Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekty do Unison Due i Unison Unico CD Uno

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem audiofilem, zwykłym zjadaczem chleba, przyjechał do mnie koleś z salonu audio z kilkoma przewodami, nie było to na zasadzie że teraz próbujemy przewody firmy X a teraz przewody firmy Y, dopiero gdy dany przewód mi przypasował dowiedziałem się jakiej firmy jest, nie było żadnej sugestii, dopiero jak uznałem że ten konkretny mi pasuję to dowiedziałem się że to KIMBER, oczywiście pewnie jakby miał inne przewody to może też by mi przypasowały i może byłyby tańsze, póki co pasuję mi i nic narazie nie będę zmieniał, ale dziękuję wszystkim za porady, pozdrawiam. Emil

6 minut temu, Emiliano napisał:

Nie jestem audiofilem, zwykłym zjadaczem chleba, przyjechał do mnie koleś z salonu audio z kilkoma przewodami, nie było to na zasadzie że teraz próbujemy przewody firmy X a teraz przewody firmy Y, dopiero gdy dany przewód mi przypasował dowiedziałem się jakiej firmy jest, nie było żadnej sugestii, dopiero jak uznałem że ten konkretny mi pasuję to dowiedziałem się że to KIMBER, oczywiście pewnie jakby miał inne przewody to może też by mi przypasowały i może byłyby tańsze, póki co pasuję mi i nic narazie nie będę zmieniał, ale dziękuję wszystkim za porady, pozdrawiam. Emil

W tym momencie jest pewna pułapka jak nie mamy w głowie brzmienia instrumentów na żywo. Taki np Kimber ma spory przekaz informacji górą pasma i braki na samym dole pasma. Pierwsze po paru minutach słuchania robi efekt WOW- tyle więcej słyszę.

Drugiego nie słyszę bo mało osób ma w domu 38centymetrowe głośniki w kolumnach na dodatek nisko schodzącego z pasmem

W sumie tyle i aż tyle, więcej okaże się z czasem na różnorodnym repertuarze i jak się kable po tych 300-500godzinach grania docelowo ułożą dźwiękowo

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Po tylu godzinach cinżko będzie je zwrócić, że nie trzymią parametrów 😉 

Powinno się kupować zawsze dwie pary, żeby była podstawa do rękojmi,

przez porównanie tego z szuflady z wygrzanym.

Nie wiem, czy by nie należało tego dziewiczego zdeponować w sejfie -

u zaufanego notariusza, żeby uniknąć jakichkolwiek podejrzeń ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 27.02.2023 o 12:58, piotrek7 napisał:

Raczej jeśli zrobi się to źle. Jeśli zrobi się to dobrze, zrobi się czyściej 

Czyściej. Ale nie wiem czy rozjaśni to. O to koledze chodzi. Moim zdaniem nie.

Wymiana lamp tak. Nie mam doświadczenia z tym modelem pod tym kątem

Jasne kable to podstawowy nordost white lightning. Qed serii Silver. Jeśli one nie pomogą to nie baw się w kable. 

No jak nie, jak tak 😉  wystarczy przeczytać #17 

A mógłby to być też Reson czy Nordost lub wyższy model Audioquesta ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 26.02.2023 o 14:46, piotrek7 napisał:

Panele akustyczne

I wymiana lamp. Jakie siedzą w środku ?

A zabawa kablami na samym końcu 

Zdrowa kolejność.

De gustibus non est disputandum

58 minut temu, Yankes napisał:

Zdrowa kolejność.

Doszedłem do tego po zmarnowaniu kupy kasy na ciągłe zmienianie kabli. Dlatego patrząc z perspektywy tych wywalonych w błoto pieniędzy twierdzę: kable - TAK. Ale to nie one są najważniejsze. Są dopełnieniem a nie celem. A to, że dla niektórych są obiektem niezdrowych fascynacji, być może trzeba by sięgnąć po analizę freudowską aby wyjaśnić ten fenomen 

50 minut temu, piotrek7 napisał:

Doszedłem do tego po zmarnowaniu kupy kasy na ciągłe zmienianie kabli. Dlatego patrząc z perspektywy tych wywalonych w błoto pieniędzy twierdzę: kable - TAK. Ale to nie one są najważniejsze. Są dopełnieniem a nie celem. A to, że dla niektórych są obiektem niezdrowych fascynacji, być może trzeba by sięgnąć po analizę freudowską aby wyjaśnić ten fenomen 

Można mądrze bez atakowania, przedstawić trudne zagadnienie ! Brawo Ty.

De gustibus non est disputandum

W dniu 26.02.2023 o 13:19, Emiliano napisał:

Witam, posiadam sprzęt jak w tytule, gra z sonus faber lumina III, obecnie grają interkonekty chord clearway, mam wrażenie że gra to trochę misiowato, chciałbym poprawić szczegółowość i separację w brzmieniu, co byście zaproponowali ? Z góry dziękuję.

Dlaczego kupiles ten wzmacniacz i cd do tych kolumn? Sluchales tego przed zakupem?

Fenomen czego - niedokładnego przeczytania wątku i osiągniętych efektów ?

Kable może i są drogie i unika uwadze wielu, że kolumny, wzmacniacz czy źródło

kosztują spore pieniądze ( nie będę tu sumował ) i właśnie IC za nieduże pieniądze

( wobec wydatków ) poprawiło znacząco dźwięk.

Może @Emiliano  słuchał za szybko, albo z innymi IC i stąd poszukiwania.

Zobaczcie ile jest z samego zbyt krótkiego słuchania błędnych zakupów ...

A ogłoszenia .... to nie tylko handlarze, ale właśnie również te zakupy.

I skoro zakupy są takie świetne - dlaczego sprzedają ... jeszcze na gwarancji 😉 

A zmiany można uzyskać też bez specjalnych inwestycji, ale to wymaga zmian

w mentalności, a najczęściej słuchania jeszcze czegoś więcej niż tartaku ...

Jakiegoś słuchu też 😉 

16 minut temu, Yankes napisał:

Można mądrze bez atakowania, przedstawić trudne zagadnienie ! Brawo Ty.

Sprecyzuję mój punkt widzenia . Gdybym miał pierdylion milionów pieniędzy w dowolnej walucie, i traktował wydawanie ich jako formę spędzenia wolnego czasu, niewątpliwie miałbym u siebie najdroższe, najdebilniej drogie kable. I zmieniałbym sobie je jak by mi się podobało i kiedy by mi się podobało. Ale tak nie jest. I w realiach ograniczonego budżetu kasę wydaję tam, gdzie przynosi ten wydatek największy zysk. A w miarę przypływu gotówki realizuję dalsze, mniej istotne cele

Można w dużym stopniu odmulić ten system przez zmianę lamp ecc83. To powinien być pierwszy krok. Drugi to dopasować do tego wszystkiego kable głośnikowe (tutaj dużych różnic bym się nie spodziewał) tylko jakaś kosmetyka. 

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

A w miarę przypływu gotówki realizuję dalsze, mniej istotne cele

Bardzo mądrze. Ja teraz muszę wymienić ostatni kabel zasilający zasilacz routera 🤭. Taniutki pecetowy, bez ekranu, grubosci 3x0,7 wymieniam na troszke drozszy tj. najtańszy belden z żyła spływów i taniutkie ale rewelacyjne wtyczki beldena. Kupilem isoteka zdaje się premier, no i coś jakby muliło. Ten tani belden ożeniony z wattgate classic okazał się naprawdę prostym przezroczystym drutem, nic nie wnosi nie muli i tak ma chyba byc. Ale. to tak na marginesie 😉

2 minuty temu, trueman napisał:

Można w dużym stopniu odmulić ten system przez zmianę lamp ecc83. To powinien być pierwszy krok. Drugi to dopasować do tego wszystkiego kable głośnikowe (tutaj dużych różnic bym się nie spodziewał) tylko jakaś kosmetyka

Do odmulenia proponuje poszukać lamp sylvania jhs jeśli są takie dla ecc83. Rewelacyjne świeże i szybkie. 

A jak takich sylvania nie ma, to można spróbować kabli glosnikowych wireworld mini eclipse 8. Efekt podobny do sylvania. Przynajmniej u mnie w systemie 👍

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

16 godzin temu, BlueDot napisał:

Dlaczego kupiles ten wzmacniacz i cd do tych kolumn? Sluchales tego przed zakupem?

Kupiłem go po odsluchaniu przez weekend u siebie w mieszkaniu, podobał mi się wizualnie, nikogo nie pytałem czy się zgra z sonusami czy nie, po weekendzie go oddałem i zakupiłem w innym salonie wraz z CD po niższej cenie, gra to niebo lepiej niż all in one Marantz pm7000n którego miałem wcześniej I jestem zadowolony, kiedyś może wymienię sobie kolumny na inne (lepsze) jak będę miał taką potrzebę

22 minuty temu, Emiliano napisał:

Kupiłem go po odsluchaniu przez weekend u siebie w mieszkaniu, podobał mi się wizualnie, nikogo nie pytałem czy się zgra z sonusami czy nie, po weekendzie go oddałem i zakupiłem w innym salonie wraz z CD po niższej cenie, gra to niebo lepiej niż all in one Marantz pm7000n którego miałem wcześniej I jestem zadowolony, kiedyś może wymienię sobie kolumny na inne (lepsze) jak będę miał taką potrzebę

Dziwne podejscie do zestawiania systemu.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Dziwne podejscie do zestawiania systemu.

Może i dziwne, ale mi póki co to mi odpowiada, musiałbym wypożyczyć 15 wzmacniaczy i 15 par kolumn, 15 przewodów, 15 odtwarzaczy i testować przez pół roku który z którym się zgra najbardziej i pewnie jak bym wybrał już jakiś to zapewne ktoś by napisał że źle wybrałem.... albo pójść do salonu audio i ulec sugestii handlowca który mi powie że ten wzmacniacz świetnie się zgra z tymi kolumnami, ale dlaczego akurat z tymi ? Bo tymi akurat handlujemy itd...

Edytowane przez Emiliano

Ja tez mysle ze przesluchiwanie nieskonczonych kombinacji wzmacniaczy i kolumn jest utopijne/nierealny.

Nie wierze tez w tak duzy wplyw/rozne charaktery wzmacniaczy.

Ale wierze w bardzo rozne charaktery kolumn, szczegolnie w "wspolpracy" z pomieszczeniem.  Dlatego po wstepnej selekcji (odsluch w salonach i analiza/porownanie rzetelnych testow) probowal bym (jesli mozliwe) posluchac "finalistow" w wlasnych scianach, by sie upewnic, czy musze ich pozniej poprawiac kabelkami.

Edytowane przez xajas

Może i tak, ale udało się ... kabelkiem poprawić .... i bez sprzedaży nerki 😉 

Poza tym sporo zakupów jest zbyt szybko finalizowana, a w domu okazuje się,

że brzmi świetnie, ale najwyżej kwadrans i tego tylko cicho albo głośno ...

Bo jakby bardzo głośno ... sprowadza szybko myśli samobójcze albo skłonność do

innej autodestrukcji ... 😉 

Ten KIMBER poprawił subtelnie brzmienie względem CHORDA CLEARWAY, nie oczekiwałem że całkowicie zmieni charakter brzmienia bo za to w głównej mierze odpowiadają kolumny i wzmacniacz, nie oczekiwałem fajerwerków, wiedziałem że Unison Due będzie grał ciepło, gdybym chciał jeszcze cieplej to kupiłbym Unison Nuovo, też hybrydowy z dwiema lampami

6 godzin temu, Emiliano napisał:

To karma wraca za Januszowanie.

Oczywiście żartuję ale coś w tym jest 😛

1 godzinę temu, Emiliano napisał:

Ten KIMBER poprawił subtelnie brzmienie względem CHORDA CLEARWAY, nie oczekiwałem że całkowicie zmieni charakter brzmienia bo za to w głównej mierze odpowiadają kolumny i wzmacniacz, nie oczekiwałem fajerwerków, wiedziałem że Unison Due będzie grał ciepło, gdybym chciał jeszcze cieplej to kupiłbym Unison Nuovo, też hybrydowy z dwiema lampami

Zmień lampy jak radzą koledzy. Ja nie mam doświadczenia w tej kwestii na tym modelu. Ale winnych przynosi to rezultaty, więc czemu nie tu.

20 godzin temu, Emiliano napisał:

Kimber PBJ to mój pierwszy lepszy kabel RCA jaki miałem. To był bodajże 1996r i wersja na wtykach WBT - dużo lepsza.

Dzisiaj w ciut wyższej cenie od PBJ można kupić PAD VESTA, to podobny kierunek ale dużo wyższa klasa

• Pokaż nowe odpowiedzi