Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja systemu: na co wydać kasę?

Modyfikacja systemu  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na co wydać kasę?

• Zamienić monitory na wyższej klasy.
    • Zamienić monitory na podłogowe tej samej klasy.
    • Do monitorów dodać subwoofer.
    • Zamienić wzmacniacz na wyższej klasy.
    • Zamienić CD na wyższej klasy.
    • Dopieścić system gadżetami, np. kable, kondycjoner sieciowy...
    • Nic nie zmieniać i kupić płyty (ewentualnie dodać do systemu funkcje sieciowe).
    • Inne.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę nie czepiać się autora ankiety. Kto miał zrozumieć ten zrozumiał pytania! 🤪

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

6 minut temu, Tajitsu napisał:

Proszę nie czepiać się autora ankiety. Kto miał zrozumieć ten zrozumiał pytania! 🤪

Każdy zrozumie. Szymon dużo postów zamieszcza. Szybko można nauczyć się rozszyfrowywać jego kalambury językowe 😉

Brakuje informacji o tym ile kosztuje obecny system, ile kasy jest do wydania, w jakim pomieszczeniu system pracuje w sensie czy to jest dedykowane pomieszczenie o dopracowanej akustyce czy zwykłe pomieszczenie mieszkalne, jaka muzyka jest grana , z jaką głosnością i ogólnie jakie są wymagania co do brzmienia. W obecnej formie ankieta jest zbyt ogólna i nie ma sensu.

TUX

Odniosłem jak widzę mylne wrażenie, że szło o system autora ankiety.

Jeśli jest naprawdę zadowolony to pewnie zajmie się tylko stolarstwem 😉 

szukając wyższej półki, jak zresztą spora część forum.

A tu doradzanie jest o tyle bez sensu, że jeśli ma upodobania "koncertowe"

to naprawdę spora większość gratów wybieranych "po stolarsku" już nie daje

takiego fun'u z muzyki, jak te tańsze modele często nawet wyśmiewane ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, TUX napisał:

Brakuje informacji o tym ile kosztuje obecny system, ile kasy jest do wydania, w jakim pomieszczeniu system pracuje w sensie czy to jest dedykowane pomieszczenie o dopracowanej akustyce czy zwykłe pomieszczenie mieszkalne, jaka muzyka jest grana , z jaką głosnością i ogólnie jakie są wymagania co do brzmienia. W obecnej formie ankieta jest zbyt ogólna i nie ma sensu.

TUX

Ankieta ma sens zakładając sytuację, że ktoś ma już swój wyrównany klasowo system który gra dobrze, ale wie, że można lepiej, wg. mnie autorowi chodzi o to którym elementem można najwięcej zdziałać zakładając, że zmiana pójdzie w dobrym kierunku.

1 minutę temu, wlodek71 napisał:

Ankieta ma sens zakładając sytuację, że ktoś ma już swój wyrównany klasowo system który gra dobrze, ale wie, że można lepiej, wg. mnie autorowi chodzi o to którym elementem można najwięcej zdziałać zakładając, że zmiana pójdzie w dobrym kierunku.

Przekichane bo kierunek może być każdy a nawet można iść wielokierunkowo mając już w miarę równy system

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, wlodek71 napisał:

Bingo!

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

musisz sobie wyobrazić, że w realnej sytuacji byś to wiedział.

Tak bo w realnej sytuacji znalbym zawartosc systemu.

W hipotetycznej moge odpowiedziec: to zalezy

Godzinę temu, wlodek71 napisał:

58 minut temu, Tajitsu napisał:

Bingo!

Nieprawda bo bardzo wiele zalezy od tego w ktorym miejscu sie znajduje obecnie system.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, TUX napisał:

Brakuje informacji...

Powtórzę:

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

To tylko ankieta, musisz sobie wyobrazić, że w realnej sytuacji byś to wiedział.

4 godziny temu, audioburak napisał:

Odniosłem jak widzę mylne wrażenie, że szło o system autora ankiety.

Ankieta dotyczy tego co napisałem,a nie wrażeń, które po przeczytaniu odniosłeś.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, fafarskid napisał:

Na taką ankietę nie da się odpowiadać na serio.

Da się tak samo, jak na każdą inną. Wszystkie niezbędne informacje są w opisie, jeśli Ci to nie wystarczy to klikasz "inne".

Hmm, ja akurat nic nie klikam, bo każdy z tych elementów może wnieść poprawę, a jeśli miałbym kliknąć to wolę coś konkretnego niż inne.

3 minuty temu, fafarskid napisał:

...wolę coś konkretnego niż inne.

Opcja "inne" pokazuje, że znasz lepszą opcję od zasugerowanych. To bardzo cenna informacja przy analizie wyników ankiety.

