Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, Ajothe napisał:

Dwie sytuancje:

1. Kable za 10k, wzmak kolumny źródło do 10k

2. Kable za 500zł, wmak kolumny, źródło za 19,5k

Kto stawia na który system?! 

Obie "sytuancje" są ok.

Jeśli zakupowicz wydawszy swoje pieniadze jest zadowolony, to znaczy że zakup był udany, a więc racjonalny. To że komuś innemu racjonalność tego zakupu może się wydawać wątpliwa świadczy jedynie o inaczej ukształtowanych potrzebach zakupowych, a nie o nieracjonalności zakupu.

Gość

(Konto usunięte)

Nie przypominam sobie żebym kiedyś widział cienkie przewody zasilające wewnątrz urządzeń audio. Myślę że 2.5mm to standard więc o żadnych cienkich drucikach nie może być mowy.

35 minut temu, sidru napisał:

Nie przypominam sobie żebym kiedyś widział cienkie przewody zasilające wewnątrz urządzeń audio. Myślę że 2.5mm to standard więc o żadnych cienkich drucikach nie może być mowy.

To zajrzyj do swojego sprzetu.

Nikt nawet krotkich drucików nie będzie stosował jako niepotrzebnych grubasów (1 mm2 wystarcza dla przemiennego 230V do 16A), bo to i drożej (x n sztuk) i trudniej montować.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, iro III napisał:

Nikt nawet krotkich drucików nie będzie stosował jako niepotrzebnych grubasów (1 mm2 wystarcza dla przemiennego 230V do 16A), bo to i drożej (x n sztuk) i trudniej montować.

No własnie pisze na podstawie tego co mam. Zobacz na fotki wnętrza Primare Cd32.

Mag_04-07_12_2011_03.thumb.jpg.3e821cbfdf4a42190d5a3c184c84c13f.jpg

2 minuty temu, iro III napisał:

No własnie pisze na podstawie tego co mam. Zobacz na fotki wnętrza Primare Cd32.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Jeśli zakupowicz wydawszy swoje pieniadze jest zadowolony, to znaczy że zakup był udany, a więc racjonalny. To że komuś innemu racjonalność tego zakupu może się wydawać wątpliwa...

Czy zakup był racjonalny, ocenia się na podstawie obiektywnych przesłanek a nie czyjegoś widzimisię - tego zakupu nie da się uznać za racjonalny.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

Obie "sytuancje" są ok.

Jeśli zakupowicz wydawszy swoje pieniadze jest zadowolony, to znaczy że zakup był udany, a więc racjonalny. To że komuś innemu racjonalność tego zakupu może się wydawać wątpliwa świadczy jedynie o inaczej ukształtowanych potrzebach zakupowych, a nie o nieracjonalności zakupu.

Ok, ja stawiam na opcje nr 2  w ciemno imo zagra znacznie lepiej 😁

41 minut temu, sidru napisał:

No własnie pisze na podstawie tego co mam. Zobacz na fotki wnętrza Primare Cd32

Po grubości izolacji mierzyłeś?

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, iro III napisał:

😆

Na oko widać że to 2.5 

Przecież sam jesteś elektronik to wiesz 

4 minuty temu, iro III napisał:

Izolacja podobno też wpływa na brzmienie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Wypożycz coś od Nordosta to będziesz wiedział jak bardzo.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Szanujący się producenci podchodzą do tematu na poważnie.
Cardas inaczej, Mogami inaczej itd.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wypożycz coś od Nordosta to będziesz wiedział jak bardzo.

Ale myślę że w tym wątku chodzi o przewody wewnątrz urządzeń audio, więc krótkich. Tu raczej nikt nie skupia się nad jakością izolacji. Ale może się mylę.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, iro III napisał:

Na oko to...wiesz.

Jak gruba jest izolacja?

Nie wiem Irek. Nie będę rozkrecał i mierzył izolacji dla Ciebie. Wybacz ale jestem leniwcem teraz. Na pewno jest co najmniej 1.5.. ok ?😆

Mogłyby być ciekawe wyniki, gdyby tak pomierzyć bez izolacji… 🤔

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 godziny temu, Adasza napisał:

To drugie mocno zależy od tego pierwszego.

W żadnym wypadku. Akustyka to stałe warunki, w których może rozbrzmiewać dźwięk. Obojętnie co i z czego by grało, na akustykę nie ma to żadnego wpływu, natomiast akustyka narzuca się dla dźwięku. To działa WYŁĄCZNIE w tą stronę.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Tajitsu napisał:

Mogłyby być ciekawe wyniki, gdyby tak pomierzyć bez izolacji… 🤔

Wierzę w Primare. Wierzę też że wszystkoe elementy układaja się z czasem. Mam wszystko Deoxitem poczyszczone i nie zamierzam ruszać przez rok albo dłużej.

Poza tym na zdjęciach widać że to 2.5 jak byk. Miałem je w rękach jak zmieniałem gniazdo więc wiem że na pewno to nie 1mm.

Integra Parasound:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) C86685EA-CD8F-4851-9713-7B87BC449DA3.thumb.jpeg.823d748bfcaa7257c1feb4ac0965f8ba.jpegDCB0D84C-17A9-4F85-AFF7-5C1AD44B7267.thumb.jpeg.9d35531ca5b67951ab1f11ce4873b10d.jpeg8EA00853-0F2C-4182-91A3-EEDDC9F0E6C5.thumb.jpeg.9332d68b85fd9db56d49886134e65b85.jpeg

Teraz, sidru napisał:

Wierzę w Primare.

(…)

A ja wierzę Tobie na słowo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, Ajothe napisał:

Ok, ja stawiam na opcje nr 2  w ciemno imo zagra znacznie lepiej 😁

Twoim prawem jest w to wierzyć i nikt tego prawa nie godzien jest pozbawiać.

Wzajemnie 😁

Fajne byłyby takie zawody audiofilskie, każdy dostaje ten sam budżet, ten sam pokoj i kto złoży lepiej grający zestaw 😁

1 godzinę temu, iro III napisał:

No poraz pierwszy się kolego z tobą zgadzam 🙂     niewielu sobie z tego zdaje sprawę ,jeśli chodzi o średnicę .Tak samo mogliby rozebrać jakiś bezpiecznik w skrzynce licznika np.16A i sprawdzic przekrój drucika ,dokładnie blaszki.

Lepiej tego nie robić. Można dostać szoku.

Godzinę temu, sidru napisał:

Mam wszystko Deoxitem poczyszczone i nie zamierzam ruszać przez rok albo dłużej.

A po co? Wiesz jak to sue zachowa po czasie? Kiedyś miałem kable od znajomego i zaczęło coś dziwnie grać...Musiałem wtyki we wzmacniaczu wyczyścic (IPA plus bawełna do sucha) bo pasty audiofilskiej nałożył do środka.. na lepsze przewodzenie 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, marcinmarcin napisał:

A po co? Wiesz jak to sue zachowa po czasie? Kiedyś miałem kable od znajomego i zaczęło coś dziwnie grać...Musiałem wtyki we wzmacniaczu wyczyścic (IPA plus bawełna do sucha) bo pasty audiofilskiej nałożył do środka.. na lepsze przewodzenie 

Środek ten kupiłem do czyszczenia. Wszystkie co mam było używane więc wiesz jak jest, jeden dba drugi nie dba. Patrząc po kolorach patyczków higienicznych to był dobry ruch.

Środek którego użyłem jest produkowany od lat i ma bardzo dobre opinie, nie trafiłem na złe. Jego konsystencja i wygląd nie nastawia źle.

22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Użyłem tego:

https://avcorp.pl/product-pol-1452-Caig-DeoxIT-D100L-2C-srodek-poprawiajacy-polaczenia-do-stykow-koncentrat-100-w-2ml-w-tubce.html

Widzę że ma właściwości konserwujące. Pewnie tym się kierowałem żeby zrobić raz i nie ruszać. Lubię takie podejście.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Wzajemnie 😁

Fajne byłyby takie zawody audiofilskie, każdy dostaje ten sam budżet, ten sam pokoj i kto złoży lepiej grający zestaw 😁

Hehe... w porządku, tylko co znaczy "lepiej grający", bo jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki... i kto miałby oceniać który set jest lepiej grający. Siłą rzeczy juror oceniałby zgodnie z własnymi upodobaniami, co nie jest obiektywne. 

No i sama idea audio jako zawodów, konkurencji mnie nie pociąga. Słucham dla przyjemności. 

Ale może znajdziesz chętnych :)

Myślę że wystarczyłyby te dwa warianty do oceny i myślę że nawet nie potrzebny by był żaden meloman, by stwierdzić który system jest lepszy 🤭

Użyłem tego:

Ukryta Zawartość

Widzę że ma właściwości konserwujące. Pewnie tym się kierowałem żeby zrobić raz i nie ruszać. Lubię takie podejście.

A spotkałeś się ze środkiem Stabilant 22?

Ukryta Zawartość

Może ktoś zna spośród was?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, sidru napisał:

Środek ten kupiłem do czyszczenia. Wszystkie co mam było używane więc wiesz jak jest, jeden dba drugi nie dba. Patrząc po kolorach patyczków higienicznych to był dobry ruch.

Środek którego użyłem jest produkowany od lat i ma bardzo dobre opinie, nie trafiłem na złe. Jego konsystencja i wygląd nie nastawia źle.

Użyłem tego:

Ukryta Zawartość

755806AB-C3C8-4BAB-8391-EE8FB3BE81E0.thumb.png.08af87cf2a3bf8bc3e9194ced03bb73c.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

A spotkałeś się ze środkiem Stabilant 22?

https://www.stabilant.com/

Może ktoś zna spośród was?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie znam tego producenta. Fajna oldschoolowa strona .

TymcZasem u Amira:

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Test kabla sieciowego na ASR.

Ukryta Zawartość

"Wnioski
Zarówno nasze stare, jak i nowe testy po raz kolejny dowodzą, że kable zasilające nie mają znaczenia (o ile są wystarczająco grube, aby wytrzymać potrzebne prądy). Rozszerzyliśmy nasze testy na dziedzinę czasu i nie zauważyliśmy żadnej poprawy w przypadku kabla Nordost. Jeśli kabel nie może zmienić sygnału AC, to z pewnością oznacza to, że wyjście naszego sprzętu audio pozostaje takie samo i tak rzeczywiście było. Następnie udowodniliśmy nasze wnioski, dostarczając naszemu testowemu produktowi audio mocno zniekształcony przebieg prądu przemiennego, a jego wydajność nie uległa zmianie.

Możesz kupić przewód zasilający na Amazon za około 10 USD. Nie będzie wyglądać tak fantazyjnie jak Nordost, ale możesz spać spokojnie, wiedząc, że jest przetestowany pod kątem bezpieczeństwa i kosztuje 40 razy mniej!"

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi