Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Grundig A-903 Fine Arts

8815lukas

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Irek nie szukam sporu - zastanawiam sie tylko dlaczego w Polsce PM 75 jest wiecej wart od PM 84... Swojego sprzedalem za 1000 - biorac pod uwage ze mial ulamana klapke (naprawa w serwisie 100zl) to nie byla zla cena. Teraz sprzedaje PM 84 ktory bije na glowe PM 75 i owszem ludzie sie pytaja ale jak na razie jak widzisz ofert kupna nie ma... Niestety malo osob mialo mozliwosc bezposredniego porownania. Choc trzeba przyznac ze w skali bezwzglednej oba wzmacniacze sa niezle i smialo konkuruja ze wspolczesnymi konstrukcjami. Pozdrawiam.

Co w takim razie ma powiedziec moj braciszek, ktory A-903 sprzedal (za moim posrednictwem na allegro) za marne 400 zl+wysylka (ze strata). Tak, jak napisalem, naszym zdaniem A-903 byl bardziej "wyrafinowanym" wzmacniaczem od PM-75 (brat nie chcial PM-75'tki i do czasu zmiany na a-9000 bardzo sobie chwalil tego klocka). Jak wiec widac, nie zawsze dobre, znaczy drogie... Byla okazja, ale juz poszla :)

Pozdrawiam,

Lete

Rzeczywiście okazja, taki wzmacniacz za 1zł kupić, no no tylko pogratulować zwycięzcy :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzę że szykuje się zmiana notowań na Allegro.

Ceny Marantz ostro spadają :-(

Ceny Grudig ostro idą w górę :-)

Lete nie jesteście z bratem przewidyjący. Trzeba śledzić forum i sprzedawać we właściwym czasie :-)))

pozdr. dla jaro i disco :-)

>marekzawa

Marek, jak ktos ma spore zaciecie i duzo wolnego czasu, to rzeczywiscie moze sie bawic w allegro i zmudnie budowac na nim swoje "imperium finansowe", jak kazdy normalny handlarz ;) Nas to nie bawi - sa ambitniejsze zajecia, przyznasz... Jednakze, szczerze mowiac, to czujemy sie po trosze takimi malymi "ojcami" rosnacej popularnosci FineArts w Polsce ;) I bardzo dobrze! Chyba wlasnie o to chodzi, by ludzie byli zadowoleni i mogli cieszyc sie dobrym dzwiekiem za calkiem nieduze pieniadze.

Co do Marantza, to sa to naprawde przyjemne klocki. Wieksza popularnosc PM-75 od PM-84 tlumacze tym, ze ludzie kupuja tez oczami i mimo wszystko wersja 84 jest zdecydowanie mniej atrakcyjna wizualnie dla przecietnego Kowalskiego (75'tka to klasyka wzornictwa jak dla mnie).

Pozdrawiam,

Lete

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

No i proszę bardzo jak ładnie ceny poszły w górę :)

Ukryta Zawartość

>szwagiero

FineArts to akurat sprzet raczej "niedoszacowany" biorac pod uwage wyzsze ceny "plastikowych" w brzmieniu nawet wysokich denonow, yamaszek, czy marantzow nowych i sprzed 10-15 lat :) Cena jest moim zdaniem przyzwoita, jak za taki dzwiek... Bardzo dobry klocek i jezeli rzeczywiscie jego stan jest igla (widac, ze ma klapke, wiec nie jest zle ;-)). To zdumiewajaco dobry sprzet. Warto porownac z czymkolwiek w tej cenie - dla czystego doswiadczenia.

Pozdrawiam,

Lete

Witam !

>szwagiero,

ja bym się aż tak "nie podniecał" tym klockiem z z twojego linku allegero: po pierwsze nie jest to MADE IN JAPAN, tylko Portugal, a ponadto ktoś w nim grzebał bo nawet nie ma tylnych śrub mocujących pokrywę górną...

Za blisko 600 zł to coś nie tak, wydaje mi się..

Pozdr.

elyyse_21 czy to aby nie kolejny klon handlarza Eliza21 czy podobnych o innym sposobie pisania?

Ten klocek wygląda na nieźle poorany i konstrukcyjnie ma niewiele wspólnego z A-9000. Nie napalaś się proszę tylko na spokojnie analizować fakty.

Witam forumowiczów, jestem nowym nabytkiem na tej stronie, pozwoliłem sobie na przestudiowanie tego wątku i moje wnioski są nieco niepokojące, widać że jest grupa forumowiczów którzy promują pewne tematy, aby w prostej lini osiągnąć wymierne korzyści np. ( jarro444- marantz pm -75 ), gdzie ewidentnie podbija się cenę na własne klocki, myślę że takie postępowanie ( czysto handlowe ) jest naganne, jeżeli się mylę to proszę wnikliwie przestudiować ten wątek jak i znaleziska na allegro i myślę żę moje wnioski się potwierdzą, mam jednak nadzuieję ze się mylę ( ale to mało prawdopodobne )

Spokojnie... Nikt tu nikogo nie naklania do zakupu tego konkretnego egzemplarza, a zwlaszcza bez odsluchu. Made in Portugal to rowniez nie jest nic zlego - bodaj wiekszosc tych klockow, jak i A-9000 pochodzi z Portugalii.

