Skocz do zawartości
IGNORED

"Markowe" Interkonekty - z jakich drutów są wykonane.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minute ago, Wito76 said:

W co trzecim opisie kabli OCC znajdziesz tę mantrę i profesora Ohno.

Ja tam nikomu nie zabraniam wydawać pieniędzy na co chce - w końcu ten świat potrafi chronić prawnie bajki o ludziach chodzących po wodzie a jednocześnie finansować akademie naukowe.

Rozumiem też tych dla których to jest źródło przychodu (wątpliwe moralnie ale złodziej też człowiek i z czegoś żyć musi).

Natomiast jak ktoś wydaje ciężko zarobione pieniądze serio w to wierząc to już mi trochę żal.

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ja tam nikomu nie zabraniam wydawać pieniędzy na co chce - w końcu ten świat potrafi chronić prawnie bajki o ludziach chodzących po wodzie a jednocześnie finansować akademie naukowe.

Rozumiem też tych dla których to jest źródło przychodu (wątpliwe moralnie ale złodziej też człowiek i z czegoś żyć musi).

Natomiast jak ktoś wydaje ciężko zarobione pieniądze serio w to wierząc to już mi trochę żal.

cóż, zgłębiaj temat jeżeli tak Cię to nurtuje

Dla urozmaicenia dodam jeszcze hasło d-occ / Mitsubishi Corporation

Powodzenia 👍

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Tak czy siak, temat dla mnie wrażliwy i tego miesiąca oczekiwań na badanie słuchu nigdy nie zapomnę.

Bo to takie fachowcy byli. 

Nie myślcie, że w branżach pracują ludzie z wiedzą albo jak się to mówi z pasją...

Po prostu trafił na studia medyczne i stał się lekarzem. Takim jak ta pani od wody utlenionej do ucha...

1 minute ago, Grzegorz7 said:

Po prostu trafił na studia medyczne i stał się lekarzem.

Byłem parę lat temu w szoku jak rodzina ze strony mojej żony tego zupełnie nie czaiła - podejście "lekarz to lekarz" każdy przecież musi umieć bo to jego zawód i życie ludzkie od tego zależy 😄

18 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

mogę prosić wiarygodne źródło?

przez źródło rozumiem papier naukowy taki cytowany/publikowany w renomowanym periodyku

znajomi lubią sobie zderzyć naukę z rzeczywistością od czasu do czasu

była taka publikacja w latach '80 w jakimś japońskim czasopiśmie o mierzalnym i słyszalnym wpływie kabli z miedzi monokrystalicznej i pewnie od niej zaczął się hype na OCC itp. Tyle tylko, że tam badano kable mikrofonowe na długościach rzędu 100m a różnice brały się raczej z geometrii, nie jakości miedzi. Nie dziwi, że z Japonii przyszła ta bzdurna moda na czystość przewodników, zawsze mieli świra na punkcie obróbki metali

34 minutes ago, 4blues said:

Praca doktorska . Tematem pracy jest miedź .

O proszę, dziękuję - zapytajmy zatem p.Monike co to jest miedź occ!

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

O proszę, dziękuję - zapytajmy zatem p.Monike co to jest miedź occ!

Jeszcze nie wiesz co to jest OCC ?!! 😱

Temat trochę się rozmył. Byłem ciekaw, czy ktoś wie jakie marki i modele kabla siedzą pod oplotem w tych audiofilskich, drogo wycenionych interkonektach. Nikt nic nie słyszał, nikt nic nie wie?

Edytowane przez Wito76
1 hour ago, Zbi_Rek said:

Jeszcze nie wiesz co to jest OCC ?!!

No jasne że nie - brakuje jakiejkolwiek naukowej pracy w tym temacie. Z powyższych jest oznaczony do usunięcia przez brak cytowań artykuł Wiki oraz jakaś historia profesora bez prac naukowych i publikacji z innych ośrodków.

Nie wiem czy kolega miał przyjemność kończyć wyższe studia ale na moim kierunku uczyli nas weryfikowania źródeł naukowych.

Dla mnie na chwilę obecną "miedź occ" to scam.

21 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No jasne że nie - brakuje jakiejkolwiek naukowej pracy w tym temacie. Z powyższych jest oznaczony do usunięcia przez brak cytowań artykuł Wiki oraz jakaś historia profesora bez prac naukowych i publikacji z innych ośrodków.

Nie wiem czy kolega miał przyjemność kończyć wyższe studia ale na moim kierunku uczyli nas weryfikowania źródeł naukowych.

Dla mnie na chwilę obecną "miedź occ" to scam.

...no cóż 😱

a Kolega na jakiej to uczelni wyższej miał sposobność uzyskać tytuł magistra ?

Swój stopień magisterski miałem przyjemność obronić w murach Wieczorowej Przyzakładowej Wyższej Szkole Baletowej przy KGHM

Edytowane przez Zbi_Rek

Kolega na jakiej to uczelni wyższej miał sposobność uzyskać tytuł magistra ?

To bez znaczenia - każda obecnie akredytowana ma to w programie.

Swój stopień magisterski miałem przyjemność obronić w murach Wieczorowej Przyzakładowej Wyższej Szkole Baletowej przy KGHM

Ja tylko grzecznie proszę o wskazanie źródeł. Rozumiem że często jak brakuje argumentów próbuje się wyśmiewać ale tak parząc na historię ostatniej wojny z kablami AC jest to kontr skuteczne. Jeden z głównych obrońców przyznał się że widzi atomowe muszki owocowe po czym słuch o nim zaginął.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miedź PCOCC produkowała firma Furukawa Electric.

Kable z tej miedzi produkawała firma OYAIDE.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )     przykładowy kabelek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych którzy negują wpływ jakości przewodnika proponuję prosty eksperyment.Z kabli mogami 2803 i 2520(podobna budowa) zróbcie sobie interkonekty i je porównajcie.

2 godziny temu, 4blues napisał:

4 Audioquest RCA cables Compared and reviewed.

Dzięki za filmik o Audioquestach. Konkluzja końcowa jest taka, ze kabelek za 30$ i 200$ są takie same. Po rozbebeszeniu wszystkie okazuje się są "twisted pair" i przewodniki wyglądają "praktycznie tak samo". Ciekawe czy to "praktycznie tak samo" to rzeczywiście identyczny drut. 

Miałem kiedyś AudioQuest model BigSur, bardzo fajnie grał, dużo dzieje się na scenie, były czary mary, ale docelowo nie został. Trochę zabrakło mu jaj w porównaniu np z Neotechem. Choć w moim prywatnym rankingu od Vitalco za 25zł, poprzez Neotechy, Atlasa, Fezz, Kacsa, Belden itd aż do 700zł wygrał niespodziewanie autorski IC od marki Fezz, model FAC01 i ten jest wiodący w moim systemie. Najwięcej radości mi sprawił, dużo planktonu i takiej mikrodynamiki zaoferował. Sznurówka jak nie wiem co i tak na oko to siedzi w środku jakiś mikrofonowy Mogami, całość uzbrojona w te niedrogie wtyki Amphenol za 14zł (a Fezz woła za to teraz 6 stów). Rok temu zrobiłem sobie taki maraton i test dziesięciu IC - na sąsiednim forum opisałem każdy z kabelków.

8 minut temu, wojkubi napisał:

Z kabli mogami 2803 i 2520(podobna budowa) zróbcie sobie interkonekty i je porównajcie

Podpowiedz, rozwiń temat co by nie tracić czasu na zakupy, lutowanie itd?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wito76
7 minutes ago, wojkubi said:

Dla tych którzy negują wpływ jakości przewodnika proponuję prosty eksperyment.Z kabli mogami 2803 i 2520(podobna budowa) zróbcie sobie interkonekty i je porównajcie.

też proponuję prosty test...

Zakładam, że o porównywanie kabli na słuch chodziło - porównywanie zmian w systemie na słuch marginalnego rzędu istotności (a takim >potencjalnie< poziomie w przypadku IC mówimy) jest z góry skazane na porażkę ze względu na to jak mózg (sieć neuronowa) przetwarza sygnały akustyczne.

Słuch nie spełnia podstawowego kryterium żeby być narzędziem porównawczym - nie ma powtarzalności - o czym można się przekonać we filmie wyżej.

To ja może podejdę od pupy strony 😉 Jak myślicie - jakich kabli używają w studiach nagrań i masteringowych? Siltech Royal Signature Emperor Double Crown za 63 500 dolarów 2×2,5m? Nie sądzę. Nordost Valhalla za 7 369 funtów 2x3m. Raczej też nie. Otóż bardzo popularnymi kablami w europejskich studiach nagrań są między innymi niemiecki kable KLOTZ. Zbalansowany przewód kosztuje jakieś 25 zł za metr. Jakie jest więc ekonomiczne uzasadnienie kupowania kabli za setki tysięcy zł, nie mówiąc już o technicznym poza wyniesieniem własnego ego pod niebiosa.

36 minut temu, Daniel_68412 napisał:

To bez znaczenia - każda obecnie akredytowana ma to w programie.

Ja tylko grzecznie proszę o wskazanie źródeł. Rozumiem że często jak brakuje argumentów próbuje się wyśmiewać ale tak parząc na historię ostatniej wojny z kablami AC jest to kontr skuteczne. Jeden z głównych obrońców przyznał się że widzi atomowe muszki owocowe po czym słuch o nim zaginął.

po pierwsze, jeżeli masz problem to szukaj źródeł, które rozwieją Twoje wątpliwości a nie obarczaj tym innych podając paranoicznie absurdalne przykłady 

ale żeby szukać, trzeba wiedzieć czego i jak... Szukasz publikacji, dostałeś na tacy od @4blues mało ? Czy raczej niezrozumiałe, podobnie jak pojęcia ofc vs occ ?

Podsumowując, o co kaman man ? 🤭

Just now, Zbi_Rek said:

ale żeby szukać, trzeba wiedzieć czego i jak... Szukasz publikacji, dostałeś na tacy od @4blues mało ? Czy raczej niezrozumiałe, podobnie jak pojęcia ofc vs occ ?

Podsumowując, o co kaman man ?

o źródla naukowe których brak - no co ja poradzę taki jestem nie wierzę w mądrość stada owieczek ;]

1 minute ago, Zbi_Rek said:

po pierwsze, jeżeli masz problem to szukaj źródeł, które rozwieją Twoje wątpliwości a nie obarczaj tym innych podając paranoicznie absurdalne przykłady 

szukałem i sam audiofilski bełkot wyskakuje - dlatego mam zamiar poszukać kogoś kto się na miedzi zna i się dopytam - spokojnie trochę to zajmie ale się sprawdzi te chemiczne rewelacje.

1 minute ago, wojkubi said:

Gdyby było tak jak piszecie firmy kablarskie już dawno poszłyby na dno.

no japończycy tego cudownego "occ" czymkolwiek jest już nie produkują od 2013:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, zephyr napisał:

Otóż bardzo popularnymi kablami w europejskich studiach nagrań są między innymi niemiecki kable KLOTZ. Zbalansowany przewód kosztuje jakieś 25 zł za metr. Jakie jest więc ekonomiczne uzasadnienie kupowania kabli za setki tysięcy zł, nie mówiąc już o technicznym poza wyniesieniem własnego ego pod niebiosa

Testowałem też kilka głośnikowych i wygrał u mnie przystępny cenowo. VanDamme UpLOFC 4mm2. Jako ciekawostka kabelek używany w studiach nagraniowych w tym słynnym AbbeyRoad, tym od Beatlesów. Niedawno wymieniłem się z kolegą, on dał mi swoje VDH the Wind za 1,1k a ja mu swoje Van Damme za 200zł. Efekt? Kolega po tygodniu zamówił sobie VanDamme.

5 minutes ago, zephyr said:

Jakie jest więc ekonomiczne uzasadnienie kupowania kabli za setki tysięcy zł, nie mówiąc już o technicznym poza wyniesieniem własnego ego pod niebiosa.

Dla sprzedającego oczywiste i dla kupującego też w sumie oczywiste bo mysli ze coś zmienia do tego dochodzą tematy takie jak prestiż, ego, hobby no długo by można.

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

dlatego mam zamiar poszukać kogoś kto się na miedzi zna i się dopytam - spokojnie trochę to zajmie ale się sprawdzi te chemiczne rewelacje.

Podobny temat, audiofilskie wtyki pokryte audiofilskim złotem. Ktoś pisał, że dał takowe do złotnika czy tam jubilera by mu to sprawdził. Owszem, jest tam faktycznie złoto, ale mikroskopijne ilości i strasznie gównianej jakości. Nie wiem jaka była metodologia i jakość tego testu, ktoś opisywał tylko konkluzję.

7 minutes ago, wojkubi said:

Gdyby było tak jak piszecie firmy kablarskie już dawno poszłyby na dno.

to samo by można powiedzieć o religiach - a jednak... :]

2 minutes ago, Wito76 said:

Podobny temat, audiofilskie wtyki pokryte audiofilskim złotem. Ktoś pisał, że dał takowe do złotnika czy tam jubilera by mu to sprawdził. Owszem, jest tam faktycznie złoto, ale mikroskopijne ilości i strasznie gównianej jakości. Nie wiem jaka była metodologia i jakość tego testu, ktoś opisywał tylko konkluzję.

na szczęście rzeczywistość nie znosi pustki i jak jest akcja jest i reakcja:

Ukryta Zawartość

w środowisku którym się obracam na codzień bardzo popularny facet jest

Just now, wojkubi said:

Religia to wiara.Kable można sprawdzić.

w jaki sposób?

Ukryta Zawartość

Czyli jak zrobiłem sobie test 10 interkonektów i dało zauważyć się różnice. Potem wszystkie 10 kabli pojechało do kumpla i bez naprowadzania go mieliśmy spójne wnioski to jak to nazwać?  Zbiorowa halucynacja? Systemy przecież mamy zupełnie inne.

Cytat

Ukryta Zawartość

Źródło:

Ukryta Zawartość

I tyle w temacie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

• Pokaż nowe odpowiedzi