Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Cybermike1 napisał:

Biore wszystko pod uwage. A czy bierzesz pod uwage to ze gra caly system ? Czy  bierzesz pod uwage jakosc wzmacnjacza ktory posiadasz, ktory potrafi roznicowac tor audio i sygnal, posiada cechy takie jak wielkosc sceny, glebia, barwa, kontrast dynamiczny, zroznicowanie tonalne(czy ty wpgole znasz te okreslenia i potrafisz je wskazac w systemie? (mam na mysli wzmacniacze z wysokiej polki typu top monobloki Accuphase, luxman, Gryphon. Integry z wysokiej polki - mark levinson, luxman, accu, gryphon, dan dagostino, pass labs, krell, etc Dodajesz do tego kolumny na wysokiej klasy przetwprnikach typu wysokie modele Scan Speak, Seas, SBAcoustics(ktore tez pieknie roznicuja tor audio plus wysokiej klasy zwrotnice w kolumnie na wysokich modelach Jantzena, duelund, mundorf, dobre rezystory dobre cewki powietrzne plus dobre okablowanie wewn kolumny plus dobre kable glosnikowe plus dobry IC plus dobry cd za minimum lub dac lub vfamofon z wkladka co potrafia te wszystkie ww rzerczy pokazac i wtedy wpinasz i sluchasz porownujesz kable zasilajace ? Jesli te elementy sa takie jak napisalem jak wyzej to roznica w kablach w dzwieku jest gigantyczna. Zapraszam Cie do siebie zeby uslyszec roznice w kablach zasilajacych, jestem pewien na 100% ze wtedy zmienisz swoje podejscie do zasilania dobrego systemu audio.

Kable zasilajace tez slychac w tanich systemach tyle ze w mniejszym stopniu niz wyzej wymienione bo system gra jak jego najslabszy element, jest jego jakby waskim gardlem

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 15.06.2023 o 18:22, OLES napisał:

Potraktować kabel sieciowy jak falowód

Musiałby mieć długość tysięcy kilometrów.

A jaka byłaby cena super przewodu o takiej długości… 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, porlick napisał:

Musiałby mieć długość tysięcy kilometrów.

I tu się mylisz, podpowiem fala stojąca, resztę sobie można poszukać.

Fala stojąca dla 50 Hz? A jaka jest prędkość przesyłu w przewodzie? Piszą, że bliska prędkości światła, więc 300000 km/s podzielić przez 50 to 6 tysięcy km. Nawet jak będzie mniejsza, to i tak nie produkuje się tak długich sieciówek...

Standardowo przyjmuje się, że od 1000km zaczyna się coś dziać. Z tym, że przy takich długościach przedłużacz będzie potrzebny 😉

nagrywamy.com

Przyjmując (nawet bardzo orientacyjnie) długość fali 6 tyś km, to zjawiska falowe wystąpić mogą, gdy będzie już różnica wartości napięcia pomiędzy punktem początkowym i końcowym linii. Przemak ma rację, że przy 1000 km już jest taka różnica.

Szkoda tylko, że taki przedłużacz zajmuje w pokoju zbyt wiele miejsca. 😁

A różnica napięcia na 1000 km przedłużacza będzie znacznie większa na skutek oporu przewodu, jak zjawiska falowego, więc dajmy już spokój tym bzdurom.

16 minut temu, przemak napisał:

Standardowo przyjmuje się, że od 1000km zaczyna się coś dziać. Z tym, że przy takich długościach przedłużacz będzie potrzebny 😉

Tak zwykły przewód ma tak duże tłumienie własne że napięcie sygnału zaczyna być prawie żadne

Historyczne początki łączności kablem morskim się kłaniają i możliwość przesyłu wynosząca alfabetem Morse’a 12 zdań  na minutę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Fala o częstotliwości 60 Hz w wolnej przestrzeni ma długość fali λ = 5x10E6 metrów i prędkość v =3 × 10E8 metrów/s. W miedzianym przewodniku (σ = 5,8 x 10E7 S/m) staje się falą o długości λ = 5,36 cm i prędkości v = 3,2 m/s

Abstrahując już od tego, że fala 50hz w "sieci" nie jest falą stojącą.

No właśnie,  jest czy nie jest ?

I trochę off. Ciekawy eksperyment można zrobić. Zasilić wzmaka kablem koncentrycznym i zobaczyć na oscyloskopie co się dzieje:)

Edytowane przez OLES

Generalnie,  chodzi tylko o to, żeby tematu sieciówek nie rozpatrywać tylko w kontekście Kirchoffowego podejścia do "prądu". Podejście falowe to tylko jedna z możliwych. Można iść danej, tylko czy ktokolwiek z nas ma wiedzę i środki pozwalające to zweryfikować pomiarami.

Pozostaje nasze ucho.  Słychać lub nie 😁

19 minut temu, OLES napisał:

W miedzianym przewodniku (σ = 5,8 x 10E7 S/m) staje się falą o długości λ = 5,36 cm i prędkości v = 3,2 m/s

To weź sobie przewód np 100m podłącz do baterii żarówkę przez wlacznik, kliknij i sprawdź, czy żarówka zaświeci się po 31 sekundach.

1 minutę temu, porlick napisał:

To weź sobie przewód np 100m podłącz do baterii żarówkę przez wlacznik, kliknij i sprawdź, czy żarówka zaświeci się po 31 sekundach.

😁

Moje ulubione pytanie/argument.

Pozdrawiam.

1 minutę temu, OLES napisał:

tylko czy ktokolwiek z nas ma wiedzę i środki pozwalające to zweryfikować pomiarami.

Możesz sam zweryfikować wg podanego układu to, co kolega powyżej napisał o prędkości przepływu równej 3,2 m/s.

3 minuty temu, OLES napisał:

Generalnie,  chodzi tylko o to, żeby tematu sieciówek nie rozpatrywać tylko w kontekście Kirchoffowego podejścia do "prądu". Podejście falowe to tylko jedna z możliwych. Można iść danej, tylko czy ktokolwiek z nas ma wiedzę i środki pozwalające to zweryfikować pomiarami.

Pozostaje nasze ucho.  Słychać lub nie 😁

Po jaka cholere wogle rozpatrywać sieciowki w audio skoro nie mają żadnego wpływu, no chyba że się ma zepsute brumiace trafo 🤭

5 minut temu, porlick napisał:

Możesz sam zweryfikować wg podanego układu to, co kolega powyżej napisał o prędkości przepływu równej 3,2 m/s.

Prędkość światła to prędkość propagacji zakłócenia, takiego jak włączanie i wyłączanie zasilania.

To nie jest prędkość propagacji przepływu mocy elektrycznej, która jest prędkością przepływu ładunku w przewodach.

Ładunek nie płynie z prędkością światła, a nawet nie stoi obok.

2 minuty temu, OLES napisał:

To nie jest prędkość propagacji przepływu mocy elektrycznej, która jest prędkością przepływu ładunku w przewodach

Czyli, że żarówka się zaświeci, a moc przybędzie po pół minuty? 😳

Kurde! Wymyśliłeś elektryczna rurbo- dziurę!!!

1 minutę temu, porlick napisał:

Czyli, że żarówka się zaświeci, a moc przybędzie po pół minuty? 😳

Kurde! Wymyśliłeś elektryczna rurbo- dziurę!!!

Dalej to samo. Ładunek nie misi przebyć całej drogi o źródła,  on po prostu już jest w przewodniku, na początku, środku i końcu. Amen.

26 minut temu, Ajothe napisał:

Po jaka cholere wogle rozpatrywać sieciowki w audio skoro nie mają żadnego wpływu, no chyba że się ma zepsute brumiace trafo 🤭

To nie jest tak do końca... sam używam sznurówek w wersji 3x1mm2 bo na 3x0,75 grało wszystko ewidentnie gorzej... Parę razy testowałem "pytony" i wnoszą różnicę, ale po pierwsze nie były to różnice dla mnie  drastyczne do dobrego miedzianego 3x1mm, po drugie nie były to zawsze różnice na plus,  po trzecie nie mam miejsca na sztywne kable, po czwarte nie zamierzałem wydawać pieniędzy. Skala różnic przy zmianie zasilacza liniowego do daca czy streamera na lepszy była wielokrotnie większa. Ale jestem w stanie zrozumieć że dla kogoś, w jego systemie te zmiany będą istotne... 

Po piąte skoro nie kupiłem żadnej sieciowki, a część z nich grała dla mnie gorzej niż komputerowe to gdzie wasz argument że drogie to i uszy audiofila od razu słyszą? 

Po 6 i najważniejsze - kij kogo obchodzi na co ludzie wydają swoje pieniądze 😁

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, OLES napisał:

Dalej to samo. Ładunek nie misi przebyć całej drogi o źródła,  on po prostu już jest w przewodniku, na początku, środku i końcu. Amen.

Więc co za różnica, skoro to działa? 

