Skocz do zawartości
IGNORED

Basstrap narożny - co najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszperałem w sieci ale znalazlem trochę sprzecznych informacji dotyczacych

pułapek basowych narożnych, więc pytanie mam czy lepsza byłaby tuba np. fi35 cm - (wypełniona watą czy pusta?)

Czy narożnik typu trójkąt wypełniony wełną np. pt80?

Mam zamiar dać we wszystkie cztery narożniki pułapki basowe i sie zastanawiam jakie wybrać

i które mają największą skuteczność.

Z góry dzieki za rady

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

https://www.audiostereo.pl/topic/162128-basstrap-naro%C5%BCny-co-najlepsze/

Mam zamiar dać we wszystkie cztery narożniki pułapki basowe i sie zastanawiam jakie wybrać

Na niski bas zadne

mam możliwosc dać absorbery 50cm szerokości i ok.20cm głębokości - wypełnienie wełna Isover TechSlab 4.1 (dawniej pt80) na całą wysokość pomieszczenia w narożnikach.

Zastanawia mnie różnica w absorpcji nieskich częstotliwości, w sieci widać wiele trójkątnych narozników wypelnionych welną i ą też okrągłe- membranowe. 

Coś musze wybrać i się pytam fachowców i doświadczonych użytkowników których tu przecież nie brakuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Kup membranowe pułapki narożne. Nie są tak tanie jak wełna diy, ale jednak coś dają. Ja kupiłem węgierskie, ale i w kraju robią niewiele drożej. 

nagrywamy.com

Kup to.Bedzisz miał spokój do końca życia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 14.03.2023 o 14:01, donsalieri napisał:

Witam, poszperałem w sieci ale znalazlem trochę sprzecznych informacji dotyczacych

pułapek basowych narożnych, więc pytanie mam czy lepsza byłaby tuba np. fi35 cm - (wypełniona watą czy pusta?)

Czy narożnik typu trójkąt wypełniony wełną np. pt80?

Z góry dzieki za rady

Pytanie pierwsze jakie bym zadał czy robiłeś jakiś pomiar w pokoju ?.

1. Jeśli nie kup lub wypożycz mikrofon pomiarowy zrób pomiar, zamieść tutaj wykresy i wówczas można radzić co było by dobre na występujące problemy w dolnym paśmie. Inaczej na Twoje powyższe pytania nikt tutaj nie jest w stanie udzielić Ci właściwej odpowiedzi (tym bardziej że nie zamieściłeś nawet podstawowych informacji takich jak proporcje pokoju oraz z jakiego materiału są ściany zbudowane). Innymi słowy Twój pokój to taki niezdiagnozowany pacjent i prosisz o rady leczenia go bez badania.

2. Możesz też pójść inną drogą czyli bez pomiarów wstawiać na pałę pułapki basowe których nawet nie będziesz w stanie sprawdzić czy działają, grunt żeby dobrze wyglądały myślę że efekt placebo może być dobry. 

Którą drogę wybierzesz zależy tylko od Ciebie. Oczywiście polecam tą z pkt. 1

Edytowane przez mujas

OK pójdę drogą nr.1 jak radzisz 🙂

Pomieszczenie ma 480x410cm i wysokosc 200cm, piwnica betonowe sciany sufit i podloga, jedno male okienko i drzwi, jest jeszcze zupelnie puste - dopiero zaczynam remont.

Sprobuję zrobic pomiar, mam mikrofon wiec cos tam wyjdzie - ale czy takie pomiary w zupelnie pustym pokoju mają sens?

Sprobuję zrobic pomiar, mam mikrofon wiec cos tam wyjdzie - ale czy takie pomiary w zupelnie pustym pokoju mają sens?

Oczywizda!
Przeciez chcesz wiedzic gdzie sa problemy i co chcesz skorygowac.

Wykonaj je bardzo „skrupulatnie“, osobno dla kazdego kanalu, dobrze je zachowaj i zapamietaj jak je robiles, abys po kazdej zmianie adaptacji (np nowe ustrojstwa) mogl takie pomiary w identyczny sposob powtorzyc i porownac, by sprawdzic, czy wrowadzone zmiany w adaptacji osiagnely oczekiwany, pozytywny efekt.

To jest to czego mi tu we wszystkich opisach adaptacji brakuje. Wszyscy pokazuja co zmajstrowali, i opisuja werbalnie sudotworcze dzialanie, ale nikt nie jest w stanie jakos tego poprzez przed/po pomiary udokumentowac i zweryfikowac, czy sie to oplacalo.

Bez pomiarów też można coś poprawić. W moim przypadku odtwarzając z testowej płyty CD sinus 20-100hz z krokiem 1hz niedoskonałym wprawdzie przyrządem pomiarowym jaki są moje uszy ustaliłem problematyczną częstotliwość (miejsce odsłuchu w strzałce moda 51-52hz) a następnie za pomocą DSP-LF od Dayton Audio osłabiłem ta częstotliwość. Metoda niedoskonała, obarczona zapewne błędami ale w sposób zadowalający dla mnie skuteczna.

47 minut temu, przmor napisał:

Bez pomiarów też można coś poprawić. W moim przypadku odtwarzając z testowej płyty CD sinus 20-100hz z krokiem 1hz niedoskonałym wprawdzie przyrządem pomiarowym jaki są moje uszy ustaliłem problematyczną częstotliwość (miejsce odsłuchu w strzałce moda 51-52hz) a następnie za pomocą DSP-LF od Dayton Audio osłabiłem ta częstotliwość. Metoda niedoskonała, obarczona zapewne błędami ale w sposób zadowalający dla mnie skuteczna.

Tak na upartego (bez inwestowania) mając telefon można zainstalować aplikację do pomiaru SPL, do tego na innym urządzeniu np komputer  jakieś generator częstotliwości z którego sygnał wyemitują sensowne głośniki i można się "bawić" zmieniając co 1 hz częstotliwość, odczytując wynik z aplikacji i notując to na kartce papieru. Tyko zapytam się, czy dla kogoś kto myśli poważniej o poprawie akustyki wydatek w dzisiejszych czasach około 600 zł na mikrofon pomiarowy (który później można ewentualnie odsprzedać) to taka fortuna ? 

Zamiast telefonu i jego mikrofonu o nieznanej charakterystyce wolę jednak mój słuch. Robiłem eksperymenty z pomiarami za pomocą REW ale ze "zwykłym" estradowym mikrofonem Sennheiser i potwierdziły one to co usłyszałem uszami.

20 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Kup to.Bedzisz miał spokój do końca życia. 

Ukryta Zawartość

Ma ktoś z was pułapki basowe od tego sprzedawcy? Jak się udały i czy działają?

Ukryta Zawartość

Mam na myśli takie caculka:    12 x 12 x 24 cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, w pasmie basu to nic nie daje oprócz lepszego sampoczucia 😄