Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany dźwięku w czasie wygrzewania kondensatorów

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, przemak napisał:

Taaaa... Piszesz, że Miles jest za nisko, pokazuję, że za wysoko. To piszesz, że w stosunku do oryginału jest niżej - oba są w tej samej tonacji. Pokazujesz utwór wykastrowany na 45Hz jako wzór "basu przegrzewajacego lampy"... Sam zdecyduj, czy trollujesz czy po prostu nie słyszysz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To było aż takie uciążliwe żeby do tego wracać i nazywać to głuchotą czy trollowaniem?

W utworze dr. Alban brakuje odpowiednio niskiego tonu z powodu takich nut, czy ktoś obciął to co było na bardzo niskim basie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
  • Moderatorzy
9 godzin temu, przemak napisał:

Pokazujesz utwór wykastrowany na 45Hz jako wzór "basu przegrzewajacego lampy"...

Utwór z taką ilością basu od 45Hz wzwyż uznałbym za taki z dużą ilością basu. Bez basu można by było uznać utwór, w którym wycięto pasmo poniżej 100Hz. Sam wielokrotnie pisałeś, że poniżej 40Hz to już praktycznie nic nie gra a jeśli nawet jest tam jakiś ton podstawowy to i tak słyszymy głownie jego harmoniczne. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

20 minut temu, Seyv napisał:

Utwór z taką ilością basu od 45Hz wzwyż uznałbym za taki z dużą ilością basu. Bez basu można by było uznać utwór, w którym wycięto pasmo poniżej 100Hz. Sam wielokrotnie pisałeś, że poniżej 40Hz to już praktycznie nic nie gra a jeśli nawet jest tam jakiś ton podstawowy to i tak słyszymy głownie jego harmoniczne. 

Osobiście myślę podobnie. Nie potrzebuję wiele poniżej 50Hz, bo rozkład statystyczny tonów w muzyce ogólnie mówi sam za siebie. Jest tego niewiele, choć faktycznie jest.

• Moderatorzy
15 minut temu, Piotr_1 napisał:

Osobiście myślę podobnie. Nie potrzebuję wiele poniżej 50Hz,

Tym bardziej, że w przypadku 99.9% osób to co usłyszymy poniżej 100 Hz zależy w głównej mierze od pomieszczenia.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Wystarczy posłuchać takiego samego nagrania na systemie z monitorkami przenoszącycmi od ok, 50 Hz  i pełnozakresowym, od ok, od. ok. 30 Hz.

Jest różnica, mimo, że w nagraniu prawie nie ma nic poniżej 45 Hz.

Często naturalną reakcją monitorkowców jest przebasowienie i stwierdzenie, że bas dudni 😉

Edytowane przez jar1
28 minut temu, jar1 napisał:

Wystarczy posłuchać takiego samego nagrania na systemie z monitorkami przenoszącycmi od ok, 50 Hz  i pełnozakresowym, od ok, od. ok. 30 Hz.

Jest różnica, mimo, że w nagraniu prawie nie ma nic poniżej 45 Hz.

Często naturalną reakcją monitorkowców jest przebasowienie i stwierdzenie, że bas dudni 😉

Różnie to bywa z tymi deklaracjami. Duże paczki często wcale tak nisko nie schodzą i grają grubszym wyższym basem. Szczególnie te z szeroką odgrodą.

5 godzin temu, Piotr_1 napisał:

W utworze dr. Alban brakuje odpowiednio niskiego tonu z powodu takich nut, czy ktoś obciął to co było na bardzo niskim basie?

Jedno i drugie. To jest klasyczny eurodance, tam nie ma prawa być nic więcej w dole, tak to miało brzmieć. Bas gra w kółko 4 dźwięki, najniższy F i to dość krótko i ok 3dB ciszej niż dominujące A, jest dość mało tego basu, dół robi stopa z podstawą 45Hz i tyle. Dół jest stromo ucięty, taka stylistyka i stąd ten wysoki bas.

4 godziny temu, Seyv napisał:

4 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Osobiście myślę podobnie. Nie potrzebuję wiele poniżej 50Hz, bo rozkład statystyczny tonów w muzyce ogólnie mówi sam za siebie. Jest tego niewiele, choć faktycznie jest.

3 godziny temu, Seyv napisał:

Tym bardziej, że w przypadku 99.9% osób to co usłyszymy poniżej 100 Hz zależy w głównej mierze od pomieszczenia.

Jaka zgodność. W tym utworze jest stopa i bas, więc sformułowania mało/dużo basu jest niezbyt na miejscu, bo w stosunku do czego? Bas jest wysoki. Jedynie na końcu są kotły, jeżeli o to chodzi to tak, one mają dół.

Poza tym zagadnienie było inne - rzeczywiście to jest aż tak wymagający utwór? 

15 godzin temu, Piotr_1 napisał:

bas dynamicznie miele i przegrzewa słabe lampy czy trany.

nagrywamy.com

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

Hauser gra ... i to jak 🙂

Uważaj zaraz ci appką sprawdzi czy jest wystarczająco fantazyjna i czy jej level artystyczny mieści się w pale czy średnio się mieści w pale 😉

Boję się napisać że ori chyba była szybszym tempie, bo zaraz mi to też sprawdzą. Najlepsza ryba która nie otwiera ust, na tą nigdy nie ma haka.

3 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Uważaj zaraz ci appką sprawdzi czy jest wystarczająco fantazyjna i czy jej level artystyczny mieści się w pale czy średnio się mieści w pale 😉

Boję się napisać że ori chyba była szybszym tempie, bo zaraz mi to też sprawdzą. Najlepsza ryba która nie otwiera ust, na tą nigdy nie ma haka.

Gdy brak argumentów merytorycznych to zaczynają się wycieczki osobiste. Normalne.

Możesz najpierw sprawdzać a potem pisać, proste.

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, przemak napisał:

warto samemu więcej słuchać systemów odtwarzających

brak w tym względzie doświadczenia może prowadzić do błędnych założeń i wniosków

Edytowane przez slawek.xm
31 minut temu, przemak napisał:

Gdy brak argumentów merytorycznych to zaczynają się wycieczki osobiste. Normalne.

Przede wszystkim to Miles gra w miarę równo i czasem ciągnie w dół jakby miał zmęczone usta.

Mówiąc że gra wyżej niż powinien, Ty się mylisz, a najwidoczniej tego nie słyszysz i musisz sprawdzić w programie, w dodatku robisz to źle, lub tak żeby dowieść swego.

Nie wiem co chciałeś mi implikować stwierdzeniem Cdur. Na pewno mówiąc "niżej" albo "w dół" nie miałem na myśli transponowania. Gdybym miał na myśli transponowanie, powiedziałbym "transponował w dół" czy jakoś tak. Mówiąc "niżej" mam zaniżanie częstotliwości nuty.

Tutaj proszę można sobie porównać. Może się jakiś muzyk na ten temat wypowiedzieć.

W sprawie dr. Albana zacząłeś ingerować w zamysł artystyczny i realizację, która jest jaka jest. Zupełnie odwrotnie jak twierdziłeś wcześniej w tym wątku, czyli że zamysł muzyka i realizatora jest wynikiem nieprzypadkowym i musi być jaki jest, gdyż tak na pewno miało być i tak jest najlepiej. Cóż, trochę różne poglądy w zależności od tego w jakiej sytuacji akurat się znalazłeś.

1 godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Przede wszystkim to Miles gra w miarę równo i czasem ciągnie w dół jakby miał zmęczone usta.

Mówiąc że gra wyżej niż powinien, Ty się mylisz, a najwidoczniej tego nie słyszysz i musisz sprawdzić w programie, w dodatku robisz to źle, lub tak żeby dowieść swego.

Nie ma tam za dużo pod dźwiękiem, natomiast sporo jest nad. To jest piękny utwór i równie piękne wykonanie. Mi to nie przeszkadza, ale fakty są jakie są. Niektóre A wręcz ocierają się o Bb. Ja to słyszę, ale nawet jak pokażę to nie wierzysz, to już nie wiem, co trzeba.

Dokładnie druga minuta, najpierw oryginał, potem dostrojone:

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, kramyeu napisał:

Ja jestem muzyk ale mi się nie chce

a przemak też jest (???) 

Ja nie jestem muzykiem, ja lubię grać. Ale gdybym takich rzeczy nie słyszał, to bym nie zarobił na chlebek 😉

1 godzinę temu, Piotr_1 napisał:

W sprawie dr. Albana zacząłeś ingerować w zamysł artystyczny i realizację, która jest jaka jest. Zupełnie odwrotnie jak twierdziłeś wcześniej w tym wątku, czyli że zamysł muzyka i realizatora jest wynikiem nieprzypadkowym i musi być jaki jest, gdyż tak na pewno miało być i tak jest najlepiej. Cóż, trochę różne poglądy w zależności od tego w jakiej sytuacji akurat się znalazłeś.

Gdzie ingerowałem w cokolwiek? Pisałem, jak jest, nic więcej. Co to za ingerencja?

Oczywiście, że tak miało być. To były początki takiej muzyki, sporo się zmieniło już w kolejnych dwóch latach.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

Nie ma tam za dużo pod dźwiękiem, natomiast sporo jest nad. To jest piękny utwór i równie piękne wykonanie. Mi to nie przeszkadza, ale fakty są jakie są. Niektóre A wręcz ocierają się o Bb. Ja to słyszę, ale nawet jak pokażę to nie wierzysz, to już nie wiem, co trzeba.

Dokładnie druga minuta, najpierw oryginał, potem dostrojone:

Wyrwane 10 dźwięków z utworu. Nie wierzę w tą statystykę że większość jest zawyżonych. Im niższe, tym bardziej zawyża. Pewnie na górze skali są zaniżone. Możliwe jest to próba kompensacji problemu.

Edytowane przez Piotr_1
9 minut temu, Piotr_1 napisał:

Wyrwane 10 dźwięków z utworu. Nie wierzę w tą statystykę że większość jest zawyżonych. Im niższe, tym bardziej zawyża. Pewnie na górze skali są zaniżone. Możliwe jest to próba kompensacji problemu.

Co ma do tego wiara? Proszę, 1/3 utworu, więcej mi się haczy - widzisz, żeby jakieś nutki szły do góry po strojeniu? 😉 

miles2.gif

Jeszcze jakieś pytania, czy może robię to źle albo coś? 😉

Teraz jeszcze wskaż, gdzie:

2 godziny temu, Piotr_1 napisał:

zacząłeś ingerować w zamysł artystyczny i realizację

Prawdopodobnie chodzi o te słowa 😉

7 godzin temu, przemak napisał:

tak to miało brzmieć.

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

Co ma do tego wiara? Proszę, 1/3 utworu, więcej mi się haczy - widzisz, żeby jakieś nutki szły do góry po strojeniu? 😉 

Ukryta Zawartość

Jeszcze jakieś pytania, czy może robię to źle albo coś? 😉

Idzie w dół, niech będzie. Ale ☝️. Nie oszukuj tam☝️

Skoro tak dobrze Ci idzie, to możesz zrobić bielszy śnieg na zimę. Ale ☝️ żeby w oczy nie raził za mocno.

Ukryta Zawartość

Tutaj:

1.Monster-Jitter
2.Realizator
3.Za słaby wzmacniacz-który nie dostarczył odpowiedniej mocy do kolumn,kiedy było to potrzebne-a są wydajne prądowo
4.Kolumny wprowadziły zniekształcenia
5.DAC
6.Podwójne przeliczanie-cd-optyk-sygnał cyfrowy
7.nie ma podstawki pod zasilacz i przedłu,tfu,kondycjoner
8. Interkonekty nie dobrane do reszty systemu wprowadzają zniekształcenia w materiale dźwiękowym.
9. Interkonekt głośnikowy,tani,nie przenosi dobrze oraz nie odwzorowuje zamysłu autora wykonania.Niedoskonałość ta powoduje,że słyszymy jakby "minimalne" dla zwykłego słuchacza,ale nieakceptowalne dla audiofila opóźnienie w sygnaturze dźwięku perkusji.
10.Akustyka-tu leży klucz do tego co słychać.
11.Perkusista wpłynął nieodwołalnie na kształt materiału muzycznego niezgodnie z zamysłem zarówno twórcy,jak i realizatora,który przez szacunek,bo przecież nie brak możliwości-postanowił nie ingerować w materiał-i pozostawić go takim-jakim stworzyła go natura w postaci zespołu ludzi,którzy się ze sobą dogadali na tyle,by razem grać koncerty i wydawać płyty
12.Brak dobrego zasilacza liniowego
13.Brak izolacji galwanicznej.
14.scena,na której grali muzycy,nie była wyposażona w podstawki antywibracyjne (3 sztuki-równe punkty nacisku-kłania się fizyka)-przez co ucierpiała nie tylko głębia 3D sceny (stereofonie) ale również mikro,a nawet makro-timing.
15.Brak wiedzy o zjawiskach kwantowych przez muzyków-a przecież wszystkim wiadomo,że nawet,jeśli o czymś nie wiemy i nie potrafimy tego zmierzyć-to działa. Słychać to właśnie w tym nagraniu.
16.W czasie,kiedy to nagrywano-nie produkowano jeszcze Sabaja A30-co w ogóle uniemożliwia jakikolwiek poprawny odsłuch na słabszych konstrukcjach.
17.Niewygrzane kondensatory powodują opóźnienia dźwięku,głównie w zakresie perkusji

Wkleiłem dwa razy,aby algorytm nie zmienił percepcji dźwięku,oraz ze względu na dwukrotne przetwarzanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

46 minut temu, Piotr_1 napisał:

Idzie w dół, niech będzie. Ale ☝️. Nie oszukuj tam☝️

Skoro tak dobrze Ci idzie, to możesz zrobić bielszy śnieg na zimę. Ale ☝️ żeby w oczy nie raził za mocno.

Śniegiem ja się zajmę.Coś wymyślę.
Ty poproś,kogo trzeba,aby nie było go za dużo,wiem,że jesteś w tym dobry.
A @przemak zajmie się nagraniami.
Uwierz mi-jest w tym dobry,i dobrze mu idzie [nawet bez naszego,skromnego-nazwijmy to "wkładu"]

Edytowane przez Pseudodrummer
uczciwość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, przemak napisał:

Gdzie ingerowałem w cokolwiek? Pisałem, jak jest, nic więcej. Co to za ingerencja?

Oczywiście, że tak miało być. To były początki takiej muzyki, sporo się zmieniło już w kolejnych dwóch latach.

1. Określenie "kastracja" to próba definitywnego przekreślenia czegoś, albo mocnego zdeprecjonowania.

2. No i właśnie, ale że było pierwsze, to dlatego jest kultowe.

3. A ja powiedziałem że ma ładnie zagrać, to będzie łoiło wszystko. Ładnie to pojęcie szerokie. To się powinno puszczać z dynamiką dyskotekową, także z przegrzaniem sprzętu nie będzie problemu. A jeżeli się nie przegrzeje, to całe słuchanie też nie legnie w gruzach.

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Śniegiem ja się zajmę.Coś wymyślę.
Ty poproś,kogo trzeba,aby nie było go za dużo,wiem,że jesteś w tym dobry.
A @przemak zajmie się nagraniami.
Uwierz mi-jest w tym dobry,i dobrze mu idzie [nawet bez naszego,skromnego-nazwijmy to "wkładu"]

A to tak nie działa, śnieg jest też potrzebny, trzeba to przemyśleć wpierw.

Cieszę się, grunt to działać.

23 godziny temu, Piotr_1 napisał:

W dodatku bas dynamicznie miele i przegrzewa słabe lampy czy trany

A po jakim czasie przegrzewa słabe lampy?
Bo ja mam słaba lampe single ended 2 x 12 wat na wogóle słabej jak to mówia el34

Teraz, Pseudodrummer napisał:

A po jakim czasie przegrzewa słabe lampy?
Bo ja mam słaba lampe single ended 2 x 12 wat na wogóle słabej jak to mówia el34

Nie ma takiego parametru, to zależy od głośności, skuteczności, impedancji kolumn, utworu. Ten utwór nie jest do przegrzewania sprzętu, on ma po prostu przeciętny dyskotekowy bas i jest bardzo dużo bardziej prądożernych utworów.

21 minut temu, Piotr_1 napisał:

Określenie "kastracja" to próba definitywnego przekreślenia czegoś, albo mocnego zdeprecjonowania.

Nie, masz jakiś problem i uprzedzenie, w tym przypadku to oznacza mocne wycięcie stromym filtrem. Ale nawet, to z ingerencją nie ma nic wspólnego. Ingerencja to jest to:

Usunę niedługo, bo to mało w porządku jest 😉

nagrywamy.com

8 minut temu, Piotr_1 napisał:

Nie ma takiego parametru, to zależy od głośności, skuteczności, impedancji kolumn, utworu. Ten utwór nie jest do przegrzewania sprzętu, on ma po prostu przeciętny dyskotekowy bas i jest bardzo dużo bardziej prądożernych utworów.

A podaj jakies "prądożerne"
Gram na godzinie 12 w lampie.Kolumny 4 omy,92dB skuteczności.
Sprawdzę sobie moją lampę

1 minutę temu, przemak napisał:

Nie, masz jakiś problem i uprzedzenie, w tym przypadku to oznacza mocne wycięcie stromym filtrem. Ale nawet, to z ingerencją nie ma nic wspólnego. Ingerencja to jest to:

Usunę niedługo, bo to mało w porządku jest 😉

Tak,ale pokazuje możliwości edycyjne,o których ludzie nie maja pojęcia.
Pod względem poznawczym jest to dobry materiał.

39 minut temu, Piotr_1 napisał:

Nie napisałem że nie jestem gotowy do odpowiedzi. Napisałem że nie odpowiem na twoje maglowanie. Nie przekręcaj. Twoja wyliczanka pytań to oczywisty magielek, tym bardziej że zgraliście się tutaj teraz w jakiś dwuosobowy zespół roszczeniowy.

Takie odniosłeś wrażenie?
Spodziewasz się jakiegoś rozliczenia?
Trzeba zatem przepatrzeć swoje ostatnie działania.Oczywiście tego nie sugeruję-byłoby to niegrzeczne z mojej strony i niewłaściwe.
Cóż-każdy sądzi podług siebie.
Jeśli jesteś gotowy-wystarczy odpowiedzieć-będę wdzięczny-to najprostszy sposób,aby rozwiać wątpliwości obu stron.Rozmowa,wymiana argumentów.To działa.
Jeśli mówisz "a"=bądź w stanie to udowodnić.
Chętnie się nawrócę pod wpływem argumentów-jeśli je przedstawisz.
Nie jestem Twoim (warto pisać "Ty" i "Twoje" itp,oczywiście w zależności od kontekstu-to oznaka szacunku dla interlokutora) wrogiem.
Uważam,że warto uczyć się od mądrzejszych od siebie całe życie.

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Takie odniosłeś wrażenie?
Spodziewasz się jakiegoś rozliczenia?
Trzeba zatem przepatrzeć swoje ostatnie działania.Oczywiście tego nie sugeruję-byłoby to niegrzeczne z mojej strony i niewłaściwe.
Cóż-każdy sądzi podług siebie.
Jeśli jesteś gotowy-wystarczy odpowiedzieć-będę wdzięczny-to najprostszy sposób,aby rozwiać wątpliwości obu stron.Rozmowa,wymiana argumentów.To działa.
Jeśli mówisz "a"=bądź w stanie to udowodnić.
Chętnie się nawrócę pod wpływem argumentów-jeśli je przedstawisz.
Nie jestem Twoim (warto pisać "Ty" i "Twoje" itp,oczywiście w zależności od kontekstu-to oznaka szacunku dla interlokutora) wrogiem.
Uważam,że warto uczyć się od mądrzejszych od siebie całe życie.

Bardzo wychowawczo i pouczająco.

• Pokaż nowe odpowiedzi