Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Canto One New do Cyrusa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Korci mnie aby wypróbować jakie innego głośniki od moich Studio 16hz Canto One New. Co prawda oceniam je bardzo wysoko, w porównaniu do 10 innych par , które miałem w cenie do 6-7 tyś. Dodatkowo są bardzo ładne. No ale od kilku lat nie słuchałem niczego innego. Także proszę o jakieś propozycje, do 17m2, podstawkowe lub małe podłogówki, których nie trzeba odsuwać metr od ściany, które będą ładnym meblem audio, tylko używane, do 5-6 tyś. Słucham rocka i elektroniki- lubię brzmienie duże, obszerne, otaczające słuchacza, przestrzenne i przyjemne; ale również z wykopem na basie. Nie słucham jazzu, żadnych audiofilskich nagrań. Sprzęt to Cyrus - CD, Bluesound, Pre2Dac, X-Power ( wkrótce 2x mono x), zasilacze PSX + okablowanie Cyrus, Kimber, drogie głośnikowe, sieciówki belden. Do kawalerki aż nadto a ze sprzętu jestem mega zadowolony. 

Narazie biorę pod uwagę Kudos X2 , Pylon Diamond Monitor ( ale chyba za duże i pewnie klasa niżej) oraz Dali Rubicon 2 (drogie a wykonanie wzg ceny budżetowe, chyba tez za duże). 17m2 w bloku, czyli głośno nie pogram, a na bas nie narzekam. Nauczyłem się ze cena nie zawsze gra; raczej synergia + akustyka pomieszczenia.

Proszę o kilka porad, lub wybicie z głowy zmiany, bo Canto nie mam zamiaru sprzedawać, bo nie opłaca się i nie warto - chce sobie je zostawić. Chce po prostu spróbować innego menu.

Pozdrawiam

Daj sobie spokój. Masz dobre kolumny, w tej kwocie kupisz marketowy szmelc i nic więcej. 

Kolumny s16hz może to nie jest szczyt szczytów ale coś tam Rogala potrafi. 

1. Monitor Audio GX100 (ewentualnie GX50)
2. Dali Helicon 300
3. Audiovector SR1 (tutaj troszkę bardziej dynamiczny dół ale też polecam sprawdzić)

Wszystkie trzy petarda i raczej nie ma co porównywać do Studio bo to inna półka/liga.

No tak.  tych droższych głośników a starszych miałem Ewa Continuum 2 oraz Dali Grand Coupé. Fakt , ze wtedy nie miałem elektrowni (miałem pełny zestaw Naim XS z zasilaczem) ale generalnie Dali zbyt misiowate i ciemne natomiast  Esa to pewnie super głośniki ale rocka to ogóle nie grało - nie tędy kierunek. To były głośniki do akustycznej muzyki, dobrych realizacji.

Z tych nowszych miałem Equilibrium Athos s7 (wyceniane na 13tys) - piękne skrzynki ale tak cholernie ciemne i basowe brzmienie, ze mimi, ze bardzo mi się podobały to musiałem zwrócić, bo słuchanie na nich muzyki to wg mnie zero emocji, jakieś ściśnięte pomiędzy głośnikami brzmienie - wysokiej jakości ale kompletnie nie dla mnie. 

Także posiadanie drogich głośników dla samego posiadania i tzw 2 klasy wyżej niewiele znaczy jak ma się kiepski akustycznie pokój i nieaudiofilski repertuar.

Proac- na jakie model zwrócić uwagę?

Dali Helicon 300 - nie za duże do 17m, będą stały w połowie pokoju

Monitor audio - nie polecane do Cyrusów, bo za jasno nicy

A taki wynalazek z pierścieniówką ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo nowe L200 Polka z podobnym tweeterem już budżet przekraczają.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 godzin temu, Krzysz napisał:

Proac- na jakie model zwrócić uwagę?

Zależy od kwoty jaką chcesz przeznaczyć. Response D Two byłyby najciekawsze. Może znalazłyby się jakieś na rynku wtórnym? 

5 godzin temu, piotrek7 napisał:

Zależy od kwoty jaką chcesz przeznaczyć. Response D Two byłyby najciekawsze. Może znalazłyby się jakieś na rynku wtórnym? 

Bardzo dobre grajki, do tego bardzo dobrze wykonane. Mega elastyczne ale ja jestem fanem Elac, mogę ich słuchać i słuchać i nigdy nie mam dość w każdym gatunku. 

Wstęga w VELA 403 może Cię zaskoczyć. Planujesz mieć dobre monobloki, prąd to podstawa  do tych głośników a Ty chyba spełnisz te założenia.

I to na prawdę fajne paczki. Dlatego nie mogę się doczekać jak posłucham 404. Ale mam obawy o zbyt nachalny bas. 

Do listy dopisał bym jeszcze amphiony

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

I to na prawdę fajne paczki. Dlatego nie mogę się doczekać jak posłucham 404. Ale mam obawy o zbyt nachalny bas. 

Do listy dopisał bym jeszcze amphiony

Bas podobno jest duży w tych monitorach. Można wyczytać w jednej z recenzji, że przy zamkniętych oczach, ciężko jest rozróżnić czy gra 404 czy 407!

@Tonnii99

Dużo łatwiej w to uwierzyć, jeśli obejrzy się pomiar 407, gdzie redakcja określiła

pasmo tych podłogówek na 52 Hz przy - 3 dB i 47 Hz przy - 6 dB 😉 

Ukryta Zawartość

Chyba dokładnie identyczne wyniki mają też monitory R200 Polka ...

Ukryta Zawartość

O tyle można to porównać, że ta sama redakcja ... ale wyniki i tak i tak dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Bas podobno jest duży w tych monitorach. Można wyczytać w jednej z recenzji, że przy zamkniętych oczach, ciężko jest rozróżnić czy gra 404 czy 407!

No właśnie a 407 mają go na prawdę sporo. 

Przy muzyce elektronicznej z dobitnymi takimi pasmami było go wręcz za dużo. 

Swego czasu polowałem na 409tki które były znacznie bardziej bsalansowane.

1 godzinę temu, audioburak napisał:

@Tonnii99

Dużo łatwiej w to uwierzyć, jeśli obejrzy się pomiar 407, gdzie redakcja określiła

pasmo tych podłogówek na 52 Hz przy - 3 dB i 47 Hz przy - 6 dB 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O tyle można to porównać, że ta sama redakcja ... ale wyniki i tak i tak dobre.

No właśnie a Polk gra jednak inaczej. Mi nie podszedł 

Po prostu poprawne granie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, audioburak napisał:

Czy jest jakikolwiek temat i konfiguracja, w których nie polecasz głośników tej marki? Słuchałeś ich czy tylko opierasz się na testach i pomiarach? Jeśli słuchałeś, to z jaką elektroniką?

Tu ich akurat NIE polecam, ale daję przykład, że obecnie produkowane

monitory czy to Monitor Audio, Dynaudio, czy choćby te Polki są w skali

bezwzględnej - szerokości pasma - porównywalne z kolumnami podłogowymi.

Sam w kolumnach mam tego typu Vifę XT i wiem, co może zagrać.

A czasem polecam dopisanie do listy; nigdy zakup "w ciemno".

Zachęcił mnie Stereophile - US do którego mam od lat zaufanie.

Dzięki za porady ale chyba tutaj niewiele osób ma Cyrusy, więc  propozycje są, wiadomo -  teoretyczne.

Proac R. Two to ponad 16 tyś! za podstawkowce. Wartość postrzegana 1,6tyś

Audiovector wogóle mi się nie nie  podobają wizualnie, słuchałem Q1 - były analityczne, nieprzyjemne w odbiorze.

Monitor Audio nie polecane do Cyrusów.

Elac Vela jedynie godne uwagi- wygląd, cena, opinie

Chario miałem kiedyś- bardzo mi się podobały, ładne, przyjemne, trochę zrobione brzmienie, bas duży ale wolny.

Generalnie prosiłbym o propozycje od Cyrus-owców, ale nie chodzi o  głośniki, które grają ale nie wyglądają, nie mieszkam w piwnicy. Codziennie bede na nie patrzył. Wygląd to 50%. Mam traumę po pobycie u audiofila, który drogie audio miał w mieszkaniu nieremontowanym od chyba 30-40 lat - piękne Sonus Faber w otoczeniu gumoleum  i plastikowych paneli ściennych!

Ma wyglądać , grać i kosztować 6 tys.😆

Każdy by tak chciał.

Bez obrazy ale zejdź na ziemię.

Jeśli mają pięknie grać i ślicznie wyglądać to proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Z tym, że budżet pewnie x5.

Ukryta Zawartość

No tutaj zdecydowanie polecałbym te Vele, wyglądają do tego dobrze graja i są bardzo elastyczne do różnych gatunków muzycznych. Bardzo dobrze wypełniają pomieszczenie dźwiękiem zachowując szczegół ale nie tracąc dociążonego dźwięku i dogadują się bardzo dobrze z klasa D. Z tego co widziałem ilość wykończeń tez spora w tym przedziale cenowym.

Po doświadczeniach z QR1 Audiovectora raczej byłbym ostrożny

z doradzaniem Veli. Design - rzeczywiście dobry, ale jej AMT może

zagrać bardzo podobnie do QR1.

A Sonusy były już wymieniane wyżej, jednak przy podobnym wooferze,

co w Canto na różnice w basie bym specjalnie nie liczył.

W dniu 16.06.2023 o 07:13, Piotr Sonido napisał:

No właśnie a 407 mają go na prawdę sporo. 

Przy muzyce elektronicznej z dobitnymi takimi pasmami było go wręcz za dużo. 

Swego czasu polowałem na 409tki które były znacznie bardziej bsalansowane.

No właśnie a Polk gra jednak inaczej. Mi nie podszedł 

Po prostu poprawne granie.

Tak, 407 ma czym walnąć. Nie wiem, jak byłoby w praktyce słuchają w tym samym czasie 404-ek.

Ale może to być bardzo dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele miejsca a jednak chcą mieć

nazwijmy to "dobry wydech"

W dniu 17.06.2023 o 10:09, Krzysz napisał:

Monitor Audio nie polecane do Cyrusów.

Kto nie poleca?

Za dużo chcesz w budżecie. 

To pytanie czy w ogóle wymiana ma sens?

18 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Tak, 407 ma czym walnąć. Nie wiem, jak byłoby w praktyce słuchają w tym samym czasie 404-ek.

Ale może to być bardzo dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele miejsca a jednak chcą mieć

nazwijmy to "dobry wydech"

Tak. Jestem ich bardzo ciekaw. 

Pewnie nieco jaśniejsza elektorniką do nich by się przydała jescze ale to zobaczymy. 

W dniu 19.06.2023 o 08:31, Piotr Sonido napisał:

Kto nie poleca?

Za dużo chcesz w budżecie. 

To pytanie czy w ogóle wymiana ma sens?

Tak. Jestem ich bardzo ciekaw. 

Pewnie nieco jaśniejsza elektorniką do nich by się przydała jescze ale to zobaczymy. 

Piotr,

a nie ma ELAC-a w S4home? bo nie wiem w końcu czy tam handlują tą marką czy też nie.

W dniu 17.06.2023 o 10:57, NRK napisał:

Ma wyglądać , grać i kosztować 6 tys.😆

Każdy by tak chciał.

Bez obrazy ale zejdź na ziemię.

Nie no, jasne. Chce głośniczki  podstawkowe,  używane, w cenniku za kilkanaście tysięcy złotych (bo cały swój sprzęt kupiłem za mniej niż 50% ceny katalogowej), i śmiem wymagać, żeby przyzwoicie grały i wyglądały (sic!). Żeby sobie tak 3-4 albumy w miesiącu posłuchać. Ale śmieszne 😄 

I spokojnie -nigdy się nie obrażam jak ktoś między wierszami mi  pisze: jesteś głąbem.  Wystarczy , że doda : bez obrazy i wszystko rozumiem. 

( Głośniki S16hz Canto, jak pisałem, uważam za  bardzo ładne i udane - kupione za 2k, więc jak wydam 3 razy więcej, to chyba logiczne, że spodziewam się -  poprawy brzmienia ?,   równie stylowego wyglądu ? )

6 minut temu, Krzysz napisał:

, to chyba logiczne, że spodziewam się -  poprawy brzmienia ?

To że zapłacisz więcej nie oznacza, że będzie lepiej. 

Masz dobre monitory, wydasz 6 koła i będzie inaczej a nie koniecznie lepiej. 

W dniu 20.06.2023 o 21:53, Tonnii99 napisał:

Piotr,

a nie ma ELAC-a w S4home? bo nie wiem w końcu czy tam handlują tą marką czy też nie.

Za moich czasów był 

Teraz nie wiem.

25 minut temu, Krzysz napisał:

Głośniki S16hz Canto, jak pisałem, uważam za  bardzo ładne i udane - kupione za 2k, więc jak wydam 3 razy więcej, to chyba logiczne, że spodziewam się -  poprawy brzmienia ?,   równie stylowego wyglądu ? )

Tylko kiedy je kupiłeś? Ostatnie dwa lata przyniosły olbrzymie wzrostu cen także na rynku wtórnym.

I za tą poradę bardzo dziękuję. Jak pisałem , miałem już 3 pary głośników w cenie 10-15k i rzeczywiście tak było ( wtedy miałem zestaw Naim XS). Rocka nie grały. Nie było emocji. 

Generalnie liczyłem na posty typu: do małego pokoju i takiej muzyki pozostań przy obecnych.

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Tylko kiedy je kupiłeś? Ostatnie dwa lata przyniosły olbrzymie wzrostu cen także na rynku wtórnym.

Wiem, 3-4 lata temu. Te poniżej kupiełem za mniej niż 4k nowe z wyprzedaży (katalogowo 13tys). Nie mogłem z nimi żyć, mimo, ze bardzo mi się podobały (foto kiepskie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to może zostaw to co jest. Albo po prostu pomału sobie chodź na odsłuchu nowego sprzętu jak będziesz mieć czas i okazje. A potem jak już znajdziesz coś co cię zainteresowało to będziesz tego szukał na portalach z używanymi. 

W dniu 23.06.2023 o 08:47, Piotr Sonido napisał:

Za moich czasów był 

Teraz nie wiem.

Na stronie S4home w zakładce kolumny, widzę tam ELAC-a. Chciałem nawet podpytać coś przez telefon ale nie idzie się tam dodzwonić, może sklep jest zamknięty? Czy co?

W dniu 26.06.2023 o 16:48, Tonnii99 napisał:

Na stronie S4home w zakładce kolumny, widzę tam ELAC-a. Chciałem nawet podpytać coś przez telefon ale nie idzie się tam dodzwonić, może sklep jest zamknięty? Czy co?

No to znaczy że w tej kwestii nic się nie zmieniło 😛

oferta na stronie a oferta na sklepie do dwie różne rzeczy. To akurat działa indentycznie we wszystkich sklepach. Produkty na stanie rotują. 

• Pokaż nowe odpowiedzi