Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, paww napisał:

Kable z regulacją barwy dźwięku to muszą chyba być drogie? 🙂  

Nie muszą być drogie, ale można je drogo sprzedawać audiofilom.

1 minutę temu, paww napisał:

A jakże. To biżuteria audio. 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, paww napisał:

Czy mają sztuczną inteligencję ? To by korygowało cenę i wprowadziło personalizację użytkownika danego kabla - tak jak w Windzie i na Facebooku .

Teraz, porlick napisał:

Nie muszą być drogie, ale można je drogo sprzedawać audiofilom.

Nawet trzeba. Tanie nie grajom 😁

1 minutę temu, Wojtek 1959 napisał:

Czy mają sztuczną inteligencję ? To by korygowało cenę i wprowadziło personalizację użytkownika danego kabla - tak jak w Windzie i na Facebooku .

Algorytm jak na serwisach streamingowych 😆

20 godzin temu, audioburak napisał:

Jeśli już ktoś napomknął o kablach, to powiem tylko, że po ich znalezieniu

przestałem dodawać sopranu. A basu też - przy obecnym wzmacniaczu ...

Ja mam na odwrót: po trafieniu w kaprys kolumnami i skorzystaniu z dobrodziejstwa DSP (taka zaawansowana wersja gałek bass/treble) nie odczuwam potrzeby dokonania cudu kablami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
52 minuty temu, Kostucha napisał:

Nawet trzeba. Tanie nie grajom 😁

Algorytm jak na serwisach streamingowych 😆

🤗🤣🤣🤣. image.png.16a8efa3d9ef6f9ff0c529b557facabe.pngimage.png.fb6b939b68a485bb04bf151e966949f2.png

To są lampy strategiczne w moim wzmacniaczu - z korekcją oczywiście . NA WYPADEK JAK BY PRUNDU ZABRAKŁO 

Edytowane przez Wojtek 1959
6 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

🤗🤣🤣🤣.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.png.fb6b939b68a485bb04bf151e966949f2.png

To są lampy strategiczne w moim wzmacniaczu - z korekcją oczywiście . NA WYPADEK JAK BY PRUNDU ZABRAKŁO 

Kolekcjonujesz, zapytam poważnie. Ja lubię rożnego rodzaju źródła światła. Lampy naftowe, solne, kominek, żarówki dekoracyjne. Jeszcze pochodnie, takie płonące, nie sztuczne, tylko kopcą za bardzo 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, Kostucha napisał:

Kolekcjonujesz, zapytam poważnie. Ja lubię rożnego rodzaju źródła światła. Lampy naftowe, solne, kominek, żarówki dekoracyjne. Jeszcze pochodnie, takie płonące, nie sztuczne, tylko kopcą za bardzo 😉

Nie kolekcjonuję , ale bardzo lubię ich ciepłą barwę światła. Bardzo ciekawymi lampami są też lampy ciśnieniowe na benzynę - jasność świecenia porównywalna z normalną żarówką 100 watową ( nie ledową) Źródłem światła jest coś w rodzaju koszulki Auera .

image.png.58f0ce00a204ee033ddcd46eec3b5750.png

Edytowane przez Wojtek 1959
W dniu 6.05.2023 o 13:51, Audroc napisał:

Trudno o muzykę źle nagrana, raczej mamy źle wydania i tyle. W studio wszystko jest nagrane na sprzęcie studyjnym i tam gra ok, dopiero fuszerka pojawią się podczas nagrywania samej płyty. Właśnie dlatego wciąż szukamy jak najlepszych jakosciowowydan w najróżniejszych formatach. Raz jest to winyl, innym razem XRCD itd. Niby dlaczego ciągle trzymam w kolekcji około 100 płyt HDCD i odpowiedni odtwarzacz do nich ?

Czy to pomieszczenie poniżej jest duże czy małe?

Wspomnę że to pomieszczenie u słuchacza gra (lub nie, albo tylko trochę).

Żadne tzw. "formaty "kable" nie zmienią tego, czy gra czy nie gra lub w jakim stopniu -pomieszczenie.

Najlepiej włóczyć się ze sprzętem do wlaściwego swoim upodobaniom.

Kolektyw poniżej zwlókł sprzęt do Hawany...

...i się nagrał.

W dniu 7.05.2023 o 11:14, xajas napisał:

Harman to dziedzina spalinowa?

Energię spala (np. stratną). Oczywiście że tak

Tzn. to tylko szyld do handlowania (samsungowy chyba obecnie).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 7.05.2023 o 11:52, Kostucha napisał:

Kolega paww świadomie lub nie odjechał chyba na moment. W odwrotną stronę, to jakby „łatwiej przepiąć sieciówkę niż zmieniać wzmacniacz”. Tkwi jednak potęga w kablach i w każdym wątku chyba znajdzie się ktoś, kto będzie rozwiązywał problemy przy ich pomocy, proponował jako zamiennik czegoś co faktycznie wpływa na zmianę brzmienia lub poprawiał jakość dźwięku. 😀

Faktycznie wystarczy zwłóczyć sprzęt gdzie indziej. W ostateczności zrealizować przemeblowanie nieintuicyjne ograniczonego pojedynczego siedliska. Wolę jednak ruch.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 6.05.2023 o 22:41, kangie napisał:

@paww bo od dobrych kilkunastu zim wszyscy experci dookoła gadajo, że brzmienie stroi się kablami. Equalizery poszły do lamusa.

A nasze uszy to pies ?  Przecież z wiekiem te crossovery  z góry i z dołu rżną pasmo aż miło i to skutecznie.

W dniu 7.05.2023 o 13:05, spokojnie napisał:

Temat regulacji barwy i konturu jest ciekawy, więc szkoda byłaby gdyby tu drugie Audio Mity się zrobiły. 

Już na to za późno. Użytkownicy bywają płochliwi, bo brak im pojęcia co do wszechmocy kpin wzrokowców. Tymczasem mniej znaczy więcej. Zdolność adaptacyjna słuchu jest zmienna, wystarczy tylko chcieć i móc użyć do niej racjonalnego opisu a nie tzw. teorii krytycznej.

Ukryta Zawartość

Koniec offtopu odnośnie filozofii i polityki.

|

Ad meritum- regulacja (fizjologiczna)

czyli- i barwa i dźwięk i światło. Swoje podejście a priori już podałem ci do konieczności regulacji fizjologicznej (barwy, brzmienia, różnie nazywanej). Nie jest konieczna - elektrycznie, wystarczy - akustycznie lub - architektonicznie. Bo: adaptacja fizjologiczna też zachodzi.

Ukryta Zawartość

Energię spala (np. stratną). Oczywiście że tak
Tzn. to tylko szyld do handlowania (samsungowy chyba obecnie).

Energi nie mozna spalic, mozna ja tylko zamienic na inna forme
To podstawowa zasada zachowania energii

Tak, Harman zostal wykupiony przez Samsunga

Ad meritum- regulacja (fizjologiczna)
czyli- i barwa i dźwięk i światło. Swoje podejście a priori już podałem ci do konieczności regulacji fizjologicznej (barwy, brzmienia, różnie nazywanej). Nie jest konieczna - elektrycznie, wystarczy - akustycznie lub - architektonicznie. Bo: adaptacja fizjologiczna też zachodzi.

To jak dziala nasz zmysl sluchu jest „fizjologiczne“.
Gdyby zachodzila fizologiczna adaptacja to nie bylo by FM
6 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Niech każdy przyniesie swój audiogram od laryngologa, nałożymy go na te wszystkie sprzętowe słupki i wykresy i wszystko się wyjaśni. Nawet kable ze złota nie pomogą 

1"Niech... " -zróbcie

2laryngolog go nie wykonuje

3rano i wieczorem inny jest ubytek (zmęczenie)

4na słuchawkach jest "kompilowany" wykres

5nałożenie jest bez sensu (korelacja jedynie przypuszczona)

6nic się nie wyjasni

7ilość nie przechodzi w jakość

8to nie o liczby chodzi

9w pomieszczeniu energia fal akustycznych dochodzi wektorowo do układu słuchowego

10to nic nie ma wspólnego z koniecznością stosowania we wzmacniaczach korekcji fizjologicznej

11sprzęt a nie neurobiologia jest komentowana krytycznie tu w temacie.

Ukryta Zawartość

Apologetycznie chyba tylko ja tu piszę.

Ukryta Zawartość

Co teraz jest w rejach założycieli?

Castle, Mark Levinson, Avance… sprzedane…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

5 godzin temu, porlick napisał:

Ale po co audiogram? Przecież nie odpowie na pytanie, czy ktoś słyszy zgodnie z krzywymi F-M

Przypomnę kierunek logicznej relacji wynikania.

To z wrażeń (na próbce słuchaczy) powstał sto lat temu wykres FM a nie odwrotnie.

3 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Na pilocie w instrukcji obsługi jest korekcja o której mowa.

Mógłbyś dać skrót tej instrukcji obsługi która jest na pilocie?

To dziwna konstrukcja pilota.

30 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Przecież z wiekiem te crossovery  z góry i z dołu rżną pasmo aż miło i to skutecznie.

Dla mnie to podgatunek z muzyki (oipunk-thrashmetal) albo skojarzenie z krosownicą. Da się znaleźć synonim do: "crossovery"?

20 minut temu, xajas napisał:

To podstawowa zasada zachowania energii

Ukryta Zawartość

Bezużytecznie tracona - czyli spalona (metaforycznie). Także ta kosmiczna. Ze Słońca idzie jej tyle że czajnik by się zagotował - rząd wielkości to 2kW/M2.

Przecież wiesz że to temat który zmierza do entropii, danych lub informacji nikt tu nie wyszuka.

Wcale nie zamierzam zmieniać (jak na razie) swojego podejścia. Tak jakieś 10 lat temu, może 20 to sobie przemyślałem. Technologia scalaków (włącznie z tymi w zasilaniu) wyraźnie lepsza jest teraz. Zaś - jakość "produkcji" muzycznej nie wymaga jakichś pokręteł oprócz jednego do ściszania (ewentualnie wielopozycyjnych przekaźników do drabinki rezystorowej dla skokowego ściszania). 

Ukryta Zawartość

Spodziewałem się merytoryki bardziej a nie przeklejania czyichś cytatów.

No ale skoro jest to  bardziej  polemika odnośnie gustów i czyjejś wyobraźni to także i swoje podejście prezentuję.

Wystarczy poziom dopasować tak, żeby uzyskać czytelność dykcji i wtedy np.

-także 3. plan wokalu Beaty słychać, jak w "Jeziorze szczęścia" (poniżej głównego i francuskiego jest jeszcze deklamacja po polsku). 

Koncentracja uwagi zamiast zbędnych gałek, i tyle.

Kilka stron temu dodałem chyba podobny opis i mój wpis.

Edytowane przez xetras
Poprawka

• Redaktorzy
Godzinę temu, xajas napisał:

Kombi - Kombii

Energia - Energii 

😉 Poza tym reszta OK.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Można ją zużyć na uśmiech z zabawy.

W dniu 7.05.2023 o 19:39, bogdan_ napisał:

(...)Nic mi nie brakuje na głównym systemie aktywnym

Mógłbyś, podać więcej szczegółów nt konfiguracji? Ostatnio zastanawiam się nad tym.

5 minut temu, wlodek71 napisał:

Mógłbyś, podać więcej szczegółów nt konfiguracji? Ostatnio zastanawiam się nad tym.

Zmiany zmiany zmiany? 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Wystarczy poziom dopasować tak, żeby uzyskać czytelność dykcji i wtedy np.
-także 3. plan wokalu Beaty słychać, jak w "Jeziorze szczęścia" (poniżej głównego i francuskiego jest jeszcze deklamacja po polsku). 
Koncentracja uwagi zamiast zbędnych gałek, i tyle.
Kilka stron temu dodałem chyba podobny opis i mój wpis.

Jesli dopasowujesz poziom do czytelnosci dykcji, to orientujesz sie zakresem glosow meskich/damskich czyli 125/250-7000Hz. W tym zakresie zmiany „barw“ wynikajace z roznych poziomow glosnosci sa stosunkowo male, a do odtworzenia wystarczy radio kuchenne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.05.2023 o 13:51, Audroc napisał:

Trudno o muzykę źle nagrana, raczej mamy źle wydania i tyle. W studio wszystko jest nagrane na sprzęcie studyjnym i tam gra ok, dopiero fuszerka pojawią się podczas nagrywania samej płyty. 

Byles kiedys w studio? Wystarczy, ze ktos spieprzy master i jest po ptakach. Albo dolozy loudness war.

BTW co rozumiesz przez nagrywanie samej plyty? B9 ch6ba w twojej terminologii jest pies pogrzebany.

Muszę przewietrzyć mój system…

Po mojemu błędem jest przekonanie, że wszystko ma brzmieć tak samo.

Kiedyś trafiłem na jeden z LP "Procol Harum" ( wydanie w PL ) i od razu

po przesłuchaniu trafił głęboko na półkę, bo się nie dało słuchać. Głucho, ciemno

mimo niezłej muzyki ... pomyślałem wtedy - krajowe wydanie i tyle.

Ale zdanie zupełnie zmieniłem po przesłuchaniu wiele lat później tego LP na CD.

Brzmiało tak samo i sądzę, że taka była koncepcja producenta płyty, bo na pewno

dysponował gratami, które umożliwiały realizację całkiem odmienną.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

18 godzin temu, kangie napisał:

Kombi - Kombii

To nie jest dobry przykład.

KombII to przerobka wyrazu Kombi. Po prostu na końcu zastosowano rzymską dwójkę, czyli "II", bo były problemy ze znakiem towarowym, którym jest pierwotna nazwa zespołu.

4 godziny temu, xajas napisał:

Jesli dopasowujesz poziom do czytelnosci dykcji, to orientujesz sie zakresem glosow meskich/damskich czyli 125/250-7000Hz. W tym zakresie zmiany „barw“ wynikajace z roznych poziomow glosnosci sa stosunkowo male, a do odtworzenia wystarczy radio kuchenne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5649.thumb.jpg.ecdb1a04bb6f9bcede28346a90f60a0c.jpg

Myślisz że umiem "zamknąć uszy"? Nikt tego nie umie. Nie zamknę uszy na basy i świsty.

Jedynie przez dobór (przed zakupem) słuchawek, głośników [i ustawienie tych ostatnich] wybieram co się sprawdzi.  Ważne żeby basy i świsty nie przeszkadzały w selektywnym środku. 

Z przesterem gitarowym na środku i rewerbem na wokalu nie dałem rady. (Tzn. Kasta pianistów Kultu z 1986 roku nadal jest bez paru fraz z 3 zwrotki na tekstowo.pl). Przestałem tam zmagać się z tekstem, bo jest głupi. Sam Kazik nie chce go teraz śpiewać i tylko skrót dośpiewuje. Co prawda lubię kryminalne rzeczy (zwykle logiczne), ale skoro i zespół też nie chce to tylko bootlegowe nagranie koncertowe istnieje na YT.

EOT

Na tyle różnych rzeczy różnie spaskudzonych słucham bo lubię - że nie koncentruję się tylko na wokalach a raczej na całości. Wokale  i tekst tylko dlatego, bo mało komu na przekazie tekstowym zależy. Mi zależy na propagowaniu i muzyki i tekstu.

Np. ~ dialog foliarzy, foliarek~ (bardzo logiczny utwór,uwielbiam go):

Ukryta Zawartość

Włącznie z tłumaczeniem - na akceptację moderacji czekałem prawie 2 tygodnie, co może zniechęcić do jakiejkolwiek nikomu (na razie) niepotrzebnej roboty z nadstawianiem uszu.

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Byles kiedys w studio? Wystarczy, ze ktos spieprzy master i jest po ptakach. Albo dolozy loudness war.

BTW co rozumiesz przez nagrywanie samej plyty? Bo chyba w twojej terminologii jest pies pogrzebany.

Witam serdecznie!

@Audroc ma teorię spiskową o tłoczni. 

Rzekomo to nowa tłocznia dba o jakość a nie wydawca (o ile mu się chce i może). 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

• Pokaż nowe odpowiedzi