W dniu 18.06.2023 o 21:00, Tajitsu napisał:

Napisał bym „kup sieciówkę” 😉 ale tak na poważnie to IMHO lepsze monitory, na lepszych przetwornikach i zwrotnicy na komponentach wysokiej klasy.

Nie zgodzę się. System należy budować o możliwie najlepszego źródła, bo jak się na początku straci, to w żaden sposób tego nie odzyskasz.

Oczywiście często wtedy idą w ruch w ramach aktu desperacji zaślepki, podstawki pod kable itp. Ale to jest voodoo.

Dobre klocki plus dobre kable. Audio jest proste.

31 minut temu, fafarskid napisał:

Hmm, ja akurat nic nie klikam, bo każdy z tych elementów może wnieść poprawę

Oczywiście, że każdy wniesie poprawę, ale pytanie było, które z nich najwięcej.

Teraz, Meloman napisał:

Nie zgodzę się. System należy budować o możliwie najlepszego źródła, bo jak się na początku straci, to w żaden sposób tego nie odzyskasz.

Oczywiście często wtedy idą w ruch w ramach aktu desperacji zaślepki, podstawki pod kable itp. Ale to jest voodoo.

Jak mówisz audio jest proste i imo kolejność powinna być taka:

Kolumny > wzmacniacz > źródło > reszta mało istotna.  

2 minuty temu, Meloman napisał:

Oczywiście, że każdy wniesie poprawę, ale pytanie było, które z nich najwięcej.

Nie: pytanie było, czy polecicie inną drogę poprawy brzmienia niż wymiana monitorów na lepsze.

Teraz, szymon1977 napisał:

Nie: pytanie było, czy polecicie inną drogę poprawy brzmienia niż wymiana monitorów na lepsze.

No właśnie, czyli czy należało poprzeć Twój wybór albo wskazać inna drogę.

Przecież inaczej ta ankieta nie ma sensu, bo wiadomo, że każdy element w torze można poprawić. 

Poza tym przecież w ankiecie można wybrać jedną pozycję, więc tym bardziej.

Teraz, Meloman napisał:

No właśnie, czyli czy należało poprzeć Twój wybór albo wskazać inna drogę.

Zauważ, że mój wybór jest inny niż bohatera ankiety (zagłosowałem na sub)🙂

23 godziny temu, Tajitsu napisał:

Wszystko jest ważne, ale od czego zacząć? Najlepiej od kolumn, które mają największy wpływ na dźwięk, chociaż IMHO źródło jest bardzo ważne, jak nie na tym samym poziomie co kolumny 🤔

8 minut temu, Meloman napisał:

Następnym razem zawrę wszystko w jednym wpisie.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Możesz sobie TAD'y Compact Reference One od razu wstawić ale jak elektronika marna to nigdy w życiu to dobrze nie zagra tylko po prostu słabo.

9 minut temu, Ajothe napisał:

Jak mówisz audio jest proste i imo kolejność powinna być taka:

Kolumny > wzmacniacz > źródło > reszta mało istotna.  

Źródło=kolumny=wzmacniacz > reszta

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 minut temu, rafa napisał:

Możesz sobie TAD'y Compact Reference One od razu wstawić...

To Twój durny pomysł, mnie w to nie mieszaj.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Zauważ, że mój wybór jest inny niż bohatera ankiety (zagłosowałem na sub)🙂

Ja się już gubię. Przeglądarka pokazuje mi, że Ty jesteś autorem wątku.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
9 minut temu, rafa napisał:

Źródło=kolumny=wzmacniacz

Zgadzam się że źródło jest ważne, ale naprawdę myślisz że zmiana go będzie bardziej spektakularna od zmiany kolumn? 

Ja bym zmienił kolumny, piecyk i źródło. 

Mogę się mylić. 

Człowiek się tu ciekawych rzeczy dowiaduje 🤭

Wymiana źródła sprawi większą różnice jak wymiana wzmacniacza lub nawet kolumn 🤔

9 minut temu, Meloman napisał:

Ja się już gubię. Przeglądarka pokazuje mi, że Ty jesteś autorem wątku.

Ale nie bohaterem ankiety (ja już mam sub). To jest ankieta, czyli badanie opinii userów, a nie prośba o poradę.

5 minut temu, Kw202 napisał:

Ja bym zmienił kolumny, piecyk i źródło. 

W tym momencie bohater ma kasę tylko na jeden ruch.

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ale nie bohaterem ankiety (ja już mam sub).

Chyba dzisiaj muszę odpocząć, także od forum, bo także nie kumam kto jest tym bohaterem.

Wydawało mi się, że skoro autor wątku zakłada ankietę, to on się pyta?

Ja już nic dzisiaj nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi