Skocz do zawartości
IGNORED

iFi Audio ZEN Stream czy Cambridge Audio CXN v2 a może jeszcze coś innego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przerwie,

mam problem z wyborem odtwarzacza - o tych dwóch słyszałem wiele dobrych opinii.

Mój system to: Krell kav 400xi, kolumny KEF IQ7, Moon DAC 300D. Do plików używam Logitech Squeezebox Duet i jestem nim zachwycony, zwłaszcza wygodą obsługi od 15 lat.

Moje oczekiwania to dobry dźwięk, łatwość obsługi i stabilność pracy.

Może coś innego polecicie, może być bez wbudowanego DACa, chyba że zjada Moona na śniadanie. Najchętniej, żeby pilot był w komplecie z wbudowanym ekranem, ale takich urządzeń jak Duet już nie robią.

12 godzin temu, RGB napisał:

Witam po przerwie,

mam problem z wyborem odtwarzacza - o tych dwóch słyszałem wiele dobrych opinii.

Mój system to: Krell kav 400xi, kolumny KEF IQ7, Moon DAC 300D. Do plików używam Logitech Squeezebox Duet i jestem nim zachwycony, zwłaszcza wygodą obsługi od 15 lat.

Moje oczekiwania to dobry dźwięk, łatwość obsługi i stabilność pracy.

Może coś innego polecicie, może być bez wbudowanego DACa, chyba że zjada Moona na śniadanie. Najchętniej, żeby pilot był w komplecie z wbudowanym ekranem, ale takich urządzeń jak Duet już nie robią.

A może warto spróbować Rose Audio RS-150B? Funkcjonalność kosmiczna, apka dobrze działa, piękny, duży wyświetlacz, HDMI... Możemy wypożyczyć 😉 Myślę, że spokojnie Moona dac pobije

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cxn v2 gra bardzo dobrze i jest bezproblemowy. Zerknij na wątek ifi zen stream i poczytaj o problemach.... moim zdaniem jak już koniecznie malinę, to coś w czym można samemu system zmienić, zainstalować nowy dowolny... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

A może warto spróbować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Funkcjonalność kosmiczna, apka dobrze działa, piękny, duży wyświetlacz, HDMI... Możemy wypożyczyć 😉 Myślę, że spokojnie Moona dac pobije

Dzięki za propozycję, jednak budżet tego nie udźwignie. 

44 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Cxn v2 gra bardzo dobrze i jest bezproblemowy. Zerknij na wątek ifi zen stream i poczytaj o problemach.... moim zdaniem jak już koniecznie malinę, to coś w czym można samemu system zmienić, zainstalować nowy dowolny... 

Właśnie kilka dni temu słuchałem tego Zenka, grał bardzo dobrze. Od wczoraj przeglądam wątek i widzę sporo problemów, chyba jednak skreślę go z listy kandydatów. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 godzinę temu, RGB napisał:

Właśnie kilka dni temu słuchałem tego Zenka, grał bardzo dobrze. Od wczoraj przeglądam wątek i widzę sporo problemów, chyba jednak skreślę go z listy kandydatów. 

Mialem go na testy i u mnie akurat zero problemów. Grał ok. Baty lekkie dostał od SOtM 200 u kolegi który grał bardziej przestrzennie . Mnie zniechęca Tidal connect. Nie lubię tego wynalazku. Niestabilne, problemowe, jakość dźwięku też taka sobie. Wolę już mconnect po upnp, a najlepiej mi gra Tidal z Volumio (zintegrowany). 

Zen stream to jakościowo liga okolo SOtM 200 czy usbridge signature. Cxn mi się podobał, ale też grał w innym systemie i nie porównywałem z tymi 3ma.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

A może warto spróbować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Funkcjonalność kosmiczna, apka dobrze działa, piękny, duży wyświetlacz, HDMI... Możemy wypożyczyć 😉 Myślę, że spokojnie Moona dac pobije

A Rose RS250A fajny jest?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pioneer N70ae, bardzo dobra maszyna. Uniwersalna, obsługująca wszystkie serwisy i dobrze brzmiąca. Ale do zdobycia tylko jako używka obecnie.

"Tynk pożera dźwięk" 747

SOtM sMS-200 Neo to mega stabilne i bardzo funkcjonalne urządzenie posiadające obsługę większości serwisów za pośrednictwem natywnego "connecta" brakującego niestety tylko do Tidala. Akurat dla mnie nie był to problem ponieważ jeszcze do stycznia korzystałem z roon'a który wzorowo obsługuje Tidala oraz Qobuz choć tego ostatniego nie testowałem. Drugim sposobem na korzystanie z Tidala jest BubbleUPnP działający bardzo stabilnie i wystarczająco komfortowo. Na ten moment postanowiłem uruchomić subskrypcje od Apple i jako zadowolony użytkownik sprzętu nadgryzionego jabłka jestem pod dużym wrażeniem jak to wszystko na tą chwilę brzmi, cieszy oraz przydaje radości zarówno z korzystania oraz odkrywania wartościowej muzyki. Streamer sotm uważam za jeden z moich najlepszych zakupów i na pewno nie żałuję wydanych pieniędzy bo na rynku wtórnym znaleźć go można w naprawdę okazjonalnej cenie. Jeśli chodzi o brzmienie to trudno mi cokolwiek pisać bowiem obecnie sygnał zanim trafi do wzmacniacza nie dość że konwertowany jest przez dac to jeszcze z portu usb sotm'a jest przemieniony na złącze coaxialne. Z pewnością warto do sotm dokupić liniowe zasilanie bo fabryczny zasilacz impulsowy jest dość słabej jakości i w moim przypadku nie działał jak należy co objawiało się piszczeniem lecz odkąd mam liniowy zasilacz zapomniałem o jakimkolwiek tego typu problemie. Samo brzmienie jeśli miałbym je określić to użyłbym czterech przymiotników czyli czystość, naturalność, selektywność i przestrzenność bez dzielenia włosa na czworo bowiem streamer w mojej opinii ma za zadanie przekazać sygnał wolny przede wszystkim od zakłóceń. Ostatecznie jestem bardzo z niego zadowolony i myślę że długo go nie zmienię zwłaszcza że planuję wykupić dożywotnio roon'a 😉

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)

Squeezebox Touch zmieniłem na Yamahę NP-S303, obsługa z tabletu lub smartphona.
Wyjście na DAC po koaksjalu.

Masz fajny dac i to powoduje dylemat. 

Miałem oba te stremery i teraz gdybym kupował dla siebie wybrał bym jednak zdecydowanie cxn. 

Bez problemowe działanie. Fajny dac (no właśnie) na pokładzie. 

Bez problemowe aktualizacje. 

Produkt gotowy i kompletny. 

Witam,
Zastanowiłbym się nad firma Silent Angel Munich M1.
Ciepło grający, z dobrą separacją instrumentów.
Responsywnie działający i stabilnie.
Z dobrze działającą aplikacją.
Ewentualnie zainteresowałbym także firmą Lumin model D2.

Pozdrawiam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

17 godzin temu, Q21 napisał:

Witam,
Zastanowiłbym się nad firma Silent Angel Munich M1.
Ciepło grający, z dobrą separacją instrumentów.

Brzmienie z opisu mnie przekonuje, zastanawiam się jaki tam jest system operacyjny.

W dniu 27.02.2023 o 09:05, Piotr Sonido napisał:

Miałem oba te stremery i teraz gdybym kupował dla siebie wybrał bym jednak zdecydowanie cxn.

No niby pięknie, tylko wszędzie słyszę opinię że dźwięk jest jasny i trochę mu brakuje. Zastanawiam się jak słaby dźwięk musi wypuszczać Marantz ND8006, który mi się spodobał bardziej z wyglądu niż z odsłuchu.

5 godzin temu, RGB napisał:

Brzmienie z opisu mnie przekonuje, zastanawiam się jaki tam jest system operacyjny.

Przesiadłem się ze squeezebox duet na munich m1t . Powiem krótko jest przepaść między tymi dwoma streamerami. Soft twardy jak skała nie do ruszenia. 

W dniu 25.02.2023 o 12:20, RGB napisał:

Dzięki za propozycję, jednak budżet tego nie udźwignie. 

jest jeszcze model niżej RS250A

W dniu 25.02.2023 o 19:47, RGB napisał:

A Rose RS250A fajny jest?

RS-250A jak najbardziej. Konstrukcji zbalansowanej nie ma, ale w swoim przedziale cenowym także godny polecenia 😉 Warto przetestować. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

9 godzin temu, RGB napisał:

No niby pięknie, tylko wszędzie słyszę opinię że dźwięk jest jasny i trochę mu brakuje. Zastanawiam się jak słaby dźwięk musi wypuszczać Marantz ND8006, który mi się spodobał bardziej z wyglądu niż z odsłuchu.

Nie jest jasny. Jego się często zestawia z cxa wzmacniaczem. To on jest jasny. Cxn jest bardziej naturalny. Liniowy. Ale w przekazie bardzo czysty. Nie ma niekiedy ocieplenia w barwie.

Ale to nie jest jasne granie jako takie.