepiej. Napalony na wyświetlacz kumpel namawia mnie na odsłuchy tego "cuda" w innym studio ale ja nie widzę sensu.

mam w upie

Godzinę temu, tomcioxxx napisał:

Mam Kleopatre, która gra o kilka półek lepiej. Napalony na wyświetlacz kumpel namawia mnie na odsłuchy tego "cuda" w innym studio ale ja nie widzę sensu.

Skoro Kleopatra gra dla Ciebie lepiej to wiarygodność Twojej opinii wynosi ZERO. Zdradź może jeszcze na jakich kolumnach to grało.

Ja słuchałem Rose RA180 na tych samych końcówkach mocy. Zagrał lepiej od końcówki mocy w klasie A za 150K zł. 

W dniu 20.02.2023 o 22:33, Tonnii99 napisał:

Kolego tutaj nie ma się nad czym zastanawiać! PMA1600 to inaczej Denon PMA1520 i jeszcze wcześniejszy PMA1500, który kiedyś kosztował 3395 zł. To nie jest ta liga. 

Accu 213 też kosztowało kiedyś 9900, a dzisiaj odpowiednik 24000. Jakie t ma znaczenie?

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

5 godzin temu, tomcioxxx napisał:

Bardzo techniczne granie, którego nienawidzę, jak elektroniczna perkusja pewnej naszej bardzo popularnej grupy....

Słuchałem ten model bo mi się podobał funkcjonalnie. Jednak po 15 minutach poprosiłem o wyłączenie. Ale  są tacy którym się podoba. Chciałem posłuchać 280  - ale nie było w tym dniu. Podobno zupełnie inne granie - wielu się zachwyca.

• Pokaż nowe odpowiedzi