Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz zintegrowany do 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie posiadam wzmacniacz Yamaha A-S501, odtwarzacz Yamaha Wxc-50 i kolumny Indiana Line Tesi 261.

Ten zestaw gra dokładnie, analitycznie, szczegółowo, góra jest podkreślona,wokale są trochę wycofane ale da się wysunąć do przodu korektorem.Pomimo tych zalet, czegoś mi brakuje w tym dźwięku.Mam wrażenie, że pomimo tej dokładności brakuje ciepła, muzykalności, żeby się po prostu przyjemniej słuchało.Jest jakiś wzmacniacz do tej kwoty który zagra cieplej, bardziej muzykalnie? A może powiniem zmienić kolumny?

Nie zależy mi na dacu i innych bajerach 

Rozważ poniższe kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Zmień sobie głośniki na lepsze. Pewnie koledzy zaproponują Elac Debut Reference 6.2 bo to w sumie bardzo ciekawe kolumienki za małe pieniądze. Najlepiej byłoby zresztą umówić się na odsłuch z dystrybutorem.

Dzisiejsze niskie modele Yamahy grają raczej przeciętnie t.j. raczej efekciarsko niż „audiofilsko”. Im wyższy model tym mniej tego charakteru. A-S501 nie słyszałem. Słuchałem R-N 602 i mnie nie zachwyciła, delikatnie mówiąc. Model 803D jest IMO pierwszym akceptowalnym, ale wciąż ma te naleciałości tańszych braci, a do tego teraz chodzi w chorych cenach. Kiedyś można było kupić go w promocji za ok. 2800 i za taką cenę mooooże bym się zastanowił...

@indianin1991 jeśli nie boisz się sprzętu z poprzedniego wieku i przeżyjesz bez pilota (co można rozwiązać jakimś tanim DAC od SMSL, który regulację głośności z pilota mieć będzie), to rozważ Yamahę A-1020. Na OLX widzę, że są aktualnie wystawione, jednak mocno bym negocjował cenę (jeden jest trochę zdezelowany, bo ma wyrwaną klapkę zasłaniającą pokrętła korekcji itp., a drugi porysowany i pomalowany chyba czarnym flamastrem, żeby ukryć głębsze uszkodzenia lakieru). U zachodnich sąsiadów jest kilka egzemplarzy w lepszym stanie i akceptowalnych cenach. Tutaj link do paru słów, które napisałem na temat A-1020 12 lat temu:

Twoje kolumny nie są jakimś cudem świata, choć i tak seria Tesi jest zdecydowanie lepsza niż Nota. Jeśli dobrze rozumiem Twoje oczekiwania, to do gustu powinny przypaść Ci kolumny podstawkowe Wharfedale Denton 85th. Grają bardzo przyjemnie średnicą, wysokie tony zaś prezentują w delikatny, nienatarczywy sposób. Bardzo urzekający dźwięk dla kogoś, kto nie przepada za kontrastowością kolumn ze stajni Focal czy (w moim mniemaniu) ciut oschłych B&W. W Niemczech jest trochę Dentonów 85 w dobrych cenach:
1) używana para stoi za 400 Euro

Ukryta Zawartość

2) jakiś sklep sprzedaje „open-box” w Twoim budżecie:

Ukryta Zawartość

Jakbyś się trochę napocił w negocjacjach to mógłbyś wymienić zarówno wzmacniacz, jak i kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

pakujesz do tej Yamahy kolumny Elac Debut Reference B6 i będzie sporo lepiej i pójdzie to w tym kierunku jaki oczekujesz. Zapraszamy do naszych salonów na testy. Sensowniejszy wzmak ma tylko tutaj sens jak będziesz chciał wymienić i kolumny na lepsze. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dwie drogi 

Ten wzmacniacz trochę tak gra. Jak dobierzesz do niego cieplejsze kolumny to będzie lepiej.

Z drugiej strony można zostawić kolumny ale moim zdaniem szkoda na nowy wzmak dawać 3k to tych kolumn znowu 

Ale można.

Sprawdził bym

Elac czy to b6 czy f6. W zależności od wielkości pomieszczenia.

Kefy,seria Q lub R. Tu 300 albo nowsze 3.

Klipsche F1/F2

Monitor audio rx6. Tu będzie dokładnie ale też cieplej w kwestii basowej. No większą dynamika. Chyba że monitory to Silver 2.

No jest bardzo dużo opcji. Zwłaszcza jeśli używane wchodzą w grę. 

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Zdecydowałem, że jednak nic nie będę zmieniał w swoim systemie.Mam dobry (nie audiofilskie) sprzęt audio, który gra bardzo dobrze.Zauważyłem że zamiast cieszyć się z muzyki (bo po to ten sprzęt kupiłem) skupiam się niedociągnieciach (ten bas mógłby być trochę bardziej..., ten wokal jest za bardzo wycofany itp) To jest studnia bez dna.Kupiłem kable głośnikowe Melodika Mdm2250 i byłem zadowolny, później przeczytałem, że zamulają brzmienie i nagle zaczęłem to zamulenie słyszeć.Miałem założone wtyki bananowe na kable było ok, przeczytałem, że to dodatkowy element w torze audio i jest mała powierznia styku śrubki z kablem i już mnie to zaczęło męczyć, że może dźwięk byłby lepszy bez wtyków.Stwierdziłem że zaakceptuje to co mam i będę się poprostu cieszył z muzyki.Jest takie powiedzenie że normalny człowiek potrzebuje sprzętu, żeby słuchać muzyki, a audiofil muzyki żeby słuchać sprzętu.

15 minut temu, indianin1991 napisał:

skupiam się niedociągnieciach (ten bas mógłby być trochę bardziej..., ten wokal jest za bardzo wycofany itp) To jest studnia bez dna.Kupiłem kable głośnikowe Melodika Mdm2250 i byłem zadowolny, później przeczytałem, że zamulają brzmienie

Bo to niestety są marne kable. Pożycz chociaż furutech u2t i oceń ,czy warto dołożyć. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Nie ma co wkręcać człowieka w kable przy takim sprzęcie. Zrozumiał najważniejszą rzecz - żeby cieszyć się słuchaniem - to najważniejsze. Jak już to zmiana kolumn w przyszłości albo jakiś subik.

7 godzin temu, indianin1991 napisał:

później przeczytałem, że zamulają brzmienie i nagle zaczęłem to zamulenie słyszeć.Miałem założone wtyki bananowe na kable było ok, przeczytałem, że to dodatkowy element w torze audio i jest mała powierznia styku śrubki z kablem i już mnie to zaczęło męczyć, że może dźwięk byłby lepszy bez wtyków.

Pisząc nieco żartobliwie, prawdziwym "niebezpieczeństwem" dla audiofila nie są recenzje tylko odsłuchy porównawcze. O ile recenzje, szczególnie sprzętu nowego, są najczęściej subiektywne (sprzęt jest chwalony, choć wiadomo, że to czy się spodoba słuchaczowi zależy od jego preferencji a nie odczuć recenzenta), o tyle odsłuch porównawczy da informację wyłącznie prawdziwą.

@indianin1991 jeżeli chcesz się przekonać czy "można lepiej" w Twoim budżecie to po prostu zacznij jeździć na odsłuchy porównawcze - to bardzo fajna zabawa. Niebezpieczeństwo jest jednak takie, że gdy salon zapuści Ci niezobowiązująco sprzęt droższy to istnieje ryzyko, że "zachorujesz", a na tę "chorobę" nie ma lekarstwa. 😉

Albo po prostu coś rób, żeby odmulić, zamiast narzekać, że zamulają 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 27.04.2023 o 23:57, indianin1991 napisał:

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Zdecydowałem, że jednak nic nie będę zmieniał w swoim systemie.Mam dobry (nie audiofilskie) sprzęt audio, który gra bardzo dobrze.Zauważyłem że zamiast cieszyć się z muzyki (bo po to ten sprzęt kupiłem) skupiam się niedociągnieciach (ten bas mógłby być trochę bardziej..., ten wokal jest za bardzo wycofany itp) To jest studnia bez dna.Kupiłem kable głośnikowe Melodika Mdm2250 i byłem zadowolny, później przeczytałem, że zamulają brzmienie i nagle zaczęłem to zamulenie słyszeć.Miałem założone wtyki bananowe na kable było ok, przeczytałem, że to dodatkowy element w torze audio i jest mała powierznia styku śrubki z kablem i już mnie to zaczęło męczyć, że może dźwięk byłby lepszy bez wtyków.Stwierdziłem że zaakceptuje to co mam i będę się poprostu cieszył z muzyki.Jest takie powiedzenie że normalny człowiek potrzebuje sprzętu, żeby słuchać muzyki, a audiofil muzyki żeby słuchać sprzętu.

Mądre wnioski. Proponuję ewentualnie poregulować tym co Yamaha oferuje sama w sobie tj. loudnessem, jest płynny i precyzyjny w działaniu, plus "pobawić" się regulacjami barwy tonu, często bardziej konturowe brzmienie daje więcej zadowolenia niż np. pure direct, szczególnie przy cichym słuchaniu. Dodanie basu pozwoli z kolei ocieplić nieco brzmienie. Nie ma co ukrywać, że pierwszym kryterium powinno być zadowolenie ze słuchania muzyki, a potem cała reszta. Dlatego nie ma nic złego w tym, aby sobie podregulować brzmienie pod własne gusta. Ciągłe zmienianie, porównywanie sprzętu to raczej ślepa uliczka. Jedynie czego się raczej nie uzyska z kolumn Indiana Line Tesi 261 to nisko schodzącego basu - oceniam wyłącznie po ich budowie, więc mogę się nieco mylić. Można rozważyć zakup suba ale to też zależy jakiej się słucha muzyki i jak głośno. Np. do rocka, metalu poprawa będzie zdecydowana, ale już do muzyki kantatowo oratoryjnej zmiana będzie niewielka bądź żadna.

13 godzin temu, paww napisał:

Ciągłe zmienianie, porównywanie sprzętu to raczej ślepa uliczka.

Ja z kolei uważam, że interesowanie się audio w celu ewentualnej zmiany sprzętu to fajne hobby (pod warunkiem, że te zmiany zachodzą nieśpiesznie).

2 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Ja z kolei uważam, że interesowanie się audio w celu ewentualnej zmiany sprzętu to fajne hobby (pod warunkiem, że te zmiany zachodzą nieśpiesznie).

Prawda, jeśli są przemyślane i nieobsesyjne to w pełni się zgadzam, no i oczywiście towarzyszy temu zainteresowanie muzyką. 

No to albo kolega jest tak podatny na sugestie i w końcu się obudził. Albo tak na prawdę od początku niczego mu nie brakowało. 

Ja jak mnie już coś tak mocniej zaczęło irytować to nie mogłem przestać o tym myśleć do najbliższej podmiany