Skocz do zawartości
IGNORED

Ostateczna ocena CD do tuningu.. który?

olekbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Temat przerabiany tysiace razy....

Czytalem już chyba wszystkie posty na ten temat. Jednak im wiecej czytalem, tym mniej wiedzialem. Dlatego chce rozwiazac ten problem raz na zawsze.

Ktore cd sa najlepsze do tuningu? Ktore firmy? Marantz, Philips, Denon, Technics- moze jeszcze jakies inne? Wybrana firma- to ktory model?

Bardzo wazne, aby przed odpowiedzia na to pytanie zastanowic sie nad takimi elementami:

-cena odtwarzacza

-dostepnosc na rynku

-ilosc elementow ktore wymagaja wymiany

-koszty tuningu i osiagniete przy tym efekty

-trwalosc odtwarzacza i dostepnosc odpowiednich do niego czesci

-skomplikowanie/pracochlonnosc tuningu

-stosunek cena cd/osiagniete efekty/cena elementow wymienionych

Jestem przekonany, ze odpowiedz nie oderwana od rzeczywistosci jest mozliwa tylko i wyłacznie po uwzglednieniu powyzszych punktów.

Dziekuje za odpowiedzi. Mam nadzieje, ze ten post pedzie swego rodzaju przewodnikiem dla takich jak ja... napalonych- ale bez odpowiedniej wiedzy:(

Proponuję wizytę na amerykańskim forum audioasylum.com. Ja swoją uwagę koncentruję tam na SACD i z tego co pamiętam tuning (modding) dotyczy tam głównie odtwarzaczy SACD/CD Denona, Philipsa (SACD1000) i Sony, chyba też Pioneera. Generalnie b. dobre recenzje użytkowników.

Spójrz też na stronę Swoboda Audio.

Pozdrawiam

D.

Czym jest dla mnie tuning?

Wedlug mnie tuning jest wtedy, gdy z danego odtwarzacza cd otrzymamy lepszy dzwiek poprzez odpowiednie (wlasnoreczne) przerobki przy kosztach nizszych niż taka sama poprawa dzwieku zwiazana z zakupem innego (lepszego) cd.

Moze sie to wydac pokrecone- ale takie jest moje zdanie. Czy mam racje?

hmm.... i tutaj zaczynaja sie schodzy:)

Jakies 5 lat temu bardzo sie tym interesowałem. Lutowalem sobie rozne układy (zazwyczaj kity) i mialem z tego niezla zabawe. Pozniej czasu na to juz nie znalazłem i nie wiele z tego pamietam. Oczywiscie pamietam podstawowe rzeczy typu jak zrobic plytke, lutowac rozne elementy (no i jaki to jaki:P element ). Poza tym wydaje mi sie, ze duzo moglym sobie przypomniec.

Inna sprawa, ze bez odpowiednich wskazowek i pomocnej reki ktoregos "guru" elektronicznego tuningu nie bede sie za nic zabieral... wszystko z rozwaga!

No i co Ty na to Elvin?

P.S. Przy okazji moze odpowiesz na podstawowe pytanie- ktory cd?

Rozeznanie juz jako takie mam (przeczytalem setki postow). Lubie wyzwania i dlatego bede chcial sie zabrac za to sam.

Dlaczego jednak nikt nie odpowiada na podstawowe pytanie?.... czy to jest takie trudne?

Najczęściej tuningowany jest chyba Marantz i tutaj znajdziesz chyba najwięcej informacji. Nie zawsze tuning ma za zadanie zaoszczędzić na kasie. Często są to działania zdążające w kierunku Hi-End niekoniecznie zdroworozsądkowe. Jeśli nie chcesz się pouczyć elektroniki, to nie uzyskasz odpowiedzi na Twoje pytnie. Wtedy pozostaje droga zakupu lepszych komponentów albo oddawanie do przeróbek uznanym choćby na tym forum fachowcom. Ja bym kupił Marantza.

Darekk

Przeróbka Sony z serii ES u Michaela Swobody ((tylko takimi się zajmuje), to koszt +/- 1700 - 1800 € (z dedykowanym interkonektem).

Tanio nie jest :-(

Swoboda Audio Modyfication

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

jar1

Albo i stracić :-(

Dodatkowy koszt wymiany lasera, to ok. 200 euro.

Taniej wyjdzie wymienić laser w Polsce.

Michael Swoboda, zaleca wymianę lasera co rok.

A zarobić można - na dźwięku :-)

Precyzja i........swoboda :-)

Bardzo, bardzo muzykalna sprawa.

Pozdrawiam

Rust

Znam te koszty. Możesz się ze mnie śmiać, ale poważnie rozważam oddanie mojego xa333es do p. Swobody.

Jeżeli to zrobię (muszę jeszcze przejść etap pt. milcząca /albo krzycząca/ akceptacja żony ;-) to na pewno podzielę się opinią na forum.

D.

Darekk

Naprawdę warto.

Wouter Heijke (ma stronę o magnetofonach Nakamichi)

Ukryta Zawartość

Kilka lat temu, pisał, ze jego Sony ES (779?), zagrał po modyfikacji ciekawiej niż CD Krella, Levinsona.........i reszta świata, którą porównywał.

Na razie nie slyszałem porównań z modelami tych firm, ale Sony XA-50ES (po modyfikacji), zagrał ciekawiej niż Wadia "16" i model 861.

Modyfikacja u Herr Swobody, to spory wydatek, ale warto.

A żonie można kupić drobny upominek i tym ją "ugłaskać" :-)

Jak usłyszy, to zaakceptuje wydatek na modyfikację :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Hmm.... wedlug mnie kwota 1800 euro dyskwalifikuje taki sprzet do tuningu (mowa o zwyklych zjadaczach chleba). Byc moze efekty beda piorunujace- ale za jaka kwote? A roznica z wydatku 7200zł a 1000zł na tuning moze okazac sie niezbyt duza.

Buba- nie ukrywam sie. Nie podaje jednak za czesto maila, o ilosc wirusow jakie na nie pozniej przychodzi jest ogromna. Mam nadzieje, ze to rozumiesz.

Osobiscie skontaktowalem sie z McGyver-em. Jestem przekonany, ze jest on odpowiednim fachowcem i pomoze mi w tuningu cd.

W tej chwili jedzie do mnie marantz cd-53. Przy jego wyborze kierowalem sie tym, co napsialem w pierwszym poscie. Mam przeczucie, ze to bedzie dobry wybor. Inna sprawa to cena cd- 110 zł :):)... okazja:)

Nadal jednak malo kto (chyba jedna osoba) odpowiedzial wprost jaki cd i dlaczego. Co z Wami?

Rust

dzięki za dobre słowa.

Jeśli nie jesteś żonaty to możesz nie doceniać problemu żony ;-) Gdyby nie żony rynek hi-end byłby większy o jakieś 118%. Ale dam sobie radę, spoko, to tylko taka rodzinna partia szachów...

Pozdrawiam

D.

>olekbiker

Przestudiuj sobie ten wątek:

Ukryta Zawartość

Był jeszcze jakiś drugi o starych zacnych Marantzach

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Z zagranicznych firm dokonujących modyfikacji odtwarzaczy CD polecam również Allena Wrighta. Kupiłem u niego moduł do sony SCD -555ES :http://www.audiostereo.pl/Sony_SCD555ES_VSE_16169.html#bottom

Cena upgradu to 655 Euro za wersję niezbalansowaną. Czyli zdecydowanie taniej niż u Sobody a modyfikacje AW są b.dobrze udokumnetowane na Audioasyluum.

Ledwo co skonczyłem robic tuning cd Marantz cd6000 wyszło cos troche ponad 160zł z zasady czy to bedzie yamaha czy denon czy marantz zauwazam ze koszt wychodzi około 150-180zł ale to zalezy co bys chciał jeszcze zmienic bo np trafolek to dalsze 50zł lepszy Clock dalsze 70zł. Mozna go dociazyc ..doekranowac itd..

Svoboda ma bardzo wysokie koszty(jak cała recesyjna szkopska gospodarka) własne..

Koszt lasera do sony CDP-X779es czyli Ks272a to około 380zł ..słabo widze jego wymiane co rok:-(...tym bardziej ze nie popadajmy w paranoje ten laser chodzi po 15 lat...

CD53 to tez dobry materiał na upgread mozna z niego wiele wycisnąc jak sie przyłozysz to ho ho kto wie:)

Piotrek608 opisz zmiany jakich dokonales i roznice w dzwieku jaki teraz masz z cd marantza. Ja rowniez mam nadzieje, ze wyciagne z niego duuuuuzo:)

Bartek1- ten watek wielokrotnie studiowalem. Nie znalazlem w nim jednak jednoznacznej odpowiedzi na postawione przeze mnie pytanie "ktory cd...." . Po to wlasnie stworzylem ten temat- aby uzyskac odpowiedz. Nie dla mnie ale dla grona takich jak ja. Ja juz wybralem jak pisalem wyzej marantza.

No wiec czekam na dalsze odpowiedzi!

plekbiker: odpowiadąc bezpośrednio na to ,który odtwarzacz:polecam wszystkie Sony z pierwszej serii SACD: SCD-1 ,777 ,555 i ew. QS940. Powody :

1. Pancerna konstrukcja

2. Stosunkowo tanie w zakupie z drugiej ręki

3. Bonus w postaci SACD, który po modyfikacji np.przez AW rozwija mocno skrzydła

Najkorzystniej wypada QS940 można go kupić w second handzie za niecały tysiąc złotych a po zainstalowaniu kitu VSE gra lepiej od 777 , w praktyce jest to ten sam dźwiek co w opisywanym szeroko na Audioasylum DVP-S9000ES /ten sam główny chip dekodujący oraz ten sam napęd/, więc po modyfikacji powinien "skosić" wszystko do 10 kzł. Jedyna wada 940 to laser, który jest chimeryczny / mam go więc mogę to niestety potwierdzić/.

--olekbiker

Ja dałem do modyfikacji swoją Yamahę CDX 890 - poczytaj tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja pisałem juz wielokrotnie na tym forum że stare Philipsy i Marantze na napędach CDM 1/2/4 i przetwornikach TDA1541A są wyśmienite . Kupowane na Allegro czy eBayu za grosze , poddane dośc prostym modyfikacjom pozwalającym uwolnic drzemiący w nich potencjał potrafią naprawdę bardzo dużo.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.