W ogolnym aspekcie cena 100 euro + wysylka za A-903 to dobra (moim zdaniem) propozycja i ten kloc z allegro nie ma ceny jakos absurdalnie zawyzonej (ja sprzedawalem o 50 zl drozej juz z tunerem, ale mniejsza o to), zwlaszcza iz doskonale wiem, co mozna kupic za te 600 zl w naszym kraju...

Fakt, ze konstrukcyjnie A-903 nie dorownuje A-9000, ale dzwiek ma calkiem dobry (nie wiem ilu z was sluchalo obu - ja mialem ta mozliwosc i to opinia praktyka). Co do stanu tego z allegro, to na ten temat sie nie wypowiadam - zdjecia to jedno, a samodzielna weryfikacja to drugie. Cena z zakresu 400-600 zl za A-903 jest akceptowalna (naturalnie stan jest istotny).

StefanB - jaki watek sponsorowany? Nie sadze, aby wsrod wypowiadajacych sie do tej pory o tym sprzecie byli producenci tego sprzetu, dystrybutorzy, czy chocby handlarze majacy na boku przygotowanego tira z setkami A-903 na pace... Ci co go posiadali, posiadaja lub beda posiadac maja prawo do wyglaszania opinii.

Pozdrawiam,

Lete

witam, widzę że jesteś posiadaczem a-9000, myślę że to rozsądny wybór za rozsądne pieniądze, miałem ten wzmak prę razy i nigdy mnie nie zawiódł, barwa ciepła, dobry kontrolowany bas, i to coś co powoduje że słucha się go tak samo z zamkniętymi oczami jak i robiąc porządki

Artuross44

"pozwoliłem sobie na przestudiowanie tego wątku i moje wnioski są nieco niepokojące, widać że jest grupa forumowiczów którzy promują pewne tematy, aby w prostej lini osiągnąć wymierne korzyści np. ( jarro444- marantz pm -75 ), gdzie ewidentnie podbija się cenę na własne klocki, myślę że takie postępowanie ( czysto handlowe ) jest naganne"

Hmmm ciekawostka dropsa ale masz prawo do własnej opinii.

Pokaż mi szanowny kolego te "handlowe" wpisy. Chciałbym nieśmiało zauważyć, że jako jeden z pierwszych na tym forum zakupiłem PM-75 i to nie w Polsce a w Niemczech. Nie jakiś poorany złom a pierwszorzędnie utrzymany egzemplarz. Miałem go też długo a zamieniłem na tak chwalonego przez Ciebie A-9000 :P

Więc gdzie tu ten "handelek"? – no chyba, że śmiałem porównać tego „boskiego” A-9000 do czegoś takiego jak PM-75 i nie popaść w ślepy zachwyt nad Grundigiem.

Artuross czy to ja wychwalałem pod niebiosa ten sprzęt pisząc, że bije wszystko do xx kzł czy też tylko uważałem go za rozsądną alternatywę?

Chyba tak na pałę nieco się przyczepiłeś akurat do mnie…

->arturos44

(...) jestem nowym nabytkiem (...)

Czyim jestes nabytkiem, jezeli wolno zapytac? :)

Z tymi "korzysciami" ja bym nie przesadzal... Niektrorzy naprawde sporo sie tu napisali i poswiecili duzo czasu wyrazajac swoje opinie robiac to za zupelna darmoche. Ludzie czytajacy te forum (wlacznie z arturos44) moga dzieki temu sie czegos nowego dowiedziec i nie musza nic za to placic - uskarzal sie ktos na zmuszanie do zakupu jakiegokolwiek sprzetu?

Skonczmy tez juz z mysleniem "biednego studenta", ktory wie co to marketing, ale nie wie jeszcze jaka skala obrotow w kontekscie zaangazowania ma sens, aby okreslic taka operacje jako handel, czy realne "korzysc" (nie jest to na pewno sprzedaz jednej sztuki starego urzadzenia za przyslowiowe drobne) ;-)

Ludzie kochani! "Maruderom" polecic warto Media Markt lub pisemka branzowe (np. Audio, HiFi), bo tam nie ma "marketingu" i tam oficjalnie handluje sie wysmienita elektronika, prawda?... ;-)

Skad ta typowo polska malostkowosc? Kto tu komu zabroni kupowac sprzet, testowac, opisywac i sprzedawac kiedy tylko ma na to ochote?

Zreszta... Jaro4444, Ty handlarzu okropny! :-) Przyznaj sie, ile zarobiles na czysto na "PM-75" ;-) Na dzielnicy widziano Cie podobno w nowym samochodzie - to pewnie ze sprzedazy tego egzemplarza PM-75? ;p Ludzie, troche umiaru! Jeszcze kilka takich malo przemyslanych wypowiedzi, a naprawde Panowie tacy jak arturos44 i inni, ktorych nickow dzis tu nie wymienie ;p, przyczynia sie do zniechecenia rzeczywiscie aktywnych ludzi do dzielenia sie opinia na jakikolwiek temat... Tylko czy wtedy te forum bedzie jeszcze mialo sens...?

Pozdrawiam,

Lete

< jaro444>, oczywiście specjalnie się nie przyczepiłem bo i( po co ) ale wnikając w wątek coś rzuca się w oczy, jak napisałem mam nadzieję że się mylę, tak na marginesie każdy inteligentny człowiek zorientuje się o co chodzi

ale zostawmy te niuanse, nie jest moim celem wprowadzanie zamętu, ale konstruktywna wymiana poglądów .

< lete>, właśnie ( nowo się nabyłem ) i stąd to stwierdzenie, a upraszczając nigdy nie uczestniczyłem w takim forum, dla mnie to nowy świat, taki JURASIC PARK, i myślę że odkryję nowe gatunki.

Artuross44 ----> do Twojej wiadomości i wszystkich innych zaintersowanych ile zarobiłem na tym "interesie" z

Pm-75.

Koszt zakupu w Niemczech - 250 E,

Koszt paczki w Niemczech - 30 E, (w tym czasie E było za grubo ponad 4 zł)

Koszt przesyłki w Polsce - 50 zł,

O takich głupotach jak telefony do Berlina, koszt przelewu kasy na konto walutowe za granicą, zawracanie d... szwagrowi i paru innym znajomym by załatwili tą sprawę nie wspomnę.

Poza tym czy ja kogoś przemocą zmusiłem do zakupu sprzętu? Były już ceny wywoławcze na PM-75 po 1950 zł i zobacz co wówczas napisałem.

Na tym kończę polemikę na temat moich osobistych "zysków". Po raz pierwszy i ostatni pozwalam sobie zajrzeć w portfel. Myślę, że "każdy inteligentny człowiek" wyciągnie sam wnioski.

P.S. jak na razie mam A-9000 i nie uważam bym go prędko sprzedał, dlatego chyba nie mam prawa nawet na jego temat wyrazić opinii bo znów "podbiję" jego wartość rynkową...

< jaro444>, nie jest moim celem dowiedzenie wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy, i myślę że możemy zamknąć temat, pragnę uczestniczyć w konstruktywnej wymianie poglądów i doświadczeń z korzyścią dla wszystkich.

Jestem za a nawet przeciw :) Podoba mi się Twoja postawa, bo mam dość pieniactwa na tym forum! Ja skończyłem rozmowę o pieniądzach i odpowiem, na każde pytanie odnośnie A-9000 i PM-75.

Czegoś mi jeszcze brakowało w kosztach - pilota od PM-68. Dałem za niego w RP 30 zł + koszt przesyłki Pocztą (jakieś pojedyńcze zł).

Tyle o finansach, bo szkoda sobie na nie twarz strzepić i ponoć gentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach ;)

Witam wszystkich.

Tak się składa że to ja nabyłem Maranza od Jaro4444. Chciałbym uciąć wszystkie spekulacje jakoby Jaro4444 sprzedał ten klocek za zbyt wysoką cenę i jakoby jego wcześniejsze wpisy miały na celu podbicie ceny. Cena była dokładnie taka jak wartość sprzętu a biorąc pod uwagę możliwość kupna z pewnego źródła (a nie od anonimowej osoby z allegro czy ebaya) była nawet atrakcyjna. Nie dla każdego 100 czy 200 zł oszczędności jest warte ryzyka kupna z nieznanego źródła.

I na koniec: Maranz PM-75 to super wzmak. Jestem bardzo zadowolony z zakupu.

• 4 tygodnie później...

Wątek sobie umarł a ja go podniosę.

Wzmacniacz A-9000 uważam za tyle dobry, że skończyłem poszukiwania nowego wzmacniacza. Może kiedyś zgodnie z poradami StefanaB wymienię parę kondów na BG N. Więcej uważam go za tyle dobry, że za moją poradą kupił dziś taki sam model mój serdeczny kolega z pracy. Korzystał z mojej rady i pomocy i kupił go poprzez moje konto Allegro. Wiecej tez wzmacniacz stoi u mnie w domu i porównuje go z moim egzemplarzem. Jest w pełni sprawny dlatego po weekendzie trafi do swojego właściciela i pewnie długie lata będzie go cieszył swoim dźwiękiem.

Piszę to po to, aby nie było podejrzeń o spekulacyjne kupowanie klocków i sztuczne zawyżanie ich cen poprzez pozytywne opinie na ich temat.

Ukryta Zawartość

Koledze nie poleciłbym szajsu więc niech to mówi samo za siebie....

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.