Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja systemu: na co wydać kasę?

Modyfikacja systemu  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na co wydać kasę?

• Zamienić monitory na wyższej klasy.
    • Zamienić monitory na podłogowe tej samej klasy.
    • Do monitorów dodać subwoofer.
    • Zamienić wzmacniacz na wyższej klasy.
    • Zamienić CD na wyższej klasy.
    • Dopieścić system gadżetami, np. kable, kondycjoner sieciowy...
    • Nic nie zmieniać i kupić płyty (ewentualnie dodać do systemu funkcje sieciowe).
    • Inne.

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt faktem źródło jest bardzo ważne. Wszystko zaczyna się u źródła, ale kolumny kuszą być na tyle dobre, żeby informacji ze źródła nie zamaskować. Oczywiście wzmacniacz również musi wzmocnić te informacje i dochodzimy do… No właśnie.

Imho jeśli monitory będą możliwie najlepsze to przekażą wszystko co da źródło i wzmocni wzmacniacz.

Jeśli mamy super źródło, hiper wzmacniacz i kiepskie monitory, to usłyszymy tylko kiepskie monitory…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

8 minut temu, Kw202 napisał:

Zgadzam się że źródło jest ważne, ale naprawdę myślisz że zmiana go będzie bardziej spektakularna od zmiany kolumn? 

Tak, choć pytanie nie do mnie. Tylko proszę nie strzelać.

Teraz, Tajitsu napisał:

Fakt faktem źródło jest bardzo ważne. Wszystko zaczyna się u źródła, ale kolumny kuszą być na tyle dobre, żeby informacji ze źródła nie zamaskować. Oczywiście wzmacniacz również musi wzmocnić te informacje i dochodzimy do… No właśnie.

Oczywiście, że wszystko jest ważne i wszystko musi dobrze grać, abyśmy mieli dobry system, bo system gra tak jak jego najsłabszy element.

Ale my tutaj piszemy co według każdego jest najważniejsze przy zmianie, jeżeli ma się tylko jeden ruch.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

W tym momencie bohater ma kasę tylko na jeden ruch.

Zakładając, że elektronika jest na przyzwoitym poziomie, nie zmieniam zdania.

Bohater winien kupić jak najlepsze monitory 🙂

2 minuty temu, Meloman napisał:

Oczywiście, że wszystko jest ważne i wszystko musi dobrze grać, abyśmy mieli dobry system, bo system gra tak jak jego najsłabszy element.

Ale my tutaj piszemy co według każdego jest najważniejsze przy zmianie, jeżeli ma się tylko jeden ruch.

Jak wyżej 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Imho jeśli monitory będą możliwie najlepsze to przekażą wszystko co da źródło i wzmocni wzmacniacz.

Jeśli mamy super źródło, hiper wzmacniacz i kiepskie monitory, to usłyszymy tylko kiepskie monitory…

Jak kogoś stać na hiper źródło, hiper wzmacniacz to nie kupi kolumn z media expert...

Tu chodzi o normalnych ludzi, a nie hajend...chyba?! 

32 minuty temu, Meloman napisał:

Nie zgodzę się. System należy budować o możliwie najlepszego źródła, bo jak się na początku straci, to w żaden sposób tego nie odzyskasz.

Ale tak można argumentować każdy wybór np. kolumny najważniejsze bo to one ostatecznie przetwarzają sygnał na dźwięk i jak coś zniekształcą, zgubią albo dodadzą to tak będzie słyszane itd i itp...

5 minut temu, Meloman napisał:

...nie kumam kto jest tym bohaterem.

Nikt, to postać fikcyjna.

------

5 minut temu, Tajitsu napisał:

...jeśli monitory będą możliwie najlepsze to przekażą wszystko co da źródło i wzmocni wzmacniacz.

Przedmiotowe monitorki muszą mieć braki na basie, reszta pasma to kwestia gustu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Nikt, to postać fikcyjna.

------

😂

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak kogoś stać na hiper źródło, hiper wzmacniacz to nie kupi kolumn z media expert...

Tu chodzi o normalnych ludzi, a nie hajend...chyba?! 

To był przykład na podanie hierarchii elementów. Nie trzymaj się tych słów jak pijany płotu 😉

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Jeżeli miałbym sianko tylko na jedną zmianę to zaczął bym od kolumn, dozbierał do wzmacniacza a później źródło. 

Kilka miesięcy audio Nirvany i od początku kolumny, wzmacniacz, źródło 😂

28 minut temu, Tajitsu napisał:

To był przykład na podanie hierarchii elementów.

Nie do końca - informacji jest tak dużo, że śmiało można wyjść nieco poza zwykłą hierarchię elementów.

-----

6 minut temu, Kw202 napisał:

Jeżeli miałbym sianko tylko na jedną zmianę to zaczął bym od kolumn...

Są trzy opcje poprawy ZG, wybierz którąś.

Edytowane przez szymon1977

Ja uparcie uważam kolumny za newralgiczny element, bo to one są najbardziej zróżnicowane, nawet laik łatwo wskaże różnice między kolumnami, a między źródłami już trzeba się bardziej wysilić, poza tym one bezpośrednio dopasowują się (lub nie, mniej lub bardziej) do pomieszczenia, można też zgodnie z upodobaniami brzmieniowymi dobrać technikę przetwarzania np. bas refleks, zamknięte, membrana bierna, duży/mały monitor, duży/mały głośnik, szerokie fronty/wąskie itp. jest cały arsenał czynników które determinują brzmienie zestawu - to jak bym oczekiwał wielkiej zmiany.

Jeżeli jednak system byłby bliski mojego ideału, to wtedy bał bym się takich poważnych ruchów, raczej dopieszczał bym źródłem, wzmacniaczem, choć w przypadku wzmaka trzymał bym się tej samej techniki np. tranzystorowej, bo tu zamiana np. na lampe to też spora zmiana.

A jak bym był już całkiem zadowolony, ale zgodnie z naturą maniaka audio chciałbym sobie chociaż w podświadomości "poprawić" odbiór to może w przypływie szaleństwa zainwestowałbym w ponad standardowe kable, ale to w moim przypadku już by oznaczało kolejne stadium choroby audiofilskiej.

Edytowane przez wlodek71
25 minut temu, Kw202 napisał:

Kilka miesięcy audio Nirvany i od początku kolumny, wzmacniacz, źródło

Do momentu aż doszedłbyś do ściany. Wtedy nastąpiłby koniec. 

4 minuty temu, NRK napisał:

Do momentu aż doszedłbyś do ściany. Wtedy nastąpiłby koniec. 

Czego koniec?

11 minut temu, Tajitsu napisał:

Czego koniec?

Domyślam się, że zabawy w audio.

Ups, spóźniłem się🙂

Edytowane przez wlodek71

"W ocenie właściciela gra fajnie". Każdemu gra fajnie dopóki nie usłyszy lepszego. Jeżeli słyszał i dalej uważa, że gra fajnie to nie ma sensu nic zmieniać tylko zadbać o środowisko poprawiając detale. Żeby poprawić trzeba zdiagnozować co poprawić. 

W pierwszej kolejności osłuchanie, w drugiej pomiary. Pomiary całego systemu czyli mikrofon oraz ADC wspomagane REW. Interesuje nas zobrazowanie parametrów na wyjściu wzmacniacza podczas pracy całego systemu oraz wyniki  "przegwizdania" pomieszczenia, a wszystko zweryfikowane uchem na znanych kawałkach muzycznych.

Największy uzysk jakości możliwy jest z poprawy akustyki czyli ankietowe INNE. Zakładam, że akustyka leży skoro nawet o niej nie wspomniał.

Akustyka ---> za duży pogłos--->poprawić D50 i C80. Z rezonansami niestety bez DSP nie powalczymy zatem wracamy do INNE i kupujemy DSP.  Ponieważ idziemy z duchem czasu to może sprzedajemy CD, kupujemy streamer, Tidala i DAC z DSP np. ADI lub bardziej pro czyli Behringer DEQ2496 lub coś podobnego czyli cały czas INNE. 

Wg mnie to najprostszy sposób poprawy brzmienia pod warunkiem że "gra fajnie" i nic nie wiemy o akustyce bo to nasz pierwszy zestaw i nas akustyka nie interesuje jeszcze na tym etapie 😉

Wybieram INNE.

2 minuty temu, MariuszZ. napisał:

"W ocenie właściciela gra fajnie". Każdemu gra fajnie dopóki nie usłyszy lepszego.

Trafiłeś w istotę ankiety.

Typowa fake ankieta "tego autora".

Typowe efekty - zamast komentarzy dotyczacych ankietowanych wyborów, bijatyka o samą "ankietę" i formułę samych pytań.

Ale, czy mogło być inaczej po przeczytaniu już pierwszych dwóch "wyborów"?!

Jaka ankieta, takie odpowiedzi.

Edytowane przez iro III

Kolejny nie wie czym jest ankieta i jak w niej uczestniczyć. Ależ to słabe.

-----

Ponad 20 głosów w kilka godzin, liczne komentarze, sporo klikanych nawzajem lajków - z Ankietą jest wszystko w porządku kolego.

Dziękuję wszystkim uczestnikom.

Edytowane przez szymon1977

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

To Twój durny pomysł, mnie w to nie mieszaj.

Durne to sa te twoje pseudo ankiety bez skladu i ladu

10 godzin temu, Kw202 napisał:

Zgadzam się że źródło jest ważne, ale naprawdę myślisz że zmiana go będzie bardziej spektakularna od zmiany kolumn? 

Ja bym zmienił kolumny, piecyk i źródło. 

Mogę się mylić. 

Wlasnie bardzo wiele zalerzy na jakim etapie jestesmy. Jesli na poczatkowym z budzetowym sprzetem zrodlo wnosi bardzo wiele do jakosci dzwieku, gdzie kolumny owszem moga mocno zmienic dzwiek ale nie koniecznie poprawic ogolna jakosc.

Poza tym czy ja napisalem ze zmiana bedzie "bardziej" spektakularna?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 minut temu, rafa napisał:

Durne to sa te twoje pseudo ankiety bez skladu i ladu

Obowiązku uczestnictwa nie ma, jak nie rozumiesz pytania albo nie pasują Ci odpowiedzi to możesz kliknąć "inne".

10 minut temu, rafa napisał:

...kolumny owszem moga mocno zmienic dzwiek ale nie koniecznie poprawic ogolna jakosc.

Słuszna uwaga!

10 godzin temu, Tajitsu napisał:

Polecam przetestowac rozne pozorne mezalianse sprzetowe, to pomaga w ocenie.

Ja jak mialem kiedys Klipshe a potem niedrogie Tannoy'e ktore napedzalem najpierw srednimi modelami Marantza sluchalem takze np ze wzmocnieniem Accuphase. Takze moje Marantze graly z duzo lepszymi monitorami np S25 Dynaudio. A zmiana DAC dala najwiekszy progres.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, xajas napisał:

Co to jest ADC, D50 i C80?

Przetwornik analog cyfra. Niezbędny żeby w domowych warunkach, nie będąc guru metrologii zobaczyć co mamy na wyjściu systemu w domenie napięć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na przykład prosty sposób jak poskładać przy użyciu domowych narzędzi audio bardzo dokładny układ pomiarowy z wykorzystaniem ADC E1A Cosmos ale może to być każdy inny interfejs audio z wejściem liniowym. 

Poziom szumu na wyjściu czy inne detale można oglądać z dokładnością pojedynczych uV.

D50 I C80 to jak dobrze wiesz "pochodne clarity" czyli wielkości opisujące zjawiska pogłosowe wynikające z T60, mówiące nam ile energii w jakim czasie od zaistnienia dźwięku pomieszczenie nam "pochłonie".

Jest to istotny parametr opisujący jakość SQ przekładający się na rozróżnialność, dokładność czy zobrazowanie przestrzenne.

Często można przeczytać, że bas czy średnica przykrywa jakiś wycinek pasma akustycznego podczas słuchania. Niektórzy przypisują zjawisko "wychodzenia przed szereg" jakiegoś zakresu wyłącznie charakterystyce amplitudiwej kolumn ale tak naprawdę postrzeganie tego wyłącznie przez pryzmat częstotliwości jest złudne. Głównym sprawca przykrywania pasm są zjawiska pogłosowe czyli czas. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 godzin temu, wlodek71 napisał:

Ja uparcie uważam kolumny za newralgiczny element

Kolumny na pewno narzucają najwięcej jeżeli chodzi o charakter brzmienia.

9 godzin temu, MariuszZ. napisał:

"W ocenie właściciela gra fajnie". Każdemu gra fajnie dopóki nie usłyszy lepszego.

To oczywiste i wszyscy prze lata przez to przechodziliśmy. Po euforii zakupowej mijają emocje i dostrzegamy w systemie wady, więc znowu myślimy o zmianach.

Poza tym każdy nowy element w torze, to kolejne doświadczenie. Z latami uczymy się słuchania.

Ale też jest pewien poziom, że naprawdę system gra już tak dobrze, że zmiana na lepsze to już są czasami niuanse wynikające z indywidualnych upodobań.

10 minut temu, Meloman napisał:

Ale też jest pewien poziom, że naprawdę system gra już tak dobrze, że zmiana na lepsze to już są czasami niuanse wynikające z indywidualnych upodobań.

No właśnie o to chodzi. Czasami wymieniając elementy zestawu po prostu zaczynamy dreptać w miejscu lub w bok.

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Czasami wymieniając elementy zestawu po prostu zaczynamy dreptać w miejscu lub w bok.

Ale jeżeli ktoś myśli o wymianie sprzętu, to albo:

- ten sprzęt nadal gra źle;

lub

- ma się przepraszam za słowo - dewiację audiofilską.

Nie przekonują mnie też hasła, że brzmienie się nudzi i trzeba to zmienić. Dobry system powinien grać uniwersalnie i bez znudzenia. Nieważne czy ma się go miesiąc, rok czy więcej.

59 minut temu, rafa napisał:

kolumny owszem moga mocno zmienic dzwiek ale nie koniecznie poprawic ogolna jakosc.

W punkt!

36 minut temu, rafa napisał:

A zmiana DAC dala najwiekszy progres.

Ogólnie się z tym zgadzam, bo też twierdzę, że źródło powinno być możliwie najlepsze.

Ale jeżeli spojrzeć na to szerzej, to system musi być po prostu zbudowany tak, aby żaden element nie ograniczał drugiego.

41 minut temu, MariuszZ. napisał:

Przetwornik analog ...

Dzieki

12 minut temu, Meloman napisał:

Nie przekonują mnie też hasła, że brzmienie się nudzi i trzeba to zmienić. Dobry system powinien grać uniwersalnie i bez znudzenia. Nieważne czy ma się go miesiąc, rok czy więcej.

G prawda 🙂

Nawet najwykntniejsze filety z Kobe i homary jedzone dzien w dzien sie znudza i dla odmiany mam ochote na wysmazona mysliwska albo jaco sadzoine ze szpinakiem 😉

16 minut temu, Meloman napisał:

Ale jeżeli ktoś myśli o wymianie sprzętu, to albo:

- ten sprzęt nadal gra źle;

lub

- ma się przepraszam za słowo - dewiację audiofilską.

Albo ma nadmiar kady i chce kupić lepszy - polecam przeczytać jeszcze raz pierwszy wpis zamiast fantazjować.

• Pokaż nowe odpowiedzi