Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.06.2023 o 18:36, przemak napisał:

W całości w 1993.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Doskonale pamiętam, że w sierpniu, bo czekałem do września żeby kupić dysk 1GB 😉

Montaż ograniczonej ilości magnetofonów od firmy Eumig (przy austriacko-jugosłowiańskim pośrednictwie) obchodził prawnomiędzynarodowe ograniczenia.

Ukryta Zawartość

|

Co poniektórych odsyłam też do tematu:

(Ciekawa jest zbieżna tematycznie dyskusja w zakładce DIY)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Przesiadka na byle Technics-a z Pewexu to był opad szczeny

Ale jakiego Technicsa i o jakich latach piszesz. Dla mnie Unitra to czasy do roku 1989 czyli do przekształceń własnościowych. Potem już były spółki potworki i produkty dziwaczne.
Na początku lat 80-tych mogłeś kupić Unitra WSH-205 i przykładowo Technicsa SU-Z1/Z2. Technics kosztował około 450 DM i z właśnie takim urządzeniem miała konkurować Unitra. Nie ze sprzętem za 1200 DM a za marne 500 DM.

Ukryta Zawartość

su-z2a.jpg

wsh.jpg

wsh1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, kghm napisał:

Tannoy M2 zagrały o wiele lepszym basem niż 10 razy większe Altusy czy Altony.

Tam nie ma basu, w M2 - już nie szalejcie z tym jechaniem na polskie głośniki, które do dupy były w większości, ale pisanie, że M2 miały bas znaczy, że piszący ich nie słuchał.

Wielu tutaj podnieca się ceną np. 14 tys. za wzmiacniacz. Nowy. Porównują do innych "zachodnich" marek - w większosci  produkowanych już w Chinach. (Tu na marginesie refleksja, kto kogo robi bardziej w wała? Unitra w Polsce robiona nowa czy dawni "brytyjczycy" pod chińską flagą?) Z 14 tys. można kupić sprzęt o jakości średniego hi-fi lub używany przyzwoity wzmacniacz. Tyle i tylko tyle.

Druga refleksja taka, że temat nie powinien być w zakładce start, bo ceny nie są na start i tu zgoda.

Mam też cichą nadzieję, biorąc pod uwagę model sprzedaży direct plus jedna sieć salonów na stałych cenach ( z pominięciem dystrybutorów i samych sprzedawców de facto, skoro firma ustala cenę sprzedaży) może dać ciekawy efekt w relacji cena/jakość. Oby tak było.

15 godzin temu, porlick napisał:

I co z tego, jak owo granie zupełnie Boleru nie wychodziło? Zwłaszcza wokale- były tak nosowe, jakby każdy wykonawca miał katar. Co innego np Perfect 150- można mu było wybaczyć nawet lekko odchudzony bas, ale z zamkniętej obudowy był całkiem fajny. Lekka nuta bałaganu na zakresie srednio-wysokim, ale niezbyt drażniąca. To były najlepsze tonsile, jakie miałem. Kolega miał największe Sonaty- bas był totalnie niedopracowany bo konstruktor chciał maksymalnie zejść i wyszła buła. Ten sam zestaw głośników i prawdopodobnie zwrotnicą również, były w mniejszej skrzynce, robione dla Demona. I co? Można było zrobić dobry bas! Takie to były wyroby z Tonsilu. 

Cenię Twoją opinię, ale w przypadku Bolero 200 musiałeś mieć wyjątkowo słabo dobrany wzmacniacz, albo przyjąłeś sobie kryteria oceny, które zupełnie nie przystają do tych zestawów. Jeśli chodzi o Tonsil, to jestem "umiarkowanie obiektywny", nie porywają mnie ich dawne konstrukcje, może z wyjątkiem niektórych - głównie licencyjnych - ale akurat Bolero 200 były dobrymi konstrukcjami. Swego czasu była nawet dyskusja, na czym się konstruktorzy "wzorowali", ale wynikło z tego, że to był ich projekt. Chyba ostatni tak ambitny w tej firmie, gdy jeszcze do dyspozycji mieli własne laboratorium.

40 minut temu, pantagruel napisał:

Wielu tutaj podnieca się ceną np. 14 tys. za wzmiacniacz. Nowy. Porównują do innych "zachodnich" marek - w większosci  produkowanych już w Chinach. (Tu na marginesie refleksja, kto kogo robi bardziej w wała? Unitra w Polsce robiona nowa czy dawni "brytyjczycy" pod chińską flagą?) Z 14 tys. można kupić sprzęt o jakości średniego hi-fi lub używany przyzwoity wzmacniacz. Tyle i tylko tyle.

Proszę nie przesadzać. 14 tyś za wzmacniacz w polskich realiach to masa pieniądza. Mediana wynagrodzeń w Polsce to okolice 5 tyś brutto!!!
Unitra z ceną 14 tyś kieruje produkt do ludzi zamożnych.
Produkt Unitry będzie się musiał zmierzyć przykładowo z Yamaha Corporation oferującym A-S1200 za niecałe 13 tyś zł. i to jest właśnie sedno całego zagadnienia. Jak teraz przekonać bogatego klienta by wydał 14 tyś na firmę, która właściwie jest nierozpoznawalna vs korporacja znana światowo z globalnym systemem dystrybucji i serwisowania.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, yayacek napisał:

Proszę nie przesadzać. 14 tyś za wzmacniacz w polskich realiach to masa pieniądza. Mediana wynagrodzeń w Polsce to okolice 5 tyś brutto!!!

I dlatego takiego klienta nie będzie ta oferta interesowała. I już.  Dlatego nie należy o tym pisać w zakładce start, a w hi-fi bo to ten poziom cen. A z Yamahą może będzie sparing i wtedy się okaże, co więcej warte dźwiękowo - jestem ciekaw.

Co do cen.

Drogo ceni się mafia/środowisko/korporacja zawodowa (chyba każda), w tym i rzeczników patentowych i od zastrzegania wzorów użytkowych.

W tym rzecz (w kwestii cen, pomijając inne parametry).

Koszt wdrożenia wzoru w UE jest znaczny.

2 godziny temu, yayacek napisał:

Dla mnie Unitra to czasy do roku 1989

Przykro mi.

Stan prawny od 34 lat uległ zmianie.

2 minuty temu, pantagruel napisał:

A z Yamahą może będzie sparing i wtedy się okaże, co więcej warte dźwiękowo - jestem ciekaw.

To nie ma żadnego znaczenia czy dźwiękowo (cokolwiek to znaczy) lepsza będzie Unitra czy Yamaha.
Produkt oferowany lokalnie jest z góry skazany na przegraną. Unitra musiałaby zbudować sieć dystrybucji ogólnoświatowej + pełne światowe wsparcie serwisowe by w tej cenie konkurować z produktami wielkich korporacji.

Trzeba byłoby też wydać trochę pieniądza na reklamę i marketing w światowych mediach audio czyli grube koperty do testerów powysyłać 😉

21 minut temu, yayacek napisał:

Mediana wynagrodzeń w Polsce to okolice 5 tyś brutto!!!

Nie chciałbym tutaj wchodzić w zagadnienia ekonomii, kodeksu pracy i prawa karnego, ale 5k PLN brutto, to może wykazują na papierze pracodawcy i pracownicy, bo wykazując realny dochód faktycznie trudno jest się utrzymać na powierzchni. Patrząc jak do niedawna żyło polskie społeczeństwo śmiem wątpić, czy ktoś faktycznie pracuje za takie stawki. 

Wy tu pierdu pierdu a ja twierdzę że 44letnim kolumnom Unitry  z 1979 brakowało poza akustyką typowego "Kowalskiego" tylko dobrego źródła i napędu..

Ukryta Zawartość

p.s. i odpowiedniego ustawienia (to na zdjęciu nie jest jeszcze optymalne  )

Tak to 4 lata temu grało 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA
brak linku

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, BalticResonance napisał:

Nie chciałbym tutaj wchodzić w zagadnienia ekonomii

Ale taka jest prawda niestety. Proszę poczytać co znaczy mediana. To o wiele bardziej adekwatny parametr statystyczny niż średnia.
Można zaklinać rzeczywistość ale prawda jest jaka jest.

8 minut temu, yayacek napisał:

Ale taka jest prawda niestety. Proszę poczytać co znaczy mediana. To o wiele bardziej adekwatny parametr statystyczny niż średnia.
Można zaklinać rzeczywistość ale prawda jest jaka jest.

Wiem co to jest mediana, wiem też czym jest szara strefa i płacenie "pod stołem". Wszyscy doskonale w tym kraju wiedzą, że kto może, zarabia minimalną krajową na papierze. Bo legalnie przy obecnym opodatkowaniu się nie opłaca. 

Dlatego te wszystkie dane statystyczne są po prostu nierealne. 

39 minut temu, ASURA napisał:

Ja tam z Yamahy to tylko kolumny albo motocykle...

Dla ciebie motory, dla innych gitary. Jak by nie było, pojedynek Yamaha A-S1200 vs Unitra zapowiada się ciekawie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, BalticResonance napisał:

wiem też czym jest szara strefa i płacenie "pod stołem"

Płacenie pod stołem to może jest w firmie gdzie masz 10 pracowników. Sieci handlowe, fabryki, montażownie, budżetówka nie płacą pod stołem. Dość powiedzieć, że pensja brutto nauczyciela dyplomowanego (najwyższy stopień) na pełnym etacie wynosi wedle rozporządzenia 4500 zł brutto. Więcej na pełnym etacie zarobić  nie może - może brać nadgodziny jak jest taka możliwość. A mamy w Polsce nauczycieli ponad 500 tyś.
Niestety zarobki są niskie i cała zwykła Polska zarabia w granicach najniższej krajowej.

6 minut temu, kghm napisał:
52 minuty temu, ASURA napisał:

Ja tam z Yamahy to tylko kolumny albo motocykle...

Dla ciebie motory, dla innych gitary. Jak by nie było, pojedynek Yamaha A-S1200 vs Unitra zapowiada się ciekawie.

Ukryta Zawartość

Zapomniałem, moja wina jeszcze fortepiany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

14 minut temu, yayacek napisał:

Płacenie pod stołem to może jest w firmie gdzie masz 10 pracowników.

Masz rację, cytuję dane statystyczne:

Cytat

Sektor przedsiębiorstw wytwarza blisko trzy czwarte wartości PKB (72,3%), przy czym małe i średnie przedsiębiorstwa generują̨ blisko co drugą złotówkę̨ PKB (49,6%).

z  definicji:

Cytat

Małe przedsiębiorstwo - to każda firma zatrudniająca mniej niż 50 pracowników, której przychody netto nie przekraczają 10 mln euro. Średnie przedsiębiorstwo – to takie, w którym pracuje mniej niż 250 pracowników, a przychody netto są mniejsze lub równe 43 mln euro.

w roku 2022  ilość przedsiębiorstw pod względem wielkości

Cytat

4,19 mln – mikroprzedsiębiorstwa

1,05 mln – małe przedsiębiorstwa

1,54 mln – średnie przedsiębiorstwa

3,22 mln – duże przedsiębiorstwa

Jak widzisz, pośród około 9,2mln przedsiębiorstw, ponad 5mln to mikro i małe przedsiębiorstwa. 

Czyli w praktyce ci wszyscy podwykonawcy dla dużych firm itp

Tam jest z płatnościami jak napisaliśmy, bo inaczej się obecnie nie da.

21 minut temu, yayacek napisał:

pensja brutto nauczyciela dyplomowanego (najwyższy stopień) na pełnym etacie wynosi wedle rozporządzenia 4500 zł brutto. Więcej na pełnym etacie zarobić  nie może - może brać nadgodziny jak jest taka możliwość.

Znam temat, nie twierdzę, że nauczyciele mają dobrze. Ale to co podałeś, to PODSTAWA wypłaty. W zależności od samorządu i dodatków, nauczyciel może zarobić znacznie więcej.

31 minut temu, kghm napisał:

Dla ciebie motory, dla innych gitary

Może nie wiesz ale Yamasze trafił się zakup  perła fortepianów w koronie

Ukryta Zawartość

W każdym razie elektronika Yamahy jest jak dla mnie za jazgotliwa i jeszcze nie muszę sobie podkręcać wysokich tonów...

Ukryta Zawartość

26 minut temu, BalticResonance napisał:

to PODSTAWA wypłaty. W zależności od samorządu i dodatków, nauczyciel może zarobić znacznie więcej.

Racja, jednak z tym słowem "znacznie" to bym nie szarżował.
Nawet gdyby tę medianę oficjalną zawyżyć z 5 tyś o 50% co jest bardzo wielkim i optymistycznym założeniem to wyszłoby 7,5 tyś zł miesięcznie.
A tu mamy towar za 14 tyś więc horrendalnie drogi jak na polskie realia. Drogi tym bardziej, że to produkt lokalny nie dający poczucia obcowania z towarami klasy wysokiej o światowej rozpoznawalności jak w przypadku owej Yamahy.

Dlatego tak sceptycznie jestem nastawiony na nową Unitrę. Jaki jest target, że tak spytam brzydko z obca? Przecież to nie jest oferta do emerytów pamiętających Unitrę z młodości, też nie do młodych którzy w ogóle tej nazwy nie kojarzą. Kto miałby to kupić?

No to jeszcze muzyczny kop ponad 40letnich głośników Unitry obecnym wydumanym współczesnym konstrukcjom będącym na rynku

Kolumny jeszcze można wyrwać za... 300-800 zeta no zużycie moralne 😉 

p.s. dalej bez dobrego wzmocnienia nikt się na nich nie pozna poza byłym dyrektorem technicznym Unitry no i mną w 1979roku

2 godziny temu, ASURA napisał:

Zapomniałem, moja wina jeszcze fortepiany

proszę:
yamaha Maple Custom,bardzo dobre bębny,oraz prawdziwa legenda Yamaha recording Custom.
Oba miałem,grałem i były bardzo,bardzo dobre

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, yayacek napisał:

Racja, jednak z tym słowem "znacznie" to bym nie szarżował.
Nawet gdyby tę medianę oficjalną zawyżyć z 5 tyś o 50% co jest bardzo wielkim i optymistycznym założeniem to wyszłoby 7,5 tyś zł miesięcznie.
A tu mamy towar za 14 tyś więc horrendalnie drogi jak na polskie realia. Drogi tym bardziej, że to produkt lokalny nie dający poczucia obcowania z towarami klasy wysokiej o światowej rozpoznawalności jak w przypadku owej Yamahy.

Dlatego tak sceptycznie jestem nastawiony na nową Unitrę. Jaki jest target, że tak spytam brzydko z obca? Przecież to nie jest oferta do emerytów pamiętających Unitrę z młodości, też nie do młodych którzy w ogóle tej nazwy nie kojarzą. Kto miałby to kupić?

Może wyjaśnienie jest banalnie proste?
Skoro jest tyle dziwnych ruchów,że nie wiadomo o co chodzi,to chodzi zapewne o pieniądze.
Może trzeba coś stracić?
Albo......?

Godzinę temu, ASURA napisał:

No to jeszcze muzyczny kop ponad 40letnich głośników Unitry obecnym wydumanym współczesnym konstrukcjom będącym na rynku

Kolumny jeszcze można wyrwać za... 300-800 zeta no zużycie moralne 😉 

p.s. dalej bez dobrego wzmocnienia nikt się na nich nie pozna poza byłym dyrektorem technicznym Unitry no i mną w 1979roku

czemu tak specjalnie ciemno,żeby nic nie było widać?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

20 godzin temu, porlick napisał:

I co z tego, jak owo granie zupełnie Boleru nie wychodziło? Zwłaszcza wokale- były tak nosowe, jakby każdy wykonawca miał katar. Co innego np Perfect 150- można mu było wybaczyć nawet lekko odchudzony bas, ale z zamkniętej obudowy był całkiem fajny. Lekka nuta bałaganu na zakresie srednio-wysokim, ale niezbyt drażniąca. To były najlepsze tonsile, jakie miałem. Kolega miał największe Sonaty- bas był totalnie niedopracowany bo konstruktor chciał maksymalnie zejść i wyszła buła. Ten sam zestaw głośników i prawdopodobnie zwrotnicą również, były w mniejszej skrzynce, robione dla Demona. I co? Można było zrobić dobry bas! Takie to były wyroby z Tonsilu. 

Dlatego Bolero też poszło w odstawkę eh

Jak zwykle na forum teoretyzowanie... A kiedy będą odsłuchy ?  Kiedy sprzęt UNITRY pojawi się w sklepie i będzie można go posłuchać i wypożyczyć ?  Kwota 14000-pln za wzmacniacz czy odtwarzacz to już poważna kwota za którą można kupić bardzo dobrze grającą elektronikę, więc przed UNITRĄ stoi bardzo, bardzo trudne zadanie. 

TUX

2 godziny temu, TUX napisał:

Jak zwykle na forum teoretyzowanie...  

2 godziny temu, TUX napisał:

przed UNITRĄ stoi bardzo, bardzo trudne zadanie. 

Czyż to nie teoretyzowanie.

21 godzin temu, ASURA napisał:

ja twierdzę że 44letnim kolumnom Unitry  z 1979 brakowało poza akustyką typowego "Kowalskiego" tylko dobrego źródła i napędu..

To Altusy  (niestety) wszystko zagłuszyły w pamięci statystycznego szaraka, użytkownika sprzętu elektroakustycznego.

(Siła propagandy szeptanej tak w praktyce objawia się).

2 minuty temu, xetras napisał:

To Altusy  (niestety) wszystko zagłuszyły w pamięci statystycznego szaraka, użytkownika sprzętu elektroakustycznego.

(Siła propagandy szeptanej tak w praktyce objawia się).

Altusy były drogie i przez długi okres czasu trudno dostępne. Stały się przedmiotem pożądania, bo też trudno było w PRL znaleźć odpowiednik chociażby pod względem mocy i efektywności. 

50 minut temu, BalticResonance napisał:

Altusy były drogie i przez długi okres czasu trudno dostępne. Stały się przedmiotem pożądania, bo też trudno było w PRL znaleźć odpowiednik chociażby pod względem mocy i efektywności. 

Tyle że do domu/mieszkania to były właśnie te, o których pisał Asura. Kompletnie inne niż Altusy. Produkowano tę serię głównie na eksport, modeli* było wiele, impedancje różne, a ich moc "nie imponowała".

*C2,C9, C114, itd... (tylko niektóre wersje są nadal sensowne).

Generalnie w ich przypadku zachodzi przysłowiowa analogia audio-auto: (jak się dba tak się ma) 

Ich efektywność/czułość/sensitivity w zasadzie była nieznana (chyba w latach '70 ten parametr nie był stosowany?)

6 godzin temu, TUX napisał:

Jak zwykle na forum teoretyzowanie... A kiedy będą odsłuchy ?  Kiedy sprzęt UNITRY pojawi się w sklepie i będzie można go posłuchać i wypożyczyć ?  Kwota 14000-pln za wzmacniacz czy odtwarzacz to już poważna kwota za którą można kupić bardzo dobrze grającą elektronikę, więc przed UNITRĄ stoi bardzo, bardzo trudne zadanie. 

TUX

Za 14 tysięcy złotych to z nowej elektroniki nie kupujesz niczego bardzo dobrego lecz co najwyżej dobrego.

A to co było dobre parę lat temu, dziś odjechało mocno do przodu 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi