Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do salonu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie 🙂

Zbieram się do zakupu całego zestawu stereo, tym razem do salonu. Oto specyfikacja:

Cena: 8000-10000 zł
Używany czy nowy: nowy
Czy stereo, czy kino: stereo
Kolumny: podłogowe
Sprzęt towarzyszący: brak
Powierzchnia: 32 m2
Muzyka: jazz, swing, rock, blues
Jakość: o ile poprzednie kolumny kupowałem z myślą, że będę je wymianiał, o tyle tutaj chciałbym, żeby mi to posłużyło na kilkanaście lat

Idealnie byłoby, jakby wmacniacz miał moduł Bluetooth, wejście optyczne i odtwarzacz płyt CD (ostatnie najmniej ważne).

Wrzucam plan salonu z aneksem kuchennym. Kolumny byłyby po bokach telewizora. Od dołu do wysokości narożnika są drewniane panele, a wyżej w kuchni są kafelki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/163600-zestaw-stereo-do-salonu/

Ale wiesz, że cały nowy zestaw w tej cenie to będzie dziadostwo ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Fajeczny napisał:

Witam ponownie 🙂

Zbieram się do zakupu całego zestawu stereo, tym razem do salonu. Oto specyfikacja:

Cena: 8000-10000 zł
Używany czy nowy: nowy
Czy stereo, czy kino: stereo
Kolumny: podłogowe
Sprzęt towarzyszący: brak
Powierzchnia: 32 m2
Muzyka: jazz, swing, rock, blues
Jakość: o ile poprzednie kolumny kupowałem z myślą, że będę je wymianiał, o tyle tutaj chciałbym, żeby mi to posłużyło na kilkanaście lat

Idealnie byłoby, jakby wmacniacz miał moduł Bluetooth, wejście optyczne i odtwarzacz płyt CD (ostatnie najmniej ważne).

Wrzucam plan salonu z aneksem kuchennym. Kolumny byłyby po bokach telewizora. Od dołu do wysokości narożnika są drewniane panele, a wyżej w kuchni są kafelki.

Salon.png

W takim budżecie CD bym odpuścił, zainwestowałbym za to w wzmacniacz z odtwarzaczem sieciowym na pokładzie. Bluetooth to same problemy- jakość, uwiązanie tel, zasięg itd. 

Zerknij dla przykładu na zestaw Bluesound Powernode z kolumnami B&W 603 albo Elac Debut Reference F5 albo jeszcze inaczej dla porównania: tańsze kolumny a lepszy wzmak all in one: Nad C700 + Indiana Line Diva 660 - taki zestaw także można zrobić w kwocie 9999 PLN.

Bluesound i Nad mają HDMI, MQA, Tidal Connect i świetną apkę bluOS. Jakość dźwięku nieporównywalnie lepsza od grania via bluetooth, o funkcjonalności nawet nie wspominając 😉 

Zapraszamy do nas na odsłuchy. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W tym przedziale cenowym zastanowił bym się nad dwoma elektronikami z wbudowaną funkcjonalnością sieciową:
- Marantz PM7000N
- Denon PMA-900HNE

Do tego proponuję dwie pary kolumn takich jak:
- Dali Oberon 7
- Monitor Audio Bronze 5
- Focal Theva N°2

W późniejszym czasie możesz dokupić sobie odtwarzacz CD z Marantza, model CD6007.

Cześć, jeśli chciałbyś, by maksymalnie wiele elementów było na lata, to najlepiej będzie dość mocno podzielić system. 

Zainteresowałbym się na pewno w pełni analogowym wzmacniaczem, pokroju Atolla IN50/IN80, Musical Fidelity M3Si, czy Regą Elex-R, którą mamy w outlecie w świetnej cenie. 

Do nich niedrogi streamer i DAC, np. WiiM Mini, Octavio Stream, Taga Harmony TWA-10B i jako DAC Topping D50s, czy Cambridge DACMagic 100. Te elementy starzeją się szybciej względem wzmacniaczy i kolumn. 

