Skocz do zawartości
IGNORED

Ekranowanie transformatora mumetal, permaloy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jak najbardziej ekranuje się (magnetycznie) nawet drobiazgi w aparaturze.

Nawet małe kubki wykonane z blachy ferro o grubościach poniżej 1 mm. 

Co do zasady takie kubki są zazwyczaj zamknięte. Przy dużej przenikalności specjalnego materiału ferro linie sił pola magnetycznego mają zamknąć się po obwodzie takiego "kubka" i jak najmniej przenikać do chronionego wnętrza. Coś tam przenika ale są to spadki wielu-kilkunastokrotne. O tyle, ile ma wystarczać. 

W zakresie wyższych częstotliwości również nie ferromagnetyki eliminują pola magnetyczne dzięki prądom wirowym. 

Podobne dylematy dotyczą pól elektrycznych i w ogóle elektromagnetycznych.

Wsadźcie swój telefon do garnka i szczelnie zakryjcie go pokrywką. Niech ktoś zadzwoni na jego nr. Dlaczego zadzwoni...? 🙂

Wszelkie generalizowanie jest nie wskazane...

nie pouczaj ojca trojga dzieci jak się je robi. mowa o różnych kwestiach, i drumu indukowanego polami magnetycznymi nie zniwelujesz innym prowadzeniem masy kolego, można je zneutralizować, ale w inny sposób. znowu kłania sie prl, bo tak robili w magnetofonach.

w projektowanych przeze mnie pcb do półprzewodnikowych stopni mocy stosuje rozwiązanie z dwoma masami, masa wejścia i masa wyjścia. wtedy trzymając się pewnej reguły podłaczania tych mas, mam pewność że na wyjściu jest absolutna cisza, a układ nie ma tendencji do wzbudzeń akustycznych i ponadakustycznych

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Co do zasady takie kubki są zazwyczaj zamknięte. Przy dużej przenikalności specjalnego materiału ferro linie sił pola magnetycznego mają zamknąć się po obwodzie takiego "kubka" i jak najmniej przenikać do chronionego wnętrza. Coś tam przenika ale są to spadki wielu-kilkunastokrotne. O tyle, ile ma wystarczać. 

Przed zakupem lampy z ekranem myślałem nad zrobieniem ekranu z blachy transformatorowej. Tez chyba dobre. Własnie tak myślałem zeby zamknąć linie sił pól magnetycznych w czymś rodzaju zamkniętego zwoju tylko nie wiem czy dobrze myślę.

Może nie to słowo; zwoju. Ale wiemy o co chodzi; zamknięty pierścień,...

Blacha transformatorowa ma inne parametry; mała histereza,... 

W ekranach magnetycznych dąży się do maksymalnej przenikalności magnetycznej.

A tu jeden z kubków ekranujących na trafo o których pisałem:

post-21293-0-15542600-1365625755_thumb.jpg.a54f00c33561d875d4cc709f168d50da.jpg

Na małe trafka kupowałem takie kubki:

30x30x30mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Rick napisał:

30x30x30mm

czyli dla transformatorka czyniącym nisko lub średniooporowe, symetryczne wejście dla pa lampowego idealne, tylko trzeba znaleźć odpowiedni transformatorek...

Edytowane przez silver_sound
10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ukryta Zawartość

Dobrze widzę? Budowa podwójna. Czyli mam rozumieć zwiększenie skuteczności.

2 godziny temu, Rick napisał:

30x30x30mm

kubek.jpg

Rysiu to jest kubek aluminiowy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem kiedyś na konferencji ( zdalnej ) gdzie pewien profesor wsuwał pomiedzy dwie cewki ( jedna zasilona napięciem przemiennym f= 50 Hz , a do drugiej podpięty miernik) Materiał z linku powyżej w największym stopniu tłumił pole magnetyczne. Znaczenie lepiej niż inne próbki materiałów jak stal, miedź i inne, które powszechnie stosuje się do takich celów. 

Niestety zakładam, że ten materiał nie będzie tani. Bardziej jako ciekawostka.

Ukryta Zawartość

Niekoniecznie drogi. Zresztą co to znaczy? Ałdiofile potrafią, na nic nie wnoszące kable czy inne kondensatory, wydawać majątek a tu można osiągnąć spektakularne efekty... To mamy żałować 100zł czy nawet kilka razy więcej...?

3 hours ago, darek549 said:

Niestety zakładam, że ten materiał nie będzie tani. Bardziej jako ciekawostka.

Póki w domu nie konstruujesz nowej sondy nasa to podejrzewam da się bez niego obyć i osiągnąć dobre wyniki. Jak chcesz tłumić 50hz to uspawaj pudełko ze stali 6mm i już ;] Stal na niskich częstotliwościach tłumi pole magnetyczne bardzo dobrze a jej cena: 2.5pln za kg złomu więc tego... każdy materiał będzie liniowy względem grubości. Materiał z linku może być lepszy i 3x ale co z tego jak stal możesz dać 1cm.

W dniu 19.05.2023 o 23:39, Grzegorz7 napisał:

Ukryta Zawartość

Dlaczego blacha transformatorowa jest be w takim zastosowaniu ?

Ukryta Zawartość

Tak jak odświeżam pamięć:

Materiał na ekrany magnetyczne powinien mieć jak największą przenikalność magnetyczną i niską indukcję magnetyczną aby nie magnesować się. 

Blacha transformatorowa ma mieć małą pętlę histerezy (mała moc strat) oraz mieć dużą rezystywność aby minimalizować straty z prądów wirowych. Z tego powodu ma duży dodatek krzemu co powoduje jej kruchość. Nie da się z tego zrobić "kubków". 

Tu można zamówić kubki...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Tak jak odświeżam pamięć:

Materiał na ekrany magnetyczne powinien mieć jak największą przenikalność magnetyczną i niską indukcję magnetyczną aby nie magnesować się. 

Blacha transformatorowa ma mieć małą pętlę histerezy (mała moc strat) oraz mieć dużą rezystywność aby minimalizować straty z prądów wirowych. Z tego powodu ma duży dodatek krzemu co powoduje jej kruchość. Nie da się z tego zrobić "kubków". 

Tu można zamówić kubki...?

Ukryta Zawartość

Takie pytanko trochę z boku: cewki w zwrotnicach kolumn dla dobrej jakości dźwięku powinny być ekranowane czy też jednak nie

Za i przeciw?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam pytanie: jak wizualnie odróżnić mumetal od permalloy, permalloy ma więcej niklu, więc na "logikę" powinien być bardziej "świecący" od mumetal, ekrany lamp oscyloskopowych są wykonane z "szarego" metalu, czy to mumetal?

Mam zwój taśmy który kupiłem w ubiegłym wieku, jak likwidowano Szczeciński "Meratronik", kupowałem chyba jako permalloy, ale nie pamiętam, widzę na ebay, że dzisiaj taki zwój permalloy może być dużo warty, "przodują" w tym towarze sprzedawcy z Ukrainy, a ta cena to w ogóle "powala": 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor
19 minut temu, Grzegorz7 napisał:

@namor a jakiej jest ten zwój szerokości?

11 cm, grubość ok. 0,1 mm, nie ukrywam, że jak zobaczyłem te ceny, to chciałbym dorobić do emerytury😉

Były tam również na wyprzedaży zwijane rdzenie toroidalne z cienkiej blaszki. Nawet gdzieś miałem kilka sztuk ale zniknęły... Średnica zew. ok. 60, wew. ok. 40. Szerokość ok. 10. 

Robiliśmy jakiś projekt rozwojowy. Kolega zastosował te rdzenie do "przekładników" aktywnych; punkt pracy  na pętli histerezy był automatycznie sprowadzany do zera. Wówczas przez pomiar tego prądu pomocniczego było wiadomo jaki jest prąd mierzony. Nie miało znaczenia czy prąd mierzony był przemiennym czy stałym (sic). Taki ewenement na skalę światową wówczas. 

Parametry były tak doskonałe, że jak próbowano wdrożyć rozwiązanie to ciężko było coś podobnego znaleźć w krajach RWPG... 🙂

Niezłe produkty bywały na wyprzedażach w naszym Meratroniku. Potem przejął to Bomis czy jakoś tak...

Edytowane przez Grzegorz7

Przy okazji taka ciekawostka: jak potrafi być zaekranowane trafo w aparaturze pomiarowej.

Jest to transformator wyjściowy z generatora do pomiarów telekomunikacyjnych prod. NRD, każdy z elementów ekranu składa się z 5 zwojów blachy (chyba mumetal), o grubości ok. 0,3 mm, samo trafo ma rdzeń z permalloy, blaszki o grubości żyletek, generator dawał na wyjściu sygnał w pasmie 200 Hz - 2,1 MHz! na 600 Om obciążenia.

Całość na sprzedaż☺️

Ukryta Zawartość

20230526_115546 1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi