Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Grundig A-903 Fine Arts

8815lukas

Rekomendowane odpowiedzi

>jaro4444

No... :) To przyzwyczaj sie troche, a potem zrob przelaczenie na PM-75 ;) Nie podpowiadam na razie jaki bedzie efekt, bo chcialbym bys sam o tym napisal... ;)

Aha, dobrze by bylo, abys od razu wskazal jakich plyt sluchales.

Pozdrawiam,

Lete

jaro4444 ostatnio stawiałeś prawie na równi pm-75 i kd-261 po tuningu, ciekaw jestem czy teraz "wyleci" z mieszkania conrad czy marantz? a może jednak grundig nie da rady? szczeże mówiąc jestem ciekaw porównania tych trzech wzmaków, tymbardziej że mój kd-261 jest właśnie poddawany tuningowi.

Najgorsze, że nie mam zbyt wiele czasu na odsłuchy. Kurcze jestem trochę w kropce bo osiołkowi w żłobie dano... :) Każdy ma inne zalety ale i wady...

Lete nie poganiaj mnie bo stracę oddech ;)

pisze pod stałym nickiem, ale uczyniliście straszna antyreklame temu zestawowi..

dla syna chcialem kupic.. ale nie kupie.. za dużo cukru

pozdrawiam... a polecam artykuł w ostatnim magazynie HiFi odnosnie sieci..;-)

fxx

Fxx piszesz pewnie do Lete.

Ale odpowiem Ci sam myślę na ten temat - każdy ma wolną wolę i możliwość wyboru. Sam może porównać i ocenić. Jeśli tylko chce to podzielić się swoją subiektywną opinią.

Hi - fi polecam tym, którzy chcą zostać poddani marketingowej indoktrynacji. Zawsze zastanawiała mnie nieobecność niektórych marek w tym i podobnych mu pismach. Czyżby za małe płacili gaże?

-> fxx

Masz racje, lepiej poczytac "Hi-Fi", a potem moze i wybrac sie na zakupy w sklepie "nie dla idiotow"...

Czytaj co chcesz i wyciagaj wnioski jakie chcesz - masz do tego pelne prawo.

Pozdrawiam,

Lete

.>prasę warto czytać i wnioski też wyciągać.. dla siebie

nie jestem specjalnie fanem naszych i zagranicznych magazynów, ale akurat MHF miał u mnie zawsze najlepsze notowania mimo że teraz wychodzi jako część HiFi i M z którym się często nie zgadzam..

ale troszkę skromności... nie zawsze w tych magazymach piszą idioci, natomiast śledząc rózne wątki stwierdzam że podejrzane wydaje się chwalenie bezkrytyczne sprzetu który się sprzedaje...

to już autorzy testów w magazynach są bardziej obiektywni...

myślę że trochę umiaru by się przydało... na początku tego wątku zacząłem myśleć o kupnie tych modeli ale ..teraz... hmmmm

->fxx

Tak szczerze mowiac, to moze najpierw warto wrocic do pytania, czy aby jestes pewien, ze sprzet kupujesz dla syna? Jezeli rzeczywiscie to syn ma tego sluchac i ma juz swoje lata, to moze lepiej jemu pozostawic decyzje...?

Poza tym... luzne kontestowanie opinii innych uzytkownikow i propagowanie czytelnictwa magazynu Hi-Fi raczej nie posunie Cie tutaj w wyborze ani o milimetr ;) Chcialoby sie rzec... "ale to juz bylo i nie wroci wiecej", wiec dajmy spokoj rozmowie w tym kierunku... Jak masz cos do powiedzenia na temat tego sprzetu, to oczywiscie zawsze i chetnie. W innym przypadku sa przeciez inne watki, bedace zdecydowanie blizej problemu, ktory zdaje sie masz zamiar rozwijac.

Pozdrawiam,

Lete

>fxx "myślę że trochę umiaru by się przydało... na początku tego wątku zacząłem myśleć o kupnie tych modeli ale ..teraz... hmmmm"

Rozumiem twoje rozczarowanie. Czasami niektóre wypowiedzi wypaczają istotę sprawy. Wg. mnie sam powinieneś dokonać wyboru poprzez odsłuchy i porównania. Niezastąpią tego opinie innych ludzi, nawet napisane bardzo fachowo. Troche wiary w siebie ;)

Pozdrawiam

Ola

Ola czy Olek :)

"Były szumne zapowiedzi recenzji, a tu cisza ;)"

Ola nie piszę nigdy pochopnych głupot, posłuchać musze na spokojnie i przeanalizować. Jak na dziś wiem, że na 90% procent Grundig zostaje u mnie pod dachem...

>Co usłyszał Jaro4444? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ola

To albo oznacza ze wzmacniacz jest tak dobry ze nie potrzebuje zeby o nim pisac opowiadania na 2 strony albo tak zly ze wstyd o nim pisac.

Ja stawiam na to pierwsze:) Mysle ze ten Grundig nie wymaga zadnej rekomendacji, on sie broni sam po odsluchu. Kto go uslyszal to juz napewno nie zapomni. Jest to wg mnie sprzet do ktorego sie wraca ! Co naprawde rzadko sie zdarza. Gdybym mial teraz przemyslec sprawe to nie koniecznie sprzedalbym tego Grundiga. Wiem ze w takim stanie jak mialem raczej nikt mi go nie sprzeda.

> mlody2

Tak sie składa, że też w domu mam A9000. Nie będę robić żadnych opisów bo sie nie znam.

Moge tylko powiedzieć czy mi sie dźwiek podoba czy nie.

Mąż pracuje w niemczech i wcześniej bardzo czesto przywoził różne klocki.

To od niego mimochodem zaraziłam się słuchaniem muzyki - nie miałam wyboru ;)

Od roku kiedy to przyjechał Grundig A9000 poszukiwania wzmacniacza ustały.

Najbardziej w jego brzmieniu podobają mi się wokale- bardzo czyste, ma sie wrażenie jakby

ktoś śpiewał prawie na żywo ;).

I to tyle.

Pozdrawiam

Ola

Dobra domagacie się to napisze co myślę:)

Grundiga słuchałem z CD 63SE po tuningu McGyvera i z kolumnami Minas Anton (opisne w innym wątku) i DIY na M18WH+Seas KT28F (opisane w wątku o pomiarach Vify M18WH). Kable to IC z Klotza LaGrange i głośnikowy Audioqest Slate. PLyty na jakich go słuchałem to kilka koncertów AMJ, D.Krall, P. Barber, płyta Global Chilaut, trochę pograła Metalica i Rammstein ;) Poza tym dosc dużo śpiewu chóralnego i muzyki instrumentalnej (harfa, skrzypce, fortepian). Zacytuje wcześniejszą opinię:

"Jak dla mnie, do zalet należy kompletny brak agresji - pewien spokój i tajemniczość, które charakteryzują Grundiga, gładkość - brak szorstkości i ziarnistości, ładne otwarte wokale oraz bas, zwarty i dość akustyczny, bez subwooferowego nalotu." - z tym się zgadzam w 100%.

"Ale - troszkę za uboga barwa (lepsze sa tutaj już nawet tańsze Luxmany) i zbyt mało holograficzna scena, która jest owszem- bardzo uporządkowana, ale mieści się raczej między kolumnami (są tacy, dla których to będzie zaleta). Podsumowując : wolę dźwięk bardziej spontaniczny - live, Grundig gra raczej "monitorowo", albo "audiofilsko" :)" - tu się nie zgodzę do końca - stereofonia jest bardzo dobra, przestrzeń jest obszerna ale brakuje wysokim tonom ciut drapieżności i "powietrza", swobody. Są ciut "nieśmiałe". Grundiga określił bym troszkę inaczej - pierwsze podłaczenie powoduje, że wydaje się ciut za ciemny. Ale po dłuższym posłuchaniu wiadomo już, że to nie to. On jest taki jak trzeba, ale mocny i wydajny prądowo. Powoduje to, że bas jest potężny, mięsisty, głęboki i ciepły. Ale nie spowolniony i nie dominuje nad resztą pasma.

Generalnie opinia bardzo dobra jak w tej klasie cenowej. To taki potęzny i ciepły olbrzym, dobrotliwy i miły. Docelowo chcę poddac go wymianie OPA i paru kondów po po tym ponoć dostaje to czego brakuje mu teraz - troszkę "pazura".

Wiem, że padną pytania o porównanie do PM-75. PM ma więcej góry, szczegółowości ale bardziej zawężoną scenę. Śrenica jest porównywalna w obu (bardzo dobra). Bas zależ od kolumn - na łatwych do napędzenia M-18WH jest w obu wzmakach równie dobry, nawet PM wydaje się bardziej żywiołowy. Jak podpiąlem ciężkie do napędzenia Antony na polipropylenowych Heco Grundig zyskał przewagę. Różnica w mocy (przy 8 Ohmach 100W PM-75 i 120W A-9000) robi jednak swoje.

Generalnie nie do końca zgodzę się Lete, że Grundig rozwala Marantza. To zależy od kolumn i reszty toru. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Ze względu na ciężkie do napędzenia kolumny wybrałem Grundiga, przy dwudrożnych kolumnach na M18WH lepiej jak dla mnie spisywał się Marantz.

Grundig jest naprawdę troszkę inny od typowo japońskich tranzystorów. Bardziej "gładki" (choć ponoć robił go Marantz). To naprawdę bardzo przywzoity wzmacniacz.

>jaro4444

Nasze opinie sa zatem "mniej wiecej" zgodne. W moim przypadku roznica pomiedzy PM-75 a Grundigiem jest jednak troszeczke bardziej ewidentna i zarysowana. Rzeczywiscie, Grundigowi brak tej "twardosci" i zadziornosci, ale czy wspomniane cechy to rzeczywiscie brzmienie naturalne? Ja po tych kilku miesiacach z tym wzmacniaczem moge na podstawie swoich doswiadczen moge powiedziec, ze "Grundi" jest bardzo ladnie "zbilansowany" w calym pasmie i charakterze. Na jego plus przemawia przede wszystkim wspanialy naturalizm brzmienia. Takiej rozpietosci barwy w zakresie vocali, instrumentow perkusyjnych, detych i ladne wyeksponowanie roznic pomiedzy nimi to naprawde rzadkosc w tej klasie cenowej.

Pozdrawiam,

Lete

>jaro4444

:)

Ah, te Grundigi... :) Rzeczywiscie, wczesniej sluchalem tez modelu A-903 i stad pamiec o PM-75 jest juz jakby teroszke przykurzona... :)

Wlasnie wstawiam m18wh do swoich skrzynek i wtedy zapewne przyjdzie czas na dodatkowe podsumowanie.

Ale to na spokojnie.

Pozdrawiam,

Lete

Dobrze, że boczków nie ma bo by mi nie wszedł do półki i nie pasował kolorystycznie :)

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ola, 14 Lut 2006, 17:03

>>mlody2

>

>Niedawno przesiadłeś się na lampe z A9000. Jakie są twoje odczucia. Co sprawuje się u Ciebie lepiej.

>Chodzi o brzmienie i funkcjonalność.

>

Narazie nic nie pisze. Musze jeszcze troche posluchac tej lampy. Napewno sa to dwa rozne urzadzenia o calkowicie odmiennym brzmieniu. Ciezko je porownac. Nie wiem czy to da jakis poglad. Napewno przepasci nie ma miedzy nimi ale lampa u mnie napewno zostanie:) i to raczej dlugo:) Napisze cos po tygodniu, musialbym posluchac i porownac z czyms innm na innych kolumnach.

jaro4444

jak widzę, zdecydowałeś zostawić grundiga i conrada right? kd-261 wygrało z marantzem? czy chodzi o możliwość wyrwania większej gotówki za marantza?

pozdrawiam,

Szwagiero ---> sformułowanie "możliwość wyrwania większej gotówki" stawia mnie w świetle takim jakbym był spekulantem. Owszem jestem zmuszony sprzedać PM-75 ze względów finansowych. Nie mogę zostawić sobie dwóch dość drogich wzmacniaczy a zakup Grundiga był trochę na wariata...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a co to kurna za cena ?? Pm 84 są za 900 zł, a PM 75 za 1150 ?? Granda panie, granda :)

Ukryta Zawartość

jaro4444 - nie miałem intencji określać Cię mianem "spekulanta", oczywistą sprawą jest, że marantz kosztuje więcej niż conrad... zresztą przy sprzedaży tuningowanych klocków (kd-261) jak zawsze się traci bardziej, bo nikt nie chce płacić za ten tuning.

'a co to kurna za cena ?? Pm 84 są za 900 zł, a PM 75 za 1150 ?? Granda panie, granda :)"

Zyzio istna granda Panie :) Ale nie Dali Granda :P

Jakoś sie zmieścił ten Grundig ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wydaje mi sie ze jesli Marantz PM 75 jest wart 1200zl to PM 84 powinien byc wart minimum 1500. Jest duza roznica w jakosci tych wzmakow. Niezaleznie od tego skad kto go kupil i jaka cene zaplacil. Jednak jak widac jest inaczej.

Kazdy sprzet jest wart tyle ile ktos jest w stanie za niego zaplacic.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.