Skocz do zawartości
IGNORED

CAYIN iDAC-6 MK2 PRZETESTUJ I WYGRAJ 1000ZŁ !!

Rekomendowane odpowiedzi

@marteo1981 masz już dane kolejnej osoby? I podziel się wrażeniami koniecznie 🙂

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

DAC jest już u mnie. Wieczorem przystępuję do testów 🙂

@Rafał_79 możesz podesłać do mnie na priv namiary do kolejnej wysyłki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzę mocna reprezentacja Cayina 🙂 Sam prywatnie zbieram się właśnie do lampki do stereo od cayina.

Tydzień minął a ja mam ciężko się zabrać do napisania krótkiej recki. Już nasza forumowa koleżanka  opisywała tutaj obszernie ten przetwornik. Postaram się krótko i rzeczowo coś napisać. 

Jeśli chodzi o samo wykonanie to tutaj nie ma oczywiście najmnieszych obaw o tą kwestię, jest solidnie, kawał sprzętu ok. 4 kg wagi, wszystko precyzyjnie spasowane, solidna gałka funkcyjna, taka sama jak we wzmacniaczach tej marki. Bardzo fajny duży wyświetlacz, ale tu pierwsza uwaga co bym zmienił. Szkoda że jest tylko jedna szata graficzna. Na początku było fajnie patrzeć na ten wyświetlacz, ale z czasem miałem ochotę aby wyświetlane informacje były bardziej stonowane, w jakimś ciemniejszym kolorze, bez wodotrysków kolorów. Parę innych grafik napewno by się przydało. Ja bym się cieszył z tego powodu 😉. Tył urządzenia, bardziej chodzi mi o przyłącza to też 1 liga, mamy tu na pokładzie gniazda Neutrika XLR, przypuszczam że wyjścia audio chinch oraz cyfrowe wejścia są też od nich, ale są naprawdę solidne. Wielkim minusem dla mnie to brak pilota, szczególnie dla tych którzy wykorzystać chcą funkcje pre tego urządzenia. Dla mnie samo wybieranie wejścia, czy filtrów tylko z samego urządzenia było uciążliwe. 

Zmiana filtrów jak dla mnie jest bardzo minimalna jeśli chodzi o wpływ na dźwięk. Jakoś tam mam że nie wyłapuje dużych różnic. Różnice są słyszalne po wyborze trybu lampa, lub tranzystor na wyjściu. 

Jako posiadacz wzmacniacza lampowego, wybór wyjścia lampowego w Dacu dał niezbyt dobry efekt, było za dużo cukru w cukrze, grało to jakoś beznamiętnie, dźwięk się lał, bez dynamiki. Cały czas słuchałem dac na wyjściu tranzystorowym. 

Takie połączenie dało już bardzo dobry efekt. Dostajemy tu naprawdę solidny dźwięk. Bas gra z dużą energią i odpowiednim zejściem gdy trzeba i nie ma tej tzw. buły którą zdarzało mi się usłyszeć na innych dac które miałem okazję słuchać. Średnie przyjemnie, wokale lekko wycofane, ale bardzo dobrze artykuowane, nie trzeba się wsłuchiwać na siłę, jak w dialogi w filmach polskiej produkcji 😁. Wysokie tony, to duża ilość detalu, dużo informacji, ale podane w taki sposób, że nie pójdzie krew z uszu. Osoby które lubią wyłapywać smaczki, tzw planktonu będą zadowolone. Scena i stereofonia dla mnie bez zastrzeżeń, bez problemu na znanych kawałkach jak np Madonna - Vogue dostajemy niesamowite efekty przestrzenne, osobiście ja takie granie preferuje, lubię jak dźwięk wychodzi mi daleko poza kolumny na bok. W Cayinie to dostaje w 100%. Na koniec dodam tylko że bezpośrednio porównywałem go  z Gustard A26 na kości AKM 4499EX. Całościowo A26 wypada trochę lepiej, ale to nie jest jakaś duża różnica. Nie wiem jak to opisać, mam na myśli taki spokój, wykończenie, ostani szlif który już płynie do nas do uszu. Pewnie moje preferencje i gust bardziej idzie w stronę AKM niż Sabre które siedzi w Cayinie. 

Z resztą jak każdy z Was wie gra cały system i czasem musi się coś pasować lub nie. Cayin iDAC 6 Mk2 jak najbardziej u mnie się wpasował, dał bardzo fajną synergię z Cayin A55TP. Sprawdzi się w długich odsłuchać, myślę że z  większością gatunków muzyki da dużo frajdy ze słuchania. DAC naprawdę warty posłuchania u siebie jeśli ktoś szuka czegoś w okolicy 5000 zł. 

Podziękowania dla @Audiomagic.plza możliwość posłuchania u siebie.

Pamiątkowe zdjęcie poniżej, pozdrawiam Marcin. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marteo1981
2 godziny temu, marteo1981 napisał:

Już nasza forumowa koleżanka  opisywała tutaj obszernie ten przetwornik

Naprowadź mnie proszę bo ja sierota nie mogę znaleźć 🙂

11 godzin temu, jurek1 napisał:

Niewątpliwą zaletą tego DAC jest prawdziwy preamp analogowym nie regulacja cyfrowa.

Dokładnie 👍

Rozwińcie temat. Co tam jest innego niż "wszędzie", co za regulację cyfrową macie na myśli?

A z innej beczki, wrzucony link (u mnie) nie działa.

30 minut temu, Wito76 napisał:

co za regulację cyfrową macie na myśli

Z tego co doczytałem to regulacja poziomu głośności w domenie cyfrowej zmniejsza rozdzielczość bitową powodując degradację sygnału. A jeśli regulacja jest już po zamianie sygnału cyfrowego do analogowego to tych zniekształceń nie ma (są oczywiście inne problemy ale te są ogólnie znane i rozwiązywane).

W dniu 28.05.2023 o 21:33, marteo1981 napisał:

Link który podałem otwiera się u mnie normalnie. 

Tapatalk w telefonie miał jakiś problem z otworzeniem. Zamiast otwierać przerzuca na stronę główną AS. W przeglądarce w komputerze bez problemu działa. Dzięki za link. Obiecująco wygląda ten Cayin.

Jest małe opóźnienie w dostarczeniu paczki do trzeciej osoby. Paczkę z DAC wysłałem w niedzielę a do dzisiaj jeszcze nie dotarła do @Rafał_79. Dzwoniłem do Inpost i dostałem informację że najpóźniej jutro paczka powinna dotrzeć do adresata. Monitoruję sytuację cały czas i mam nadzieję że faktycznie paczka dotrze już jutro.

10 minut temu, Łukasz napisał:

Dzwoniłem do Inpost i dostałem informację że najpóźniej jutro paczka powinna dotrzeć do adresata. Monitoruję sytuację cały czas i mam nadzieję że faktycznie paczka dotrze już jutro.

Dzięki.

Tak czy inaczej, ze swojej strony postaram się przesłać paczkę dalej w najbliższy poniedziałek wieczorem. No chyba, że ewidentnie będę czuł, że za mało czasu posłuchałem sprzętu, to wtedy prześlę we wtorek.

A przy okazji - kolejna osoba z listy może mi już nadać dane do wysyłki w prywatnej wiadomości.

Tymczasem dodaję swoją recenzję 🙂

Firma Cayin jest bardzo dobrze znana wśród miłośników hi-fi w Polsce jako producent świetnych wzmacniaczy lampowych. W ofercie Cayin możemy jednak znaleźć także źródła w postaci odtwarzaczy CD czy DAC. IDAC-6 od razu po wyjęciu z pudełka wzbudza zaufanie swoim ciężarem i jakością wykonania.  Obudowa zrobiona jest z jednego kawałka perłowego aluminium, na ścianie przedniej umieszczony jest wysokiej klasy wyświetlacz AMOLED o przekątnej 3,5’. Po lewej stronie znajduje się przycisk Power, po prawej pokrętło funkcyjne. Obok ekranu znajdują się przyciski sterujące służące do zmiany źródła sygnału cyfrowego,  wyboru trybu pracy DAC ( lampa/ tranzystor ), wyboru trybu pracy Line/ Preout. Główne pokrętło funkcyjne  służy do sterowania głośnością w trybie PREOUT lub po naciśnięciu  umożliwia wejście i przeglądanie menu urządzenia w którym znajdziemy :  żonglowanie filtrami cyfrowymi PCM, DSD, wybór trybu pracy Lineout/PREOUT, informację o aktualnym firmware. Na ścianie tylnej urządzenia widzimy cały zestaw wejść cyfrowych i wyjść RCA/ XLR. Lista wszystkich dostępnych wejść cyfrowych znajdziecie w danych technicznych, które podaję na końcu recenzji.

W środku DAC’a znajdziemy zmieniony w stosunku do pierwszej wersji nowy chipset. W miejsce AKM AK4490 pojawił się SabreES9028PRO. Tor lampowy w DAC obsługują 4 lampy 6N1B. Urządzenie niestety nie zostało wyposażone w pilot zdalnego sterowania, który byłby bardzo użyteczny w przypadku takiego nagromadzenia funkcji i możliwości sterowania głośnością w trybie PRE.

Zawsze intrygowała mnie myśl czy warto inwestować w DAC w tej półce cenowej, czy wniesie on dużo do systemu w porównaniu z CD czy DACami z niższego przedziału cenowego. Aby odpowiedzieć na to pytanie test IDAC-6 przeprowadziłem w trzech konfiguracjach porównując go w systemie głównym do DAC SMSL M3 na zmianę z odtwarzaczem CD NAD C568 oraz w torze słuchawkowym do DAC iFi ZEN DAC. Tor głośnikowy to kolumny Heco Aurora 1000, wzmacniacz Cayin A55, tor słuchawkowy stanowi wzmacniacz iFi ZEN CAN, słuchawki Beyerdynamic DT990 PRO. Tryb w jakim słuchałem Cayina to tryb lampowy, po prostu wydawał mi się ciekawszy, a brzmienie głębsze, cieplejsze, mniej uśrednione. Jeżeli chodzi o filtry cyfrowe to ich zmiana jest dla mnie trudna do rozpoznania, na granicy percepcji.

Płyty jakich słuchałem podczas testu to m.in.:

Diana Krall – The Girl In the Rother room

Miles Davis – Kind of blue

Lee Ritenour – Rhythm Session

Christian McBride Big Band – „For Jimmy, Wes and Oliver

Wojciech Kilar – „Dracula”

Lalo Schifrin – „Bullitt”

Jordi Savall – „Granada Eterna”

Fabio Biondi –„Vivaldi: La Estravaganza”

1.       IDAC-6 vs. SMSL M3

Tutaj spodziewałem się największych różnic i tak właśnie się stało. Transportem dla obu DAC był CD NAD C568. Cayin to w zasadzie DAC o klasę lepszy, co nie dziwi patrząc na cenę obu urządzeń . W każdym aspekcie możemy usłyszeć poprawę. Pierwsze co rzuca się na uszy to energia ,przestrzeń, separacja instrumentów, powietrze pomiędzy nimi. Tak jakby nagle cała scena została napompowana jak balonik i wypełniona muzyką. Wybrzmienia instrumentów zostały wzbogacone, pojawił się swego rodzaju pogłos i dłuższe wybrzmienia. Scena jest przesunięta w stronę słuchacza, DAC podaje dźwięki wokali bliżej niż SMSL. Trudno jest powrócić po dłuższym odsłuchu Cayina z powrotem do SMSL. Nie to że M3 jest słabym DAC, gra bardzo rzetelnie jak na swoją niską cenę ale w bezpośrednim porównaniu możemy dopiero zauważyć czego do tej pory brakowało w naszym systemie.

2.       IDAC-6 vs. CD NAD C568

W tym przypadku różnice już nie są tak duże. Wybierając  tego CD jako główne źródło do mojego Cayina A55 porównywałem go z kilkoma innymi odtwarzaczami z tej półki cenowej i zdecydowałem się na NAD ze względu na jego ciepłe, głębokie brzmienie. On uspokoił narowistość lamp KT88 we wzmacniaczu i jest to brzmienie bardzo podobne do Cayina IDAC-6. W niektórych nagraniach różnicę ciężko byłoby wychwycić pomiędzy tymi urządzeniami ale w takich przypadkach jak np. nagrania Diany Krall, innych wokalistek jazzowych czy w symfonice można od razu usłyszeć na korzyć Cayina przestrzeń, napuszenie dźwięku i ogólnie lepsze wykończenie wybrzmień. Czasami to tylko niuanse ale słyszalne i wyraźne. Same Heco Aurora 1000 to nie są kolumny obdarzone takimi pięknymi barwami jak Spendory czy Dynaudio. IDAC-6 w trybie lampowym bardzo dobrze im zrobił w tej materii i po raz kolejny udowodnił że im lepszą elektronikę damy swoim kolumnom tym więcej możemy z nich wyciągnąć dobrego brzmienia.

3.       IDAC-6 vs. iFi ZEN DAC

Na koniec czas na test Cayina w torze słuchawkowym. Zestaw iFi ZEN to bardzo synergiczne połączenie dwóch niedrogich urządzeń. Charakter tego grania jest ewidentnie ciepły, z gęstą średnicą, mocnym basem i zdolnością do napędzenia wysokoomowych słuchawek. Jego łagodność okiełznała w końcu Beyerdynamiki 990 które wcześniej nie mogły mnie do siebie przekonać ze względu na zbyt ofensywną górę. Wpięcie IDAC-6 nie zmienia tego, to także ciepły DAC ale bardziej szczegółowy, bardziej bogaty w brzmieniu. W zasadzie powtarza się wszystko to co napisałem o nim w kontekście głównego systemu. Przestrzeń, lokalizacja, bogactwo wybrzmień w tle, dobrze zarysowany głęboki bas.

Podsumowując, oceniam tego DAC jako urządzenie znakomite brzmieniowo, w niezwykły wręcz sposób dodającego muzyce „kopa” i takiej specyficznej lampowości przejawiającej się bogactwem wybrzmień w tle, wyraźnymi fakturami instrumentów, przybliżeniem wokali. Nie miałem możliwości porównać go z innymi DAC z jego lub wyższej półki. Czy warto inwestować w DAC ? Tak, jeżeli Wasze systemy potrzebują już tylko tej wisienki na torcie to dobry DAC to sprawi. Gdybym dzisiaj miał zainwestować w źródło domowego systemu to byłby to właśnie dobry DAC mogący obsłużyć wiele źródeł dźwięku będących od tej pory transportem dla niego. DAC oferuje mnogość wejść, wyjścia RCA jak i XLR. Bardzo ciekawym dodatkiem jest tryb PRE i bardzo dobrze działająca i precyzyjna regulacja głośności. Możemy więc wykorzystać IDAC-6 nie tylko jako źródło ale również jako przedwzmacniacz podpięty do końcówki mocy. Jeżeli chodzi o małe minusy to można wymienić brak pilota oraz to że w trybie lampowym DAC mocno się nagrzewa a posiada tylko niewielkie szczeliny wentylacyjne na tylnej ściance. Według mnie producent powinien pomyśleć nad dodatkową wentylacją. Ale to tylko drobnostki w porównaniu do funkcjonalności IDAC-6 i przede wszystkim jakości dźwięku.

Dane techniczne:

Chipset DAC ES9028Pro

Napięcie wyjściowe RCA: 2,2 V RMS

BAL XLR: 4,4 V RMS

Wejścia USB obsługuje natywne DSD64-DSD512, PCM do 32 bitów / 768 kHz

AES / EBU, optyczne, koncentryczne: do 24Bit / 192kHz, DSD64 (DoP)

Wyjścia liniowe i przedwzmacniacz XLR (zbalansowane), RCA (niezbalansowane, przełączalna lampa / tranzystor)

Napięcie wyjściowe: Linia: 2,2 V + 2,2 V RCA, 4,4 V + 4,4 V tranzystor XLR i lampa

Przedwzmacniacz: tranzystor 7V + 7V RCA, lampa  6V + 6V RCA

Tranzystor 13V + 13V XLR, lampa  10V + 10V XLR

Zespół lampowy  4 x 6N1B

Wymiary  240 mm x 252 mm 69 mm(szer. x gł. x wys.)

Waga  3.8 kg

Ukryta Zawartość

DSC06872.JPG

DSC06877.JPG

DSC06878.JPG

DSC06879.JPG

DSC06880.JPG

DSC06884.JPG

DSC06886.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Łukasz napisał:

Tymczasem dodaję swoją recenzję 🙂

Firma Cayin jest bardzo dobrze znana wśród miłośników hi-fi w Polsce jako producent świetnych wzmacniaczy lampowych. W ofercie Cayin możemy jednak znaleźć także źródła w postaci odtwarzaczy CD czy DAC. IDAC-6 od razu po wyjęciu z pudełka wzbudza zaufanie swoim ciężarem i jakością wykonania.  Obudowa zrobiona jest z jednego kawałka perłowego aluminium, na ścianie przedniej umieszczony jest wysokiej klasy wyświetlacz AMOLED o przekątnej 3,5’. Po lewej stronie znajduje się przycisk Power, po prawej pokrętło funkcyjne. Obok ekranu znajdują się przyciski sterujące służące do zmiany źródła sygnału cyfrowego,  wyboru trybu pracy DAC ( lampa/ tranzystor ), wyboru trybu pracy Line/ Preout. Główne pokrętło funkcyjne  służy do sterowania głośnością w trybie PREOUT lub po naciśnięciu  umożliwia wejście i przeglądanie menu urządzenia w którym znajdziemy :  żonglowanie filtrami cyfrowymi PCM, DSD, wybór trybu pracy Lineout/PREOUT, informację o aktualnym firmware. Na ścianie tylnej urządzenia widzimy cały zestaw wejść cyfrowych i wyjść RCA/ XLR. Lista wszystkich dostępnych wejść cyfrowych znajdziecie w danych technicznych, które podaję na końcu recenzji.

W środku DAC’a znajdziemy zmieniony w stosunku do pierwszej wersji nowy chipset. W miejsce AKM AK4490 pojawił się SabreES9028PRO. Tor lampowy w DAC obsługują 4 lampy 6N1B. Urządzenie niestety nie zostało wyposażone w pilot zdalnego sterowania, który byłby bardzo użyteczny w przypadku takiego nagromadzenia funkcji i możliwości sterowania głośnością w trybie PRE.

Zawsze intrygowała mnie myśl czy warto inwestować w DAC w tej półce cenowej, czy wniesie on dużo do systemu w porównaniu z CD czy DACami z niższego przedziału cenowego. Aby odpowiedzieć na to pytanie test IDAC-6 przeprowadziłem w trzech konfiguracjach porównując go w systemie głównym do DAC SMSL M3 na zmianę z odtwarzaczem CD NAD C568 oraz w torze słuchawkowym do DAC iFi ZEN DAC. Tor głośnikowy to kolumny Heco Aurora 1000, wzmacniacz Cayin A55, tor słuchawkowy stanowi wzmacniacz iFi ZEN CAN, słuchawki Beyerdynamic DT990 PRO. Tryb w jakim słuchałem Cayina to tryb lampowy, po prostu wydawał mi się ciekawszy, a brzmienie głębsze, cieplejsze, mniej uśrednione. Jeżeli chodzi o filtry cyfrowe to ich zmiana jest dla mnie trudna do rozpoznania, na granicy percepcji.

Płyty jakich słuchałem podczas testu to m.in.:

Diana Krall – The Girl In the Rother room

Miles Davis – Kind of blue

Lee Ritenour – Rhythm Session

Christian McBride Big Band – „For Jimmy, Wes and Oliver

Wojciech Kilar – „Dracula”

Lalo Schifrin – „Bullitt”

Jordi Savall – „Granada Eterna”

Fabio Biondi –„Vivaldi: La Estravaganza”

1.       IDAC-6 vs. SMSL M3

Tutaj spodziewałem się największych różnic i tak właśnie się stało. Transportem dla obu DAC był CD NAD C568. Cayin to w zasadzie DAC o klasę lepszy, co nie dziwi patrząc na cenę obu urządzeń . W każdym aspekcie możemy usłyszeć poprawę. Pierwsze co rzuca się na uszy to energia ,przestrzeń, separacja instrumentów, powietrze pomiędzy nimi. Tak jakby nagle cała scena została napompowana jak balonik i wypełniona muzyką. Wybrzmienia instrumentów zostały wzbogacone, pojawił się swego rodzaju pogłos i dłuższe wybrzmienia. Scena jest przesunięta w stronę słuchacza, DAC podaje dźwięki wokali bliżej niż SMSL. Trudno jest powrócić po dłuższym odsłuchu Cayina z powrotem do SMSL. Nie to że M3 jest słabym DAC, gra bardzo rzetelnie jak na swoją niską cenę ale w bezpośrednim porównaniu możemy dopiero zauważyć czego do tej pory brakowało w naszym systemie.

2.       IDAC-6 vs. CD NAD C568

W tym przypadku różnice już nie są tak duże. Wybierając  tego CD jako główne źródło do mojego Cayina A55 porównywałem go z kilkoma innymi odtwarzaczami z tej półki cenowej i zdecydowałem się na NAD ze względu na jego ciepłe, głębokie brzmienie. On uspokoił narowistość lamp KT88 we wzmacniaczu i jest to brzmienie bardzo podobne do Cayina IDAC-6. W niektórych nagraniach różnicę ciężko byłoby wychwycić pomiędzy tymi urządzeniami ale w takich przypadkach jak np. nagrania Diany Krall, innych wokalistek jazzowych czy w symfonice można od razu usłyszeć na korzyć Cayina przestrzeń, napuszenie dźwięku i ogólnie lepsze wykończenie wybrzmień. Czasami to tylko niuanse ale słyszalne i wyraźne. Same Heco Aurora 1000 to nie są kolumny obdarzone takimi pięknymi barwami jak Spendory czy Dynaudio. IDAC-6 w trybie lampowym bardzo dobrze im zrobił w tej materii i po raz kolejny udowodnił że im lepszą elektronikę damy swoim kolumnom tym więcej możemy z nich wyciągnąć dobrego brzmienia.

3.       IDAC-6 vs. iFi ZEN DAC

Na koniec czas na test Cayina w torze słuchawkowym. Zestaw iFi ZEN to bardzo synergiczne połączenie dwóch niedrogich urządzeń. Charakter tego grania jest ewidentnie ciepły, z gęstą średnicą, mocnym basem i zdolnością do napędzenia wysokoomowych słuchawek. Jego łagodność okiełznała w końcu Beyerdynamiki 990 które wcześniej nie mogły mnie do siebie przekonać ze względu na zbyt ofensywną górę. Wpięcie IDAC-6 nie zmienia tego, to także ciepły DAC ale bardziej szczegółowy, bardziej bogaty w brzmieniu. W zasadzie powtarza się wszystko to co napisałem o nim w kontekście głównego systemu. Przestrzeń, lokalizacja, bogactwo wybrzmień w tle, dobrze zarysowany głęboki bas.

Podsumowując, oceniam tego DAC jako urządzenie znakomite brzmieniowo, w niezwykły wręcz sposób dodającego muzyce „kopa” i takiej specyficznej lampowości przejawiającej się bogactwem wybrzmień w tle, wyraźnymi fakturami instrumentów, przybliżeniem wokali. Nie miałem możliwości porównać go z innymi DAC z jego lub wyższej półki. Czy warto inwestować w DAC ? Tak, jeżeli Wasze systemy potrzebują już tylko tej wisienki na torcie to dobry DAC to sprawi. Gdybym dzisiaj miał zainwestować w źródło domowego systemu to byłby to właśnie dobry DAC mogący obsłużyć wiele źródeł dźwięku będących od tej pory transportem dla niego. DAC oferuje mnogość wejść, wyjścia RCA jak i XLR. Bardzo ciekawym dodatkiem jest tryb PRE i bardzo dobrze działająca i precyzyjna regulacja głośności. Możemy więc wykorzystać IDAC-6 nie tylko jako źródło ale również jako przedwzmacniacz podpięty do końcówki mocy. Jeżeli chodzi o małe minusy to można wymienić brak pilota oraz to że w trybie lampowym DAC mocno się nagrzewa a posiada tylko niewielkie szczeliny wentylacyjne na tylnej ściance. Według mnie producent powinien pomyśleć nad dodatkową wentylacją. Ale to tylko drobnostki w porównaniu do funkcjonalności IDAC-6 i przede wszystkim jakości dźwięku.

Dane techniczne:

Chipset DAC ES9028Pro

Napięcie wyjściowe RCA: 2,2 V RMS

BAL XLR: 4,4 V RMS

Wejścia USB obsługuje natywne DSD64-DSD512, PCM do 32 bitów / 768 kHz

AES / EBU, optyczne, koncentryczne: do 24Bit / 192kHz, DSD64 (DoP)

Wyjścia liniowe i przedwzmacniacz XLR (zbalansowane), RCA (niezbalansowane, przełączalna lampa / tranzystor)

Napięcie wyjściowe: Linia: 2,2 V + 2,2 V RCA, 4,4 V + 4,4 V tranzystor XLR i lampa

Przedwzmacniacz: tranzystor 7V + 7V RCA, lampa  6V + 6V RCA

Tranzystor 13V + 13V XLR, lampa  10V + 10V XLR

Zespół lampowy  4 x 6N1B

Wymiary  240 mm x 252 mm 69 mm(szer. x gł. x wys.)

Waga  3.8 kg

Ukryta Zawartość

DSC06872.JPG

DSC06877.JPG

DSC06878.JPG

DSC06879.JPG

DSC06880.JPG

DSC06884.JPG

DSC06886.JPG

No to rośnie nam konkurencja dla "zawodowych recenzentów":-) a na poważnie - brawo Łukasz, świetna, rzetelna recenzja.

Zdradzę, ze byłem u Łukasza i miałem okazję również chwilę posłuchać.

Zgadzam się w pełni z Gospodarzem. To co mnie najbardziej urzekło - a było zwłaszcza widoczne w bezpośrednim porównaniu obu DACów to piękne podkreślenie wybrzmień z charakterystycznym pogłosem - rzecz jasna tam gdzie to było uzasadnione choćby miejscem w którym powstało nagranie. Takie lepsze oddanie realiów -  jeśli wiecie co mam na myśli

Bardzo fajny Daczek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja już od kilku dni praktycznie nic nie słucham, żeby zwielokrotnić ochotę na słuchanie muzyki za pośrednictwem tego Cayin'a 🙂 No a InPost zrobił psikusa i dopiero jutro przetwornik ma być u mnie.

Natomiast w tym roku postaram się posłuchać jeszcze przetwornik Merason Frerot, który zapewne jest godziwym rywalem dla iDAC-6. No i pod koniec roku chciałbym zakupić przetwornik. Nie wykluczam, że któryś z nich.

Jeśli faktycznie nastąpi taki moment, że będę po odsłuchach obu tych przetworników, to napiszę na Forum krótkie porównanie (spostrzeżenia).

Przetwornik jest już u mnie od wczorajszego wieczora 🙂

Trochę już słuchałem, jednak na razie nie chcę wysnuwać pobieżnych opinii.

Na pewno dźwięk jest płynny, gładki i dość mocno nasycony (to chyba odpowiednie określenie). Ewentualnie można powiedzieć, że dźwięk jest dość gęsty.

Myślę, że można stwierdzić, że jest trochę zbliżony do dźwięku analogowego. Ale... mój AudioBlock DAC-100 też wykazuje trochę cech "analogowych" oprócz tego dość mocnego nasycenia (czy gęstości) dźwięku.

Zastanawiam się coraz bardziej, czy może jednak kość scalona użyta do budowy przetwornika jako całości może mieć większe znaczenie, niż kiedykolwiek wcześniej sądziłem. AudioBlock jest zbudowany z wykorzystaniem Burr Brown 1794. Za taki "analogowy" dźwięk chwalą też układy Wolfson'a (zwłaszcza WM8741). A ja muszę jeszcze kiedyś posłuchać Merason Frerot, który też ma układ Burr Brown 1794a. Wtedy będę miał pełny przekrój co jak gra i będę wiedział ostatecznie, czy warto wymienić mój przetwornik na inny 🙂

W dniu 31.05.2023 o 11:52, Łukasz napisał:

Nie to że M3 jest słabym DAC, gra bardzo rzetelnie jak na swoją niską cenę

Kurcze, właśnie "przypomniałem sobie" , że ja też mam tego DACa SMSL M3. Nie używam go na codzień, natomiast ma go mój synek nastolatek podłączony po USB do komputera. Z M3 dalej połączenie do mini wzmacniacza lampowego w klasie D (chińczyk Fosi Audio z wstawionymi lepsiejszymi lampami) i monitory. Taki całkiem sympatyczny zestaw jak na jego wiek i potrzeby (Tidal, gry, Youtuby, e-lekcje). Oczywiście włączyłem kilka razy z ciekawości tego M3 do swojego systemu i tak jak napisałeś gra bardzo przyzwoicie. Kuriozum jest takie, że siedzi w nim ceniona kość CS4398, aplikowana do wielokrotnie droższych DACów. To co mogę o tym M3 powiedzieć, to bardzo muzykalny DAC, nie gra jak modelowy chińczyk, lecz stara się ocieplić brzmienie, dołożyć głębi i trójwymiaru, nie jest na pewno sucho i sterylnie lecz z taką nutą analogu. Aż dziwne, że tyle potrafi, bo to sprzęcik na rynku wtórnym za 250-300zł. Oczywiście te pochwały mogę mu dać przy  zaaplikowanym dobrym/czystym zasilaniu z akumulatorów. Wiadomo, żaden top, nie chcę rozśmieszać ludzi,  ma też swoje grzeszki i słabe punkty, ale przyzwoity. Jak będę za kilka tygodni miał u siebie tytułowego Cayina to też pokuszę się o pojedynek między nimi. Rezultat już znam 🙂, ale z ciekawości porównam sobie jak gra ekstraklasa z II ligą.

W dniu 2.06.2023 o 09:47, Rafał_79 napisał:

AudioBlock jest zbudowany z wykorzystaniem Burr Brown 1794

Układy PCM179x właśnie opisywane są jako takie "analogowe". Słuchałem Arcama irDAC na 1796 i to właśnie taki głęboki, jednocześnie klarowny, bogaty dźwięk.

Edytowane przez Wito76

Pozdrawiam wszystkich testerów. Dystrybutor wie co robi. Jeden z nielicznych dac’ow, który kupił bym drugi raz (muzyka w muzyce)

W dniu 4.06.2023 o 22:48, AndrewK-1978 napisał:

Pozdrawiam wszystkich testerów. Dystrybutor wie co robi. Jeden z nielicznych dac’ow, który kupił bym drugi raz (muzyka w muzyce)

Po kilku dniach słuchania doszedłem do podobnych wniosków. Prawdziwie, rzetelnie brzmiąca muzyka. Bez "prężenia muskułów". Bez próby zabłyśnięcia i skupienia na sobie uwagi "na siłę". Bez brylowania w poszczególnych elementach składowych, na które można "rozebrać" muzykę. W przypadku Cayin'a iDAC-6 tego się nie robi. Zwyczajnie słuchamy muzyki. I zawsze się podoba...

Więcej szczegółów napiszę za kilka dni.

A jutro wieczorem lub najpóźniej w środę rano prześlę sprzęt do kolejnej osoby.

I jak nasz Cayin się czuję ruszył dalej w drogę?

3 godziny temu, Audiomagic.pl napisał:

I jak nasz Cayin się czuję ruszył dalej w drogę?

Ruszył w dalszą drogę w środę po południu.

Fakt, że zaraz potem było święto. Mimo wszystko, nie mam potwierdzenia, żeby dotarł do adresata.

Jeszcze jeden fakt jest taki, że musi przebyć całą Polskę z południa na północ.

I, niestety, ostatni fakt jest też taki, że jednak InPost trochę "leci w kulki". Tyle teraz kosztują przesyłki, że powinni się bardziej postarać o w miarę szybkie dostarczanie.

Po doświadczeniach z oczekiwaniem na przesyłkę do mnie oraz widząc jak to teraz wygląda... nie poleciłbym nikomu InPost'a.

Dac wysłany przez Rafała w środę do paczkomatu dotarł wczoraj. Odebrałem go, niech odstoi i od środy odsłuchy. Będę go puszczał dalej w następny poniedziałek.

A taką sytuację z Inpostem miałem pierwszy raz - pewnie długi weekend to przyczyna kiksu z ich strony.   

Niestety jak jest święto to kurierzy działają słabo... niestety słaby termin na wysłanie 🙂 ja i tak zawsze przy tourze doliczam dni na właśnie takie kwiatki niezależne od testującyc. Siłą wyższa 🙂 i kwestia też gdzie sie wysyła, duże miasta fajnie a jak na mniejsze miejscowości słabiej.  Najważniejsze że doszedł 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi