Skocz do zawartości
IGNORED

czy wasze zestawy stero służą wam do oglądania TV ?

Rekomendowane odpowiedzi

używam stereo do oglądania telewizji w pokoju dziennym,nawet wiadomości lepiej słychać

1 minutę temu, NRK napisał:

Jak "Rudy" jebnie, to mało sufit na głowę nie spadnie 😀

To lepiej ogarnij moda bo pewnie zakrywa ci średni bas, Pawełku.

.

5 godzin temu, il Dottore napisał:

systemy wielokanałowe na których dużo lepiej ogląda się filmy, niż w stereo.

W systemach wielokanałowych, nie lepiej widać, tylko wybuchy i inne brum, brum "lepiej" słychać.

Godzinę temu, NRK napisał:

I się modlić, czy firmware nie będzie zj…..e🙈

Dlatego bym chciał wypróbować Anthem bo nie spotkałem jeszcze Arcam bez problemów 🙂

Zalezy jak Anthem sobie radzi z jakością dźwięku, pewnie podobnie. Szkoda, że w tej marce tylko najwyższe najdroższe modele mają trafo toroidalne... 

1 minutę temu, raiwan napisał:

Zalezy jak Anthem sobie radzi z jakością dźwięku

Mam avm 60, złego słowa o nim nie mogę powiedzieć. 
Jedynie co mi sprawiło problem, to ARC. Trochę dziwna sprawa. Support Anthema i Drayteka też był zdziwiony.

9 minut temu, iro III napisał:

W systemach wielokanałowych, nie lepiej widać, tylko wybuchy i inne brum, brum "lepiej" słychać.

Odsyłam do poczytania artykułów itp. jak dźwięk wpływa na oglądanie filmów 

Lepiej się tańczy bez muzyki widząc do okola tańczących ludzi, czy kiedy jest też muzyka? 

Obejrzyjcie koncert na porządnym kinie domowym i na stereo i wszystko na temat

W dniu 10.10.2024 o 08:38, iro III napisał:

To jest oczywiste w przypadku małych monitorków, jak u Ciebie. Inaczej byś myślał gdyby w ich miejscu pracowały solidne podłogowe 3-way.

Mam 2.1, to lepiej od 3way.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

mam Marantza slim line.

Jaki model?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

44 minuty temu, raiwan napisał:

Odsyłam do poczytania artykułów itp. jak dźwięk wpływa na oglądanie filmów 

Nie będę wchłaniał marketingu KD. 

Ale wiesz co? Nie oglądam tv i filmów bez dźwięku! Nie nawijaj mi więc o tańcu bez muzyki, bo wychodzisz na out tematu.

Mam dźwięk stereo 2.0, wpływa na oglądanie filmów znakomicie. 

Przypominam, era niemego kina już dość dawno się zakończyła 😋

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Mam 2.1, to lepiej od 3way.

Tak, 2.1 jest zdecydowanie lepsze gdy nie ma 3-way.

🤣

Edytowane przez iro III
26 minut temu, iro III napisał:

Nie będę wchłaniał marketingu KD. 

Ale wiesz co? Nie oglądam tv i filmów bez dźwięku! Nie nawijaj mi więc o tańcu bez muzyki, bo wychodzisz na out tematu.

Mam dźwięk stereo 2.0, wpływa na oglądanie filmów znakomicie. 

Przypominam, era niemego kina już dość dawno się zakończyła 😋

Tak, 2.1 jest zdecydowanie lepsze gdy nie ma 3-way.

🤣

To jak zrobisz mi coś takiego, że w stereo dźwięk będzie centralnie pod lub z tv jak z głośnika centralnego niezależnie, czy siedzieć będę z lewej, czy prawej to przechodzę od razu na stereo

Przechodziłem już na stereo i nie słyszałem jakieś różnicy w jakości, stereo, przestrzeni czy scenie podłączając wzmacniacz stereo nawet w cenie 3/4 amplitunera więc po co na siłę to robić? 

Do tego jaki wzmacniacz z funkcją bi-amping w cenie amplitunera? 

Wiadomo, że wolałbym dwa razy droższe stereo w cenie kina domowego, ale na szczęście nie musiałem wybierać przy zakupie bo kupiłem wszystko używane za ćwierć ceny więc za tysiąc do dwóch nic lepszego nie kupię 🙂 

Co innego jakbym miał kupować nowe i różnica wynosiła by 15 tysięcy 🙂

Edytowane przez raiwan
6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jaki model?

jak w "o mnie"

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja już TV prawie nie oglądam (jedynie TV Trwam i TV Republika, reszty się nie da), jak chce się dowiedzieć co naprawdę dzieje się w Polsce czy na świecie, to odpalam Youtube na tablecie.

TV stoi prawie nie włączany, gra częściej audio - ale to dwa oddzielne systemy.

Edytowane przez luczim2439

Wszystko jest ok o ile siedzi sie idealnie po srodku. W dwie lub wiecej osob robi sie porazka bo dialog zaczyna uciekac na boki.

Dla jednej osoby ok.

W dniu 12.10.2024 o 08:10, Ajothe napisał:

Ma ogromny sens właśnie. Stereo pierwotnie zostało stworzone do filmów 🙂

Pierwotnie mieli taczki bez koła 😉konkluzja jest taka że jeśli ktoś w 100 ogląda to lepiej mu się będzie oglądać na nawet prostym ale jednak kinie. Niech to będą satelity male. Ale jednak. Tu mówimy o tym jak już ktoś chce połączyć kino i stereo. Wtedy jeden nich do je słucha na stereo drugi wybierze Ampli Arcam, Anthem, nad, Rotel, mcintosh i tak dalej. 

W dniu 12.10.2024 o 14:06, raiwan napisał:

Dlatego bym chciał wypróbować Anthem bo nie spotkałem jeszcze Arcam bez problemów 🙂

Zalezy jak Anthem sobie radzi z jakością dźwięku, pewnie podobnie. Szkoda, że w tej marce tylko najwyższe najdroższe modele mają trafo toroidalne... 

W anthem znowu wentylator wariuje. 

Ale te nowe modele 11 oto są ok. Co tam jest zj**..e?

W dniu 12.10.2024 o 12:17, NRK napisał:

Jak "Rudy" jebnie, to mało sufit na głowę nie spadnie 😀

Tak trzeba żyć! ❤️❤️❤️

17 godzin temu, luczim2439 napisał:

(jedynie TV Trwam i TV Republika, reszty się nie da

Mój człowiek! 🙂

Teraz jeszcze doszło z normalnych telewizji wPolsce24. Ale poziom na razie lekko amatorski. 🙂

17 godzin temu, luczim2439 napisał:

TV stoi prawie nie włączany

Ja Republikę i TV Plwam też tylko na YT. Telewizora używam wyłącznie jako monitora do filmów. Ale teraz ma konkurencję w postaci projektora. Obraz gorszy oczywiście niż na OLED ale za to WIELKI! Jest kinowa magia na tych 100 calach w kuchni! Jest wygodny fotel no i żarcie blisko! 🙂 

IMG20230710221624.jpg

Jutro ma być premiera Romulusa na streamach. I nie ma mowy o oglądaniu tego na telewizorze! 🙂

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

k7.jpg

Chinole (TCL) już opanowali produkcję paneli OLED - pewnie kolejny mój telewizor będzie stucalowy i chiński. 🙂 

Na razie wchodzi produkcja monitorów komputerowych jeszcze w tym roku, a od 2025 już zamierzają tłuc panele do TV.

Ceny OLED polecą na pysk.

W dniu 10.10.2024 o 16:22, Ajothe napisał:

Coś Ty, niejeden ma też lepszy dźwięk w domu.

To na pewno. Mój zestaw 5.1 jest skromniutki i w kinie gra lepiej. Ale wolę oglądać filmy niż reklamy. Ale byłem też w kinach gdzie wyło i dudniło i wychodziłem z bólem głowy. Zresztą wolę oglądać filmy niż reklamy. Z tego powodu nie poszedłem na Romulusa jak byłem teraz w Polsce. Choć tam do kina mam 5 minut na kamasz.

Edytowane przez il Dottore

45 minut temu, il Dottore napisał:

Tak trzeba żyć! ❤️❤️❤️

Mój człowiek! 🙂

Teraz jeszcze doszło z normalnych telewizji wPolsce24. Ale poziom na razie lekko amatorski. 🙂

Ja Republikę i TV Plwam też tylko na YT. 

no i jeszcze doszła tv republika sport

Edytowane przez SigSauer
24 minuty temu, SigSauer napisał:

no i jeszcze doszła tv republika sport

A to akurat poza moimi zainteresowaniami. Jako dżentelmen z krwi i kości brzydzę się wszelką zbędną aktywnością fizyczną. 😄 

55 minut temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chinole (TCL) już opanowali produkcję paneli OLED - pewnie kolejny mój telewizor będzie stucalowy i chiński. 🙂 

Na razie wchodzi produkcja monitorów komputerowych jeszcze w tym roku, a od 2025 już zamierzają tłuc panele do TV.

Ceny OLED polecą na pysk.

To na pewno. Mój zestaw 5.1 jest skromniutki i w kinie gra lepiej. Ale wolę oglądać filmy niż reklamy. Ale byłem też w kinach gdzie wyło i dudniło i wychodziłem z bólem głowy. Zresztą wolę oglądać filmy niż reklamy. Z tego powodu nie poszedłem na Romulusa jak byłem teraz w Polsce. Choć tam do kina mam 5 minut na kamasz.

Robi wrażenie, jaki to projektor?

Ukryta Zawartość

10 minut temu, il Dottore napisał:

A to akurat poza moimi zainteresowaniami. Jako dżentelmen z krwi i kości brzydzę się wszelką zbędną aktywnością fizyczną. 😄 

rozumiem, czyli tv republika adult też nie jest brany pod uwagę

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Robi wrażenie, jaki to projektor?

Chińska zabawka raczej niż prawdziwy projektor. Z mojej ukochanej firmy Anker (ci od Soundcore). Anker to firma kozacka. 🙂

Nebula Capsule Laser Transformers Edition.  Wygląda jak puszka piwa.

3 minuty temu, SigSauer napisał:

czyli tv republika adult też nie jest brany pod uwagę

Powiedziałem: ZBĘDNĄ! 😄 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Na fotce wygląda fajnie 😁

Wygląda fajnie, konstrukcja pancerna (jak nie chiński) i naprawdę bardzo ładny obraz. No i laserowe źródło światła ma wytrzymać 20 tys. godzin pracy.

Jedyna wada - za słaby procesor i przycina przy 4K. Sam projektor jest 1080p ale materiał 4K przyjmuje. Więc żeby oglądać Netflix to nie mogę bezpośrednio z projektora - muszę laptopa podłączyć przez HDMI. Wtedy jest OK. Ale i tak przecież filmy oglądam z podłączonego laptopa więc w sumie bez różnicy.

Teraz już Chinole (inna firma) wypuścili projektor z 3 laserami RGB i natywnym 4K. Chyba 20 patentów. To jest szok jak Chiny górują teraz technologicznie nad Europą i USA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.04.2023 o 20:02, szymon1977 napisał:

Nie. W salonie mam dwa całkowicie niezależne systemy, stereo i KD.

Ktoś właśnie kliknął lajka pod tym wpisem - należy się sprostowanie: aktualnie w salonie mam jeden system, który służy do muzyki i filmów. Ale celem nie była poprawa jakości, a stworzenie systemu, który poza mną używać będzie cała rodzina. Niestety jest to kompromis na obu polach.

W dniu 12.10.2024 o 19:34, il Dottore napisał:

jak w "o mnie"

Nie wiem jak w to wejść na Androidzie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Moim zdaniem brakuje na rynku tanich procesorów , może być sam lub z końcówkami , do współpracy z tv , boxami które by poprawiały dźwięk z obrazów.

Chodzi ostatnio za mną JBL MA 310 . Byłby podpięty pod PS , tv , satelitę i android boxa. Dwa kanały podpięte do głównych kolumn.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Tak trzeba żyć! ❤️❤️❤️

Mój człowiek! 🙂

Ja Republikę i TV Plwam też tylko na YT. Telewizora używam wyłącznie jako monitora do filmów. Ale teraz ma konkurencję w postaci projektora. Obraz gorszy oczywiście niż na OLED ale za to WIELKI! Jest kinowa magia na tych 100 calach w kuchni! Jest wygodny fotel no i żarcie blisko! 🙂 

Ukryta Zawartość

Jutro ma być premiera Romulusa na streamach. I nie ma mowy o oglądaniu tego na telewizorze! 🙂

No to witam w klubie pozytywnie zakreconych😀

539B234A-C5D7-4581-8932-CB8103FD3BAC.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem jak w to wejść na Androidzie.

Marantz NR1605

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Ja Republikę i TV Plwam też tylko na YT. Telewizora używam wyłącznie jako monitora do filmów. Ale teraz ma konkurencję w postaci projektora. Obraz gorszy oczywiście niż na OLED ale za to WIELKI! Jest kinowa magia na tych 100 calach w kuchni! Jest wygodny fotel no i żarcie blisko!

W zasadzie TV można wyłączyć 🙂 Na Youtube jest wszystko (polecam "Kanał Zero" "namzalezy.pl" "Konfolityka" "Sławomir Mentzen" "Rafał Ziemkiewicz" itp.) i też TV mi służy często za player Youtuba. Aczkolwiek na iPadzie szybciej i wygodniej mi się wybiera filmy. Pilot Philipsa nie jest tak wygodny w obsłudze, jest słaby, wpisywanie na tej klawiaturze to tragedia.

Co do audio i TV - mój Philips ma znakomity obraz, super kolory, ale audio w TV jest do bani... Słuchałem kiedyś fonii w Sony TV 70 cali i była super, rewelacja, a tu w chińskim Philipsie - jest kiepsko z audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi