Skocz do zawartości
IGNORED

Słownik określeń nieprecyzyjnych stosowanych w opisach brzmienia, dżwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbujmy uściślić terminy które można różnie interpretować takie jak np. ciepły, słodki, matowy, plastyczny, miękki, płytki.... Jest mnóstwo opisów, wypowiedzi przypominających poezje gdzie nie zawsze można się domyślić co "artysta" ma na myśli, wprowadza to spore zamieszanie, można sugerować się takim opisem i dopiero po zakupie i przesłuchaniu okazuje się, że jednak inaczej od nas rozumie pojęcia których użył.

Fajnie by było gdyby doświadczeni audiofile, melomani, muzycy spróbowali uściślić te określenia - do czego dokładniej się odnoszą np. czas wybrzmień, przedział pasma itp., podali przykłady płyt, utworów, dźwięków znanych z otoczenia w których dana cecha jest wyraźna tak żebyśmy w miarę możliwości wszyscy dokładnie wiedzieli co znaczą takie określenia.

Wiem, że część dokładnie rozumie te terminy ale ludzie mniej doświadczeni (jak ja) będą mogli sobie wyrobić właściwe wyobrażenie znaczenia tych słów w odniesieniu do audio.

Wypełnienie - cecha brzmienia wzmacniaczy niemarkowych.

Czarne tło - nic, które pojawia się gdy wzmacniacz ma SNR min 116dB.

Edytowane przez Marcinus

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, wlodek71 napisał:

Fajnie by było gdyby doświadczeni audiofile, melomani, muzycy spróbowali uściślić te określenia...

Ogólnie rzecz o tyle ciekawa, że na jakieś wrażenie opisane jednym słowem składać się może zależnosć pomiędzy wieloma parametrami technicznymi. Niestety wymienione przez Ciebie grupy często nie znają tych zależności, nie rozumieją lub otwarcie im zaprzeczają. Moje dwa antyprzykłady to niestety dwie forumowe wtopy.

Edytowane przez szymon1977

42 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wypełnienie - cecha brzmienia wzmacniaczy niemarkowych.

Czarne tło - nic, które pojawia się gdy wzmacniacz ma SNR min 116dB.

Ooo już się zaczyna! 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, wlodek71 napisał:

Wiem, że część dokładnie rozumie te terminy ale ludzie mniej doświadczeni (jak ja) będą mogli sobie wyrobić właściwe wyobrażenie znaczenia tych słów w odniesieniu do audio.

Raczej trudne to będzie do zrealizowania na forum. To bardzo subiektywne pojęcia, każdy rozumie je nieco odmiennie. Chyba trzeba by było powołać specjalną komisję i podejść do tematu systematycznie ustalając odpowienie warunki i procedury.

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Ooo już się zaczyna! 🙂

Jak zwykle najwięcej do powiedzenia ma użytkownik o praktycznie zerowym doświadczeniu.

Mi niech ktoś wyjaśni co to znaczy "oleiste brzmienie" - tak branża kiedyś opisała pewien wzmacniacz lampowy.

15 minut temu, Sznup napisał:

Raczej trudne to będzie do zrealizowania na forum. To bardzo subiektywne pojęcia, każdy rozumie je nieco odmiennie. Chyba trzeba by było powołać specjalną komisję i podejść do tematu systematycznie ustalając odpowienie warunki i procedury.

Wiem ale kilka sensownych wpisów może trochę rozjaśni sprawę.

Podlane basem tzn pogrubiona niższa średnica, Ciut kapkę p wycofane wysokie?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

14 minut temu, Wito76 napisał:

Mi niech ktoś wyjaśni co to znaczy "oleiste brzmienie" - tak branża kiedyś opisała pewien wzmacniacz lampowy.

Tak gęste, że możesz kroić audiofilskim nożem.😉

De gustibus non est disputandum

14 minut temu, Wito76 napisał:

Branża pewnie nie chciała napisać prawdy prosto z mostu ... co nie dziwi jak się sprzedaje jakiś produkt.

Zapewne chodziło o to, że wzmacniacz dosyć fajnie gra ale zaj...ście muli. Czyli nawet niezła barwa ale brak dynamiki i rozdzielczości, zwłaszcza mikro-dynamiki ...

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Branża pewnie nie chciała napisać prawdy prosto z mostu ... co nie dziwi jak się sprzedaje jakiś produkt.

Zapewne chodziło o to, że wzmacniacz dosyć fajnie gra ale zaj...ście muli. Czyli nawet niezła barwa ale brak dynamiki i rozdzielczości, zwłaszcza mikro-dynamiki ...

Kiedyś jakiś recenzent nazwał takie brzmienie "spokój wodza"

De gustibus non est disputandum

1 minutę temu, Yankes napisał:

Spokój Wodza Bycze Jajo 😉

3 minuty temu, Yankes napisał:

Jakby tego nie nazwać, wzmacniacz pewnie nieźle mulił ...

2 godziny temu, wlodek71 napisał:

Spróbujmy uściślić terminy które można różnie interpretować takie jak np. ciepły, słodki, matowy, plastyczny, miękki, płytki.... Jest mnóstwo opisów, wypowiedzi przypominających poezje gdzie nie zawsze można się domyślić co "artysta" ma na myśli, wprowadza to spore zamieszanie, można sugerować się takim opisem i dopiero po zakupie i przesłuchaniu okazuje się, że jednak inaczej od nas rozumie pojęcia których użył.

Fajnie by było gdyby doświadczeni audiofile, melomani, muzycy spróbowali uściślić te określenia - do czego dokładniej się odnoszą np. czas wybrzmień, przedział pasma itp., podali przykłady płyt, utworów, dźwięków znanych z otoczenia w których dana cecha jest wyraźna tak żebyśmy w miarę możliwości wszyscy dokładnie wiedzieli co znaczą takie określenia.

Do tego wszystkiego, przy tych wszystkich określeniach należałoby zawsze dodawać: 

Tytuł płyty

Artysta/wykonawca

Wydanie płyty (rok, remaster, remix)

Utwór

Czas (dokładny), w którym opiewane zjawiska zachodzą.

Wszystkie opisy brzmienia bez takiego konkretnego odniesienia/ przykładu, są warte "funta kłaków". 

Wiem, to mało realne...bo szybko mogłoby się okazać, że np. na dużo "słabszym" sprzęcie, oraz "okablowaniu" ...słychać ...to samo, a jedyne róznice wprowadzają głośniki...🙃

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Pewnie kondensatory olejowe miały wycieki ...

Edytowane przez iro III
57 minut temu, Yankes napisał:

Słyszałem takie powiedzenie : " spoko majonez "

12 minut temu, iro III napisał:

Pewnie kondensatory olejowe miały wycieki ...

i zrobilo sie slisko

16 minut temu, iro III napisał:

Wiem, to mało realne...bo szybko mogłoby się okazać, że np. na dużo "słabszym" sprzęcie, oraz "okablowaniu" ...słychać ...to samo, a jedyne róznice wprowadzają głośniki...🙃

To dlatego prosiłem tylko o nagrania, płyty, dźwięki z natury czyli coś co jest wspólne dla wszystkich nie zależnie od sprzętu posiadanego.

Moje ulubione

- skala dzwieku
- dociazone
- docisniete
- bryly
- docieplone
- wyglebione
- prawa fizyki
- duzo pradu
- pradolubne
- naglasnianie
- szybki bas
- …

AS jest lepsze i bardziej kreatywne niz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam kolejne pozycje do słowniczka:

Naturalne brzmienie (często mylone z neutralnym) - choć znaczenie słówek jest oczywiste, to pojęcie całkowicie pozbawione sensu, gdyż wypowiada się je wtedy, gdy trafimy brzmieniem w swój kaprys. W efekcie każdy pasjonat inną płytę, na innym systemie, w innej akustyce określi jako naturalne brzmienie.

Gra o klasę lepiej - gdy nie stać Cię na system o klasę lepszy, to wymieniasz kabel i wmawiasz innym a przede wszystkim sobie, że go o klasę poprawiłeś.

Nieprzejrzysty system - zwrot używany, gdy ktoś nie usłyszał oczekiwanej poprawy po zakupie polecanego kabla.

Kablofil - osoba, która przy totalnym braku zrozumieniu tematyki błędnie uważa się za audiofila bo usłuszała kabel.

Gra cyfrowo - zasadniczo użyeane  w dwóch różnych sytuacjach: gdy nie rozumiesz do czego służy DSP, nie wiesz jak go użyć, coś spier...łeś i Ci sie nie spodobało, albo gdy nie masz za co z krytykować systemu kolegi, ale mały wacek do skrytykowania zobowiązuje.

Audio-troll - osoba hmmm mam problem z definicją.

Jakieś wsparcie? 🤗

15 minut temu, xajas napisał:

Moje ulubione

- skala dzwieku
- dociazone
- docisniete
- bryly
- docieplone
- wyglebione
- prawa fizyki
- duzo pradu
- pradolubne
- naglasnianie
- …

Im więcej poezji - tym mniejsza wiedza. Ale we wprowadzaniu w błąd dziwacznym słownictwem jeszcze gorsi od poetów sa pseudo-fachowcy, którzy swoim spostrzeżeniom przypisują losowo wybrane zjawisko. "System ma czarne tło bo wzmacniacz ma 116dB SNR" Słucha muzyki na 116dB? Czy szumy na minusie? Nie wnikam.

7 minut temu, Tajitsu napisał:

Jakieś wsparcie? 🤗

@szymon1977 wystarczy aż nadto 

15 minut temu, Tajitsu napisał:

Jakieś wsparcie? 🤗

Proszę bardzo:

Audio-troll - pojęcie stosowane przez kablofili, gdy wiedza opononeta tak bardzo ich przerasta, że w dyskusji nie są w stanie nawet nawiązać kontaktu. Określić sie tak mozna każdego, kto zaproponuje racjonalne rozwiązanie będącego przedmiotem dyskusji problemu.

