Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, qbakos napisał:

A czytałeś to co wrzucił na samym początku @bl4ck czy tak po prostu musisz mieć inne zdanie niż każdy? Ustawienie w poziomie daje większe pokrycie pola odsłuchowego, co jest dość istotne w przypadku tego głośnika. A to, że lepiej gra to rozumiem zobaczysz tylko na wykresie, bo normalny człowiek tego nie usłyszy.

A stosowanie pełnowymiarowej kolumny jako kanał centralny to jest już sztuka dla sztuki, no chyba, ze ktoś ma kino bez suba to ma jeszcze sens. Raz, że na central idzie dość mało niskich częstotliwości, a jak już idzie to i tak wszystko przejmuje sub, więc jaki niby z tego zysk?

Tu sie przychylam do zadania Kolegi....Choć w drugiej części nie do końca...

W profesjonalnych instalacjach to raczej wszyscy stawiają na jednakowe na froncie....ja mam wszystkie w dolnej warstwie takie same  żaden wstyd ,czy błąd ...😅

8 minut temu, xajas napisał:

A jak go postawisz pionowo, to miejsce siedzenia nie wplywa na odleglosc do poszczegolnych przetwornikow, wiec kazdy sluchacz W WIEKSZYM POKRYCIU POLA slyszy ten centranlny glosnik poprawnie bez znieksztalcen!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tu sie nie ma co przychylac takiej czy innej wersji, bo tak to fizykalnie / akustycznie funkcjonuje!
I dlatego jestem innego zdania.

Ale przymusu nie ma, kazdy ma prawo to zignorowac i umiescic center poziomo.

Będę sprawdzac ustawiać cały front poziomo pionowo zobaczymy:) najgorzej jak nie będę słyszał żadnej różnicy 😂

Ukryta Zawartość

12 minut temu, xajas napisał:

Nie, to nie jest najgorzej. To jest najlepiej!
Mozesz robic co popadnie, bo nie odgrywa zadnej roli

Niby tak ale z drugiej strony jak to świadczy o moim słuchu...

1 minutę temu, xajas napisał:

Bardzo pozytywnie.
Jestes tolerancyjny

Zależy mi żeby ludzie którzy beda siedzieć parędziesiąt stopni w lewo prawo też mieli dobry odsłuch centralnego ehsz

12 godzin temu, xajas napisał:

G prawda.

Jest dokladnie na opak
Jesli ustawisz taki glosnik poziomo, to POKRYCIE POLA JEST GORSZE, bo im bardziej oddalasz sie od srodka, tym wieksze sa znieksztalcenia wynikajace z roznych odleglosci sluchacza od skrajnych przetwornikow! (Patrz efekt filtra grzebieniowego)

To pomierz to tak, jak chociaż zrobili to na ASR, do którego link był wrzucony i wtedy pogadamy. Bo tak teoretyzować to każdy sobie może i dokładnie jak napisałeś G z tego wynika. Poza tym co zmienia oddalanie się od skrajnych przetworników, jeśli to są identyczne przetworniki? Że spadnie skuteczność na basie ze 3dB... bądź poważny. A weź centralne 3-drożne, gdzie tweeter i średniotonowy są pod sobą. Obracają kolumnę to dopiero robisz bajzel z odległościami od przetworników i to pokrywających różne częstotliwości, a to już różnicę robi.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Czy ty wiesz co to jest
- „filtr grzebieniowy“?
- co powoduje PRZESUNIECIE FAZOWE (a nie roznica glosnosci/skutecznosci) dwoch glosnikow odtwarzajacych te same zakresy ale z roznej odleglosci od sluchacza?
- na co trzeba uwazac przy strojeniu zwrotnic glosnikowych, by zapewnic. Poprawne zgranie czasowe wszystkich przetwornikow
- koherencja
- itd.

Nie masz zielonego pojecia o co chodzi

Centralnych z przetwornikami w pionie nie obracasz (wlasnie z powyzszego powodu).

W naszym przypadku (Coax) nie ma tego problemu.

Inny jest efekt dla zakresu basu, a inny dla wysokich
Inna jest odleglosc miedzy skrajnymi basowymi, a inna miedzy srednio/wysokotonowym.

Calosc jest bardzo kopleksowa.
Badz powazny, jak nie siedzisz w detalu (a nie siedzisz !!!), nie zabieraj sie za zbedne dyskusje, tylko najpierw doczytaj o co chodz

Nie usłyszysz tego, bo to są minimalne różnice, które dla Ciebie urastają do rangi nie wiadomo czego. Za to jak zmniejszysz pokrycie pola odsłuchowego to siedzący nie na wprost kolumny to odczują. I nie zamierzam się z Tobą licytować na wiedzę, która w dodatku nie jest mi do niczego potrzebna - nie jestem konstruktorem kolumn, tylko ich użytkownikiem.

Centralne 3-drożne to jedyne, jakich jest sens używać i to dla odmiany nie jest żadna wiedza tajemna. Odchodzą ci wtedy powyższe dylematy jak ma być ustawiona. 

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Nie usłyszysz tego, bo to są minimalne różnice, które dla Ciebie urastają do rangi nie wiadomo czego. Za to jak zmniejszysz pokrycie pola odsłuchowego to siedzący nie na wprost kolumny to odczują. I nie zamierzam się z Tobą licytować na wiedzę, która w dodatku nie jest mi do niczego potrzebna - nie jestem konstruktorem kolumn, tylko ich użytkownikiem.

G prawda, zamiast najpierw poczytac o co chodzi nadal wypisujesz bzdury.

Mozesz 100 razy powtarzac swoja historyjke o pokryciu pola (sprobuj ja uzasadnic, zamiast powtarzac), nie bedzie ona przez to bardziej prawdziwa

Powtorze sie
Badz powazny, jak nie siedzisz w detalu (a nie siedzisz !!!), nie zabieraj sie za zbedne dyskusje, tylko najpierw doczytaj o co chodz

Ukryta Zawartość

To czy ci ta wiedza jest potrzebna, to mi zwisa. Co mi nie zwisa to rozpowszechnianie blednych informacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnica w tych ustawieniach pion/poziom rzeczywiście występuje, i jest na korzyść ustawienia pionowego, przyznaję Ci rację... ale to i tak nie zmienia faktu, że do 30-40 st. większość nawet przeciętnych centrali radzi sobie całkiem dobrze w całym zakresie częstotliwości. Dla mnie to jest całkowicie wystarczające - pokrywa 2, góra 3 miejsca odsłuchowe. Jak ktoś chce się bawić w profesjonalne kino na kilka rzędów siedzeń to też szuka profesjonalnych rozwiązań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qbakos

13 minut temu, qbakos napisał:

Ukryta Zawartość

Różnica w tych ustawieniach pion/poziom rzeczywiście występuje, i jest na korzyść ustawienia pionowego, przyznaję Ci rację... ale to i tak nie zmienia faktu, że do 30-40 st. większość nawet przeciętnych centrali radzi sobie całkiem dobrze w całym zakresie częstotliwości. Dla mnie to jest całkowicie wystarczające - pokrywa 2, góra 3 miejsca odsłuchowe. Jak ktoś chce się bawić w profesjonalne kino na kilka rzędów siedzeń to też szuka profesjonalnych rozwiązań.

Zależy mi właśnie na dobrym ustawieniu bo chyba będzie jeden rząd siedzeń zamiast 2 ze względu na skos...

Ukryta Zawartość

2 minutes ago, Rybens86 said:

Zależy mi właśnie na dobrym ustawieniu bo chyba będzie jeden rząd siedzeń zamiast 2 ze względu na skos...

Lepiej zrobic jeden rząd. Przy 2 rzędach dochodzą kolejne problemy z odpowiednim pokryciem dzwiękiem, tak zeby nie było sytuacji, ze w jednym rzędzie surroundy są zbyt głośne, a w drugim za ciche. Podobnie z atmosami o ile je przewidujesz. 

W praktyce raczej nie robi się projekcji dla duzego grona (no chyba ze na początku pokazując rodzinie lub znajomym jak to gra) 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Lepiej zrobic jeden rząd. Przy 2 rzędach dochodzą kolejne problemy z odpowiednim pokryciem dzwiękiem, tak zeby nie było sytuacji, ze w jednym rzędzie surroundy są zbyt głośne, a w drugim za ciche. Podobnie z atmosami o ile je przewidujesz. 

W praktyce raczej nie robi się projekcji dla duzego grona (no chyba ze na początku pokazując rodzinie lub znajomym jak to gra) 😉

No max 4 osoby nas jest więcej nie przewiduje 🤣

Przy 4 osobach wymagane jest już znacznie szersze pokrycie w poziomie, więc pionowe umieszczenie centralnego będzie znacznie korzystniejsze akustycznie. Przy okazji dźwięk z centralnego będzie ograniczony w pionie, co wpłynie pozytywnie na zmniejszenie siły dźwięku odbitego od sufitu i podłogi.

Można wrzucić jako centralny jedną Klipsch Heresy,no i dwie Klipshorny po bokach.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, przmor napisał:

A jedna osoba na sto wychwyci różnicę w ustawieniu centralnego. Bądźmy realistami.

Wystarczy, że słuchacz z położenia centralnego przesunie się na bok, a wychwyci różnice znacznie wiekszy odsetek.

Większość nie zwróci na to uwagi. Wiem z doświadczenia. Większość nie zwraca uwagi na to, za co audiofile gotowi są dać się pokroić.

Zrobiłem przed chwilą u siebie eksperyment, stawiając centralny za ekranem do pionu. Usiadłem z boku niemal na brzegu ekranu. Oglądając film nie jestem w stanie stwierdzić różnicy w ustawieniu centralnego. Musiałbym zamiast oglądać film wsłuchiwać się w niuanse czego nie mam zamiaru robić. Najlepiej więc samemu sprawdzić i wybrać najlepsze ustawienie.

6 minutes ago, przmor said:

Większość nie zwróci na to uwagi. Wiem z doświadczenia. Większość nie zwraca uwagi na to, za co audiofile gotowi są dać się pokroić.

Tez tak uwazam. Nie uwazam siebie za audiofila, a zwracam uwagę w dzwięku na takie szczegóły, których moi znajomi nie słyszą nawet jak im konkretnie powiem, ze np w ktoryms momencie cos się przesterowuje itp (oczywiscie nie u mnie😉). Zazwyczaj uwazają, ze wymyslam i ze dobrze gra 😆

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

17 minut temu, przmor napisał:

Zrobiłem przed chwilą u siebie eksperyment, stawiając centralny za ekranem do pionu. Usiadłem z boku niemal na brzegu ekranu. Oglądając film nie jestem w stanie stwierdzić różnicy w ustawieniu centralnego. Musiałbym zamiast oglądać film wsłuchiwać się w niuanse czego nie mam zamiaru robić. Najlepiej więc samemu sprawdzić i wybrać najlepsze ustawienie.

Tak właśnie planuje zrobić bo inaczej się nie dowiem;) ale cieszę się że temat się rozwinął 😉

Kef no odpisał 🙂

you can place the Q250c in any position it fits to your needs.

There is no difference between horizontal or vertical setup.

If possible you should place the height of the Uni-Q driver of Q250c in the same height as Q750 Uni-Qs - or on ear level, when sitting.

Level/volume setting should be done by your AV-receiver via distance input or real measuring.

Best regards,

KEF Team

2 godziny temu, Rybens86 napisał:

Kef no odpisał 🙂

you can place the Q250c in any position it fits to your needs.

There is no difference between horizontal or vertical setup.

If possible you should place the height of the Uni-Q driver of Q250c in the same height as Q750 Uni-Qs - or on ear level, when sitting.

Level/volume setting should be done by your AV-receiver via distance input or real measuring.

Best regards,

KEF Team

No widzisz ?Nawet Kef  ci tak napisał, jak ci  pisałem

I paru innych kilka postów wyżej 🙂

W dniu 1.04.2023 o 16:01, Gmow1977 napisał:

Jak byś nie obrócił to daj tak ,żeby ten  wysokotonowy był na tej samej wysokości co w  L/R....

I tak odetniesz na 80/ 90 Hz to  Sub przejmie niskie tony....

Będzie Pan zadowolony😁👌

No chyba ,że tam się nie znają...

I bzdury piszą😉

Edytowane przez Gmow1977

Bzdury pisza
A jak to nie bzdury, to kup sobie 2 KEFy albo nawet 3 KEFy i poloz je poziomo obok siebie, to bedziesz mial totalne pokrycie wielkiego obszaru

Ukryta Zawartość

Napisz do KEFa jeszcze raz, i zapytaj co o tym mysla i dlaczego nikt czegos takiego nie robi

I zapytaj ich tez po co wlasnie KEF wymyslil przetwornik Uni-Q nasladujacy idealne zrodlo dzwieku - single point source

Ukryta Zawartość

Sprowadzasz tematu do poziomu absurdu. Najlepiej samemu przetestować obydwa ustawienia głośnika centralnego (ja tak zrobiłem) i wybrać najlepsze no ale Ty raczej nie sprawdzisz bo jak napisałeś 15 lat temu wywaliłeś kino.

Godzinę temu, Gmow1977 napisał:

No widzisz ?Nawet Kef  ci tak napisał, jak ci  pisałem

I paru innych kilka postów wyżej 🙂

No chyba ,że tam się nie znają...

I bzdury piszą😉

Ja biorę pod uwagę twoje i innych opinie inaczej bym tematu nie zakładał 😉 sprawdzę takie ustawienie sprawdzę poziome i pionowe ale w obliczu tylu różnych opinii idzie się zakręcić , ale już jakiś konsensus jest w postaci wspólnej lini wysokotonowego.

Godzinę temu, xajas napisał:

Bzdury pisza
A jak to nie bzdury, to kup sobie 2 KEFy albo nawet 3 KEFy i poloz je poziomo obok siebie, to bedziesz mial totalne pokrycie wielkiego obszaru

Ukryta Zawartość

IMG_5099.thumb.jpg.6e9845b72f8383dab5ecf79d1f0bd5ff.jpg

Napisz do KEFa jeszcze raz, i zapytaj co o tym mysla i dlaczego nikt czegos takiego nie robi

I zapytaj ich tez po co wlasnie KEF wymyslil przetwornik Uni-Q nasladujacy idealne zrodlo dzwieku - single point source

Ukryta Zawartość

To według Ciebie  ostatecznie powinien stać pionowo? 

Spoko napisze 🤣

24 minuty temu, przmor napisał:

Sprowadzasz tematu do poziomu absurdu. Najlepiej samemu przetestować obydwa ustawienia głośnika centralnego (ja tak zrobiłem) i wybrać najlepsze no ale Ty raczej nie sprawdzisz bo jak napisałeś 15 lat temu wywaliłeś kino.

Tak zrobię sprawdzę z opaską na oczach różne ustawienia dam znać o wnioskach:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja oceniam stan i poziom wiedzy, po tym co sie ma w glowie , a nie po tym, co sie wywalilo na smietnik

Ale sa tacy, ktorzy uzywaja innych kryteriow
37 minutes ago, Rybens86 said:

Tak zrobię sprawdzę z opaską na oczach różne ustawienia dam znać o wnioskach:)

Tylko wtedy musisz miec pomocnika, ktory będzie zmieniał ustawienia, bo inaczej takie porównanie nie ma sensu ☺

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Tylko wtedy musisz miec pomocnika, ktory będzie zmieniał ustawienia, bo inaczej takie porównanie nie ma sensu ☺

Mam 3 kobiety w domu będzie kto miał przekładać tylko tak żebym nie słyszał,😁

• Pokaż nowe odpowiedzi