Skocz do zawartości
IGNORED

Czerń z projektora.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak gdzies wyczytalem,nawet tutaj pisaliscie ze velur na sufit i sciane.Ale nie rozumialem tego jako dodatek tylko jako ekran... Nie mialem wczesniej doczynienia z projektorami. Pamietam jak wyglada ekran w kinie ,taka matowa farba. Myslelem ze jak kupie velur i powiesze jako zaslone to tak bedzie to dzialać... jak widać NIE.

No to jaki materiał z sklepu z materialami do obić,zason nadaje sie na taka projekcyjną zaslone-kolor bialy i mat? Jaka gramatura? Ma być przeswitujacy czy nie? Mam niedaleko najwiekszy taki sklep w miescie i mysle ze maja tam wszystko.

Jedyne miejce gdzie moge miec ekran 1,5 x 280cm to zasłona okna.Malowanie scian itp nie wchodzi w gre . Mysle ze czas zakonczyc kupowanie i podjechac do kogos kto sprzedaje projektor i na miejscu dowiedziec sie o co w tym chodzi i jak to działa. Bo takimi metodami prób i błędów daleko nie zajdę.Tym bardziej ze kupuje zabawkę w porownaniu do tego jakich używacie .

Uzyskać chce wyswietlenie czarnego niemal zdjecia na scianie.(zdjecie nieba w nocy z gwiazdami)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wwschod 1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te zdjęcia są faktycznie ciemne. To ma być statyczny obraz? 

Nadal nie napisałes do czego ma to być tłem.

Jesli ma to być tłem dla ozdoby to moze lepiej by było w czarnej płycie powiercic kilkanascie mniejszych/większych otworów i wpakowac tam białe diody 😉

Są nawet takie zestawy ze swiatłowodami do robienia ozdobnych sufitów w salkach do kina domowego. Myslę ze dałoby to fajniejszy efekt ale nadal nie wiemy jakie to ma miec zastosowanie.

Mam na mysli cos takiego

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

To nie jest tło, to jest zdjecie docelowe. Do nawigacji uczenia się w/g gwiazdozbiorow. Lekka nie ostrosc nie bedzie przeszkadzać. W miejsce na tym zdjeciu  bedzie kierowany laser (taki zielony punkt) lub inny sprzet optyczny.To taki projekt czegos co jeszcze nie istnieje.Szukam technologii co dala by mi namiastke tego co chce uzyskać.By to mialo dla mnie sens zdjecie musi być duże, na cala scianę. .Inaczej użyl bym ekranu telewizora LCD.

Jade na wekkend wiec odpowiem ewentualnie w poniedzialek. Przepraszam za zaśmiecanie waszego tematu.

Potrzebuje polowe kuli o wymiarach ok 10m srednicy gdzie wyswietli sie niebo  tak jak realnie czlowiek widzial by je na pustyni. Punkty powinny byc aktywne tak jak foldery na komputerze i sierowanie laseru w dany punkt powinno uruchamiac dane funkcje . Najlepiej jakby to niebo bylo wyswietlane w powietrzu(jak w filmach s-f) i do tej kuli by sie wchodzilo.Obecnie sa tylko takie namioty -planetaria  w tej formie i tam jest wyswietlane niebo ale nie ma opcji by to wyswietlane niebo mialo jakies funkcje ze mozna by w nie klikac jak myszka w ikony na komputerze.Robie wiec atrape i funkcjami bedzie sterowal czlowek ale niebo musze miec sztuczne w pokoju (bo prawdzie jest czesto zachmurzone i nic nie widac).To tak w wielkim skrócie.Jak najbardziej oddajace prawdziwe niebo -zdjecie jest wiec kluczowe by byla tzw immersja,wczucie sie w sytuacje.

Edytowane przez p121
3 godziny temu, p121 napisał:

To nie jest tło, to jest zdjecie docelowe. Do nawigacji uczenia się w/g gwiazdozbiorow. Lekka nie ostrosc nie bedzie przeszkadzać. W miejsce na tym zdjeciu  bedzie kierowany laser (taki zielony punkt) lub inny sprzet optyczny.To taki projekt czegos co jeszcze nie istnieje.Szukam technologii co dala by mi namiastke tego co chce uzyskać.By to mialo dla mnie sens zdjecie musi być duże, na cala scianę. .Inaczej użyl bym ekranu telewizora LCD.

Jade na wekkend wiec odpowiem ewentualnie w poniedzialek. Przepraszam za zaśmiecanie waszego tematu.

Potrzebuje polowe kuli o wymiarach ok 10m srednicy gdzie wyswietli sie niebo  tak jak realnie czlowiek widzial by je na pustyni. Punkty powinny byc aktywne tak jak foldery na komputerze i sierowanie laseru w dany punkt powinno uruchamiac dane funkcje . Najlepiej jakby to niebo bylo wyswietlane w powietrzu(jak w filmach s-f) i do tej kuli by sie wchodzilo.Obecnie sa tylko takie namioty -planetaria  w tej formie i tam jest wyswietlane niebo ale nie ma opcji by to wyswietlane niebo mialo jakies funkcje ze mozna by w nie klikac jak myszka w ikony na komputerze.Robie wiec atrape i funkcjami bedzie sterowal czlowek ale niebo musze miec sztuczne w pokoju (bo prawdzie jest czesto zachmurzone i nic nie widac).To tak w wielkim skrócie.Jak najbardziej oddajace prawdziwe niebo -zdjecie jest wiec kluczowe by byla tzw immersja,wczucie sie w sytuacje.

Kolego z całym szacunkiem...ale wracamy znów do "jazdy Maybachem".Ty piszesz o HOLOGRAMIE a nie o projekcji.Śmiem twierdzić ,że jeszcze trochę wody  w Wiśle upłynie żebyś takie coś zakupił.I powiem ci nawet ,że  chyba bez  cukierni się nie obejdzie żeby zjeść takie ciastko🤣

W takim razie nie bylo tematu.Znajde cos co mnie zadowala. Wciaz nie mialem ejszcze krotkoogniskowych wiec teraz takeigo zakupię -  Wspomniany tutaj acer ma do wymiany lampy ok 30godz, wiec na test sie nada.

1 hour ago, p121 said:

Wspomniany tutaj acer ma do wymiany lampy ok 30godz, wiec na test sie nada.

Problem w tym, ze jesli lampa jest juz na wykończeniu, to jej jasnosc zapewne takze będzie juz dosc słaba. Co najwyzej zobaczysz jak to działa ale nie będziesz mieć takiej jasnosci jak z nowej oryginalnej lampy. Zamienniki lamp są co prawda tanie ale niestety po pierwsze szybko tracą jasnosc (z mojego doswiadczenia wynika, ze juz po około 300-500h), a w dodatku nawet nowe nie swiecą tak jasno jak oryginalna.

Piszę to po to, zeby Cie uprzedzić, bo miałem juz u siebie wiele projektorów na przestrzeni 17 lat, a jeszcze więcej lamp 😉

Jeśli na tej zuzytej lampie obraz Ci podpasuje, to polecam zakup oryginalnej lampy u dystrybutora. I nie zwracaj uwagi na to, ze jest 5x drozsza niz zamiennik z aliexpress, bo poswieci pewnie 10x dluzej i jasniej niz "chińczyk".

Ewentualnie poszukaj drozszego projektora z małym przebiegiem lampy z pierwszego montazu, czyli zakupioną razem z projektorem.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tak zrozumiałem ze nalezy kupować orginalne. 

Czy ten czas do wymiany lampy to zaprogramowany czas po którym projektor sie wylaczy i  uruchomi dopiero po jej wymianie(bo rozumiem ze lampa sie nie spali tylko bedzie o iles slabsza) Czy też to czas taki teoretyczny ze projektor bedzie dzialał dalej tylko lampa bedzie już dużo słabsza?

5 minutes ago, p121 said:

Tak zrozumiałem ze nalezy kupować orginalne. 

Czy ten czas do wymiany lampy to zaprogramowany czas po którym projektor sie wylaczy i  uruchomi dopiero po jej wymianie(bo rozumiem ze lampa sie nie spali tylko bedzie o iles slabsza) Czy też to czas taki teoretyczny ze projektor bedzie dzialał dalej tylko lampa bedzie już dużo słabsza?

Niektóre projektory po tym czasie potrafią się zablokowac i trzeba najpierw wykasować licznik lampy (np kombinacją przyciskow) aby go ponownie uruchomic. Inne po prostu wyswietlają komunikat o koniecznosci wymiany ale czasem lampa moze swiecic jeszcze długo po tym czasie. Duzo zalezy od tego jak lampa była eksploatowana, czyli ilosc cykli on/off itp.

Czas przez producenta podawany jest szacunkowo i moze zdarzyc się tez tak, ze lampa padnie np po upływie połowy deklarowanego czasu.

Uzytkowanie mocno zuzytej lampy niesie tez za sobą ryzyko, ze po prostu moze wystrzelic (dosłownie eksplodować) w urządzeniu.

Są to lampy UHP (ultra high presure), w których opary rtęci znajdują się pod duzym cisnieniem. Na skutek degradacji po prostu moze taka lampa strzelić z hukiem, czasem powaznie uszkadzając projektor.

Raczej nie są to częste przypadki ale się zdarzają ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może jednak wolalbym z sprawna lampą bo nie wiem jak poradzę sobie z wymianą.

Z powyższych ktory byłby najlepszy do kolejnego testu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, p121 napisał:

Może jednak wolalbym z sprawna lampą bo nie wiem jak poradzę sobie z wymianą.

Wymiana lampy jest banalna, nie masz się czego obawiać.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 hours ago, qbakos said:

Wymiana lampy jest banalna, nie masz się czego obawiać.

Wymiana jest prosta ale czasem nowa oryginalna lampa kosztuje tyle co wart jest projektor i wtedy trzeba sobie przeliczyc bilans 😉

Kupiłem NEC M333xs  lampa 40%  (albo zostalo 40% albo wykorzystana w 40% ciezko stwierdzić co sprzedajacy miał na mysli)Tylko nie wiem czy jedyna forma wyswietlania to 4x3 czy jest też 16:9 ? Bo chcialbym teraz dobrać ekran .

Projektor sprawdzony..Dla mnie rewelacja.Dobrze ze tamte 2 odeslałem,przy tym to byly zabawki....jesli taki za 500zl tak dziala to ciekawe jaki jest taki za 5tys.Przynajmniej juz wiem ze pasuje mi tylko DLP i krotkoogniskowy.

Iles ustawien w menu do koloru ekranu.Zmiany barw,kontrastu,można tym regulować czern na zdjeciu.Funkcja zoom.Dziala tez z pendrive. B intuicyjna obsluga klawiszami na urzadzeniu i pilotem i Polskie menu. Sam prostuje ekran przy przesunieciu projektora(i można to tez zmienic w menu na reczne) REWELACJA.

Wad prawie nie widze, tzn szkoda ze one wytwarzaja dzwiek,ze nie sa bezgłosne...

No i jak ogladam film czy zdjecia to jakby widac obrys na gorze i na bokach ze ekran moze byc wiekszy ale aktualnie wyswietla sie mniejszy..czyli taki jakby cien z gory,z boku ,itp ten obrys ma zaleznie od zdjecia, filmu czasem po 10 do 40cm... troche na to zwracam uwagę...ale widocznie tak musi być.

Sprawdzilem jakosc na kilku fimach i na zdjeciach i wybralem wielkosc ekranu jaki bede wykorzystywał ,ale głownie bedzie to biala sciana. Zakupiony zaś velur przyda sie do zaslonięcia okna bo rolety nie daja odpowiedniego przyciemnienia a taka czarna kotara przyciemni pokoj bardziej.   Jestem b zadowolony i do moich celów nic wiecej nie potrzebuję. Zdjecia dobrej jakosci wyswietlałem ponad 2m dlugosci.

Dziekuje wszystkim za pomoc i wyjasnienia dla laika.

Edytowane przez p121
  • Pokaż nowe odpowiedzi