Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 2500-3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poszukuje kolumn w budżecie 2500 zł max 3000 zł - używki.

Obecny zestaw to Pylon Pearl 25 + Cambridge CDX100 na kablach Melodika MDC 2250.

Zródło Tidal, Spotify - muzyka rock, elektroniczna, house, rap, pop - teoretycznie wszystko. 

Zmiana głownie podyktowana jest tym że w obecnym zestawieniu średnica jest wycofana i całość gra jakby lekko zza sciany, całość jest taka "zamulona" , bas jest "rozlazły" nie jest punktowy i nie schodzi wystarczająco nisko, możliwe że jest to spowodowane metrażem pomieszczenia który wynosi około 23m/2 oraz faktem że tył głośnika jest odsunięty 23-25 cm od sciany (za mało?) na tyle sobie mogę tylko pozwolić.

Na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad 2 typami kolumn które są od siebie skrajnie inne:

• Pylon Sapphire 25
  • Klipsch RF-82 
  • Monitor Audio BX6

Domyślam się że Pylon to bardziej ułożone brzmienie, głównie do muzyki, ja oglądam często filmy(50% muzyka i 50% filmy) stąd pojawił się Klipsch, choć po doświadczeniu z RF-52 obbawiam się krzyczącej góry - reszta była ok.

MA Bx6 to troche loteria, miałem kiedyś MA rs 6 i MA rs 8 i przeszkadzało mi górne pasmo, które po dłuższym słuchaniu było męczące.

Jak widać totalnie nie wiem w którą strone pójść, stąd też ten post i prośba o pomoc.

Możliwe że budowa kolumn z BR z przodu załatwi sprawę?

Z góry dzięki.

Edytowane przez Kuli91
https://www.audiostereo.pl/topic/162008-kolumny-do-2500-3000-z%C5%82/
  • Kuli91 zmienił(a) tytuł na Kolumny do 2500-3000 zł

Cześć, Sapphire 25 to bardzo fajna kolumna. W porównaniu do Pearli jest to granie cieplejsze, nieco bardziej muzykalne i gładsze granie. W filmie sprawdzą się moim zdaniem bardzo dobrze, tutaj nie masz czego się obawiać. 

Zarówno Klipsch, jak i Monitor Audio będą ostrzejsze w górze, ale nie oznacza to, że musisz je skreślać. Czasami gust zmienia się na tyle, że mogą Ci się obecniej bardziej spodobać. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Skłaniam się właśnie najbardziej ku sapphire 25, wydaje mi się że sprawdzą się najbardziej zachowując też dobre brzmienie w muzyce nie eksponując tak bardzo góry.

Miałem kiedyś z nimi styczność i byłem zadowolony, jednak wtedy metraż był troche inny.

Mam okazje kupić je w dobrej cenie 2000 zł i muszę dość szybko podjąć decyjzę.

Edytowane przez Kuli91

Po tym co szukasz to na pewno nie klipsch .

Nie znam tego cdx100.

Chodziło o axr100?

Jeśli tak to tu faktycznie szafiry od pylona będą lepsze l, heco Aurora 1000 albo elaci. Debut f6.2, carina ale tu już drożej. No albo kefy q750

Piotrek 

Tak, chodziło o axr100.

Kupiłem wczoraj Sapphire 25.

Wstępne wrażenie jest takie że poprawa względem Pearl 25 jest spora ale to chyba nadal nie jest to - dźwięk niedostatecznie wypełnia pomieszczenie, nadal mam wrażenie że gra lekko "za kurtynną" to niestety wrażenia po krótkim odsłuchu bo nie miałem czasu.

Dziś posłucham ich dłużej, pytanie czy na to mogą mieć wpływ kable Melodiki które wiele osób uważa za słabe?

Co jest kolejnym krokiem uwzględniając zwiekszenie budżetu do 3500 zł?

32 minuty temu, Kuli91 napisał:

Co jest kolejnym krokiem uwzględniając zwiekszenie budżetu do 3500 zł?

Zbliżasz się do cen używanych diamond 25 🙂 Kupiłeś nowe te Sapphire 25? Kable Melodika zamulaja dźwięk więc musisz sprawdzić jakieś inne. 

Te się mieszczą w budżecie 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a poważnie to zrób przedtem zalecaną wcześniej próbę z YTDY ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

Potwierdzam. Wydasz kilka złotówek i jak będzie różnica in plus (a powinna byc) to będziesz mądrzejszy o doświadczenie 🙂

44 minuty temu, hary1357 napisał:

Zbliżasz się do cen używanych diamond 25 🙂 Kupiłeś nowe te Sapphire 25? Kable Melodika zamulaja dźwięk więc musisz sprawdzić jakieś inne. 

Własnie Diamon 25 to coś co mnie bardzo ciekawi, możliwe że w tą stronę pójde.

Sapphire 25 używki w dobrej kasie, więc sprzedaż dalej to żaden problem.

Zanim cokolwiek pozmieniam, spróbuje jeszcze wymienić te Melodiki.

34 minuty temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Oczywiście z budżetem chodziło o kolumny, nie druty 😉

29 minut temu, hary1357 napisał:

Potwierdzam. Wydasz kilka złotówek i jak będzie różnica in plus (a powinna byc) to będziesz mądrzejszy o doświadczenie 🙂

Moge prosić o objaśnienie o co chodzi z YTDY ?

Ukryta Zawartość

Podobno odczytałeś wiadomość priv 22 h temu - dotyczącą właśnie YTDY.

Może jakiś błąd ale zajrzyj do koperty.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie moge edytować poprzedniego posta.

Poczytałem troche o tym YTDY i rozwiązanie sprawdzę, pojawia się jednak pytanie jaki konkretnie kabel wykorzystać, ile żył na + ile na - ?

Kable do głosników 2.5 m.

1 minutę temu, audioburak napisał:

Podobno odczytałeś wiadomość priv 22 h temu - dotyczącą właśnie YTDY.

Może jakiś błąd ale zajrzyj do koperty.

Tak, odczytałem ale uznałem to za jakąś reklamę kabli za super dużo polskich złotówek, bardzo przepraszam i dziękuję za cheć pomocy, podjade dziś do OBI/Leroy Merlin i wieczorem będe testować - bardzo ciekawa teoria z tymi kablami aż z ciekawosci się w to pobawie 😀

Edytowane przez Kuli91

Do takiej próby najlepiej nie przesadzać - wystarczy 6x0,5, no góra 8x0,5.

Trochę to zależy również od ich długości.

Powinien wystarczyć 6x0,5 i od wyniku porównania z dotychczasowymi  zależy,

co będziesz dalej robił w tym temacie ... chyba, że już zostaną 😉 

Finalnie kupiłem 8x0,5 rozłożyłem po 4 żyły, wszystko ładnie obrobione siedzi już w głośnikach i jestem totalnie zdziwiony.

Kłóci mi się to z wszystkimi wcześniejszymi przekonaniami i podejściem, wypierałem przez pierwsze paręnaście minut to że takie kable potrafią zagrać ale wsłuchując się w brzmienie nie było niczego do czego mógłbym się doczepić, gra to na pewno lepiej niż na Melodikach. A kosztowało zaledwie 20 zł I 20 minut roboty żeby je odpowiednio obrobić. 

Nie wiem czy takie kable również się wygrzewają i z czasem będą grały inaczej/lepiej ale jeśli tak to jestem bardzo ciekawy. 

Dziękuję Panowie 👌

Po dwóch dniach słuchania na tych kablach YTDY zauważalnie brakuje dołu,  porównując je z Melodiką, brzmienie nie jest takie ciężkie i nie wypełnia tak pomieszczenia , co mi się nie do końca podoba. Zostają jeszcze na kilka dni i finalnie podejmę decyzję czy zostają czy może warto rozejrzeć się za czymś co zastąpi oba rozwiązania YTDY i Melodiki.

Nasz kolega z forum użył YTDY nawet 20x0,5 na plus i 20x0,5 na minus 😉 

I jest bardzo zadowolony. Przelicz sobie mniej więcej przekrój tych kabli Melodiki

a zachowasz bas a górę będziesz miał z YTDY 😉 

@Kuli91

Gdyby kolumny miały bi-wiring, to byłoby prostsze zadanie - dotychczasowe kable

dajesz na dół pasma a na górę nawet pojedynczy drut 0,5 i byłoby dobrze.

Może wystarczy jeden taki kabelek "8" na plus i drugi na minus ...

Moim zdaniem szafir to nie jest dobry trop. Naturalne że chciałeś je sprawdzić ale można lepiej.

Jeśli nowe to elac f6.2 , kefy Q. Albo szybsze i jaśniejsze acoustic Energy.

Z kolei jeśli dopuszczasz używane to heco metas xr501, 701, 

Monitor audio rx6, dali lektor6, klipsch ikon. Te bordowe po bokach wąskie nie synergy. 

• 2 tygodnie później...

Witam, podłączę się do tematu. Obecnie mam wzmacniacz NAD 352, za źródło robi mi Onkyo NS-6170 a kolumny to Acoustic Energy 309 Aesprit wszytko gra na 20m2, niby wszystko mi pasuje w tym zestawieniu (chodzi o całokształt dźwięku) ale jest jedno małe "ale". W czasie odsłuchu ewidentnie brakuje mi pasma przez które kolumny wydają się ciemne (nie wiem czy jest to wyższa średnica, czy może sama góra) zdaję sobie sprawę że jest to już problem samych kolumn i pytanie do was co w zamian za nie? Oczekiwania jakie mam to kolumny grające podobnie do wyżej wymienionych (grające tłustym dołem, z neutralną wyeksponowaną średnicą no i jaśniejszą górą). Zastanawiam się nad pylonami diamond 25, nie wiem czy to dobry trop więc prośba do was o poradę.

12 minut temu, hary1357 napisał:

Myślę że zanim zaczniesz poszukiwania kolumn warto wypożyczyć inna elektronikę z bardziej otwarta góra pasma.

DACków trochę przerzuciłem, próbowałem z Toppingiem D30 Pro, Matrix Mini I, IrDac Arcama, Onkyo i amplitunerem Yamaha RN-402d, efekt czasem lepszy czasem gorszy ale jednak kolumny ograniczają pewne pasmo z powodu swojej konstrukcji 

Zadałem pytanie w korespondencji - to taka koperta w rogu.

To nie jest kwestia kolumn.

Co jak co ale akurat akustic Energy nie można zarzucić braku blasku ani braków u góry. Czy jesteś pewien że twój wzmacniacz jest sprawny? 

Kiedy ostatnio go sprawdzałeś?

Ja też jestem za tym abys najpierw sprawdził u siebie w domowych warunkach inną elektronikę. Jest to łatwiejsze a być może wyeliminujesz problem uszkodzonego wzmacniacza albo problemów z akustyką.

Przydałoby się zdjęcie miejsca odsłuchowego, może masz nieświadomie przegłuszone pomieszczenie, przez co jest za mało tej góry. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To nie jest kwestia kolumn.

Co jak co ale akurat akustic Energy nie można zarzucić braku blasku ani braków u góry. Czy jesteś pewien że twój wzmacniacz jest sprawny? 

Kiedy ostatnio go sprawdzałeś?

Ja też jestem za tym abys najpierw sprawdził u siebie w domowych warunkach inną elektronikę. Jest to łatwiejsze a być może wyeliminujesz problem uszkodzonego wzmacniacza albo problemów z akustyką.

Kolumny i wzmacniacz są jak najbardziej sprawne 🙂 moje malkontenctwo wynika z tego że kiedyś miałem stare kolumny sony ss 471v (grały fatalnie ale głośnik średnio bądź wysoko tonowy generował bardzo przyjemną górę (miałem wrażenie że to pasmo dostawało niebywałego powietrza i ciepłego blasku), porównując kolumny jedne i drugie miało się wrażenie że świetnie się uzupełniają, a chciałoby się mieć jedno i drugie w jednej parze kolumn

40 minut temu, slim85 napisał:

Kolumny i wzmacniacz są jak najbardziej sprawne 🙂 moje malkontenctwo wynika z tego że kiedyś miałem stare kolumny sony ss 471v (grały fatalnie ale głośnik średnio bądź wysoko tonowy generował bardzo przyjemną górę (miałem wrażenie że to pasmo dostawało niebywałego powietrza i ciepłego blasku), porównując kolumny jedne i drugie miało się wrażenie że świetnie się uzupełniają, a chciałoby się mieć jedno i drugie w jednej parze kolumn

Mimo wszystko szukałbym raczej winy po stronie akustyki twojego pomieszczenia. Jeśli jesteś pewien że sprzęt jest w 100% sprawny. 

Bo ok możesz rozważyć krzykliwe klipsch albo altus. No ale serio to da ci satysfakcję?

Ja bym nie grzeszył tak