Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, ASURA napisał:

takie efekty miałeś po zakupie audiofilskiej sieciówki

Żartujesz? Przecież pisałem, że jestem niewierzący.

7 minut temu, porlick napisał:

Żartujesz? Przecież pisałem, że jestem niewierzący.

Ja tam widzę braki w chęci poznawania czegoś nowego i okopanie się na z góry wydumanych pozycjach

Koła to ty byś nie wymyślił jak prościej było by coś złapać i pociągnąć po ziemi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 godziny temu, porlick napisał:

Bo z audiovoodoo należy walczyć.

Tak, ale najpierw trzeba "problem" w głowie stworzyć, potem się dopiero "walczy" 😁 

7 minut temu, ASURA napisał:

Ja tam widzę braki w chęci poznawania czegoś nowego

Jak mam chęć poznania czegoś nowego w audio, słucham innych kolumn, poza tym kupuję nową muzykę, ona zaspokaja wszystkie takie "chętki".

20 minut temu, marcinmarcin napisał:

Złote zęby mają swój urok... 😁

Na wschodzie 🙂 tylko trzeba alarm założyć.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

11 minut temu, porlick napisał:

Ale jak drzwi są otwarte, nie będę ich wyważał.

Pewnie najlepiej zostać z zwykłą sieciówką w pokoju i pisać jak wszystko inne jest be

A może taka sieciowka jest przerostem formy nad treścią, a nakłady na nią są niewspółmierne do poprawy jakości za pomocą racjonalnych środków?

Poza tym, nie muszę sobie za pomocą wypasionej sieciówki powiększać....

Ego 😁

Ciekawe jak w latach 70 ubiegłego wieku, zauważono, że kable połączeniowe tzw. Interkonekty mają znaczenie. Jak wtedy zareagował Jan Kowalski ? Przecież sygnał idzie po ścieżkach na pcb, tranzystorach, kondensatorach itp, to jakie mogą mieć znaczenie kable sygnałowe i głośnikowe !?

Jakoś dziś nikt nie neguje faktu ich "słyszenia ".

Pewnie jakbym wpiął je w Kasprzaka z lat 80 to też bym różnicy nie usłyszał.

Pozdrawiam i powodzenia. 

Accuphase w modelu e202, zatem w pierwszej integrze zamontował gniazdo IEC. To chyba było końcem lat 70

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 minuty temu, porlick napisał:

A może taka sieciowka jest przerostem formy nad treścią, a nakłady na nią są niewspółmierne do poprawy jakości za pomocą racjonalnych środków?

Zapominasz o jednym; sama sieciówka wiosny nie czyni i dopiero jest dobrze jak wszystkie elementy toru elektroakustycznego są podobnej klasy wykonania i… działania

Jednak nic gorszego niż do w miarę równego toru wpina się jeden bardzo słaby element

My tu pierdu pierdu a większość towarzystwa ma bardzo kiepskie głośniki w kolumnach i cały wysiłek wcześniej włożony w tor idzie w próżnię bo i tak nie zauważamy różnic

9 minut temu, porlick napisał:

(…)

Poza tym, nie muszę sobie za pomocą wypasionej sieciówki powiększać....

Ego 😁

Ale mógłbyś 🙂

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

Ale mógłbyś 🙂

Mógłby ale tylko jednowymiarowo bo tylko po długości😉

1 minutę temu, ASURA napisał:

Zapominasz o jednym; sama sieciówka wiosny nie czyni i dopiero jest dobrze jak wszystkie elementy toru elektroakustycznego są podobnej klasy wykonania i… działania

Jednak nic gorszego niż do w miarę równego toru wpina się jeden bardzo słaby element

My tu pierdu pierdu a większość towarzystwa ma bardzo kiepskie głośniki w kolumnach i cały wysiłek wcześniej włożony w tor idzie w próżnię bo i tak nie zauważamy różnic

Iluminatory i Accutony jedyną słuszną ścieżką? 

A może życie nie polega na wydawaniu każdego grosza na sprzęt, a w życiu są inne obowiązki i przyjemności? Mi wystarczy przyzwoicie grający sprzęt, optymalnie zgrany z pomieszczeniem, a zarobione pieniążki wydaję  (oprócz muzyki) na inne przyjemności.

Teraz, Tajitsu napisał:

Iluminatory i Accutony jedyną słuszną ścieżką? 

Ja w kolumnie po wymianach mam 4firm głośniki nie są to Accutony ale SS,Dynaudio,Audio Technology i empty vintage ale jak to fajnie gra

Z kolumny na chwilę obecną zostało pudło i zwrotnica w części; wewnętrzne okablowanie też zostało wymienione

Jeszcze długa droga przede mną jak to będzie domknięte (nowa obudowa, elektroniczne części ect.)

Ot takie dążenie do perfekcji…

Ooo, Audio Technology fajne!

3 minuty temu, porlick napisał:

A może życie nie polega na wydawaniu każdego grosza na sprzęt, a w życiu są inne obowiązki i przyjemności? Mi wystarczy przyzwoicie grający sprzęt, optymalnie zgrany z pomieszczeniem, a zarobione pieniążki wydaję  (oprócz muzyki) na inne przyjemności.

Ja tam lubię kosić swój trawnik trochę idzie na benzynę ale idzie wytrzymać. Poza tym szalenie mnie to odmużdża i ten cały skomplikowany świat mam dokładnie tam ot taka medytacja bez medytacji…

p.s. statystyczny Polak najwięcej z zarobionego budżetu wydaje na jedzenie, nie wiem czy to jest aby sens życia

6 minut temu, porlick napisał:

Prawdziwy Audiofil Boży  będzie chodził głodny i bosy, ale i tak przytarga do hacjendy nowego Pytona Pana Edmunda!

1 minutę temu, ASURA napisał:

p.s. statystyczny Polak najwięcej z zarobionego budżetu wydaje na jedzenie, nie wiem czy to jest aby sens życia

I olkohol.

Teraz, Tajitsu napisał:

Ooo, Audio Technology fajne!

Też, beryl SS i o dziwo jak się go wysoko tnie i wypłaszczy górkę na 7kHz też To co osuszy Audio Technology podleje wodą 3" kopułka od Dynaudio

I wszystko się ładnie uzupełnia.

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

I wszystko się ładnie uzupełnia.

Dopiero jak się fizycznie a nie zwrotnicą ustawi time coherence wtedy o dziwo bez żadnych lampek zmiękczaczy dodających drugą harmoniczną pojawia się bardzo realna barwa dźwięku

Gość

(Konto usunięte)

Któryż to już wątek w ciągu minionych lat, od kiedy obserwuję as? I co? I nic. Dwa obozy, jak w jakże przykładnie demokratycznych USA.

Jedni słyszą wpływa kabli na brzmienie systemów, inni nie. I tu nie ma co dyskutować. Różne uwarunkowania mogą na to wpływać. Trzeba to przyjąc do wiadomości i tyle. Jednakże to nie powód, żeby jedni drugich jakoś napadali na forach różnych, bo z definicji raczej do niczego to nie doprowadzi i już.

Natomiast, jeśli ktoś wyciąga jakieś defnicje prądu z podręcznika ze szkoły średniej i podpiera tę niby wiedzę pomiarami urządzeniami, które tak naprawdę niewiele mierzą a do tego naśmiewają się, że być może zwolennnicy kablarstwa sięgną do fizyki kwantowej i kwitują to z wyższością znawców tematu, to jest problem. 

Po pierwsze taki, że elektrony i ich zachowania to właśnie fizyka kwantowa, po drugie o elektronie nie wiemy prawie nic (jak o większości cząstek). Obserwujemy jego zewnętrzne, obserwowalne (na miarę nikłych możliwości) zachowanie. 

Proszę podchodzić z wielką pokorą do wiedzy fizyków, tym bardziej że oni coraz częściej mówią o swojej niewiedzy (vide Andrzej Dragan z naszego podwórka świetny fizyk), stwierdzając, że zdecydowanie więcej nie wiemy, niż wiemy i potrafimy to wyjśnić.

I tak zaokrąglając, czy aby na pewno powinniśmy kwestionować to, że niektórzy slyszą wyraźnie zmiany po wprowadzeniu innego kabla, dac (co liczy niby zera i jedynki i każdy tak samo)? Ja jestem przekonany że absolutnie nie.

Chciałbym tylko usłyszeć od fizyków ostateczne wyjaśnienie zachodzących zjawisk. Tyle, że właśnie tego nie wiedzą i tego szukają.

Stąd pozostaje nam tylko słuchanie i porównywanie, na ile wystarczą nasze możliwości sprzętowe, akustyka, nasza własn fizjologia i wreszcie nawet nastawienie psychiczne, emocjonalne. 

3 godziny temu, porlick napisał:

Albo audiofilską rewelację - przewód światłowodowy z FERRYTEM!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest zrobione na takiej samej zasadzie, jak demagnetyzery winyli, mieszanie zjawisk falowych, czy naskórkowości w audio i innych faktycznych zjawisk fizycznych występujących daleko od techniki audio, ale przecież audiofile o tym nie wiedzą. Można więc ich straszyć i twierdzić, że "nasze wyroby likwidują zjawisko xxx i mocno ograniczają yyy, więc dźwięk jest trzy klasy lepszy, jak u konkurencji".

Tu akurat przyznam rację.  Spdif po opto,  to jakiś relikt, podobnie już się dzieje z spdif elektrycznym. Sam standard spdif po opto to techniczne wykopaliska, dwie diody etc. Jedyne co można poprawić to zadbać o czystość czoła światłowodu i to samo w nadajniku i odbiorniku.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
7 minut temu, OLES napisał:

Tu akurat przyznam rację.  Spdif po opto,  to jakiś relikt, podobnie już się dzieje z spdif elektrycznym. Sam standard spdif po opto to techniczne wykopaliska, dwie diody etc. Jedyne co można poprawić to zadbać o czystość czoła światłowodu i to samo w nadajniku i odbiorniku.

Pozdr.

Czyli to, że staroć jest fuj, ale że na światłowodzie jest nawleczony ferryt jest ok? Oj, jakże ja nisko cenię audiofilski punkt widzenia. Zwłaszcza wiedzę z zakresu fizyki. 🙄

Właśnie dlatego są tak wdzięcznymi klientami dla wszelkiej maści oszustów i szarlatanów w dziedzinie audio.

7 godzin temu, OLES napisał:

Abstrahując już od tego, że fala 50hz w "sieci" nie jest falą stojącą.

No właśnie,  jest czy nie jest ?

Czy fala dźwiękowa jest falą stojącą? Jest czy nie jest?

nagrywamy.com

Godzinę temu, porlick napisał:

Czyli to, że staroć jest fuj, ale że na światłowodzie jest nawleczony ferryt jest ok? Oj, jakże ja nisko cenię audiofilski punkt widzenia. Zwłaszcza wiedzę z zakresu fizyki. 🙄

Właśnie dlatego są tak wdzięcznymi klientami dla wszelkiej maści oszustów i szarlatanów w dziedzinie audio.

Dopowiadasz sobie, coś czego nikt tutaj nie pisał.

23 minuty temu, przemak napisał:

Sam się zastanawiam. Bo jak mamy wpięty odbiornik i bez odbiornika, to jak jest ? Z drugiej strony dopasowanie impedancyjne pod względem mocy itp.

No tak, jak nie ma odbiornika to prund nie płynie 😁

Czyli jednak propagująca.

Ale mamy AC, więc za bardzo nie poleci bo za chwilę w drugą stronę. 

Napiszę jeszcze raz. Chciałem zwrócić uwagę że prund to nie tylko zjawiska dla klasycznego podejścia, można temu przyglądać się z różnych stron.

Edytowane przez OLES
1 godzinę temu, ASURA napisał:

Dopiero jak się fizycznie a nie zwrotnicą ustawi time coherence....

Możesz trochę rozwinąć?

35 minut temu, przemak napisał:

Patrząc z punktu przekroju przewodnika jest to fala propagująca. 

Oczywiście z odbiornikem jakimś na końcu. 

Edytowane przez OLES
  • Pokaż nowe odpowiedzi