Skocz do zawartości
IGNORED

3W - Beyma 15WR400 / 8MI100 Audax TW034

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczynam budowę kolumn na głośnikach Beyma 15WR400 / 8MI100 i Audax TW034 , ale mam poważny dylemat,

związany ze strojeniem woofera.  Optymalna objętość obudowy wg Winisd to ok. 90 litrów , ale z dość znacznym 

ograniczeniem najniższego dołu 😞 

Jest kilka konstrukcji z wooferami 15 cali - JBL 4367, Klipsch Cornawll IV, Calpamos, Faital 3W-15 .

Faital 15PR400 jest użyty w dwóch ostatnich , a on symuluje się niemal identycznie jak Beyma 15WR400 w takich samych 

obudowach . Calpamos ma objętość 210 litrów i bass reflex do przodu, Faital 3W Troelsa - 180 litrów i tez br do przodu.

Klipsch i Jbl podobnie. Najlepiej z nich wszystkich odbieram Klipscha Cornwall IV i Calpamos , ale koncepcyjnie 

moje kolumny będą najbardziej zbliżone do tych Troelsa.

Pytanie , czy zastosować dużą obudowę rzędu 180 litrów kosztem group delay ok. 19 ms z br do przodu,

czy raczej zmniejszyć obudowę do ok. 130 litrów i dać br do tyłu - u mnie taki układ daje duże wzmocnienie dołu.

?????? Co sądzicie ? Czy te 18-19 ms to dużo i czy to będzie słyszalne ? 

Edytowane przez Bogdan
https://www.audiostereo.pl/topic/162430-3w-beyma-15wr400-8mi100-audax-tw034/

Group Delay 19ms z BR.
Nie rozumiem. O co ci chodzi?

Lepszy, poprawny Group Delay dla calego zestawu to nie tylko ta jedna powyzsza wartosc, to takze przebieg/rownomiernosc w calym zakresie czestotliwosci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5026.thumb.jpg.100f9920bbcb24491816753c6310aeaf.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zawsze trzeba iść na kompromis .... znajomy gdzieś czytał , że do 20 ms przy basie nie słychać. Nie chciałbym zrobić odchudzonego tłuczka , tylko żeby bas schodził nisko - miał rozciągnięcie , soczystość , ale bez przeciągania. Właśnie Klipsch Cornwall IV pod tym względem bardzo mi się podoba. Obecnie mam kolumny na Beymach SM212 w 105 litrach z br do tyłu i jest super. Ale SM212 to wyjątkowy głośnik jak na 12 cali o tej skuteczności . Chciałbym z 15WR400 uzyskać jeszcze głębszy bas i na opory przed br do przodu , bo dotychczas nie uzyskiwałem dobrych efektów. Gdy br jest do tyłu bas jest głęboki i swobodny , co przy tych sztywnych głośnikach PA jest trudne do osiągnięcia. Ale oczywiście ma to też swoje wady i tu właśnie jest pytanie o wybór ..... Mniejsza obudowa i podbijanie niskiego basu br z tyłu obudowy , czy większa obudowa i br z przodu ????

4 godziny temu, Bogdan napisał:

Mniejsza obudowa i podbijanie niskiego basu br z tyłu obudowy , czy większa obudowa i br z przodu ????

Tego tez nie rozumiem. Niezaleznie od GD, w jaki sposob przemieszczenie portu z przodu do tylu umozliwia tak radykalne zredukowanie pojemnosci obudowy. Czy ty tu nie porownujesz jablek z gruszkami i zupelnie rozne projekty/symulacje?

Edytowane przez xajas

Oj ma znaczenie ogromne. Zrobiłem kolumny na Beymach 12br70 i najpierw br były z przodu i było kiepsko - chudo i bez odpowiedniego wypełnienia. Przerobiłem na br z tyłu i wszystko się zmieniło diametralnie - bas nabrał masy, dołu i jędrności.

