Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, tomcioxxx napisał:

CH Posnania bo kolega się napalił. "Studio" odsłuchowe to 2m na może 3m, kanapa około 1-1,5 m od głośników. No i ta zajebista wentylacja, głośniejsza od wszystkiego co, w największym w Poznaniu centrum handlowym, się dzieje

Trza było do nas na Wozna. Tu są normalne warunki odsłuchowe 😉 

Sorry, ale w takich przypadkach warunkach, siedząc nosem w kolumnach to nie pokusiłbym się aby posłuchać piano crafta 😜 gdzie tu mówić o scenie i jakiejkolwiek spójności. Tam to chyba monitory bliskiego pola tylko się nadają 😉 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

8 godzin temu, Piopio napisał:

Skoro Kleopatra gra dla Ciebie lepiej to wiarygodność Twojej opinii wynosi ZERO. Zdradź może jeszcze na jakich kolumnach to grało.

Ja słuchałem Rose RA180 na tych samych końcówkach mocy. Zagrał lepiej od końcówki mocy w klasie A za 150K zł. 

Kładę głowę, że Kleopatry nie tylko nie słyszałeś ale nawet nie widziałeś. A podpięte (bo o graniu nie było mowy) to było pod monitory B&W.

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Trza było do nas na Wozna. Tu są normalne warunki odsłuchowe 😉 

Sorry, ale w takich przypadkach warunkach, siedząc nosem w kolumnach to nie pokusiłbym się aby posłuchać piano crafta 😜 gdzie tu mówić o scenie i jakiejkolwiek spójności. Tam to chyba monitory bliskiego pola tylko się nadają 😉 

Prawdopodobnie w normalnych warunkach odsłuchowych zagrałoby to, w pewnych aspektach, poprawniej. Ale na pewno nie poprawiłaby się muzykalność, coś co sprawia, że chce się słuchać godzinami.

mam w upie

Teraz, miętowy napisał:

Dwa,że wyświetlacz...to ma być atut drogiego urządzenia hifi?

masa ma wyświetlacz ale tak responsywnego chyba nie ma nikt. Z punktu widzenia audiofila pewnie nie ale patrząc na reakcje klientów to ma znaczenie i robi robotę 😉

Teraz, tomcioxxx napisał:

Prawdopodobnie w normalnych warunkach odsłuchowych zagrałoby to, w pewnych aspektach, poprawniej. Ale na pewno nie poprawiłaby się muzykalność, coś co sprawia, że chce się słuchać godzinami.

z jakimi kolumnami aż tak Ci to nie zagrało? 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 minuty temu, tomcioxxx napisał:

A podpięte (bo o graniu nie było mowy) to było pod monitory B&W.

A który model ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

z jakimi kolumnami aż tak Ci to nie zagrało?

Post wyżej napisałem, że z monitorami B&W.... 🤣

EDIT: 

Nie pamiętam modelu tych monitorów

Edytowane przez tomcioxxx

mam w upie

2 minuty temu, tomcioxxx napisał:

Post wyżej napisałem, że z monitorami B&W.... 🤣

EDIT: 

Nie pamiętam modelu tych monitorów

Jak wspomniałem jesteś totalnie niewiarygodny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Rose nie gra jakimś bardzo ciepłym dźwiękiem i o ile ktoś nie jest fanem jaśniejszego grania, to lepiej z Rose, albo inaczej bezpieczniej podłączać cieplejsze w barwie kolumny. Ja polecam np Elac z serii Vela.

https://www.tophifi.pl/catalogsearch/result/?q=520++vela

www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Rose nie gra jakimś bardzo ciepłym dźwiękiem i o ile ktoś nie jest fanem jaśniejszego grania, to lepiej z Rose, albo inaczej bezpieczniej podłączać cieplejsze w barwie kolumny. Ja polecam np Elac z serii Vela.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja słuchałem z Vela 403 i jak dla mnie nie wiele pomogło. Ktoś musi być fanem takiego grania. Ja słucham po kilka godzin jak jest czas i tego klimatu bym nie przetrzymał.

Ukryta Zawartość

To raz.
Dwa,że wyświetlacz...to ma być atut drogiego urządzenia hifi?
Chiński tablet?
Wiim też ma wyświetlacz.  Ajfon ma.

Ktory tablet nie jest Chinski?

Ktore ustrojstwo ma taki wielki wyswietlacz, ze moge je obslugiwac bez tabletu (i okularow)!

Ktore ustrojstwo daje mi dostep do Apple Music (nie uzywam zadnych Tidali, Quobuzow itp)

Ktore ustrojstwo umozliwia zabudowanie za pare groszy dysku SSD i zripowanie i lokalne zapamietanie posiadanych plyt CD i plikow (mam ponad 130.000 i co z nimi zrobic?)

Ktore…

Mysle, ze zapomnialem wiele dalszych takich „ktory“…

No widzisz,  Tobie pasuje.

Mi by przeszkadzał.

Aifona nie mam i nie kupię raczej, nie mam potrzeby. 

A streamer Rose oglądałem niedawno w odpowiednio niższej cenie na jednej niemieckiej stronie. 

Kilka tysięcy mniej jak u nas.

Ale jednak,  świecidełka raz, korekcja akustyki dwa.

To sa ustrojstwa dla tych, ktorym pasuja.

Jesli jestem singlem i wystarcza mi dwuosobowe Coupe, nie twierdze ze SUV jest do du…, tylko dlatego ze mi nie pasuje i nie mam na takie auto potrzeby

9 godzin temu, tomcioxxx napisał:

z monitorami B&W

Bardzo nie lubię B&W. Nie dlatego, że są złe. Przeciwnie - są albo dobre, albo bardzo dobre.

Ale są to kolumny bez cienia litości dla sprzętu towarzyszącego. Nie wybaczają niczego. Taki bezduszny arbiter. Dlatego nie rozumiem ludzi podpinających B&W do tanich systemów z nadzieją, że im zagra. Nie zagra. Obnaży za to bezlitośnie wszystkie niedostatki.

Zresztą w drogich systemach też bywa różnie. Pamiętam kiedyś B&W805D z jubileuszowym czerwonym największym Lavardinem a źródło było Sony Swoboda. Totalnie bezduszne granie. Zero emocji. Dokładne, nic poza tym. A średnica dużo poniżej poziomu moich Herbatników. No, ale tu jestem niesprawiedliwy i za wiele wymagam. 🙂  Winny był oczywiście Lavardin - jedna z największych pomyłek w historii audio. 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

30 minut temu, il Dottore napisał:

Winny był oczywiście Lavardin - jedna z największych pomyłek w historii audio. 

Pomyłką to są opinie opierające się na "testach" odsłuchowych w niekontrolowanych warunkach 😄

520 z Velami akurat naprawdę spoko gra. Sam korzystam z 407 i miałem okazję sprawdzić. Rosę ma też świetna jak się ogarnie aplikację która ma masę opcji i szukania muzyki przez polecenia innych, do tego jak włączy się wycieraczki a w tle jeszcze wzmacniacz lampowy to wieczorem do kominka robi świetną robotę. Rosę z czystym sumieniem mogę polecić. Chociaż wolę brzmienie 180 lub 280 od 520 bo tam jednak jest więcej mięsa 

17 godzin temu, xajas napisał:

To sa ustrojstwa dla tych, ktorym pasuja.

Jesli jestem singlem i wystarcza mi dwuosobowe Coupe, nie twierdze ze SUV jest do du…, tylko dlatego ze mi nie pasuje i nie mam na takie auto potrzeby

Ukryta Zawartość

Nie sądzę że o to tylko chodzi. W taki sposób marketing tłumaczy każdy produkt.

W autach również zaimplementowano wszędzie tablety, czy to komuś pasuje czy nie. Rozumiem że może się to podobać, ale nie to określa wartość produktu, bo za chwlę będzie wyścig na efekty i sprzedawaną pod nimi bylejakość. Rynek tak działa.

Po co jest zakrzywiony na rogach ekran telefonu? Bo ładny.

Ukryta Zawartość

Nie sądzę że o to tylko chodzi. W taki sposób marketing tłumaczy każdy produkt.
….
Po co jest zakrzywiony na rogach ekran telefonu? Bo ładny.

Jak lubie ladny to biore zakrzywiony, bo wtedy „zakrzywiony“ jest dla mnie miernikiem jakosci

Jak lubie ladne buty, to kupuje ladne (a nie tylko wygodne), wiec „ladne“ jest miernikiem jakosci

Itd

W autach również zaimplementowano wszędzie tablety, czy to komuś pasuje czy nie.

Psinco prawda.

Nie wszedzie. Moj nie ma tabletu. I nikt mnie nie zmusza do kupienia takiego z tabletem. To ja decyduje co kupuje.

Tak dziala rynek.

Gdyby rynek tych tabletów nie kupował, to by ich nie produkowali
13 godzin temu, il Dottore napisał:

Ale są to kolumny bez cienia litości dla sprzętu towarzyszącego. Nie wybaczają niczego.

zgadza się 😉

13 godzin temu, il Dottore napisał:

Pamiętam kiedyś B&W805D z jubileuszowym czerwonym największym Lavardinem a źródło było Sony Swoboda. Totalnie bezduszne granie.

Ja lubię połączenie serii 800 z Passem najlepiej A-klasowym. Tam już barwa jest 😉

www.tophifi.pl

"Tak dziala rynek."

Otóż już nie. Producenci kształtują potrzeby i określają co zacznie się podobać i co ludzie zaczną kupować. Nie decydujesz. Już nie, to złudzenie.

Inaczej już dawno nie miałbym nieźle płatnej  pracy.

Ale ok, to moje zadnie , z tej strony rzeki.

Przepraszam za off nie na temat, już koniec.

Edytowane przez miętowy
Producenci kształtują potrzeby i określają co zacznie się podobać i co ludzie zaczną kupować. Nie decydujesz.

Jeszcze raz sie powtorze.
Tak, moga ksztaltowac, co chca, ale co mnie sie podoba i co ja kupuje, o tym ciagle decyduje ja a nie producenci

A to jest to, co mi sie sie podoba. Obojetnie co producenci wyksztaltuja. I dopuki nie wyksztaltuja czegos, co mi sie znowu spodoba, moge z tym zyc nastepne 10 lat.

Ukryta Zawartość

Ale iPada tez mam (malego), bo dobrze gra

IMG_5942.thumb.jpg.8b99c1774ec4fdd3b318abde5b5e268b.jpg

A teraz powrot do sedna sprawy.

Srebrny czy czarny?

IMG_5934.thumb.jpg.492b192af4c21c9a168bf92ce032a3fc.jpg

IMG_5935.thumb.png.4ce9ee01c5821a891a67945a0f95e74b.png

Musze sie zastanowic

„Wirtualna“ przymiarka przemawia za srebrnym

Rose520_4.thumb.jpg.d17cffa879404461451ebfb40f96d307.jpg

Rose520_3.thumb.jpg.d10b617d54acc2f1e2f4e1466db8f902.jpg

Rose520_5.thumb.jpg.79589d7f86f1ffe2a1c522ad95707156.jpg

Powyzej zmiescil by sie MacMini jako RoonCore.
Tez srebrny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, miętowy napisał:

W autach również zaimplementowano wszędzie tablety, czy to komuś pasuje czy nie. Rozumiem że może się to podobać, ale nie to określa wartość produktu

No przecież już teraz wsadzają tam takie telewizory, że trudno o wygodne miejsce z przodu! 🙂 

Dlatego nie sprzedaję swojego leciwego samochodu, bo owszem - ma ekran, ale wielkości paczki fajek. Jak zechcę pooglądać TV, to wolę w domu. W samochodzie ma być deska rozdzielcza (deska znaczy drewno!) i kokpit ze wskazówkami, jak Pan Bóg przykazał. Wtedy to jest samochód a nie dyskoteka w Manieczkach. 

A czy w sprzęcie audio wyświetlacze są potrzebne? Nie wiem. Mam streamer (choć nie używam, muszę sprzedać) który podaje się za "audiofilski" ("audiofilski" my arse! 😞 ) i nie ma żadnego ekranika. Co mu nie przeszkadza brzmieć ciulowo. 😄

Albo dać mu jeszcze szansę? Może z podpiętego twardego dysku brzmi ciulowo a dobrze zagra np. Tidal? Sprawdzę jeszcze - przecież Tidal daje darmowy miesiąc na próbę. Albo postawić dysk sieciowy?

A jak jest sprzęt z ekranikiem, to słyszałem, że wyświetlacz może generować zakłócenia, ale nic pewnego o tym nie wiem, bo żadnych ekraników nie mam. Chciałbym dziurki w obudowie a za nimi wycieraczki, jak miałem w Technicsie! To tak! 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Dlatego jak kupowałem nowe Infiniti q60 na wyprzedaży w 2019 roku też brałem pod uwagę analogowe rzeczy typu zegary itp.

Jak będę chciał oglądać TV to w domu a nie w aucie.

Co do Rose sprzęt prezentuje się dobrze zrobił spory krok do przodu z wykonaniem napewno co do dźwięku dla przeciętnego Kowalskiego będzie ok.

-=SLAYER RUL3Z =-

22 godziny temu, xajas napisał:

Jeszcze raz sie powtorze.
Tak, moga ksztaltowac, co chca, ale co mnie sie podoba i co ja kupuje, o tym ciagle decyduje ja a nie producenci emoji3.png

A to jest to, co mi sie sie podoba. Obojetnie co producenci wyksztaltuja. I dopuki nie wyksztaltuja czegos, co mi sie znowu spodoba, moge z tym zyc nastepne 10 lat.

IMG_5941.thumb.jpg.b2232996067b9bef74a3611199ee0bdb.jpg

Ale iPada tez mam (malego), bo dobrze gra emoji3.png

IMG_5942.thumb.jpg.8b99c1774ec4fdd3b318abde5b5e268b.jpg

A teraz powrot do sedna sprawy.

Srebrny czy czarny?

IMG_5934.thumb.jpg.492b192af4c21c9a168bf92ce032a3fc.jpg

IMG_5935.thumb.png.4ce9ee01c5821a891a67945a0f95e74b.png

Musze sie zastanowic emoji3.png

„Wirtualna“ przymiarka przemawia za srebrnym

Rose520_4.thumb.jpg.d17cffa879404461451ebfb40f96d307.jpg

Rose520_3.thumb.jpg.d10b617d54acc2f1e2f4e1466db8f902.jpg

Rose520_5.thumb.jpg.79589d7f86f1ffe2a1c522ad95707156.jpg

Powyzej zmiescil by sie MacMini jako RoonCore.
Tez srebrny. emoji848.png

moim zdaniem ogólnie lepiej wygląda srebrny, jednak przy kolorze czarnym lepiej wygląda wyświetlacz z czarną ramką w czarnej obudowie. 

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

moim zdaniem ogólnie lepiej wygląda srebrny, jednak przy kolorze czarnym lepiej wygląda wyświetlacz z czarną ramką w czarnej obudowie. 

Czarny tez by mi sie podobal, gdyby te frezowane krawedzie pokrywy nie byly srebrne. To nie pasuje

• 1 miesiąc później...

SanDisk Ultra

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi