Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No tego już nie wubronisz.

Nic nie wyrwałem. 

Potem zacytowałem całość. Sens taki sam.

Ale generalnie już mało ważne.

Już wybroniłem:

W dniu 31.05.2023 o 18:20, szymon1977 napisał:

Nie jest źródłem (tak jak Maluch nie jest kołem) bo składa się ze źródła, ale też przedwzmacniacza i końcówki mocy (tak jak Maluch składa się z kół, silnika i nadwozia).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Czy nie wydaje Wam się,że dzisiejsze Audio jest postawione na głowie?

Gdyby nie wycieraczki, mógłby ten desing zmylić, gdzie góra, a gdzie dół 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oj tam,  kiedyś też dziwił widok wzmacniacza postawionego na odtwarzaczu CD

To przecież od zawsze byl logiczny układ, więc kogo to dziwiło? 

Dziś to już traci na znaczeniu, bo wzmacniacze impulsowe grzeją się znacznie mniej.

Audio jest postawione na głowie od dawna. Od kiedy zaczął pojawiać się audiofilizm, tzn. ta cała tajemna otoczka wokół audio. Ciężko się rozmawia o audio, bo nie wystarcza pogadać, czy słuchałeś … Czy lubisz ten zespół … Kupiłem nowe kolumny … 

Teraz otrzymasz odpowiedź, te kolumny nie będą grać dobrze, bo kable masz kiepskie. Musisz kondycjoner kupić, żeby odfiltrować zakłócenia z sieci. Audiofilski switch, bo szumy, jittery …

Edytowane przez Kostucha
2 minuty temu, Kostucha napisał:

Audiofilski switch, bo szumy, jittery …

A jak już wszystko kupisz i powiesz szczerze, że to ściema. To się dowiesz, że jesteś głuchy jak pień.

26 minut temu, NRK napisał:

A jak już wszystko kupisz i powiesz szczerze, że to ściema. To się dowiesz, że jesteś głuchy jak pień.

Szczera, a może i dla niektórych brutalna prawda. Od kiedy porzuciłem ten audiofilski trend, zadowolenie ze słuchania muzyki wzrosło kilkukrotnie 🙂 

Edytowane przez paww
1 minutę temu, NRK napisał:

Albo sprzęt za słaby. Znaczy, że jak kupię Nordost QNET za 15K i zmian nie usłyszę, to muszę za co najmniej 30K streamer kupić. A, jeszcze kabel ethernet za 2K minimum. 

5 minut temu, paww napisał:

zadowolenie słuchania muzyki wzrosło kilkukrotnie

Coś mi się wydaje, że nie o przyjemność ze słuchania muzyki tu chodzi. 

7 minut temu, Kostucha napisał:

Albo sprzęt za słaby. Znaczy, że jak kupię Nordost QNET za 15K i zmian nie usłyszę, to muszę za co najmniej 30K streamer kupić. A, jeszcze kabel ethernet za 2K minimum. 

Zapomniałeś o zasilaczu.😄

16 godzin temu, szpakowski napisał:

A co to ma do rzeczy? Przetestowałeś 50 kiepskich systemów ... i co z tego?

Tak, przerobiłeś masę różnych sposobów regulacji głośności ... wszystkie takiej samej jakości i wszystkie do d...

Nie stwierdziłeś, bo nie mogłeś stwierdzić tego na kiepskim sprzęcie i tak samo kiepskiej regulacji ...

Nie robiłeś takich porównań, bo nie miałeś dobrej regulacji głośności do dyspozycji ... rozumiesz?

Współczuję traumatycznych doświadczeń i straty czasu na bezsensowne testowanie ...

Myślę przemaku, że w realu tak na prawdę jesteś całkiem sympatycznym człowiekiem o dosyć dużej wiedzy z zakresu pracy w studiu nagraniowym. Niestety Twoje pojęcie o elektronice jest znacznie mniejsze niż Ci się wydaje. Również niestety jesteś niezwykle zarozumiały a Twój sposób prowadzenia dyskusji skutecznie zniechęca do rozmowy z Tobą ... szkoda, gdyby nie Twoja pycha i wyniosłość może dowiedziałbyś się czegoś nowego ... tymczasem żegnam.

W tych wynurzeniach widać rękę wierzącego audio mistrza, jestem pod wrażeniem i aż trudno mi sobie wyobrazić tę jakość z którą obcujesz na co dzień 😉.

17 godzin temu, szpakowski napisał:

Wątpię.

Jak się nie pojawią to uruchomię wyobraźnię 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, porlick napisał:

To przecież od zawsze byl logiczny układ, więc kogo to dziwiło?

W ramach przypomnienia, więcej szukać mi się nie chce.

1.jpg?1581024648

4 godziny temu, paww napisał:

Szczera, a może i dla niektórych brutalna prawda. Od kiedy porzuciłem ten audiofilski trend, zadowolenie ze słuchania muzyki wzrosło kilkukrotnie 🙂 

To jeden z najtrafniejszych wpisów, serio.

Ja np. kupuje wzmaki Accu czy Yamahy właśnie że względu na ws,elkie pokrętła i przyciski. Podobnie zresztą,tą ma Luxman. To taka biżuteria, podobnie jak piękna mata czy docisk na gramofonie. Nawiasem mówiąc nie używam w tych pięknych wzmakach pokręteł, ale lubię na nie patrzeć. Serio muzyka lepiej brzmi jak oczy cieszy. Pamiętam kiedyś chyba Sz.P. Stryjecki napisał że wygląd robi za około 20% dźwięku.

13 minut temu, Audroc napisał:

Stryjecki napisał że wygląd robi za około 20% dźwięku.

A ile procent będę miał, jak odwrócę swoją końcówkę na której wiadomo z przodu nic nie ma ale za to z tyłu będę miał pytona Edmunda i XLR Zenka plus antenki? 😀

8 minut temu, NRK napisał:

A ile procent będę miał, jak odwrócę swoją końcówkę na której wiadomo z przodu nic nie ma ale za to z tyłu będę miał pytona Edmunda i XLR Zenka plus antenki? 😀

Myślę że podobnie, jeden woli klasycznie, drugi od tyłu...

PS żeby była jasność  igdy nie używam tych pokręteł bonie mam takiej potrzeby, wszystko gra pięknie. Jednak kiedy siadamy wieczorem siadamy z rodziną do filmu to fajnie jest odkręcić bas na Godzinę 15. 

Przy okazji- uważam że jak kino domowe to tylko w specjal ie zaadaptowanym i wyznaczonym pomieszczeniu i tylko Dolby Atmos. Natomiast w normalnym pokoju w bloku najlepiej sprawdza się stereo.

5 minut temu, Audroc napisał:

odkręcić bas na Godzinę 15. 

I tu plus dla ciebie, niektórzy rozkręcają go kabelkami.🤣🤣

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

W ramach przypomnienia

Widziałem zdjęcie - laska, gramofon i winyle bez okładek. Czy tak jest/było w rzeczywistości?

Nawet wiem, gdzie to widziałem- na tytule zakładki MUZYKA. 🙂

Musisz bardziej się postarać. A dziwili się techniczni dyletanci.

Edytowane przez porlick

A ja mam pre z regulacją barwy i czasami korzystam,a czasami nie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
44 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A ja mam pre z regulacją barwy i czasami korzystam,a czasami nie.

W bardziej złożonych systemach cyfrowych gdzie jest różnych ustawień multum to się teraz nazywa scena. Scena to korektor barwy paramwtryczny,tercjowy zwrotnica glosnikowa zwana crossoverem , poglosy, echo , baza stereo i inne cudeńka. Jak się to wszystko ustawi i zapisze parę prezentów jako sceny , to już nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

10 godzin temu, Kostucha napisał:

Gdyby nie wycieraczki, mógłby ten desing zmylić, gdzie góra, a gdzie dół 🙂

IMG_0712.thumb.jpeg.c42c305e609529066545112b4c60978d.jpeg

Fakt . Klasa D to wywrócenie pojęcia wzmacniacz do gory nogami i noszenie koszuli po lewej stronie , w dodatku tył na przód.

Jak byłem nastolatkiem, to zawsze bass i treble ustawiałem na maxa, uważałem że tak trzeba, ale to były czasy altusów i diory,

odkąd stwierdziłem, że bas nie musi dudnić, a wysokie syczeć jak stado węży nie muszę kręcić gałkami,

kontur może i by się przydał przy cichym słuchaniu, ale obecnie to dzieci chodzą spać później ode mnie, więc nie mam takiej potrzeby…

12 godzin temu, paww napisał:

To świetna rada dla audiofili z pięcioma płytami, którzy wolą mieszać sprzętem słuchając tylko tych płyt zamiast jednego sprzętu i odkrywać muzykę na setkach, tysiącach płyt. Tak się kończy chorobliwe gonienie króliczka.

22 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Bardziej czuć-to zaleta:)
A zatem świat przed nami:)

Brzmi jak Jamesa Bonda:)
Nie zapytam co to za praca,bo pewnie musiałbyś mnie zabić:P

To żadna tajemnica. Magazyny (ostatnio różne) - skanowanie, kompletacja, sortowanie, załadunek.

Najszybszy przerób paczek był w K-Ex (Mościska) czyli w Kolporterze - ok 60 frachtów do rozładunku i załadunku.

Trzeba mieć oczy z tyłu głowy na to, co się obok i za plecami dzieje (tzn. mieć podzielność uwagi).

Imponowała i nadal mi imponuje szybkość i zgranie zespołu.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

W ramach przypomnienia, więcej szukać mi się nie chce.

Ukryta Zawartość

Po co reklamą się sugerować?

Ja masą pieca przygniatałem i CD i decka. Tylko z gramofonem mi to się nie udało 🙂

Denon w modelach PMA 525, 725 przyoszczędził na radiatorach i zasilanie siadło (po kilku - kilkunastu latach).

9 godzin temu, Audroc napisał:

kupuje wzmaki [...] właśnie że względu na wszelkie pokrętła i przyciski. To taka biżuteria, podobnie jak piękna mata czy docisk na gramofonie. Nawiasem mówiąc nie używam w tych pięknych wzmakach pokręteł, ale lubię na nie patrzeć. Serio muzyka lepiej brzmi jak oczy cieszy. Pamiętam kiedyś chyba Sz.P. Stryjecki napisał że wygląd robi za około 20% dźwięku.

To jakies zboczenie z tym cieszeniem się z wyglądu. Już wiem  dlaczego nie przypadł mi do gustu  kiedy  przypadkowo zjawił się w sklepie Audiofil koło pl. Unii. Coś tam akurat kupowałem i próbował mnie przekonywać o jakiejś drodze audiofilskiego rozwoju. (Osobiście wolę pójście w niezbadane wąskie ścieżki)

Za to jego wstępniaki w HiFiiM są świetne (ale już mnie nie obchodzą) 

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Scena to korektor barwy paramwtryczny,tercjowy zwrotnica glosnikowa zwana crossoverem , poglosy, echo , baza stereo i inne cudeńka. Jak się to wszystko ustawi i zapisze parę prezentów jako sceny , to już nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

Chyba miało być: presetów zamiast "prezentów".

A ja jestem mocno niestały i nie lubię tzw. referencyjnych sprzętów, także i presetów.

Najpierw pomacam i powącham...

Dopiero po tygodniu kupię lub nie. A jak kupię to zaraz mnie korci* rozkręcić obudowę, np. w AsusXonarEssence. Oczywiście że to zrobiłem, choć to niemal dla zegarmistrza robota.

Rozkręcanie obudowy przydaje się do oceny serwisowalności danego sprzętu.

*Wymaga to nabrania pewności że potem zrobię to w odwrotnej kolejności, czyli złożę z powrotem.

Uwielbiam Björk kiedy czule opowiada o życiu społecznym elektronów. 

Całkiem serio jest ten film.

17 godzin temu, xetras napisał:

Całkiem serio jest ten film.

Obawiam się,że masz rację i to może być prawda:)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

On 6/1/2023 at 7:51 AM, paww said:

Jednak zadowolenie powinno być na pierwszym miejscu, a znowu aż takiej degradacji dźwięku nie ma. To chyba trochę audiofilski mit, że wszystkiego, w tym jakichkolwiek regulacji powinno być jak najmniej. Był nawet czas, że w to wierzyłem. Niektórzy doszli wręcz do wniosków, że regulacja głośności degraduje dźwięk.

To nie mit, to sa natrectwa, to sie ponoc leczy. Jak Ci nie potrzebna regulacja, to albo jej nie uzywaj, albo wylacz jesli mozna, albo wybierz sprzet bez niej. Dreczenie innych retoryka jaka regulacja jest zla i namawianie by jej nie uzywali... Mialem nieprzyjemnosc bycia adresatem takiej postawy, bo czlowiek kupil sobie high endowy wzmacniacz i ubzdural, ze pokretla musza pozostac w pozycji zero choc obecnosci talerzy w brzmieniu trzeba bylo sie raczej domyslac niz usyszec, a bas dudnij/rezonowal okropnie. Caly ekran moglbym zapisac argumentami dlaczego regulacja jest i bedzie i nic w tym niepoprawnego itd. To samo przez analogie czepianie sie jak do post procesu zdjec. Regulacja zla, ale uzywanie subwooferow juz ok? Jesli to komus cos daje, to niech mu sie szczesci i tyle. Ja np. musze miec balans przesuniety na rzecz lewego kanalu dla obecnego ustawienia mebli i tym samym glosnikow. Bas akurat mam idealny z natury akustyki pomieszczenia i ustawienia glosnikow, sopran lekko podbijam, ale louness wylaczony zawsze, zreszta kiedys go nie mialem i tez bylo coolio. Jesli kiedys zmienie umeblowanie, zadbam zeby glosniki byly na odpowiedniej wysokosci, to i sopran sie pewnie skreci do zera, ale poki co szczesliwie dodaje go - pokretlo na godz 1:30. Nieco inaczej rzecz sie ma w sypialni, gdzie slucham duzo ciszej i glosniki stoja raczej w pozycji bezpiecznej niz optymalnej. Tam podbijam wiecej, ale w obu przypadkach raz wybrane ustawienie brzmnienia zadawala mnie permanentnie, nie zmieniam go latami. 
Dostrzegam analogiczne trendy/zachowania u niektorych osobnikow. Czy to fotografia, czy muzyka, czy jakis sport, jest grupa ludzi nie zajetych bynajmniej fotografia, muzyka czy sportem tylko gadzetami i zglebianiem, czepianiem sie, szukaniem nie wiedziec czego, ale za to w nieskonczonosc i bez spelnienia. Z dobrych wiesci da sie wielu na dobra droge sprowadzic, ale nie online. To musi byc zywy kontakt z innymi, najlepiej charyzmatycznymi ludzmi, ktorzy zaprezentuja laternatywny wzorzec. 

• Pokaż nowe odpowiedzi