Brzmienie może być:
Misterne- dzwoni po 10 latach spytać czy nie chcesz wejść w super biznes, ale więcej ci powie przy rozmowie w maku. 
Organiczne- po tygodniu zaczyna śmierdzieć. 
Płynne- z kolumny zaczynają wyciekać różnorakie płyny. 
Plastyczne- można z nich zrobić domek, pingle lub pieska. 
Równe- komunizm, lepiej uważać. 

Neutralny system powinien brzmieć tak jak muzyka. Taka jest idea Hi-Fi, czyli high fidelity. Oczywiście, jest to nieosiągalne w 100%, przede wszystkim ze względu na kolumny i akustykę pomieszczenia, ale to jest ten ideał, do którego należy dążyć.

Pojęcia, które przywołałeś mogą być cechą danego nagrania i jego realizacji, albo być cechą systemu. To zasadnicza różnica.

Kiedy słyszę te pojęcia to przychodzą mi na myśl takie kwestie:

ciepły - nadmiar basu i/lub brak wysokich tonów, balans przesunięty w dół. Ok jeśli tak jest w nagraniu, ale jeśli system prezentuje tak każde nagranie to coś jest nie tak.

słodki - jak wyżej. Aby jednak dźwięk był odbierany jako słodki, tweetery muszą być wysokiej klasy.

matowy - jeśli to nie cecha nagrania to może oznaczać tylko słabe tweetery

plastyczny - dobre zszycie poszczególnych driverów w kolumnach. Dobrze zaprojektowana zwrotnica.

miękki - nie wiem. To chyba może wynikać tylko z nagrania. Jeśli wszystko gra miękko to może oznaczać słabą odpowiedź impulsową zestawów głośnikowych lub zbyt niską moc wzmacniacza.

płytki - kłopoty ze sceną dźwiękową, co oznacza słabe kolumny, słabą akustykę pomieszczenia, lub jedno i drugie.

Jak to dobrze, że nikt jeszcze nie napisał o muzykalności, timingu i PRAT. Te określenia w kontekście audiofilskim nic nie znaczą i nie powinnny być używane. Mogą one odnosić się wyłącznie do cech nagrania, a nie systemu audio.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Właśnie o to chodzi, niech każdy postara się jakoś opisać te nieścisłe zwroty i nie tylko te które ja wypisałem i zobaczymy może z tego coś się da konkretniej zdefiniować.

Zachęcam wszystkich którzy używają tych określeń, może popełnili gdzieś jakąś recenzje, opis sprzętu, płyty. Pomoże nam wszystkim we właściwym odbiorze tych opisów.

Edytowane przez wlodek71
Właśnie o to chodzi, niech każdy postara się jakoś opisać te nieścisłe zwroty…

Nie, zamiast opisywac bzdury, niech kazdy zacznie uzywac sensowne, fachowe zwroty, ktore sa unormowane i zrozumiale dla kazdego, kto ma przynajmniej minimum pojecia o technice audio i eliminuja wszelkie nieporozumienia.

W dyskusjach o autach nawet najciemniejszy Kowalski wie co to jest przyspieszenie, moc, moment obrotowy, wspolczynnik oporu, zuzycie paliwa,.. i dziesiatki dalszych fachowych parametrow.

Tylko w dyskusjach o Audio wiekszosc Kowalskich wyjezdza z taka kreatywna poezja jak powyzej.

A dlaczego?

Bo de facto o technice audio i fachowych zwrotach nie ma zielonego pojecia
6 minut temu, xajas napisał:

Nie, zamiast opisywac bzdury, niech kazdy zacznie uzywac sensowne, fachowe zwroty, ktore sa unormowane i zrozumiale dla kazdego, kto ma przynajmniej minimum pojecia o technice audio i eliminuja wszelkie nieporozumienia.

W dyskusjach o autach nawet najciemniejszy Kowalski wie co to jest przyspieszenie, moc, moment obrotowy, wspolczynnik oporu, zuzycie paliwa,.. i dziesiatki dalszych fachowych parametrow.

Tylko w dyskusjach o Audio wiekszosc Kowalskich wyjezdza z taka kreatywna poezja jak powyzej.

A dlaczego?

Bo de facto o technice audio i fachowych zwrotach nie ma zielonego pojecia

Ukryta Zawartość

No to napisz coś sensownego. Te pojęcia są powszechnie używane wśród audiofilów (niestety) i warto je wyjaśnić, tak żeby zamiast bzdur odnieść je do konkretnych spraw technicznych. Nie zawsze się da, jak w przypadku muzykalności, timingu i PRAT.

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

21 minut temu, xajas napisał:

Nie, zamiast opisywac bzdury, niech kazdy zacznie uzywac sensowne, fachowe zwroty, ktore sa unormowane i zrozumiale dla kazdego

Tak by było najlepiej ale cóż.... może uda się jakoś te epickie zwroty uporządkować.

Edytowane przez wlodek71
  • Pokaż nowe odpowiedzi