Skocz do zawartości
IGNORED

Wypożyczenie UMIK-1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy istnieje możliwość wypożyczenia mikrofonu UMIK-1 gdzieś? Trochę bez sensu kupować go na parę pomiarów.

Może ktoś z forumowiczów w okolicach centrum Polski posiada go i chciałby się dogadać w kwestii wypożyczenia? 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/163640-wypo%C5%BCyczenie-umik-1/
3 minuty temu, ferszcik napisał:

Jak mus to mus, zamówiony i teraz pozostaje czekać 🙂

Będziesz Pan zadowolony! 👌

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, ferszcik napisał:

A dziękuję, za parę dni będzie już u mnie. Jednak własny sprzęt nie ogranicza czasowo 🙂

I pewnie jeszcze nie raz ci się przyda. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
W dniu 17.06.2023 o 13:13, marcinmarcin napisał:

Będziesz Pan zadowolony! 👌

Prędzej przerażony. 

Moje pierwsze słowa po pomiarze to o kur.... O ja cię pierd.... 😉

2 godziny temu, Kw202 napisał:

Moje pierwsze słowa po pomiarze to o kur.... O ja cię pierd.... 😉

Nie przejmuj się bardzo. Ucho ludzkie przyjmuje dość szeroki zakres wahań amplitudy jako poprawny. Wrzuć wykresy 👍

Dzięki za propozycje, chyba się szarpnę i kupie, chodziło mi tylko o opinie użytkownika czy warto.

Rozumie, że po zastosowaniu tego ustrojstwa już nie ma:

W dniu 21.06.2023 o 14:27, Kw202 napisał:

(...)

o kur.... O ja cię pierd.... 😉

🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)
14 minut temu, wlodek71 napisał:

Dzięki za propozycje, chyba się szarpnę i kupie, chodziło mi tylko o opinie użytkownika czy warto.

Rozumie, że po zastosowaniu tego ustrojstwa już nie ma:

🙂

Dla mnie wtedy  grało całkiem przyzwoicie, dlatego byłem tak zaskoczony pomiarami. 

Suma sumarum i tak wróciłem do starego system bez rew'a. 

13 minut temu, Kw202 napisał:

Dla mnie wtedy  grało całkiem przyzwoicie, dlatego byłem tak zaskoczony pomiarami. 

Czyli płasko w charakterystyce to nie to? Lepszy jest udany bilans tych nierówności?

3 minuty temu, wlodek71 napisał:

Czyli płasko w charakterystyce to nie to? Lepszy jest udany bilans tych nierówności?

Co kto lubi, u mnie również równanie do płaskiej to pozbawianie charakteru i nie lubię tego. Jedynie co to można sobie zmniejszyć mody pomieszczenia na basie, aczkolwiek ja również o tak wolę grać bez jakichkolwiek dodatkowych korekt. 

Może to jest też kwestia posiadania jakiegoś dobrego procesora dsp. U mnie korekty robiła malina. 

8 minut temu, Ajothe napisał:

Co kto lubi, u mnie również równanie do płaskiej to pozbawianie charakteru i nie lubię tego. Jedynie co to można sobie zmniejszyć mody pomieszczenia na basie, aczkolwiek ja również o tak wolę grać bez jakichkolwiek dodatkowych korekt. 

Może to jest też kwestia posiadania jakiegoś dobrego procesora dsp. U mnie korekty robiła malina. 

Ja też zawsze słucham bez korekt i wolę kolumny z raczej płaską charakterystyką, ale one są mierzone w komorach bezechowych a cholera wie co ja mam u siebie w pokoju, raczej tak płasko nie jest.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak jesteś zadowolony i nie masz buczenia, dudnieniania na basie to nie ma sensu szukać dziury w całym, moim zdaniem 🤔

Największe i najczęstsze dla mnie to faktycznie problemy z basem, ale jak się pokombinuje z odległością od ściany to jest OK, właśnie dla tego zainteresowałem się tym UMIKiem.

Godzinę temu, Kw202 napisał:

Godzinę temu, Ajothe napisał:

ja również o tak wolę grać bez jakichkolwiek dodatkowych korekt. 

Ja tak samo. Mocna korekta psuje dla mnie mocno jakość, nie gra to już tak jak przed 🙄

Zostałem z korektami modów basu, aż znalazlem kolumny które nie mają takiego podbicia na 50 Hz i mam na modzie 5dB zamiast 12... I zrezygnowałem z DSP 

Co do samego DSP, korekty moim zdaniem nie psują aż tak dużo, jak samo DSP w torze. 

Czy PC, czy malina grały gorzej po samym włączeniu DSP jeszxze przed aplikacja korekt. RME ADI 2FS DAC gra, tak samo z DSP i bez, ale wolę innego daca w systemie. 

Nie wyobrażam sobie np dodawać kolejnego  klocka AD - DA do systemu... 

Edytowane przez marcinmarcin

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Używałem minidsp shd power jako streamer z dsp podłączony do audio gd r 27 2021 z końcówką primare a 32. 

Później minidsp podłączyłem pod tv w salonie i tak już zostało, a do toru wrócił laptop. 

Dlatego myślę że warto pożyczyć umika jak go kupować. 

Później będzie leżał w szufladzie jak u mnie. 

Witam, odkupię jeśli ma biedaczek skończyć w szufladzie. 

Posiadam kilka pomiarowych ustroistw ale Umika jeszcze nie badałem. Słyszałem o jego ułomnościach i zaletach. Czysta ciekawość...

Pozdrawiam. 

Umik najlepiej sprawdzi się do pomiarów pod korekcje aktywna gotowych zestawów głośnikowych.

Do pomiarów głośników dla celów projektowania zwrotnic ten mikrofon w zasadzie się nie nadaje.

Do pomiarów wyłącznie akustyki pokoju wystarczy mikrofon Diy, zbudowany na bazie mikrofonu elektretowego Panasonica.