Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

6 minutes ago, mati2431 said:

Nie ma takiej żarówki oprócz oryginału, każdy tańszy żarnik to chińska podróbka. Nowy chinol zaświecił tak samo jak stara przepracowana po sześciu latach ori żarówka, dam znać jak będzie świeciła ta co mi dzisiaj przyszła z hcx.

Nie zapomnij zrobic jej dokładnych fotek z roznych stron. Chciałbym porownac z moimi zdjęciami

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Oryginalna żarówka jvc to USHIO CHINA a nie USHIO MADE IN CHINA 😄

Zaraz odpalam i napisze jak świeci, już się nie mogę doczekać 😄

Edytowane przez mati2431
5 minutes ago, mati2431 said:

Zaraz odpalam i napisze jak świeci, już się nie mogę doczekać 😄

Ja tez jestem ciekawy jak to bedzie swiecic i czy przy lampie z hcx ballast w projektorze nie będzie piszczec.

Dzięki za film. Myslalem, ze u Ciebie w jvc jest lampa pk-l2210u.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Nie mogę uwierzyć w to co widzę, to w trybie low świeci lepiej niż podróbka w trybie high 😮 Nie wierzę co tu się odpierdzieliło 😮

Nic nie piszczy? U mnie był cichy jednolity ale bardzo irytujący pisk w trybie normal. Po przełączeniu na high juz niesłyszalny.

24 minuty temu, brewka87 napisał:

Ja tez jestem ciekawy jak to bedzie swiecic i czy przy lampie z hcx ballast w projektorze nie będzie piszczec.

Dzięki za film. Myslalem, ze u Ciebie w jvc jest lampa pk-l2210u.

Na ori lampie która dzisiaj przyszła nie piszczy 🙂

1 minute ago, mati2431 said:

Na ori lampie która dzisiaj przyszła nie piszczy 🙂

Dobra wiadomosc ☺ To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze ta niby oryginalna kupiona u sprzedawcy polecanego w pierwszym poscie była podrobką za kilka stowek.

Oby ta z hcx długo Ci sluzyła ☺

Była podróbką z ali za 80zł sprzedaną jako ORYGINALNA, sprzedający bez żadnych skrupułów kłamie, najgorsze jest to że eksploatowanie tego co sprzedaje jako oryginał może uszkodzić sprzęt warty 15 tysięcy złotych.

2 minutes ago, mati2431 said:

Była podróbką z ali za 80zł sprzedaną jako ORYGINALNA, sprzedający bez żadnych skrupułów kłamie, najgorsze jest to że eksploatowanie tego co sprzedaje jako oryginał może uszkodzić sprzęt warty 15 tysięcy złotych.

Podobnie jak ta zakupiona przeze mnie. Miała byc oryginalna bańka, a nie pasowała nawet do oryginalnego koszyka.

Z ciekawosci zapytam ile zapłaciłes za tą podrobkę?

W dniu 15.03.2023 o 21:23, Jager napisał:

PK-L2615UG.

Zaryzykowałem i kupiłem. Stwierdziłem, że jak nie będzie ok to trudno. Kupię raz jeszcze.

Po pierwsze. Proszę zacząć od początku i przeczytać raz jeszcze pierwszy post w temacie, który założyłem.

Po drugie. Ja kupiłem lampę do innego modelu niż osoby, które stwierdziły u siebie jakieś piski. Ja czegoś takiego nie doświadczam w zakupionym modelu lampy, do mojego projektora. U mnie jest słyszalny tylko cichy i równy szum wentylatora chłodzącego lampę.

Od razu pisałem gdy pojawiła się pierwsza informacja o stwierdzonych piskach, że ja bym taką lampę zwrócił sprzedającemu.

Odpowiedz każdy może przeczytać w wątku.

Przed chwilą sprawdziłem i mam na dziś  1393 h przebiegu. Większość w trybie najcichszym. 

Jeśli ktoś uważa, że wytrzymałbym tyle godzin przy piszczącej w pokoju lampie to się mocno myli.

Więcej napiszę. nie rozumiem, dlaczego ktoś dobrowolnie chce by jakiekolwiek piski przeszkadzały mu w seansie ? Stąd nie rozumiem decyzji o braku zwrotu tej wadliwej lampy. Ale decyzja kupującego i nic mi do niej.

Z tego co się orientuje, brak dowodu zakupu w postaci paragonu, nie jest przeszkodą do zwrotu towaru.

Wystarczy potwierdzenie płatności za zakup z konta, wiadomości mailowe inne. Jedyny wyjątek jest gdy kupiłeś coś płacąc gotówką. 

Każdy kto kupuje coś. Kupuje to na własną odpowiedzialność. 

Życie nauczyło mnie, że w większości dostępnych maszyn i urządzeń. Producent sam nie produkuje wszystkich podzespołów. 

Kino domowe to taka nisza w niszy, że w przekroju światowej działki RTV, nawet nie wiem czy to jest 1% wszystkich użytkowników tego hobby. Więcej. Użytkowników projektorów w tym 1 % to jest może 0,1 %. 

Ja osobiście. Jak napisałem w pierwszym poście.

Zaryzykowałem i kupiłem. Lampa ma 1393 h. I dalej nie mam żadnych powodów do narzekań.

Nie jestem powiązany w żaden sposób z sklepem, w którym kupiłem lampę a którego dane podałem w pierwszym poście.

Sugerowanie przez niektórych, że jestem powiązany z tym serwisem jest nie na miejscu.

Jestem takim samy użytkownikiem jak Wy. Jestem na tym forum dużo dłużej niż wielu tu się wypowiadających.

Z wieloma użytkownikami tego forum znam się na Ty. I przez te ostatnie około 7 lat spotykam z nimi na żywo wielokrotnie na prywatnych spotkaniach. 

Mogę tylko napisać, że tym bardziej się cieszę, że taki temat powstał, ponieważ inni mogą wyrobić sobie opinię co warto kupić a co nie. 

Z tego co widzę najwięcej eksploatuję mojego JVC. 

Jak ta lampa mi się skończy w okolicy 2000 h. Jeśli sprzedający nadal będzie ten model lampy oferował i będzie miał identyczne oznaczenia co obecna kupię drugą. Jeśli będzie piszczeć. Oddam do sprzedającego i kupię inną. Może w HCX a może w innym miejscu. Z pewnością nie omieszkam się podzielić opinią w tym temacie.

Z tego co widziałem w tym temacie Większość z Was ma przebiegi bardzo małe. Stąd dla Was możliwe, że zakup nowej  lampy np. w HCX za około 2200 zł może być całkiem sensowne. Biorąc pod uwagę fakt, że taką lampę u Was będziecie zmieniać co średnio  8 - 10 lat. 

Jak widzicie ja tą lampę użytkuję od 15 marca tego roku. Prawie 8 miesięcy i mam 1393 h. To oznacza średnio 174 h w miesiącu. Przez 12 miesięcy, w tym tempie. Będę miał, mam nadzieję, że  lampa da radę.  Kolejne 696 h. Co da mi 2089 h. rocznie. 

Stąd mam nadzieję, że wypowiedzą się w tym temacie osoby, które też wymienią lampę PK-L2615UG na nową w innych serwisach i podzielą się opinią. 

22 minuty temu, brewka87 napisał:

Podobnie jak ta zakupiona przeze mnie. Miała byc oryginalna bańka, a nie pasowała nawet do oryginalnego koszyka.

Z ciekawosci zapytam ile zapłaciłes za tą podrobkę?

Tyle samo co Ty, przecież braliśmy od tego samego gościa 😄 Nie pasowała do oryginalnego modułu, projektor piszczy, autor tego tematu także zrobił nas i nie tylko nas w wała 😉

17 minut temu, Jager napisał:

Po pierwsze. Proszę zacząć od początku i przeczytać raz jeszcze pierwszy post w temacie, który założyłem.

Po drugie. Ja kupiłem lampę do innego modelu niż osoby, które stwierdziły u siebie jakieś piski. Ja czegoś takiego nie doświadczam w zakupionym modelu lampy, do mojego projektora. U mnie jest słyszalny tylko cichy i równy szum wentylatora chłodzącego lampę.

Od razu pisałem gdy pojawiła się pierwsza informacja o stwierdzonych piskach, że ja bym taką lampę zwrócił sprzedającemu.

Przed chwilą sprawdziłem i mam na dziś  1393 h przebiegu. Większość w trybie najcichszym. 

Jeśli ktoś uważa, że wytrzymałbym tyle godzin przy piszczącej w pokoju lampie to się mocno myli.

Więcej napiszę. nie rozumiem, dlaczego ktoś dobrowolnie chce by jakiekolwiek piski przeszkadzały mu w seansie ? Stąd nie rozumiem decyzji o braku zwrotu tej wadliwej lampy. Ale decyzja kupującego i nic mi do niej.

Z tego co się orientuje, brak dowodu zakupu w postaci paragonu, nie jest przeszkodą do zwrotu towaru.

Wystarczy potwierdzenie płatności za zakup z konta, wiadomości mailowe inne. Jedyny wyjątek jest gdy kupiłeś coś płacąc gotówką. 

Życie nauczyło mnie, że w większości dostępnych maszyn i urządzeń. Producent sam nie produkuje wszystkich podzespołów. 

Kino domowe to taka nisza w niszy, że w przekroju światowej działki RTV, nawet nie wiem czy to jest 1% wszystkich użytkowników tego hobby. Więcej. Użytkowników projektorów w tym 1 % to jest może 0,1 %. 

Zaryzykowałem i kupiłem. Lampa ma 1393 h. I dalej nie mam żadnych powodów do narzekań.

Nie jestem powiązany w żaden sposób z sklepem, w którym kupiłem lampę a którego dane podałem w pierwszym poście.

Sugerowanie przez niektórych, że jestem powiązany z tym serwisem jest nie na miejscu.

Jestem takim samy użytkownikiem jak Wy. Jestem na tym forum dużo dłużej niż wielu tu się wypowiadających.

Z wieloma użytkownikami tego forum znam się na Ty. I przez te ostatnie około 7 lat spotykam z nimi na żywo wielokrotnie na prywatnych spotkaniach. 

Mogę tylko napisać, że tym bardziej się cieszę, że taki temat powstał, ponieważ inni mogą wyrobić sobie opinię co warto kupić a co nie. 

Jak ta lampa mi się skończy w okolicy 2000 h. Jeśli sprzedający nadal będzie ten model lampy oferował i będzie miał identyczne oznaczenia co obecna kupię drugą. Jeśli będzie piszczeć. Oddam do sprzedającego i kupię inną. Może w HCX a może w innym miejscu. Z pewnością nie omieszkam się podzielić opinią w tym temacie.

Z tego co widziałem w tym temacie Większość z Was ma przebiegi bardzo małe. Stąd dla Was możliwe, że zakup nowej  lampy np. w HCX za około 2200 zł może być całkiem sensowne. Biorąc pod uwagę fakt, że taką lampę u Was będziecie zmieniać co średnio  8 - 10 lat. 

Jak widzicie ja tą lampę użytkuję od 15 marca tego roku. Prawie 8 miesięcy i mam 1393 h. To oznacza średnio 174 h w miesiącu. Przez 12 miesięcy, w tym tempie. Będę miał, mam nadzieję, że  lampa da radę.  Kolejne 696 h. Co da mi 2089 h. rocznie. 

Stąd mam nadzieję, że wypowiedzą się w tym temacie osoby, które też wymienią lampę PK-L2615UG na nową w innych serwisach i podzielą się opinią. 

Ładnie Pan się mija z prawdą, pięknie 😄

Edytowane przez mati2431

autor tego tematu także zrobił nas i nie tylko nas w wała 😉

Ja byłbym daleki od posądzania autora o takie działanie. Kupowalismy inne modele lamp. Moze sprzedawca ma mix oryginqlnych i podrobek. Moze nawet sam o tym nie wie. Mimo wszystko nikogo tu na forum nie oskarzam o nieuczciwosc, natomiast sprzedawca ewidentny kombinator. 

2 minuty temu, mati2431 napisał:

Tyle samo co Ty, przecież braliśmy od tego samego gościa 😄 Nie pasowała do oryginalnego modułu, projektor piszczy, autor tego tematu także zrobił nas i nie tylko nas w wała 😉

A jakieś konkrety ? Konkretnie proszę napisać, jakie ma Pan zarzuty w stosunku do mojej osoby. Przeczytał Pan, na forum, opis wrażeń z użytkowania zakupionej lampy. I co dalej ?

Same ogólniki to zwykłe pomawianie.

Swoją drogą może w tym jest problem ? Gdy ja kupowałem moją lampę, pasowała do oryginalnego modułu.

Pana z tego co widzę nie.

Nie będę robił "gównoburzy", wstawiłem filmy, niech wnioski wyciągnie sobie każdy sam. O tyle szczęście że dokonałem zakupu tamtego "ORYGINAŁU" na allegro więc nie będę w plecy 460zł.

2 godziny temu, mati2431 napisał:

1 godzinę temu, mati2431 napisał:

Nie będę robił "gównoburzy", wstawiłem filmy, niech wnioski wyciągnie sobie każdy sam. O tyle szczęście że dokonałem zakupu tamtego "ORYGINAŁU" na allegro więc nie będę w plecy 460zł.

Jak widać, jesteś od kilkudziesięciu godzin na tym forum. Ja około 7 lat.

pisząc, że: "...  Ładnie Pan się mija z prawdą, pięknie 😄... "

Najpierw zarzucasz mi, że jestem kłamcą i zrobiłem Ciebie i innych w wała.

Ja Tobie piszę, że mnie pomawiasz i to co robisz nie jest bezkarne. 

Bądź mężczyzną. Przeproś i zachowuj się jak dorosły oraz odpowiedzialny za swoje słowa na tym forum. 

Na tą chwilę, to co robisz jest słabe.

Nie będę bronił tego sprzedawcy.

Jak masz uwagi do jego działalności to masz pełny wachlarz możliwości aby mu o tym skutecznie powiedzieć i wyegzekwować swoje prawa konsumenta.

Niezaprzeczalnym faktem jest jednak to, że zakupiona w jego serwisie lampa, pasuje do mojego modułu oryginalnego z  krajowej dystrybucji JVC X 7900.

I ciągle, mimo przebiegu 1393 h. Działa.

Nie piszczy na co obaj wskazujecie w swoich dwóch innych zupełnie modelach lamp. Do dwóch innych modeli projektorów niż mój.

A przebieg tej konkretnie lampy, tego konkretnego modelu, którą kupiłem w tym konkretnym sklepie dokumentuję w postach tego tematu.

Masz, mati2431,  jeszcze jakieś pytania ?

Edytowane przez Jager
31 minut temu, Jager napisał:

Jak widać, jesteś od kilkudziesięciu godzin na tym forum. Ja około 7 lat.

pisząc, że: "...  Ładnie Pan się mija z prawdą, pięknie 😄... "

Najpierw zarzucasz mi, że jestem kłamcą i zrobiłem Ciebie i innych w wała.

Ja Tobie piszę, że mnie pomawiasz i to co robisz nie jest bezkarne. 

Bądź mężczyzną. Przeproś i zachowuj się jak dorosły oraz odpowiedzialny za swoje słowa na tym forum. 

Na tą chwilę, to co robisz jest słabe.

Nie będę bronił tego sprzedawcy.

Jak masz uwagi do jego działalności to masz pełny wachlarz możliwości aby mu o tym skutecznie powiedzieć i wyegzekwować swoje prawa konsumenta.

Niezaprzeczalnym faktem jest jednak to, że zakupiona w jego serwisie lampa, pasuje do mojego modułu oryginalnego z  krajowej dystrybucji JVC X 7900.

I ciągle, mimo przebiegu 1393 h. Działa.

Nie piszczy na co obaj wskazujecie w swoich dwóch innych zupełnie modelach lamp. 

A przebieg tej konkretnie lampy, tego konkretnego modelu, którą kupiłem w tym konkretnym sklepie dokumentuję w postach tego tematu.

Masz, mati2431,  jeszcze jakieś pytania ?

Nie ma żadnych innych zamienników po za tymi które można kupić od chińczyka i które jako oryginały sprzedaje Pan polecony przez Ciebie w temacie który utworzyłeś, na allegro do wszystkich marek projektorów sprzedaje zamiennik kupiony na aliexpress sygnowany opisem oryginalnego produktu. Nieistotną rzeczą jest model projektora oraz sam model żarówki ponieważ w kwocie 460zł kupiłeś zamiennik oryginału. Jeśli u Ciebie nie piszczy, świeci tak samo jak ori i w dodatku masz zachowane identyczne odwzorowanie temperatury barwowej bieli bo ta diametralnie się różni się na zamienniku to wybacz mi za pomówienia. W tym przypadku przychodzą mi do głowy dwie możliwości, chińczyk się pomylił lub miałeś w projektorze zamiennik który zamieniłeś ponownie na zamiennik.

2 godziny temu, mati2431 napisał:

Nie ma żadnych innych zamienników po za tymi które można kupić od chińczyka i które jako oryginały sprzedaje Pan polecony przez Ciebie w temacie który utworzyłeś, na allegro do wszystkich marek projektorów sprzedaje zamiennik kupiony na aliexpress sygnowany opisem oryginalnego produktu. Nieistotną rzeczą jest model projektora oraz sam model żarówki ponieważ w kwocie 460zł kupiłeś zamiennik oryginału. Jeśli u Ciebie nie piszczy, świeci tak samo jak ori i w dodatku masz zachowane identyczne odwzorowanie temperatury barwowej bieli bo ta diametralnie się różni się na zamienniku to wybacz mi za pomówienia. W tym przypadku przychodzą mi do głowy dwie możliwości, chińczyk się pomylił lub miałeś w projektorze zamiennik który zamieniłeś ponownie na zamiennik.

Moje doświadczenie zawodowe wskazuje na coś odwrotnego.

Kilkanaście lat temu, w związku z pracą zawodową wykonywaną w tamtym czasie, w jednej z korporacji. Wizytowałem z ramienia producenta z branży automotiv, jedną z fabryk, która to produkowała części na pierwszy montaż do fabryki pojazdów jednego z popularnych modeli aut. Z oryginalnym logo producenta oraz wszelkimi wymaganymi oznaczeniami.

Na równoległej linii obok, szła produkcja dokładnie tych samych części w wersji OEM. Inne logo te same oznaczenia. Zgodnie z deklaracjami szefa jakość była dokładnie ta sama. 

Z racji wykonywanej w tamtych czasach pracy zawodowej, widziałem o wiele więcej takich fabryk na pierwszy montaż oraz linii w wersji OEM.

Ekonomia jest bezwzględna. Z tego co widać na Twojej lampie korporacja, do której należy JVC. Wyprodukowała Twoją lampę w Chinach ?

Gdzie sam projektor jest produkowany również, jak mnie pamięć nie myli, też w Azji ale nie Chiny tylko inny kraj ?

Mi doświadczenie podpowiada, że JVC zleciło produkcję tej lampy. Zewnętrznej firmie z Chin - bo było taniej. W konkretnej specyfikacji na pierwszy montaż oraz określoną ilość na serwis. Obliczoną na podstawie tego ile dany projektor ma wytrzymać.

I szczerze mówiąc bardziej mnie martwi, ( w moich warunkach ) na ile godzin pracy jest przewidziane całe pudełko, w sensie projektor. Aniżeli trwałość pojedynczej lampy. 

Praktyka zawodowa i to co JVC samo mówi w materiałach reklamowych. O ręcznej i wybiórczej specjalnej selekcjonowanej wersji RS. że jest lepsza. Ręcznie dobierane, parowane podzespoły itd. Tym bardziej to potwierdza ! 

Każda fabryka ma określone normy np. dla liczby wykonywanych negatywów z formy. Wielcy gracze z ogromnymi zamówieniami. Niezależenie od stanu np. formy wymienia ją bezdyskusyjnie na nową. Inne fabryki. Kiedy jest już blisko. Wysyłają techników i badają z linii próbki i jeśli widzą, że jeszcze się da parę tys. sztuk zrobić linia leci dalej. Jak widzą, że zaczyna zaczepiać o graniczne normy. To co poszło ok jest ich dodatkowym zyskiem. Te kilka tysięcy, które wyglądają ok ale nie mieszczą się w zakładanych normach. Już wyprodukowanych lamp, po kontroli jakości, nie spełniła zamówionych deklarowanych parametrów przez JVC. Przecież producent nie wyrzuca takich lamp do tłuczki szklanej... Jako stratę.

To co fabryka wyprodukowała i po kontroli jakości spełnia normy. Jest wysyłane do innej fabryki na montaż.

To co nie spełnia norm. Wystarczy jeden parametr i lampa jest przekierowywana do innego działu.

Najczęściej sprzedaje na wolnym rynku.

I jedna partia ma taki problem inny siaki.

A część jest dosłownie za kreską norm. Ale jest po za i ląduje w innym pudełku.

Stąd być może. zaznaczę, że to moje przypuszczenie tylko. Które nie wiele może mieć z prawdą. Nie wiem jak jest. Spekuluję.

Sprzedawca ten, dotarł do większej od siebie rybki, który zakupił partię nienormatywnych lamp nie od JVC tylko od faktycznego producenta i w sumie, być może, zgodnie z prawdą powiedział, pisze w swojej ofercie, że to produkt z oryginalnej linii producenta. Ale ze względu na braki jakościowe. Są puszczane jako partia w tzw. drugim czy trzecim gatunku. Tego pewnie już nie pisze w ofertach. Ja podjechałem osobiście i kupiłem bezpośrednio od sprzedawcy. Jak mi wyświetlił projektor monit o konieczności wymiany lampy. Komuś się taki monit pojawił  jeszcze?

I być może, moja lampa dlatego jeszcze pracuje, bo na linii kontroli jakości była bardzo blisko norm.

Podkreślę raz jeszcze, żaden masowy producent, czegokolwiek. Nie wyrzuca już wyprodukowanych produktów na śmietnik. Nawet jeśli są po za normami. Sprzedaje je na innym rynku za mniejsze pieniążki.

Powtórzę raz jeszcze. Moim zdaniem. A także zdaniem ludzi z innych for anglojęzycznych np. w USA. Uważa się, że w dziale, kino domowe, projektory i lampy do nich to jest bardzo skromny ułamek oferty RTV.

Tak sobie przypomniałem. Przykład butów krajowej marki Lasockiego z CCC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

One na tym rynku się nie znalazły, ponieważ CCC, postanowiło obuć w ich półbuty lokalnych klientów ( z których większość chodzi w ich klimacie w sandałach a po za miastem bez żadnych butów może nawet ), obok fabryki, w której produkują te buty, na rynku w Bangladeszu. One tam trafiły bo nie spełniły jakich tam norm. I taniej je fabryce, sprzedać lokalsom, którzy je puszczą dalej po taniości, bo i tak coś na tym zarobią, niż je wyrzucać na śmietnik.

To teraz zobaczcie jakie przebiegi mają Wasze lampy.

Zakładając, że są to jeszcze oryginały z fabrycznego montażu.

Zdecydowana większość pisze o wyświetlonych kilkuset godzinach. 

Dodajmy, że wspomniany tu HCX. Deklaruje trwałość lampy na. 4500 h. w trybie ECO.

Ile czasu potrzebuje każdy z Was. Na wyświetlenie tylu godzin na swoim projektorze ?

Taką lampę wymienisz co ile czasu ?

Mi projektor wyświetlił monit przy około 3500 h. żebym wymienił lampę.

Z czego tak z 150 - 200 h wcześniej zauważyłem rosnące pogorszenie parametrów.

Nie wiem ile takich projektorów JVC zostało sprzedanych w Polsce.

Ale obstawiam, że nawet dziś projektor w domu za kilkadziesiąt tys. jest wyjątkiem. A pamiętajmy, że do JVC to też całe otoczenie i zabudowa.

Teraz piszesz już do rzeczy.

Masz rację.

Gdybym wykonał zaawansowaną kalibrację nowej lampy z certyfikatem firmy, która zajmuje się ty zawodowo. Można by ją bezpośrednio porównać do potencjalnego oryginału.

W tej chwili nie ma to sensu.

Druga sprawa to taka, że jak wiecie lampy dosyć szybko w stosunku do np. laserów dryfują z parametrami po za ustalone normy. Nie wiem ile wytrzyma moja. Nawet jeśli pochodzi z partii B.

Reasumując.  mati2431 Przyjmuję Twoje przeprosiny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, Jager napisał:

A ja podsumuję to tak laserowy projektor jest dla Ciebie przeznaczeniem.

175 godzin miesięcznie na RS540 tak z ciekawości tylko zapytam. Jakie masz rachunki za energie elektryczną? Małe może średnie ale nie przejmuj się od stycznia będziesz miał gigantyczne. Jesteś ciekawostką koleś.

Nikt z obecnych tu osób posiadający projektor jakikolwiek nie mam na myśli tylko JVC ale są też inne choćby Sony,Epsony itp. nie robi 175 godzin miesięcznie ponieważ byśmy wszyscy z torbami poszli, ja nie jestem bezrobotnym milionerem tak jak ty Jagar.

I pomimo tego że byłem w stanie wydać jak to nazwałeś kilkadziesiąt tys zł za proj w moim przypadku NZ7/RS2100 to nie mając paneli słonecznych na dachu przy poborze prądu i tym przebiegu poszedł bym z torbami i był by rozwód.

Edytowane przez JVC 4K
1 minutę temu, JVC 4K napisał:

A ja podsumuję to tak laserowy projektor jest dla Ciebie przeznaczeniem.

175 godzin miesięcznie na RS540 tak z ciekawości tylko zapytam. Jakie masz rachunki za energie elektryczną? Małe może średnie ale nie przejmuj się od stycznia będziesz miał gigantyczne. Jesteś ciekawostką koleś.

Jak się skończy projektor X 7900. Zaznaczę raz jeszcze, projektor ! To przy zakupie rozważę co będzie w ofercie.

Dopóki lampy są w ofercie... To wiesz...

Mam bardzo duży zapas energii z FV. Płacę w domu chyba 20 - 30 zł  na fakturze za energię elektryczną miesięcznie... I tak jeszcze ma być, przez 12 czy 13 lat. Tu nie jestem wyjątkiem. To chyba standard wśród posiadaczy FV ?

Za to duuużo więcej miesięcznie, za wodę do zraszaczy do podlewanie trawników latem czy oranżerii w sezonie letnim płacę  Ale ładnie z tarasu wyglądają, więc mi pasuje. Także wiesz... opłaty za energię elektryczną to tak średnio mnie to rusza... koleś.

Życia nie starczy żeby kilkadziesiąt tysięcy złotych wydane na laserowy projektor w rachunkach za prąd się zwróciło. Przy poborze prądu 400W godzina oglądania kosztuje około 40gr.

5 minut temu, przmor napisał:

Życia nie starczy żeby kilkadziesiąt tysięcy złotych wydane na laserowy projektor w rachunkach za prąd się zwróciło. Przy poborze prądu 400W godzina oglądania kosztuje około 40gr.

W jego przypadku roczne zużycie prądu to ~720kwh, liczone po aktualnej cenie daje 504zł, jak podniosą ceny to może to być i 700zł ale w przypadku posiadania pv to luz 🙂

Edytowane przez mati2431
36 minut temu, JVC 4K napisał:

A

I pomimo tego że byłem w stanie wydać jak to nazwałeś kilkadziesiąt tys zł za proj w moim przypadku NZ7/RS2100 to nie mając paneli słonecznych na dachu przy poborze prądu i tym przebiegu poszedł bym z torbami i był by rozwód.

Wiesz, akurat Ciebie nie miałem na myśli.

Ty nie wydałeś kilkudziesięciu tys. zł na projektor. Nie byłeś przecież w stanie. 

Kupiłeś go na raty z tego co pisałeś kiedyś na forum. To żadna ujma rzecz jasna. Raczej suchy fakt.

Raczej omijam Twoje posty. Stąd nie wiem, przez ile jeszcze lat będziesz go spłacać. Czy tez może już spłaciłeś ten projektor. Ale skoro nie masz FV - jak piszesz... i mogą zaboleć Twoją rodzinę rachunki za energię elektryczną. To sugeruję sprzedaj swój projektor i zamiast tego zmiana kina na inne hobby ? Może coś co zmniejszy Twoje ciśnienie ? Nie wiem... może zacznij grać w szachy z żoną ? Niski próg wejścia i znikome późniejsze koszty.

Gość

(Konto usunięte)

Miałem RS1000 ( pierwszy w życiu projektor ) kupionego za gotówkę 24 tys zł po ponad roku kupiłem drugi RS2000 ( używany ) 4,5 tys € do salki kinowej. Nie narzekałem na prąd, ba miesięcznie robiłem po 150-180 godzin najpierw na pierwszym a później ten czas rozłożył się na dwa projektory. Za prąd płaciłem 32€ na m-c jeżeli już o tym wspominamy. I gdybym nie zrezygnował z projektorów to bym ich nigdy nie wymienił na lasera… już tutaj o tym trąbiłem w moich postach. I gdyby teraz mnie naszło na kupno ponownie projektora to byłby to UST ( krótkiego rzutu ). Amen🙏

Narzekanie na zuzycie prądu przez projektor to tak jakby marudzic, ze samochod spala benzyne. To są normalne koszty eksploatacji. Przy przeciętnym korzystaniu z urządzenia nie wpływają znacząco na domowe wydatki ktorych jest duzo. No chyba, ze ktos kupuje kino na kredyt, a pozniej martwi się czy starczy mu do pierwszego po opłaceniu rat.. 😉

W dniu 9.11.2023 o 15:05, mati2431 napisał:

Nie mogę uwierzyć w to co widzę

Witaj,

Ile miales godzin na starej orginalnej lampie ?

17 minut temu, darulok napisał:

Witaj,

Ile miales godzin na starej orginalnej lampie ?

Projektor był kupiony używany, nie potrafię ocenić ile godzin miała przepracowane.

46 minutes ago, mati2431 said:

Projektor był kupiony używany, nie potrafię ocenić ile godzin miała przepracowane.

A według licznika?

Jesli kupiłes np w Niemczech to mozliwe ze stan licznika sie zgadzał z przebiegiem lampy. 

2 godziny temu, brewka87 napisał:

A według licznika?

Jesli kupiłes np w Niemczech to mozliwe ze stan licznika sie zgadzał z przebiegiem lampy. 

Co będę pisał według licznika który w każdej chwili można zresetować 😄 Według licznika było 1300h, ile było godzin jak go kupiłem nie pamiętam.

Co będę pisał według licznika który w każdej chwili można zresetować 😄

Niby tak ale jakby na liczniku bylo np 150h to mozna podejrzewac, ze ktos go zresetowal niedlugo przed sprzedazą proja. Skoro bylo 1300 i siedziala w nim oryginalna lampa to mozliwe ze tyle bylo faktycznie "nastukane" 😁 ja tam zazwyczaj z gory nie zakladam, ze ktos mnie chce oszukac 😉

No chyba, ze z tych 1300, u Ciebie przepracowal 1200h.. 

• Pokaż nowe odpowiedzi