Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tuner używany z dobrymi falami średnimi?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kw202

(Konto usunięte)
33 minuty temu, mich404 napisał:

Poszukuję starego tunera. Od lat 70tych mówi się "wieża stereo hifi", w skład której wchodzi rzeczony tuner. Więc zamieściłem w dziale "stereo>hifi".

--

mich404

Yamaha t 720. 

Pasuje? 

2 godziny temu, Kw202 napisał:

Yamaha t 720. 

Pasuje? 

Oczywiście, że pasuje. Ma oddzielne gniazdo antenowe dla MW i przyzwoitą czułość, czyli to w zupełności wystarczy.

--

mich404

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 minutę temu, mich404 napisał:

Oczywiście, że pasuje. Ma oddzielne gniazdo antenowe dla MW i przyzwoitą czułość, czyli to w zupełności wystarczy.

--

mich404

Cieszę się że trafi do pasjonata 😉

Odezwę się na priv żeby nie zaśmiecać wątku. 

Od dłuższego czasu gra u mnie FISHER FM-350L. Mam też kilka innych ale ten je przebił. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JK49
Gość Kw202

(Konto usunięte)

Mam jeszcze Yamahe CT V2 

2 minuty temu, JK49 napisał:

Od dłuższego czasu gra u mnie FISHER FM-350L. Mam też kilka innych ale ten przebił inne.

image.thumb.png.7b24ea177bd50e1df64cfbe67a0475f2.png

Mało u nas doceniana firma, mam ich gramofon 😉

4 minuty temu, Kw202 napisał:

Mało u nas doceniana firma, mam ich gramofon

Fakt. Mam Fishera wzmacniacz, gramofon, deck, tuner i amplituner... grają od dawna.

Edytowane przez JK49
5 godzin temu, mich404 napisał:

Poszukuję starego tunera. Od lat 70tych mówi się "wieża stereo hifi", w skład której wchodzi rzeczony tuner. Więc zamieściłem w dziale "stereo>hifi".

--

mich404

Kup Kenwood KT 5020 L 
KT 5020 bez L to wyższa jazda ma układ DLLD 
KT 990D ma układ DLLD jest tańszy . Niestety przekraczają budżet. 

Edytowane przez czester15.30
6 godzin temu, mich404 napisał:

--

mich404

Dlatego nie pytałem Ciebie 🙂

22 minuty temu, czester15.30 napisał:

Kup Kenwood KT 5020 L 
KT 990D ma układ DLLD jest tańszy . Niestety przekraczają budżet. 

Już załatwione 🙂

24 minuty temu, czester15.30 napisał:

Kup taki : 

Ukryta Zawartość

Dzięki za propozycję ale on chyba ma bardzo rozbudowane możliwości odbioru UKF (np. filtry), co nie jest mi potrzebne.

--

mich404

Ukryta Zawartość

5 minut temu, mich404 napisał:

Dzięki za propozycję ale on chyba ma bardzo rozbudowane możliwości odbioru UKF (np. filtry), co nie jest mi potrzebne.

Wkleiłem nie to co trzeba , później edytowałem post. To co wybrałeś ? Yamahę ?

Edytowane przez czester15.30
8 godzin temu, JK49 napisał:

Od dłuższego czasu gra u mnie FISHER FM-350L. Mam też kilka innych ale ten je przebił. 

Ukryta Zawartość

Ślicznota. Radio musi być też piękne aby ładnie wyglądało przy przyciemnionym oświetleniu w pokoju i dawało fajny nastrój. Firma w Polsce chyba mało znana, w necie jest niewiele danych na jego temat. Na jednych stronach piszą, że jest Made in USA, na innych - Made in Japan. Widzę, że wersja na Amerykę ma UKF i fale długie, na Europę - UKF i fale średnie. Czy się mylę? Uroku dodaje ruchoma skala, kręcenie gałką i przesuwający się wskaźnik...

--

mich404

Ukryta Zawartość

15 minut temu, mich404 napisał:

Na jednych stronach piszą, że jest Made in USA, na innych - Made in Japa

Firma powstała w USA i jakość była bardzo wysoka a nawet kilka patentów. W połowie lat 70. przejęła ją japońska Sanyo i do nazwy Fisher dodała Studio Standard. Obniżono wtedy loty ale produkowano jeszcze na dobrych elementach. W 2008r. Panasonic wykupuje Sanyo likwidując markę Fisher.

Edytowane przez JK49

Imho bardzo ładne są stare tunery Pioneera, Yamahy czy Sansui.

Taki Sansui Tu X1 🥰

Ukryta Zawartość

Yamaha CT-1010

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

7 minut temu, JK49 napisał:

To też Fisher jeszcze USA.

Ukryta Zawartość

Podobny do Maka 🙂 bardzo ładny.

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W kwestii Fisher-a to wstawiam zdjęcie osiągnięć tej firmy z katalogu produktów. A jeśli chodzi o stacje radiowe MW to w aucie kilka dziś złapałem na radiu samochodowym.dbc86478fbb02dcb6d88e6546e622654.jpg498d145483997f93f23a27d5bc3242cf.jpg

18 godzin temu, przmor napisał:

[...] A jeśli chodzi o stacje radiowe MW to w aucie kilka dziś złapałem na radiu samochodowym.

Najlepiej słuchać średnich w nocy - po zachodzie słońca, wtedy propagacja jest najlepsza dla tych fal. W dzień usłyszymy tylko bliskie i mocne stacje. Warto podłączyć do gniazda antenowego kilka metrów drutu (a najlepiej kilkanaście lub kilkadziesiąt) i wystawić za okno ale wiadomo, że odbiornik samochodowy takiego gniazda nie ma. Można podłączyć kilka(naście) metrów drutu do anteny samochodowej a jeśli jest powleczona tworzywem sztucznym  - owinąć jeden koniec drutu wokół niej kilka razy - oczywiście na postoju.

--

mich404

W dniu 12.06.2023 o 19:46, spokojnie napisał:

Mnie też zaciekawiłeś.

Dla tych, którzy chcą posłuchać fal średnich nie mając odbiornika fal średnich...

Zapewne słyszeliście o odbiornikach SDR (Software Defined Radio). Taki odbiornik może być stacjonarny - możemy go mieć w domu ale możemy też korzystać z odbiornika udostępnionego online.
Oto jeden z przykładów - odbiornik SDR w Waszyngtonie (Springfield), który m.in. odbiera fale średnie:

Ukryta Zawartość

Wchodzimy na stronę, włączamy audio - powinna się pokazać stosowna ikonka. Klikając w BAND MW-160 zauważymy, że na "wodospadzie" pojawia się mnóstwo stacji. Ciekawostka: stacje rozmieszczone są z rastrem 10 kHz, czyli co 10 kHz (w Europie co 9 kHz). Wybieramy sobie dowolną stację na wodospadzie i oddajemy się przyjemności słuchania jakbyśmy byli w Ameryce.

Inne przykłady SDR online
Grecja:

Ukryta Zawartość

Holandia:

Ukryta Zawartość

Pozostałe znajdziecie na stronie:

Ukryta Zawartość

Na niektórych stronach trzeba samemu wybrać odpowiedni rodzaj modulacji, czyli AM dla broadcastingu na falach długich, średnich i krótkich.

Fale średnie obejmują zakres (ok.) 300-1700 kHz, z tym że dla broadcastingu (czyli audycji "do słuchania") wykorzystuje się zakres (ok.) 540-1700 kHz. W zakresie 300-540 kHz nie znajdziemy niczego ciekawego, są tu przeważnie radioboje a zwykłe odbiorniki nie mają tej części fal średnich. Ale jeśli ktoś, mimo wszystko, chciałby ich posłuchać, może zajrzeć na tę stronę z wykazem boi na LW i MW:

Ukryta Zawartość

To w nawiązaniu do pytań "Czego można posłuchać na falach średnich".

--
mich404

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 16.06.2023 o 21:22, mich404 napisał:

Widzę, że wersja na Amerykę ma UKF i fale długie, na Europę - UKF i fale średnie. Czy się mylę?

Tak. Jest odwrotnie. Na Półkuli Zachodniej żadna rozgłośnia nie nadaje na falach długich. Są one używane (w szczątkowej ilości) w Europie (oraz Północnej Afryce i w byłym ZSRR).

W dniu 11.06.2023 o 22:33, stench napisał:

A zapytam z ciekawości: po co dobre fale średnie ? Co tam nadają ?

Można słuchać (zwłaszcza po zmierzchu) bardzo odległych stacji. Nocne wędrówki w świecie eteru gałką po skali mają swój niepowtarzalny urok retro.

40 minut temu, Bobcat napisał:

(…)

Można słuchać (zwłaszcza po zmierzchu) bardzo odległych stacji. Nocne wędrówki w świecie eteru gałką po skali mają swój niepowtarzalny urok retro.

Nie znałem Ciebie z tej strony.

Godzinę temu, Tajitsu napisał:

Nie znałem Ciebie z tej strony.

Tyle, że aby naprawdę wykorzystać możliwości fal średnich trzeba zainwestować w porządną, profesjonalnie zrobioną antenę na dachu. Ci, którym się wydaje, że "tutaj wystarczy parę metrów przewodu lampowego" są w bardzo poważnym błędzie. Takie coś najlepiej zbiera zakłócenia z bliższej i dalszej okolicy. Sygnał użyteczny już gorzej lub wcale.

W dniu 14.06.2023 o 21:46, mich404 napisał:

A może stereo na falach średnich?

To jest ciekawa sprawa ile tego w ogóle jest. Co źródło to inne dane, chyba najbardziej wiarygodne to www.AMStereo.org: USA 42. Kanada 3, Meksyk 37, Ameryka Południowa 10, pozostała Ameryka Środkowa i Karaiby 12, Filipiny 10, Tajlandia 28, Europa 11, Australia 20, Azja Pacyfik 27.

Wg tego źródła - jedyna stacja AM Stereo nadająca we Francji jest odbierana (w wersji stereo) również w Belgii, Holandii i na Wyspach Brytyjskich.

Problemem jest, ta wymieniona mnogość stacji to również wielkość standardów, gdyż nie dodano jednolitego, który by obowiązywał na całym świecie, jak ma to miejsce w przypadku FM Stereo.

Bobcat, jak sie okazuje ma wiele ukrytych przed Userami pasji i talentów 🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)
26 minut temu, Tajitsu napisał:

Bobcat, jak sie okazuje ma wiele ukrytych przed Userami pasji i talentów 🙂

Z niektórymi nosi się aż nadto 😉

Jako miłośnik wspomnianych "nocnych wędrowek w świecie eteru gałką po skali" miałem fajną zabawkę: world receiver Sony ICF-PRO70. Miał wszystko: od najdłuższych długich po FM i dalej. Pasmo ciągłe, pomiędzy poszczególnymi zakresami nie było żadnych przerw. Hiper czułość i selektywność.

Niestety czas przeszły, albowiem się popsuł. Poszedł do autoryzowanego serwisu Sony. Tam nie tylko nie poradzili sobie z problemem, ale sprawę wręcz pogorszyli. Znacie może jakiś dobry serwis, który moglibyście polecić? Czy też dać sobie spokój i pomyśleć o czymś nowym?

Gość Kw202

(Konto usunięte)
35 minut temu, Bobcat napisał:

Jako miłośnik wspomnianych "nocnych wędrowek w świecie eteru gałką po skali" miałem fajną zabawkę: world receiver Sony ICF-PRO70. Miał wszystko: od najdłuższych długich po FM i dalej. Pasmo ciągłe, pomiędzy poszczególnymi zakresami nie było żadnych przerw. Hiper czułość i selektywność.

Niestety czas przeszły, albowiem się popsuł. Poszedł do autoryzowanego serwisu Sony. Tam nie tylko nie poradzili sobie z problemem, ale sprawę wręcz pogorszyli. Znacie może jakiś dobry serwis, który moglibyście polecić? Czy też dać sobie spokój i pomyśleć o czymś nowym?

Na forum na pewno znajdzie się jakiś magik który go zreperuje. 

• Pokaż nowe odpowiedzi