Weźmy przepływ wody w wężu - odkrecasz kran, wąż ma 100 m- woda leci na końcu od razu, jednak ta, co wypływa w danym momencie z kranu, do końca węża dopłynie po pół minuty. Mimo to, od odkręcenia masz dostępne ciśnienie i wypływ. 

Teraz możesz zacząć aquafilsko rozważać wpływ węża na przepływającą wodę...

Godzinę temu, ASURA napisał:

Historyczne początki łączności kablem morskim się kłaniają i możliwość przesyłu wynosząca alfabetem Morse’a 12 zdań  na minutę

A dałoby się w tamtych czasach  nadawać morsem SZYBCIEJ? A zwłaszcza ODBIERAĆ??? 

Edytowane przez porlick
Godzinę temu, OLES napisał:

Ciekawy eksperyment można zrobić. Zasilić wzmaka kablem koncentrycznym i zobaczyć na oscyloskopie co się dzieje:)

Na podstawie celowo spreparowanej usterki technicznej mam wyciągać wnioski dla sprawnego technicznie urządzenia? Twoje doświadczenie dowodzi, że śmiało można wzmacniacz zasilać sieciówką ze sklepu "wszystko po 4zł"

....czy ktokolwiek z nas ma wiedzę i środki pozwalające to zweryfikować pomiarami.

Pozostaje nasze ucho

Nie, sygnały wychodzące ze wzmacniacza można zmierzyć i porównać.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Na podstawie celowo spreparowanej usterki technicznej mam wyciągać wnioski dla sprawnego technicznie urządzenia? Twoje doświadczenie dowodzi, że śmiało można wzmacniacz zasilać sieciówką ze sklepu "wszystko po 4zł"

No przecież bez różnicy. 

I co dają te pomiary ? Jednoznacznie odpowiedzą czy dla użytkownika jest lepiej czy gorzej ?

Mamy setki pomiarów gotowych produktów, czy na ich podstawie mam sobie wybrać system dla mnie idealny ?

Edytowane przez OLES
6 minut temu, OLES napisał:

No przecież bez różnicy. 

Jako konsument zakładam, że producent do mojego Onkyo nie bez powodu dołączył seciówkę za 4zł zamiast koncentryka za 3zł, nie muszę znać ani rozumieć dlaczego... a może to bezpiecznik?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Po 6 i najważniejsze - kij kogo obchodzi na co ludzie wydają swoje pieniądze 😁

W rzeczy samej. 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Jako konsument zakładam, że producent do mojego Onkyo nie bez powodu dołączył seciówkę za 4zł zamiast koncentryka za 3zł, nie muszę znać ani rozumieć dlaczego... a może to bezpiecznik?

To równie dobrze możesz założyć,  że to jest najlepszy sprzęt na świecie. 

2 godziny temu, OLES napisał:

Fala o częstotliwości 60 Hz w wolnej przestrzeni ma długość fali λ = 5x10E6 metrów i prędkość v =3 × 10E8 metrów/s. W miedzianym przewodniku (σ = 5,8 x 10E7 S/m) staje się falą o długości λ = 5,36 cm i prędkości v = 3,2 m/s

Czy sieci energetyczne o tym wiekopomnym odkryciu wiedzą? 

nagrywamy.com

W dniu 11.06.2023 o 17:55, Ajothe napisał:

Wzajemnie 😁

Fajne byłyby takie zawody audiofilskie, każdy dostaje ten sam budżet, ten sam pokoj i kto złoży lepiej grający zestaw 😁

Ojojoj
Takie zawody mogłyby trwać na tyle długo,że producenci kabli musieliby wyjechać na Bahama i Haiti ze dwa razy w roku,aby bez nerwów czekać na wyniki...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, porlick napisał:
3 godziny temu, ASURA napisał:

A dałoby się w tamtych czasach  nadawać morsem SZYBCIEJ? A zwłaszcza ODBIERAĆ??? 

Tak!

dołożono w nowszych podmorskich  kablach ekran neutralizujący stałe pole magnetyczne ziemi i z transmisją sygnału poszło szybciej!

p.s.

to nie był brak umiejętności telegrafisty na 100%

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mamy setki pomiarów gotowych produktów, czy na ich podstawie mam sobie wybrać system dla mnie idealny ?

Między innymi, TAK.

Dowiesz się z nich o wielu cechach sprzętu i odrzucisz na wstępie to, co nie odpowiada kryteriom zakupu, np kolumny z bardzo nisko schodząca impedancją, wzmacniacz, który przy 4 ohmach się przegrzewa, czy gramofon, któremu poskąpiono na porządne, antywibracyjne zawieszenie, albo tym podobne babole.

• Pokaż nowe odpowiedzi