Do powyższych produktów możesz dobrać kolumny, od siebie zasugeruję efektowne Monitor Audio Bronze 500, Klipsch RP6000F II. Przyjemne, ciepłe i z załagodzoną górą Pylon Audio Sapphire 31. Warto też zainteresować się nowymi Q Acoustics 5040. 

Zachęcam też do obejrzenia naszych filmów:

Znajdzie się w nich kilka ciekawych propozycji  

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie łączył bym elektorniki Denona z kolumnami dali.

Nie wybierał bym odtwarzacza CD który zje Ci część potrzebnego budżetu.

Po prostu szkoda 

Wszystko zależy od tego jakie kolumny ci spasują. 

Kef? Heco ? To wtedy jaśniejszy wzmacniacz jak Cambridge cxa na przykład

Jaśniejsze grajku jak acoustic Energy czy monitor audio to coś z atolla. 

Tak czy siak sieć zostawił bym w rękach wiim mini. 

PM7000N ma teraz cenę detaliczną 4700zł, grzech nie kupić w tej kwocie, 2/3 lata temu było to 6tys w detalu, ten wzmak jest w dobrej cenie dlatego opłaca się go kupić, przy okazji jest sieć w nim i DAC. Brzmieniowo jest ciepły i wyrównany więc to dobra baza pod kolumny. CD6007 zaproponowałem tylko dla tego bo to dobry CD! Marantz zawsze miał świetny stousnek do jakości w CD serii 6-tej. Plus jest tego taki że masz od jednego producenta dwa ładne klocki na szafce RTV 🙂 

19 godzin temu, S4Home napisał:

Do tego proponuję dwie pary kolumn takich jak:
- Dali Oberon 7
- Monitor Audio Bronze 5
- Focal Theva N°2

Bronze 500*

Ok, po przeczytaniu widzę, że z CD na ten moment zrezygnuję, a Bluetooth niepotrzebny 🙂

Spodobał mi się ten NAD C 700. Mógłbym delikatnie podnieść budżet, pytanie tylko, czy warto? Może zamiast tego Audiolab 6000A?

Teraz, Fajeczny napisał:

Ok, po przeczytaniu widzę, że z CD na ten moment zrezygnuję, a Bluetooth niepotrzebny 🙂

Spodobał mi się ten NAD C 700. Mógłbym delikatnie podnieść budżet, pytanie tylko, czy warto? Może zamiast tego Audiolab 6000A?

tak jak pisałem; umów się na odsłuch Nada C700 tak jak i Audiolaba. Niech sprzedawcy sami zaproponują kolumny, które ich zdaniem mieszczą się w budżecie i dobrze grają z tymi wzmacniaczami. Ty ocenisz czy warto 😉

Zapraszam i do naszych salonów 🙂

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Fajną opcją jest połączenie DAC ze wzmacniaczem jako oddzielne klocki. Daje to bardzo szeroki wybór brzmień.

Do tego z czasem jako odtwarzacz CD może robić np. konsola. Może i nie koszerne, ale spełnia kilka zadań, pomyślałem że warto o tym wspomnieć.

Na przykład nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z każdym proponowanym tutaj wzmacniacze. Kolumny wareto zobaczyć Pylon Audio, osobiście lubię.

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Fajeczny napisał:

To jest kompletnie inna klasa urządzenia zdecydowanie nad.

Nie może osobiście nie jestem specjalnym fanem tego klocka to tutaj audiolab jest po prostu mało wydajny na mocy 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To jest kompletnie inna klasa urządzenia zdecydowanie nad.

Nie może osobiście nie jestem specjalnym fanem tego klocka to tutaj audiolab jest po prostu mało wydajny na mocy 

Mi tego pisać nie wypadało 😜 Dzięki 😉

www.tophifi.pl

Oj tam nie wypadało, NAD C700 kosztuje niemal 2x względem Audiolaba 6000A. Logiczne, że to urządzenia innej klasy. 

Niemniej, warto wtedy już zainteresować się Audiolabem 7000A, Regą Elex Mk4, Atollem IN100, Cambridgem CXA81, Musical Fidelity M3si i połączeniem któregoś z nich z np. Octavio Streamem. Schowasz go z tyłu i będzie niezauważalny, a to bardzo dobry streamer. 

Zwiększając tak budżet znacznie rośnie nam ilość opcji 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Mi tego pisać nie wypadało 😜 Dzięki 😉

E no takie oczywistości to możesz 🙂 ale wiem o co chodzi 🙂

• 3 tygodnie później...

A co myślicie o NAD C700 vs. NAD C368 ze streamerem? Jest tylko jeden problem: C368 ma około 43 cm szerokości, więc wszedłby na styk do docelowego miejsca, a nie wiem, czy to nie problem (może przegranie?)

Rozważ jeszcze ten:

Ukryta Zawartość

Ma wszystko i jest brzmieniowo lepszy od NAD C700.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Fajeczny napisał:

...nie wiem, czy to nie problem (może przegranie?)

Wytnij z tyłu półki otwór u wsadź wentylator "komputerowy", są gotowe zestawy z czujnikiem temperatury i regulatorem obrotów.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Godzinę temu, Fajeczny napisał:

Pytanie tylko, czy warto? Może jednak C700 będzie lepszą opcją niż C368?

C700 ma fajny ekran. Dźwiękowo to prawie to samo. 

W dniu 30.06.2023 o 09:34, Fajeczny napisał:

więc wszedłby na styk do docelowego miejsca, a nie wiem, czy to nie problem (może przegranie?)

Pomyśl o Nuprime ida-8 , Dace niepotrzebne. Jeśli starcza Ci jedno wejście analogowe . Ma Blutusa. Kolumny zawsze dobierzesz przy odsłuchu.

P.S. ale on podrożał 

Skoro recenzent pisze o C700 że nie wymaga wentylacji, ma wymiar połowy

klasycznego segmentu, ekran i moc rzędu 100 / 150 W na kanał to w zasadzie

powinno być trudno o jakiekolwiek rozterki 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tutaj nie ma.olbrzymich różnic pomiędzy tymi modelami. Więc c700 możesz śmiało iść

Mimo że to klasa d to jednak zapewni wzmacniaczowi prawidłową wentylację i odprowadzanie ciepła. 

Przesłuchany? Zaakceptowany?

Właśnie byłem w salonie w Warszawie i polecono mi oba te wzmacniacze, ale nie mogłem przesłuchać żadnego, bo było zajęte, a ja musiałem iść na pociąg 😞 Ale polecono mi do nich Elac Carina albo B&W 603 S2. Myślicie, że warto dopłacić do tych pierwszych?

Radzę posłuchać ale jak masz luz finansowy to raczej Carina. Wstęga daje wiecej, ale może akurat Bowersy lepiej Ci pasują. Poważne pieniądze, więc wybór w ciemno odradzam. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Też wolałbym Elaci. W razie czego zapraszamy też na odsłuchy do nas, znajdziesz sporo opcji. W tej cenie m.in. mamy w outlecie Audiovectory QR3 w bardzo dobrej cenie - https://www.q21.pl/audiovector-qr3-orzech-outlet.html

W dniu 13.06.2023 o 14:22, Fajeczny napisał:

Jeśli piszesz o podniesieniu budżetu to może spróbuj Lyngodrfa TDAI-1120 lub Cabasse Abyss, również ciekawą opcją jest Quad Artera Solus Play w podobnych pieniążkach co NAD, ale brzmieniowo wydaje mi się że prezentuje nie co więcej 🙂

7 godzin temu, Fajeczny napisał:

Właśnie byłem w salonie w Warszawie i polecono mi oba te wzmacniacze, ale nie mogłem przesłuchać żadnego, bo było zajęte, a ja musiałem iść na pociąg 😞 Ale polecono mi do nich Elac Carina albo B&W 603 S2. Myślicie, że warto dopłacić do tych pierwszych?

Względem bowersow? Zdecydowanie

Bowersy serii 6 są jasne i dość analityczne. W połączeniu z takim nadem trzeba lubić to brzmienie i być mocno świadomym co się kupuje.

15 godzin temu, Fajeczny napisał:

Umówiłem się na odsłuch NAD C368 i C700 z Elacami i B&W na czwartek, dam znać, na co ostatecznie padł wybór 🙂

Wyjdź poza topy z odsłuchem też. Do którego salonu się wybierasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi