Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do salonu

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Wyjdź poza topy z odsłuchem też. Do którego salonu się wybierasz?

Właśnie miałem to pisać, Piotrek ma rację... 

Edytowane przez S4Home
3 hours ago, Piotr Sonido said:

Wyjdź poza topy z odsłuchem też. Do którego salonu się wybierasz?

Top Hi-Fi w Gdańsku, nie za bardzo mam możliwość sprawdzić innych

Edytowane przez Fajeczny
1 minutę temu, Fajeczny napisał:

Przecież masz inne salony w Gdańsku, więc nie rozumiem? Nie ma co się ograniczać, masz wymienione sporo modeli które serio warto posłuchać, a jak nie to wypożyczaj, przecież można to czemu nie? 🙂 

A daje ktoś takie rabat jak Top HiFi ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

24 minuty temu, Piopio napisał:

Pytanie czy kupuje się rabat czy brzmienie, nie zmienia to faktu, że nie ma co się ograniczać w wyborze skoro można sprawdzić sporo innych popularnych marek, które również zasługują na uwagę.

16 minut temu, S4Home napisał:

Pytanie czy kupuje się rabat czy brzmienie, nie zmienia to faktu, że nie ma co się ograniczać w wyborze skoro można sprawdzić sporo innych popularnych marek, które również zasługują na uwagę.

W podobnej cenie startowej można kupić wiele różnych równorzędnych dobrych brzmieniowo zestawów. Najrozsądniej jest kupić ten, na który jest największy rabat w danej chwili 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

38 minut temu, Fajeczny napisał:

Musisz. Bo po co zakładasz piast na forum? 

Po co ta rozmowa?

27 minut temu, Piopio napisał:

Top nie daje dobrych rabatów.

Po pierwsze każdy z topów ma swoje możliwości , kierownika i tak dalej. Jeden wypożyczy drugi nie. 

Jeden da rabat drugi nie.

Jeden będzie miał standard obsługi drugi nie.

Zamykanie się do jednego salonu dystrybutora jest błędem. 

Ich salony są świetne z designu. 

Ale nie wszystkie są w szerokim rozumowaniu fajne 

2 minuty temu, Piopio napisał:

W podobnej cenie startowej można kupić wiele różnych równorzędnych dobrych brzmieniowo zestawów. Najrozsądniej jest kupić ten, na który jest największy rabat w danej chwili 😉 

Najrozsądniej jest kupić ten który się po prostu podoba, ale to moje skromne zdanie.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Top nie daje dobrych rabatów.

To zobacz sobie promocje na ich stronie. Moim zdaniem mają czasami zabójczo dobre ceny. 

np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Racja, warto sprawdzić inne, już się umówiłem do kolejnego 🙂 Niestety w Gdańsku będę przejazdem, także nie miałem za dużych możliwości, ale zawsze to dwa różne punkty widzenia

50 minut temu, Piopio napisał:

To zobacz sobie promocje na ich stronie. Moim zdaniem mają czasami zabójczo dobre ceny. 

np

Ukryta Zawartość

No bo to marketingowy chwyt. 

Teraz skąd wiesz że to jest dobra cena skoro. Rotel niedostępny w innych sklepach. Bowers niedostępny w innych cenach. 

Więc ta promocja polega na skreśleniu randomowej wartości i podanie znacznie niższej.

W tym przypadku nie zmienia to że jest to dobry przykład 

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Teraz skąd wiesz że to jest dobra cena skoro. Rotel niedostępny w innych sklepach. Bowers niedostępny w innych cenach. 

Cena Michi X3 w GB 4700 GBP. B&W 702 S3 cena ok 5800 EUR. 

Chyba nie zaprzeczysz, że 36.000 to dobra cena ...

Edytowane przez Piopio

35 minut temu, Piopio napisał:

Cena Michi X3 w GB 4700 GBP. B&W 702 S3 cena ok 5800 EUR. 

Chyba nie zaprzeczysz, że 36.000 to dobra cena ...

Dobra. Ale nie biorę.

Ale dobra. 

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dobra. Ale nie biorę.

Ale dobra. 

Też bym nie kupił. Ale zdarzają się bardzo ciekawe sprzęty za połowę ceny. 

16 godzin temu, Piopio napisał:

Też bym nie kupił. Ale zdarzają się bardzo ciekawe sprzęty za połowę ceny. 

W zestawach albo z ekspo. Tylko znowu wtedy wchodzi ich indywidualna polityka. Chciałem kiedyś coś kupić z outletu i było gdzieś w północnej Polsce. Nie wysla do innego odzialu bo nie. 

Jestem po dwóch wizytach. W pierwszym salonie zaproponowano mi Cambridge Audio CXA81 z Polk Audio Signature ES60. Bardziej mi się podobała druga wizyta, a mianowicie NAD-y z Carinami i B&W.

Trochę mnie zmartwił pan w salonie mówiąc, że Cariny mogę się okazać za małe do pokoju ~32 m2. Co o tym sądzicie? Obie kolumny fajnie grały, B&W były trochę jaśniejsze, ale miałem wrażenie, że przy jazzie Elaci zagrały lepiej.

Jeszcze jedna dziwna sprawa przy porównywaniu wzmacniaczy. W salonie dowiedziałem się, że C700 to praktycznie te same podzespoły co C368, ale miałem wrażenie, że po przepięciu na C700 słyszałem buczenie, jakby dźwięk był bardziej przykryty. Myślicie, że to możliwe, skoro elektronika jest taka sama? Możliwe, że C700 miał inne ustawionia w aplikacji BluOS.

28 minut temu, Fajeczny napisał:

Możliwe, że C700 miał inne ustawionia w aplikacji BluOS.

Mało prawdopodobne. 

Chodzi o buczenie basu ? 

Edytowane przez Piopio

16 minut temu, Fajeczny napisał:

Też, ale ogólnie miałem wrażenie, że dźwięk był bardziej przykryty

Może jednak czymś się różnią albo faktycznie balans tonalny był przestawiony. Końcówki mocy mają takie same. 

Ta obserwacja chyba nieco upraszcza wybór; czyli jak na razie - C368 i Carina.

Gorsza przejrzystość konkurenta to jedna cecha, a druga to rozjaśnienie  B&W,

które może męczyć przy dłuższym słuchaniu.

Ale może nie o to chodzi ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 3.07.2023 o 16:48, Fajeczny napisał:

Umówiłem się na odsłuch NAD C368 i C700 z Elacami i B&W na czwartek, dam znać, na co ostatecznie padł wybór 🙂

i jak wrażenia, byłem na urlopie i trochę tutaj mnie ominęło 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 7.07.2023 o 10:05, Fajeczny napisał:

Też, ale ogólnie miałem wrażenie, że dźwięk był bardziej przykryty

Skoro mniej Ci się podoba ten C700 to odpuść i kup C368.

Ale nie tylko końcówki mocy generują brzmienie to już zostało udowodnione i odkryte wiele razy. Implementacja pre także jest istotna.

Trochę niefortunnie podłączyli ci tego cx-a bo moim zdaniem to po prostu Polk to słabe kolumny. 

Jak daleko masz do kolumn? Carina mimo wielkości potrafi zagrać w większych pomieszczeniach. 

Może w twoim przypadku warto sprawdzić także Evo 75?

A z kolumn Silver 300, heco revolution 7 czy qacustic z nowej linii?

• 3 tygodnie później...

Wracam z odpowiedziami 🙂 Postanowiłem podnieść trochę budżet i w rezultacie kupiłem NAD M10 V2 z Carinami. Nie chciałem pisać "na gorąco", tylko po jakimś czasie, jak już się dobrze osłucham z zestawem i mam wrażenie, że z każdym odsłuchem brzmi on jeszcze lepiej! Podoba mi się poziom detali i wyraźny, ale nie przejaskrawiony bas. Jazz na tym zestawie brzmi świetnie i myślę, że zrezygnowanie z C700 na rzecz M10 V2 było warte tej różnicy 🙂

Bardzo dziękuję wszystkim za porady!

16 minut temu, Fajeczny napisał:

Wracam z odpowiedziami 🙂 Postanowiłem podnieść trochę budżet i w rezultacie kupiłem NAD M10 V2 z Carinami. Nie chciałem pisać "na gorąco", tylko po jakimś czasie, jak już się dobrze osłucham z zestawem i mam wrażenie, że z każdym odsłuchem brzmi on jeszcze lepiej! Podoba mi się poziom detali i wyraźny, ale nie przejaskrawiony bas. Jazz na tym zestawie brzmi świetnie i myślę, że zrezygnowanie z C700 na rzecz M10 V2 było warte tej różnicy 🙂

Bardzo dziękuję wszystkim za porady!

Właściwa decyzja ! Życzę radości ze słuchania muzyki.  

26 minut temu, Fajeczny napisał:

zrezygnowanie z C700 na rzecz M10 V2 było warte tej różnicy 🙂

Brawo Ty. Słuchałeś też wyższych Elaców? Solano, Vela? Czy już budżet nie pozwolił? 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Słuchałem Solano, ale stwierdziłem, że i tak już mocno nagiąłem budżet i nie chciałem go dublować 😁 I też trochę tak podszedłem do tego, żeby kupić lepszy wzmacniacz i z czasem ewentualnie wymienić kolumny, bo "baza już jest"

53 minuty temu, Fajeczny napisał:

Słuchałem Solano, ale stwierdziłem, że i tak już mocno nagiąłem budżet i nie chciałem go dublować 😁 I też trochę tak podszedłem do tego, żeby kupić lepszy wzmacniacz i z czasem ewentualnie wymienić kolumny, bo "baza już jest"

dobry pomysł, M10 spokojnie obsłuży i serię Vela 😉

www.tophifi.pl

To jest akurat jedno z tych zestawień w dziale promocji z którym się bardzo zgadzam bo fajna grany system możemy naprawdę kupić w niższej cenie.

Rozumiem wciąż nie jest to cena dla wszystkich ale jest niższa niż osobne klocki.

Miłego słuchania.:)

• Pokaż nowe odpowiedzi