16 godzin temu, Bogdan napisał:

Oj ma znaczenie ogromne. (...)  Przerobiłem na br z tyłu i wszystko się zmieniło diametralnie - bas nabrał masy, dołu i jędrności.

Muszę to wypróbować. Choć ja mam tylko skromny, acz ładny, 8WOOFER/P.

W jakiej odległości od ścian masz ZG, chodzi mi o tył ZG?

Czy przed zmianą ta odległość była taka sama?

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

16 godzin temu, Bogdan napisał:

Oj ma znaczenie ogromne. Zrobiłem kolumny na Beymach 12br70 i najpierw br były z przodu i było kiepsko - chudo i bez odpowiedniego wypełnienia. Przerobiłem na br z tyłu i wszystko się zmieniło diametralnie - bas nabrał masy, dołu i jędrności.

Fajnie byłoby zobaczyć pomiary takiego eksperymentu.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Godzinę temu, frobek napisał:

Zrobiłem kolumny na Beymach 12br7

Dlaczego teraz zmiana na Faital i dlaczego wybrałeś akurat ten model głośnika?

Budujesz kolumny HiFi ale przecież ten głośnik jest typową konstrukcją estradową o dużej mocy. Tam jest nacisk położony na inne parametry i właściwości niż to czego potrzebujesz w domowym odsłuchu. Zwróć proszę uwagę na kwestię jego wysterowania, zapotrzebowania na prąd - moc, rodzaj wzmacniacza - domowa lampa vs. tranzystor i przede wszystkim to, że ten głośnik nie będzie miał mikrodynamiki przy niskich poziomach wysterowania.

Napisałeś, że podobał Ci się dźwięk z kolumn Klipsch Cornwall IV. Przy tych głośnikach - zresztą jak przy każdych innych jeżeli chce się podejść do tematu na poważnie i zbliżyć się maksymalnie do ich możliwości - ważny jest wzmacniacz i źródło, cały system. Odsłuch w nieoptymalnej konfiguracji nie jest wiarygodny i miarodajny.

U mnie grają z lampową końcówką mocy 2x4 EL34  z przedwzmacniaczem i dla mnie jest to optymalne - u mnie zawsze tylko lampa 😉 Nawet pokuszę się chyba o zastąpienie lamp ECC83 w przedwzmacniaczu lampami Philips 5751.

Mam też inne firmowe tańsze 3 drożne kolumny na 15" basie i też zasilam je lampą 2x2 EL34. Głośniki do odsłuchu domowego 15" powinny mieć jak najmniejszą cewkę - czyli te 2,5", podatne zawieszenie i niedużą moc. Pozostałe parametry w/g tego co producent jest w stanie osiągnąć 😉

Zwróć uwagę jakie głośniki 15" zostały zastosowane w Klipsch Cornwall IV.

Chciałem kiedyś budować DIY takie 3 drogi z 15" basem ale odpuściłem sobie i kupiłem firmowe. Znam od ponad 35 lat człowieka z Elze, który zajmuje się sprzedażą i dystrybucją Klipschów i mimo pandemii w końcu domknąłem sprawę.

Natomiast kusi mnie zbudowanie sobie samemu lub z czyjąś pomocą 3 drożnych niedrogich głośników bez napinania się na Hi-End ale dających dużo radości z słuchania np. na zewnątrz, może na jakąś domową imprezkę itp. Oczywiście zasilane będą końcówka lampową. Mam taką jedną wolną końcówkę na 2x4EL34.

Znasz Ty lub zna ktoś ten głośnik:

Ukryta Zawartość

Kiedyś sugerowano mi jeszcze 15" od Dayton Audio. np:

Ukryta Zawartość

955be578-90d3-408c-be05-e680db9c7546.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Troszkę pomieszałeś. Ja (frobek) buduję zestaw Econowave na głośnikach Faitalpro, natomiast @Bogdan buduje zestaw na Beymach plus Audax. Moja przygoda opisana w innym wątku:

Co z tego zestawu wyjdzie zobaczymy. To moje pierwsze kolumny od zera w dodatku aktywne z DSP, więc bardziej traktuję to jako okazję do nauki niż budowę wyczynowych kolumn High End.

10 minut temu, frobek napisał:

Troszkę pomieszałeś. Ja (frobek) buduję zestaw Econowave na głośnikach Faitalpro, natomiast @Bogdan buduje zestaw na Beymach plus Audax.

To co napisałem dotyczy zarówno tego modelu głośnika Beyma 15WR400 jak i Faital. Głośniki na estradę z końcówkami PA. Do głośnego grania, sztywne i drętwe, bez finezji.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

przetrenowałem u siebie sporo kolumn - Dali 450,850,470,870,Grandy divyi  z 15 lat miałem Dali Grandy , których nie mogłem już  słuchać z powodu ich zmiękczonego i ugrzecznionego grania z kluchowatym basem - wymieniłem ze 100 wzmacniaczy i w końcu poddałem się wziąłem się za budowę kolumn pod swoje oczekiwania. Mając grandy jeszcze był epizod z Spendorami A9 , które okazały się porażką. Najpierw mialem budować coś na Faitalu wg pomysłu Calpamos , ale nie odważyłem się zaryzykować takiej kasy . Znalazłem polskie wynalazki na głośnikach Beyma 12br70 i BMS 4524 i to brzmienie nawet mi podeszło , więc zbudowałem te kolumny po swojemu. Po obsłuchaniu się z nimi jednak brakowało lepszej średnicy , no i bas był też trochę dla mnie za wolny. Syn dostał te kolumny , z czego zresztą jest bardzo zadowolony i twierdzi , że to najlepsze kolumny na świecie :-) Szukałem możliwie dobrych głośników, ale w rozsądnej cenie. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie jakość wykonania Beymy , zwłaszcza w stosunku do ich ceny. Po bardzo długich analizach padło na wycofywaną Beymę SM212 i driver CD14Fe z tubą Faital LTH142 . Po zbudowaniu tych kolumn długo jest stroiłem i w obecnej postaci jestem z nich bardzo zadowolony, ale po roku słuchania , chcę iść dalej. Sporo poczytałem i okazuje się , że nie tylko ja mam dobre doświadczenia z Beymą. W bezpośrednich porównaniach Beyma 15WR400 wypada nie gorzej niż Faital 15PR400 , a w niektórych aspektach brzmienia nawet lepiej , a ponieważ kosztuje połowę tego co Faital postanowiłem znów użyć Beymy. Dystrybutor polecił mi do średnich 8MI100 , o którym też słyszałem tylko same superlatywy. O dawna mam nowe Audaxy TW034 , których granie bardzo lubię i wiem ,że w tym projekcie sprawdzą się na 100 %. Wybrane głośniki , to nie są typowe tłuczki estradowe , owszem można je tam wykorzystywać, ale w domu odpowiednio zaaplikowane też zagrają znakomicie . Takiej naturalności, dynamiki, jak obecne moje kolumny nie słyszałem z kolumn domowych. 

owszem trzeba dobrego napędu , ale ja już od dawna nie toleruję pierdziawek . lubię granie konkretne , naturalne i uczciwe , a nie dorabianie ideologi do gów...nych głośniczków , czy wzmacniaczy za walizki pieniędzy - jak np. Spendor A9 - kompletna porażka i krew z uszu. Obecnie słucham na dwóch Rotelach RB981 w trybie bridge, ale mam też Gryphona Callisto 2200 i sporo innych raczej mocnych wzmacniaczy - w tym chyba z 12 końcówek PA. Lamp już nie słucham , ale mam parę GM70 i kilka 6p13S na emeryturę :-) 

Wystarczy posłuchać Calpamos, czy Calpamos Mezzo, Klipscha Cornwall IV , niektórych JBL żeby usłyszeć ,że tradycyjne kolumny domowe nie mają do nich żadnego startu. Oczywiście nie w małym pomieszczeniu . Tylko proszę nie traktujcie mojej wypowiedzi dosłownie - to są tylko moje subiektywne poglądy i trzeba się z nimi zgadzać. Znudziło mnie dzielenie włosa na cztery i wsłuchiwanie się szelesty , czy skrzypienie krzesła w czwartym rzędzie , gdy kolumna nie jest w stanie oddać naturalnie stopy czy kontrabasu. Te wszystkie popierdułki z 16-18 cm wooferkami są nie dla mnie.  

Uważam np. że lepiej dopracowany i zestrojony Magnat Transplus 1500 mógłby być bardzo uczciwą i ciekawą propozycją . Dziwie się ,że nasz Tonsil nie zrobi czegoś takiego tylko lepszego , mógłby to być hit. 

Edytowane przez Bogdan

rezonator z tyłu to pewność, że zamiast przyzwoitego basu mamy japońską kolumne===== masahuku. w przypadku rezonatora z przodu, obok/poniżej/ powyżej głośnika, mamy dwa ośrodki emisji, stosunkowo blisko siebie, i znikome przesunięcia fazowe, oraz niexnaczącą degradacje efektu końcowego efektu labiryntowego, który to w znikomym, ale jednak każdy b-r posiada. pozytywem jest też to, że pirwszy najgorszy antyrezonans jest wysokoko, zatem przeważnie poza zakresem użytecznym konstrukcji...

nie ilość, a jakość u audiofili podobno jest domeną...

Edytowane przez silver_sound

z 2/3 fabrycznych domowych kolumn basreflex ma otwór z tyłu

ja zadecyduję po porównaniu nowych kolumn , jest szansa, że 

15 cali i br do przodu będzie ok, ale nie nastawiam się jedynie

na ten wariant

z 2/3 fabrycznych domowych kolumn basreflex ma otwór z tyłu

ja zadecyduję po porównaniu nowych kolumn , jest szansa, że 

15 cali i br do przodu będzie ok, ale nie nastawiam się jedynie

na ten wariant

oczywiście miało być:  to są tylko moje subiektywne poglądy i nie trzeba się z nimi zgadzać

bo taka ilość tzw ałdofili, woli masehuku, niż dobry bas nie zdegradowany wadami konstrukcji. liczy sie kasa, zatem proponują to co prędzej znajdzie naywce.

Właśnie dlatego buduję na takich głośnikach , żeby nie wyciskać rozciągnięcia sztucznymi zabiegami, tylko żeby głośnik membraną był w stanie odtworzyć naturalnie swoje pasmo. To od razu słychać. Jestem wyczulony na to nienaturalne buczące przciąganie często z nosowym nalotem albo podbicia  - tragedia. 

Jednak 2 way chociaż łatwiejsze , to pociąga zs sobą za dużo kompromisów. Pisałem do Beymy żeby stworzyli serię zoptymalizowaną specjalnie do hifi, ale odesłali mnie grzecznie do aktualnej oferty :-) wystarczyłby woofer 12 cali o skuteczności ok. 93-95 db z zejściem w 100 litrach do 30 Hz  , dobrą średnicą do 1 kh i do tego kopulka podobnej skuteczności o średnicy z 44 mm z zejściem do 500 Hz. Czyli coś pomiędzy 12br70 i sm212 i tweeter 44 mm bez kompresji . Nawet zrobię próby membrany Beymy 44m z napędem od stx . Estradowe drivery z tubami mają przede wszystkim być skuteczne i mają ponad 100 db  i potem trzeba je mocno tłumić. Nam wystarczy z 93-95 db , czyli kompresja i wielka  tuba zbędna , więc i szansa na lepsze brzmienie i szersze promieniowanie. 

Edytowane przez Bogdan
1 hour ago, Bogdan said:

Uważam np. że lepiej dopracowany i zestrojony Magnat Transplus 1500 mógłby być bardzo uczciwą i ciekawą propozycją . Dziwie się ,że nasz Tonsil nie zrobi czegoś takiego tylko lepszego , mógłby to być hit. 

Robiłby jakby ludzie mieli gdzie wstawiać duże kolumny. Moim zdaniem BR i wąskie wysokie paczki to efekt downsizingu w mieszkaniówce.

szkoda że już nie robią, albo mam kiepskie info, power 12. wiem że audiocar seria, ale bardzo udana. jest , a raczej był power 15.. któryś z nich być może by Ci podpasił.

ja stosowałem power 15 do swoich konstrukcji, np.. btr 115, btr 215

Może , ale też przypadkiem wciskanie taniochy czasami za kupę kasy.

Wrócę do Spendora A9 , gdybym je kupił nowe za prawie 20.000 zł , to chyba bym kogoś od producenta skrócił o głowę..... takiego wyciàgania kasy za g....o świat nie widział.... oni nie mają wstydu.

Na youtube widziałem , że Beyma w USA jest bardzo ceniona i sprała w car audio w porównaniach  mnóstwo innych firm. To są dobrze zaprojektowane, rzetelnie zrobione i uczciwie wycenione głośniki.

15WR400 też zagra :-)

Beyma na niemiecki rynek robi nową wersję 15b100 pod nazwą 15b100r gh , ale on jest na zawieszeniu piankowym , którego nie trawię, choć ponoć to z Beymy się nie utlenia jak Tonsil.

Generalnie wycena dla rynku "pro" ( nie tylko dotyczy audio) musi być zrobiona rzetelnie i rynkowo, bo decyzje o zakupie podejmowane są na zimno, biznesowo i bez emocji. Nie da się wcisnąć "gó.." za dużą kasę.

Beyma 15WR400 to dość nowoczesny , dobrze zrobiny  głośnik, więc myślè , że będzie dobrze. Symuluje się niemal identycznie jak bardzo chwalony Faital 15PR400 , a gra ponoć barwniej , potężniej , przyjemniej i z mniejszą kompresją przy dużych głośnościach.

Mam też frajdę ze wspierania firm ,  które robią bardzo dobre rzeczy za uczciwe pieniądze.

Np 12br70 kosztuje 426 zł, 15wr400 - 760 zł , a wykonanie cudo. Potem taki głośnik służy bezawaryjnie latami.

W PA dziadostwo mści się natychmiast.

Edytowane przez Bogdan

Co do Magnata Transpuls 1500 - był dopiero co wątek o tuningu tych kolumn

co prawda w zakładce Hi-Fi - sądziłem, że coś poważniejszego się tam wykroi ...

Wolałbym się mylić, ale chyba skończyło się na tuningu ich .... terminali 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Bogdan napisał:

Po bardzo długich analizach padło na wycofywaną Beymę SM212 i driver CD14Fe z tubą Faital LTH142

Ta Beyma ma bardzo zbliżone parametry do Faitala 12PR320 a cały czas chodzi mi po głowie zbudowanie kolumn na tym głosniku, tylko jaki bedzie bas? czy zejdzie dość zadawalajaco nisko, słuchałem przez słuchawki mezzo calpamos i bardzo dobre wrażenie odniosłem.

A jak to wygląda z impulsem, group delay? Kiedyś miałem kolumny na małym głośniczku Vify najpierw w wiekszej obudowie cos około 24-25 litrów, bas był schodził nisko ale kiepski, dopiero zmniejszenie objetości do 21 litrów poprawiło bardzo dużo, w symulacjach group delay był na poziomie 10 -12ms, kosztem kilku Hz na dole poprawiła się zdecydowanie odpowiedz głosnika. 

Mam w domu illumiatora 18 i bas jest, ale jak posłuchałem ostatnio 12 calowego AE na basie to robi wrażenie, swoboda i zejście, w przypadku małego głośnika mam wrażenie że musi się sporo napompowac żeby efekt był ten sam.

• Pokaż nowe odpowiedzi